placek po węgiersku - 330 przepisów (strona:14/22)

Ciasto drożdżowe z owocami 122

Ciasto drożdżowe z owocami Najlepszy placek drożdżowy z kruszonką Ciasto drożdżowe z owocami - smak mojego dzieciństwa i beztroskich chwil, ale też zapach który witał mnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Naleśniki amarantusowo-owsiano-orkiszowe 132

zastosowanie mąk razowych i ziaren amarantusa. Amarantus ekspandowany daje tutaj dodatkowy atut tych naleśników - są bardziej puszyste. W smaku uzyskuje się gorzkawe placki, więc warto zastosować wyraźne w smaku dodatki - ulubiony dżem lub np. kiełbasę węgierską, paprykę, rzodkiewki

Weekendy w domu i ogrodzie
Placki ziemniaczane z sosem kurkowym 242

Babcia lubi je na sposób, jak to mówi "warszawski", czyli z cukrem i śmietaną. Inni są zdania, że "po węgiersku", a ja dziś proponuję z sezonowością lata,a  mianowicie sosem kurkowym. Obiecuję, że będziecie zadowoleni.  Składniki na placki: 1-1,5 kg dużych ziemniaków 1-2 cebule pieprz, sól 2 - 3 łyżki mąki pszennej 1- 2 łyki

Karczma Honorietty
Placki ziemniaczane z żółtym serem 1718

koktajlowe. Placki ziemniaczane z żółtym serem stały się bardziej wykwintne, a jakie były pyszne! A Wy z czym podajecie placki ziemniaczane? Bo my z różnymi dodatkami:z kwaśną śmietaną,  z imbirem i chili,  z pieczarkami,   po węgiersku, SKŁADNIKI: 10 szt ziemniaków 1 szt cebula, 4 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki startego  żółtego sera + 2 łyżki na wierzch(...)mechanicznie lub ręcznie na tarce o małych oczkach, wraz z ziemniakami ścieramy cebulę, dodajemy 2 jajka, oraz mąkę pszenną, straty ser, doprawiamy solą, dodajemy jeszcze 1 łyżeczkę cukru aby placki szybciej się zrumieniły, dokładnie wszystko mieszamy. Rozgrzewamy na patelni olej, nakładamy łyżką masę formując placki. Smażymy placki z jednej strony, odwracamy i powierzchnię obsypujemy delikatnie tartym serem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placek po węgiersku 142

gruboziarnistej 0,5 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy węgierskiej od  Skworcu 0,5 łyżeczki ostrej papryki wędzonej od  Skworcu 0,5 łyżeczka kminu rzymskiego od  Skworcu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka smalcu 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia Placki: 1 kilogram ziemniaków 2 jajka 1 cebula 3 łyżki mąki sól(...)pomidorowy, oraz przyprawę węgierską, chwilę podgrzewamy. Zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Na patelni roztapiamy smalec, dodajemy słodką paprykę, przesmażamy, dodajemy do gulaszu, doprawiamy do smaku.Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odcedzamy na sicie z nadmiaru wody, dodajemy mąkę, jajka i sól do smaku, mieszamy.Na rozgrzanym oleju smażymy duże okrągłe placki na złoty kolor

Bajeczna Kuchnia
Naleśniki a'la Gundel 163

Naleśniki, jako dobro narodowe, przypisują sobie Francuzi, Włosi, Czesi i oczywiście Węgrzy. Trudno wskazać, kto pierwszy smażył cienkie placki, ale z pewnością te najsłynniejsze powstały na Węgrzech.Palacsinta czyli naleśniki to najpopularniejszy węgierski deser. Węgrzy podają je z owocami, konfiturami, twarożkiem, bakaliami i orzechami. Można je kupić w wielu budkach w Budapeszcie, Tokaju, czy nad Balatonem. Jednak na całym

Smakowity Blog Kulinarny
Langosz węgierski przysmak 205

obecnym  na Słowacji  i w Czechach ,no i w Polsce jest LANGOS-langosz. Ta słynna potrawa węgierska, której z pewnością skosztował każdy podróżujący tam turysta ,jest niezwykle prosta ,a przy tym pozwala na olbrzymią różnorodność podawania. Langosz to placek drożdżowy ,tradycyjnie pieczony w piecu chlebowym ,a obecnie szybko na głębokim oleju. Langosza kocham bo jest kaloryczny ,tłusty(...)rośnie jeszcze 10-15 minut. Rozwałkować na podłużne placki, na środku ułożyć 2 łyżki nadzienia i skleić w zgrabny płaski pieróg. Smażyć w oleju na rumiano, albo upiec w piekarniku. Właściwie wszystkie langosze można piec w piekarniku, jest to najbliższe tradycji. Najlepsze langosze  pieczone w piecu jadłem w pięknym węgierskim Szentendre. Langos można traktować jako spacerową atrakcję turystyczną

Kulinarny karnet Christophera
GULASZ PO WĘGIERSKU- SPRAWDZONY PRZEPIS 103

przygotowania gulaszu po węgiersku polecam mięso wołowe, ja wykorzystałam łopatkę, która wyszła bardzo krucha. Gulasz wspaniale smakuje z plackami ziemniaczanymi lub kluskami śląskimi, do tego ulubiona sałatka u mnie z czerwonej kapusty. Przepis z 1910 roku, który  dostałam od Lenki z bloga Przepisy Tradycyjne  Składniki: 600 g mięsa wołowego  2 cebule  1 łyżka masła

Kukuleczki
Gulasz węgierski 178

Gulasz węgierski czyli pyszny warzywny sos z duża ilością mięsa. Gulasz jest świetną bazą obiadową. Pasuje do placków, kaszy gryczanej czy klusek.Składniki: 500 g mięsa wołowego bez kości 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryki łyżeczka ostrej papryki  sól, pieprz, majeranek lub oregano olej ewentualnie 3 łyżki sosu pomidorowego Opłukane mięso kroimy na drobne kawałki. Podsmażamy na oleju

prawdziwe jedzenie
Racuchy na maślance z karmelizowanymi jabłkami 97

Racuchy na maślance z karmelizowanymi jabłkami prosty przepis na rosyjskie placki z jabłkami Racuchy na maślance z karmelizowanymi jabłkami jadałam jeszcze jako dziecko. Uwielbiałam te

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gulasz węgierski 468

Szybki i prosty przepis na pyszny gulasz węgierki na łopatce lub karkówce wieprzowej z pieczarkami. Gulasz węgierski bardzo dobrze smakuje podany z kaszą gryczaną oraz kiszonymi ogórkami. Taki gulasz jest również idealny do placków ziemniaczanych

AniaGotuje.pl
Langosze 2074

internetu i źródła nie pamiętam. "Langosz (węg. lángos, słow. lángoš)- specjalność charakterystyczna dla kuchni węgierskiej (i również słowackiej). Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym

Di gotuje
Gulasz po węgiersku – pyszny gulasz wieprzowy z papryką 59

Gulasz po węgiersku to bardzo smaczne, sycące i aromatyczne danie z łopatką wieprzową, papryką, marchewką i pomidorami, przyprawione sporą ilością ostrej i wędzonej papryki. Podałam go z kluskami śląskimi z tego przepisu, ale świetnie będzie smakował również z plackiem ziemniaczanym, pieczywem czy kaszą. Danie można przygotować na dwa-trzy dni to przodu, gdyż po podgrzaniu jest równie smaczne, jeśli

e-PrzepisyKulinarne
Placki ziemniaczane 156

Po raz kolejny wracam do starych sprawdzonych przepisów. Tym razem padło na placki ziemniaczane, jedno z naszych ulubionych dań. Poniżej znajdziecie przepis podstawowy, bez żadnych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata