placek po węgiersku - 330 przepisów (strona:16/22)

Węgry: Gundel palacsinta 175

p { margin-bottom: 0.21cm; }     Po leniwym weekendzie, jeszcze bardziej rozleniwiająca propozycja. Mam dzisiaj dla Was coś niesamowicie sycącego i na cały dzień zaspokajającego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Biały pudding w czarnym sosie i Węgry (2) 105

Wyspa św. Małgorzaty. II dzień: zabytki Pesztu, Planetarium (niestety nie było czynne bo Węgrzy akurat obchodzili narodowe święto 20.08.), wieczorne ognie z tej okazji. Rafał i langosz (dość tłusty placek z dodatkami) III dzień: Lasek Miejski, naleśniki w Plascintazoja (naleśnikarni) przy Batthyany ter 5 (czerwonej linii metra). Bardzo smaczne i niedrogie. Na koniec dnia Szentendre - piękne barokowe miasteczko(...)naprawdę robi wrażenie, plus pokaz światła i muzyki. Wstęp dość drogo: ok. 36zł, trzeba się ciepło ubrać (temp. 10 stopni C), wycieczka trwa półtorej godziny i niestety jest po węgiersku (obcokrajowcy dostają przewodnik po angielsku, ale nijak ma się on, do tego, co się akurat zwiedza). Tutaj zeszłoroczny wyjazd Brno -Wiedeń- Bratysława . White pudding in black sauce A delicious

Qlinarnie i Qlinarnie
Czy warto kupić wyciskarkę wolnoobrotową 97

Czy warto kupić wyciskarkę wolnoobrotową Jaką wyciskarkę wolnoobrotową wybrać  Czy warto kupić wyciskarkę wolnoobrotową - nad tym pytaniem po raz pierwszy zastanawialiśmy się kilka lat temu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Knedle serowe z truskawkami 165

szklanki mąki 8 łyżek stopionego masła1 kg truskawekcukier do smaku250 ml śmietany 18%cynamonsólNazwa knedle - wywodzi się od niemieckiego Knödl. Na szczęście przy pomocy kuchni monarchii austro-węgierskiej, potrawa ta zrobiła się również popularna na terenie Polski. Knedle można nadziewać różnorakimi owocami i polewać śmietaną z cukrem i cynamonem lub bułką tartą usmażoną na masełku i również posypaną(...)ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę . Po tym czasie z ciasta oderwać kawałek i najpierw zrobić kulkę, następnie rozpłaszczyć ją na placek o średnicy około 10 cm. Na środku położyć jedną dużą lub dwie mniejsze truskawki, posypać delikatnie cukrem (około 1/2 łyżeczki) i zlepić dokładnie u góry. Utoczyć w rękach

Świat Domowej Kuchni
Legumina drobiowa z kalafiorem i rakami 93

Legumina drobiowa z kalafiorem i rakami Autor przepisu: Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Co to jest legumina Niemal zapomniane dziś

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Puree z dyni do wszystkiego 98

Puree z dyni do wszystkiego Mus z dyni do obiadu i do słoików Puree z dyni do wszystkiego czyli prosty mus dyniowy może przygotować każdy, nawet

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Klasyczne leczo 81

  Aż dziwne, że po dwóch latach prowadzenia bloga nie znalazł się na nim przepis na moje ulubione jesienne danie. Klasyczne leczo, które przygotowuję tak często

Mango Papaja
Tacos z wołowiny - prosto z Argentyny - przepis od Futrzaka 122

Niebawem mój Wielce Szacowny Małżonek odwiedzi Kraj Ojczysty, a mnie zaczyna ostatnio brakować inspiracji kulinarnych.  Ponadto pobyt w Arabii Saudyjskiej nie sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Węgierski gulasz a la Pichceniomaniaczka 99

Gulasz to narodowe danie węgierskie, stworzone przez tamtejszych pasterzy bydła zwanych gulyás- stąd też pochodzi nazwa tego dania . Początkowo składało się z mięsa i cebuli smażonych na słoninie, jednak, gdy w XVI wieku do Europy przywędrowała papryka- stała się nieodłącznym składnikiem gulaszu. Obecnie, nie tylko na Węgrzech, to danie ma wiele postaci. Różnią się nie tylko dodatkami, ale rodzajem mięsa(...)żywym ogniem- koniecznie spróbujcie, jeśli nadarzy się Wam okazja! W domowych warunkach oczywiście też można przygotować prawdziwą gulaszową ucztę. Pasuje dosłownie do wszystkiego, do kaszy, makaronu, ziemniaków i oczywiście placków ziemniaczanych. Tę ostatnią wersję rekomenduję szczególnie. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na gulasz, który najchętniej pożera moja rodzina ;-) Czytaj więcej

Pichceniomania
Tarta ze śliwkami (mrożonymi) 152

Tarta z ciasta kruchego jest jedną z prostszych do przygotowania, a jednocześnie daje szereg możliwości. Jako nadzienie możemy wykorzystać dowolne świeże owoce sezonowe lub mrożone (np

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tofu powraca do łask 74

Tofu powraca do łask 65 pomysłów na wegetariańskie dania. Tofu powraca do łask i nie bez powodu, jest bowiem bogatym i wartościowym źródłem białka. Książka Tylko

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa 235

Na dworze jeszcze całkiem ciepło, ale jesień zbliża się wielkimi krokami. Niebawem wrócimy więc do sycących, rozgrzewających zup - kapuśniaku na wędzonych żeberkach, grochówki i naszych ulubionych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pyzy z ruskim farszem 94

Przełożyłam ją do sera. Ser doprawiłam solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam z ziemniakami i cebulą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z ciasta odrywałam nieduże kawałki i rozpłaszczałam w dłoniach na placek. Na środku kładłam łyżeczkę farszu i zlepiałam brzegi formując kulkę. Ulepione pyzy odkładałam na drewnianą deskę obsypaną mąką. W dużym garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją i wrzuciłam pyzy. Pyzy(...)link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/knedle-ziemniaczano-serowe-z-truskawkami.html), knedle serowe ze śliwkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/knedle-serowe-ze-sliwkami-mrozonymi.html), knedle z kaszy manny z truskawkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/knedle-z-kaszy-manny-z-truskawkami.html), knedle węgierskie ( link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/wegierskie-knedle-z-biaego-sera.html). SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa 108

Na dworze jeszcze całkiem ciepło, ale jesień zbliża się wielkimi krokami. Niebawem wrócimy więc do sycących, rozgrzewających zup - kapuśniaku na wędzonych żeberkach, grochówki i naszych ulubionych

Cztery Fajery
Langosz, lángos - placek węgierski z serem i kwaśną śmietaną 107

Langosze są specjalnością charakterystyczną dla kuchni węgierskiej. Można je dostać w prawie każdym barze szybkiej obsługi. Wykonanie ich jest bardzo proste, a smakują wyśmienicie! Składniki: ½ kg mąki pszennej 2 dag drożdży 30 dag gotowanych ziemniaków 200 ml mleka 1 łyżeczka soli olej do smażenia 20 dag sera żółtego 200 ml gęstej śmietany Wykonanie: W odrobinie ciepłego mleka rozpuścić dokładnie drożdże(...)kulek, które rozwałkować na placuszki wielkości talerzyka deserowego. Ułożyć na stolnicy lekko wysypanej mąką na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej ( tak jak na pączki) wrzucać placki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe posypać startym serem i nałożyć łyżkę kwaśnej śmietany

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania