Sałatka z burakiem cukrowym - powrót do przedwojennych smaków Buraki cukrowe kojarzą się większości z nas z produkcją cukru, jednego z najbardziej uniwersalnych dodatków do potraw i
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMarzena chętnie wybierze się z Maćkiem w kulinarną i wirtualną podróż na Węgry :) I wcale nie zamierza użyć kilogramów papryki w proszku. Przynajmniej nie w pierwszym
zadanie-gotowaniePita już mi się przejadła, trudno zrobić z niej klasyczną kanapkę z przemyconą z Polski lub z Bahrajnu kiełbasą, ale mam nadzieję, że Wam ten przepis
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczasie przygotowujemy nadzienie. Piersi z kurczaka rozbijamy jak na kotlety, przyprawiamy. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie obsmażamy na patelce. Na upieczony placek serowy kładziemy surowe, rozbite piersi z kurczaka, a na nie odsączone pieczarki. Całość zwijamy w roladę, odrywając stopniowo folię. Piec 35 minut w temperaturze 180ºC. Rolada najlepiej smakuje(...)font-family:"Times New Roman";} Jako wielka fanka gór i wszystkiego, co z nimi związane nie mogłabym pominąć Kapeli "Pieczarki" - jest to zespół folk rockowy, mający swe korzenie w Węgierskiej Górce
Kuchenne aromatylubi. Najbardziej znany sposób podania jest ze śmietaną oraz żółtym serem. Choć na pewno dobrze smakuje też z okrasą czosnkową, śmietaną z czosnkiem, serem oraz podsmażoną paprykową kiełbasą (typowo węgierską), czy też z gulaszem. Przepis na mojego langosza pochodzi z ze strony przepisy.pl i jest podany z sosem ze śmietany i szczypiorkiem. Proponuję od razu zrobić podwójną porcję bo znika(...)sobą przemielone ziemniaki, zaczyn oraz mąkę. Przykrywamy szmatką i odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Ciasto wyjmujemy na omączoną stolnicę i dzielimy na 4 lub 6 części, z każdej robimy placek i odkładamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem. Składniki na sos: około
Mam apetyt na ...trzymamy około 15 minut. Paprykę obieramy i kroimy w paseczki. Mięso i warzywa myjemy. Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę. Marynujemy w : 1 ostra świeża papryczka chilli lub węgierska 2 łyżeczki pasty Erős Pista (Ostry Stefek) Kliknij tutaj 1 łyżeczka kremu Fokhagymakrém Kliknij tutaj 1 łyżeczka przecieru Piros Arany (Czerwone Złoto) Kliknij tutaj(...)Składniki na placko-naleśniki: 4 duże ziemniaki 2 duże cebule 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1.5 łyżki maki pszennej 1/5 szklanki mleka 1 łyżka majeranku 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy. Chochelką nalewamy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię taka jaką używamy do smażenia naleśników. Placki podajemy z kleksem śmietany
ClauditteMissCookingZe Sri Lanki przywieźliśmy niewiele przepisów, ale być tam i nie jeść roti, to byłoby conajmniej dziwne. Objadaliśmy się roti przygotowywanymi na wszelkie możliwe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPogácsa – pogacze to ziemniaczane węgierskie bułeczki. Węgierskie bułeczki z polskim kiszonym ogórkiem i francuskim rillettes z gęsi . Przepyszne międzynarodowe trio. Ziemniaki do tych bułeczek możemy wcześniej ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać i przepuścić przez praskę. Możemy również wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu, z poprzedniego dnia. Przepis ze strony Poproszę dokładkę przygotowany w ramach wydarzenia Wypiekanie na śniadanie . Składniki(...)tłuszcz. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy, rozwałkowujemy na placek, na około 2 cm grubości. Ciasto nacinamy ostrym nożem w kratkę. Szklanką wycinamy kółka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe skrawki ciasta ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy, nacinamy
Tajemnice Smakuprzypadku, gdyby płyn nadmiernie odparował, dolać bulionu wołowego - ja nie musiałam. Na sam koniec duszenia gulasz przyprawić solą. Gulasz podawać na ciepło, np. posypany posiekaną natką pietruszki, z plackami ziemniaczanymi, kaszą czy ziemniakami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 l gulaszu. Przygotowany w ten sposób gulasz jest przyjemnie pikantny i mocno paprykowy. Najlepszym(...)niewielkiej ilości zimnej wody - około 125 ml - dokładnie wymieszać 1 łyżkę mąki pszennej i wlać do gulaszu) i/lub kwaśną, gęstą śmietaną 18%. Puree z papryki można zastąpić węgierską pastą paprykową. 1 łyżka = 15 ml. Źródło przepisu: Kuchnia niewyszukana
Gospodyni MiejskaUgotowałam wczoraj budyń, ale... jakoś straciłam na niego ochotę. Wyrzucić było szkoda, bo nienawidzę marnowania jedzenia. Powstał więc krem budyniowy, ale żeby nadać mu nieco odmiennego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataClebek naan Naan to rodzaj płaskiego chleba popularnego zarówno w Afganistanie, Arabii Saudyjskiej i innych krajach Zatoki Perskiej jak i w Indiach i Chinach. Często podawany
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTarta z jabłkami to idealny przepis na szybki i prosty do przygotowania deser. A ponieważ niespełna dwa tygodnie temu obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka, więc uczciliśmy go
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasympatyczna rodzinka, z bogatym kulinarnym doświadczeniem. Mama spisywała ich przepisy na leczo, potrawy z duszonych lub pieczonych warzyw, czy właśnie na te chlebki. Ja jestem zachwycona, polecam! Składniki na węgierski chlebek, czyli Langos: na 6 sztuk 3 średnie ziemniaki (najlepiej gotowane dzień wcześniej, resztki z obiadu) 3 łyżki mleka 25 g drożdży 1 łyżeczka cukru 500 g mąki(...)odkładamy na około 45-60 minut, czyli aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy kulę, a następnie wałkujemy na około 0,5 cm placek. W patelni lub garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej (powinno go być na wysokość około 3 cm) i kolejno smażymy na nim placki (z każdej strony po około
Rozpustne gotowanieLangosze to jedno z tych dań, o których marzyłam dość długo, ale na które nigdy nie miałam czasu. Zawsze wydawało mi się, że są wymagające –
365 dni dookoła kuchniBłyskawiczny krem z dyni to rozgrzewająca zupa idealnie pasująca na chłodne zimowe wieczory. Pokażę Wam jak w kilku krokach przygotować to danie i zachwycić domowników. Pamiętajcie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Rozgrzewająca zupa z dyni to propozycja na chłodne jesienno – zimowe wieczory. Zupa z dyni jest bardzo aromatyczna z delikatną ostrością imbiru i papryczki chilli –
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!