placek po węgiersku - 330 przepisów (strona:15/22)

Ziemniaczane placki z gulaszem 146

Ziemniaczane placki z gulaszem Ulubione moje danie, nie ma nic lepszego od placków ziemniaczanych z pysznym sosem mięsnym. Składniki: ·        1/2 kg ziemniaków ·        1 szynka wieprzowa ·        2 papryki ( czerwona, żółta) ·        5 ogórków konserwowych(...)puszki kukurydzy ·        Koncentrat pomidorowy ·        Węgierska zupa gulaszowa w paczuszce ·        Jajko ·        3 łyżki mąki pszennej ·        Cebula ·        Olej do smażenia

Kulinarna Chwila
GULASZ WĘGIERSKI, WOŁOWY -Pörkölt + FILMIK 133

Gulasz węgierski -Pörkölt-jest bardzo aromatyczny i paprykowy. Przygotowany na wołowinie z dodatkiem warzyw i kiełbasy węgierskiej, posmakował nie jednej osobie. Osobiście się w nim zakochałam za jego pyszny smak. Można go podać z makaronem, kaszą, plackami itp. Polecam. SKŁADNIKI : 1/2 kg wołowiny na gulasz 0.5 kg papryki różnokolorowej 1-2 cebule 1 mała marchewka kawałeczek selera

Kulinarne Fantazje Marioli
Gulasz po węgiersku 186

Aromatyczny gulasz z łopatki wieprzowej z dużą ilością papryki i pomidorów. Świetny do placków ziemniaczanych, klusek na parze, ziemniaków gotowanych lub z kaszą. 4-5 porcji

Andzia Pichci
Naleśniki - przepis podstawowy 338

wtorek:) Dobra okazja, by usmażyć stos cieniutkich delikatnych naleśników, a później całą rodziną zasiąść do stołu. Te proste placki z jajek, mąki i mleka są tak uniwersalnym daniem, że spotkamy je niemal w każdej kuchni świata. Rosyjskie bliny, francuskie crepes, węgierska palacsinta albo austriackie palatschinken, etiopska yndżera, hinduska dosa, angielskie i amerykańskie pancakes, chińskie jian bing, marokańskie baghrir albo

Obiad gotowy
Placki ziemniaczane (wegańskie) 213

Placki ziemniaczane myślę, że każdy z nas uwielbia...Dla mnie najlepsze są podane z jogurtem naturalnym i ketchupem, ale nie którzy jadają je ze śmietaną i cukrem lub podane po węgiersku z pysznym gulaszem. Każda wersja jest smaczna, ale niestety dosyć kaloryczna...ale raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na taką bombę kaloryczną :-) Dzisiaj u mnie placuszki ziemniaczane(...)ziemniaczaną. Wszystko mieszamy razem do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki kładziemy na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami

kulinarne odsłony pati
Gulasz po polsku 139

gulasz w ilości wystarczające na dwa obiady. Często podaję go z makaronem, ryżem, różnego rodzaju kluskami, z plackiem ziemniaczanym, a czasami dorzucam kilka ugotowanych ziemniaków i mamy pyszną, zawiesistą, rozgrzewającą zupę. Mąż nie bardzo przepada za papryką, dlatego nasz gulasz nie jest węgierski, tylko polski.     Bardzo lubię zioła w kuchni. Kiedyś, gdy dopiero zaczynałam swoją przygodę z gotowaniem

Rozpustne gotowanie
Przyprawy Rafex 153

pierogów 60g 13.    Przyprawa do placków ziemniaczanych 50g 14.    Przyprawa do rosołu 70g 15.    Przyprawa do żeberek 60g 16.    Przyprawa gosposi 60g 17.    Przyprawa naturalna bez soli i glutaminianu 150g 18.    Przyprawa węgierska 60g 19.    Zioła Ojca Mateusza

Kto ugości moich gości?
Langosze wg Aleex 145

spodobał. Wykorzystałam go i doceniłam jego wielostronność. Langosze to specjalność charakterystyczna dla kuchni węgierskiej (a za jej pośrednictwem – również słowackiej). Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem

W mojej kuchni
Gulasz z indyka z warzywami 189

Gulasz z indyka z warzywami to bardzo szybkie, smaczne i dietetyczne danie obiadowe. Mięso z indyka jest bardzo delikatne i nie wymaga zbyt długiej obróbki. Gulasz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placki ziemniaczane z papryką i serem żółtym 191

dodatkom smakują inaczej, jedni lubią  je po węgiersku lub ze śmietaną a nawet tak jak moja córa, posypuje o zgrozo cukrem!  Te z papryką, posypane serem żółtym i świeżym koperkiem, uwielbiam, są sycące i zastąpią zwykły obiad. Polecam! Składniki; 1 kg ziemniaków Tajfun lub Wiktoria- najlepsze odmiany na placki 3-4  jajka 2 czubate łyżki mąki

