placek po węgiersku - 330 przepisów (strona:18/22)

Błyskawiczny krem z dyni 152

Błyskawiczny krem z dyni to rozgrzewająca zupa idealnie pasująca na chłodne zimowe wieczory. Pokażę Wam jak w kilku krokach przygotować to danie i zachwycić domowników. Pamiętajcie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rozgrzewająca zupa z dyni 200

Rozgrzewająca zupa z dyni to propozycja na chłodne jesienno – zimowe wieczory. Zupa z dyni jest bardzo aromatyczna z delikatną ostrością imbiru i papryczki chilli –

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Langosze 109

Przepis na te drożdżowe placuszki wypatrzyłam kiedyś w gazetce Tina przepisy – Pierogi i kluski. Spotkałam się już z langoszami przygotowanymi z dodatkiem ziemniaków, które wywodzą się z kuchni węgierskiej. Przepis na te langosze opatrzony był informacją, że jest to kuchnia słowacka. O ile przygotowanie langoszy z ziemniakami jeszcze przede mną, tak te robię dosyć często. Świetnie sprawdzają się jako(...)godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kule, które następnie mocno spłaszczamy. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placki (na średnim ogniu). Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Każdego langosza smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypujemy startym serem. Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym albo polane gęstą kwaśną

Smaki Na Talerzu
Smaczna codzienność z patelnią tytanową Woll Diamond 80

patelni możesz wstępnie obsmażyć potrawę, np. mięso, następnie upiec je w piekarniku dodając warzywa lub ulubione dodatki. Patelnia jest praktyczna, ładna, wygodna w użytkowaniu. Węgierskie langosze Langosze to jedno z dań kuchni węgierskiej, które uwielbiam ponadprzeciętnie. Przygotowane z ziemniaków, mąki i drożdży, puchate i ładnie wyrośnięte. To danie wege, które podasz ze śmietaną i tartym serem. Smakują także na zimno(...)Wyrobione ciasto odstaw na 50 minut w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką. Możesz także włożyć ciasto do lekko nagrzanego piekarnika. Piekarnik wyłącz. Z wyrośniętego ciasta odrywaj nieduże kawałki, rozpłaszczaj na placki i smaż w dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Odsączaj na papierowym ręczniku. Langosze podawaj ze śmietaną i tartym serem. Smacznego Pizza z patelni Prosty przepis

Zasmakuj Kuchni
Stroganow – syty i rozgrzewający 221

Stroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Langosze 137

obiecałam ostatnio, mam dla Was przepis na węgierskie langosze. Moja rodzinka wprost za nimi przepada Węgrzy najchętniej podają je posmarowane czosnkiem (lub masłem czosnkowym) z dodatkiem śmietany i sera żółtego. Ta wersja jest bardzo smaczna, ale według mnie o wiele lepiej sprawdzają się jako dodatek do lecza lub gęstego, mięsnego sosu. Zapraszam również po przepis na pyszne leczo z kiełbasą(...)ilość łuszczu w garnku lub wysokiej patelni. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Chwilę zagniatamy. Dzielimy na 10 mniejszych kawałków. Każdy z nich spłaszczamy oprószoną mąką dłonią tworząc placek o grubości około 0,5 cm. Langosze smażymy pojedynczo na głębokim tłuszczu z obu stron na złoto-brązowy kolor. Gotowe układamy na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu

PatiGotuje
Idealne ciasto na pizzę 177

Dobre ciasto na pizzę to co najmniej połowa sukcesu, a ciasto z poniższego przepisu, zaczerpniętego z książki "Kuchnia smaków i zapachów. 300 przepisów na robota Kohersen

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierogi z mięsem 167

Składniki na ciasto  (około 50-60 pierogów) 500 g mąki pszennej lub tortowej 1 niepełna szklanka wrzącej wody (około 230 - 240 mililitrów) 4-5 łyżek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
FOOD BOOK 152

No to zaczynamy spowiedź!  Dla tych co nie wierzą, że aby mieć siłę i nadal być szczupłym trzeba jeść! Jedzenie jest potrzebne by żyć. ''Jemy

fitolarun.blogspot.com
Langosze 185

Kiedy pierwszy raz zjadłam langosza zakochałam się w nim od pierwszego kęsa.  Porównałabym go do oszukanej pizzy, ale takiej bardzo pulchnej i aromatycznej.  Langosz

ChilliJemy
Piernik staropolski dojrzewający - do przygotowania już dziś 153

Najlepszy z polskich pierników, miękki, rozpływający się w ustach, przepełniony korzennym aromatem   😋 Można go przełożyć powidłami, marcepanem lub masą orzechową, można polukrować lub oblać czekoladą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pogácsa – węgierskie pogacze ziemniaczane 127

W ten weekend postanowiłam dołączyć do grupy, która od pewnego czasu wypieka różne smakowitości na śniadanie. Na ten tydzień cyklu wypiekanie na śniadanie został zaproponowany przepis

Weekendy w domu i ogrodzie
Mus jabłkowy 224

Zawzięłam się i poczyniłam mus jabłkowy, ale taki bardziej dopracowany. Tak jak to się robi powidła śliwkowe. Taki mus, to...mus w każdym domu, w którym się robi szarlotki, placki z jablkami, czy choćby naleśniki! 3 dni go robiłam, a on tracił tracił na objętości, ale w tej chwili jest taki gęsty , że łycha w nim stoi!Składniki -jabłkaprzyprawa(...)wspomniałam jest idelany do wypieków, ma lekki posmak powideł, jest nieastąpiony do naleśników lub wyjadania prosto ze słoiczka łyżeczką i w razie choroby na eliminację zalegającego kataru- to sekret węgierskiej pani pediatry, którą moje dzieciaki miały we Włoszech.Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Samosa - pyszne pierożki po raz drugi 156

To nasz drugi przepis na  samosa (inaczej zwane sambousa). Tym razem do farszu wykorzystaliśmy drób i bataty. Inny jest też skład ciasta, ale właśnie takie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zielona zupa cukiniowa 186

Wielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!