Wanilia i Kardamon
Hot dog domowym sposobem 240

dłuższym brzegu placka ułożyć kiełbasę, plastry pieczarki oprzeć o kiełbasę. Zwinąć w miarę ściśle w roladkę i ułożyć sklejeniem do spodu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez ok. pół godziny. Podawać na ciepło, po pokrojeniu na porcje, ewentualnie z ketchupem lub musztardą. -------- Podobne: Rolada z kurczaka z kiełbasą węgierską Rolada jarmużowa z tuńczykiem Wytrawny rogal drożdżowy

Weekendy w domu i ogrodzie
LANGOSZE Z ZIEMNIAKAMI 125

części, formujemy placki na ok. 1-1,5 cm grubości. Gdy olej się rozgrzeje smażymy z obu stron na złoty kolor (olej ma sięgać do połowy patelni).  Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy według własnego gustu. Ja jadłam z serem i keczupem. Można polać śmietaną, zjeść z sosem czosnkowym lub gulaszem :) Przepis na ten węgierski specjał znalazłam na wspaniałym

Pani na deser
Nie wiesz, co zrobić z cukinii? Oto 6 niezawodnych przepisów 143

Cukinia to niezwykle wszechstronne warzywo, z którego możemy przygotować tarty, zupy, zapiekanki, placki. Jeśli nie wiesz, co zrobić z cukinii, koniecznie sprawdź moje top 6 przepisów na dania z cukinią w roli głównej. Cukinia – królowa wszechstronności Gdy tylko zaczyna się na nią sezon, cukinia jest regularnym gościem w mojej kuchni. Właściwie nie ma tygodnia, bym nie przygotowywała czegoś(...)leczo z cukinii. To niesamowicie proste, ale jakże pyszne danie z węgierskim rodowodem, przygotujecie w zaledwie 30 minut! Wystarczy cukinia, soczysta papryka, dojrzałe pomidory i aromatyczna kiełbasa, by cieszyć się tym sycącym obiadem, który bez dwóch zdań zaliczam do kategorii moich ulubionych comfort food . Leczo z cukinii Ten węgierski gulasz to pyszny, prosty i kolorowy przepis na obiad dla całej

Na-talerzu.pl
Gulasz po węgiersku ala Bogracz 125

Węgier, Polak dwa bratanki....Węgierska kuchnia wywodzi się z pasterskich zwyczajów dawnych Madziarów. To kuchnia prosta, przygotowywana głównie na wieprzowym smalcu, cebuli, papryki i pomidorów. Jeśli się odchudzasz pomiń ten przepis bo smalec jest tu konieczny! :)Przepis pochodzi z książki Grzegorza Ostrowskiego "Kulinarne Wspomnienia z wakacji" . Ja recepturę trochę zmodyfikowałam. Zrobiłam bogracz w wersji gulaszu a nie zupy. Pominęłam ziemniaki(...)oraz makaron. Podałam go z plackami ziemniaczanymi. Składniki:75 dag wołowiny6 szklanek bulionu może być z kostki2 cebule3 dojrzałe pomidory2 duże, czerwone papryki3 ząbki czosnku2 łyżki smalcułyżka mielonego kminu (można pominąć)czubata łyżka słodkiej papryki w proszku1/2 łyżki ostrej papryki w proszkusól i pieprz do smakumąka pszennaWołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek

Bon Appetit Małgorzaty
Gulasz węgierski 103

Przepis na gulasz po węgiersku zobaczyłam na blogu Kwestia Smaku. Pojawiło się u mnie już kilka przepisów, które przygotowałam na bazie zamieszczonych tam receptur i zawsze, ale to zawsze byłam zachwycona. Uwielbiam ten blog! Podobnie jest z tym gulaszem – w życiu nie jadłam lepszego! Wychodzi idealny w smaku i konsystencji. Mięso jest mięciutkie, wręcz rozpada się na kawałki. Wspaniale(...)smakuje z kaszą i ogórkiem, ale również z plackiem ziemniaczanym czy czeskim knedlikiem. Choć na jego zrobienie potrzeba trochę czasu, zdecydowanie wart jest przygotowania. Od kiedy tylko go spróbowałam nie chcę już żadnego innego polecam i Wam! 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki 100 g parzonego lub surowego boczku 1 duża cebula 2 średnie marchewki 1-2 papryki czerwone

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania