placek po węgiersku - 330 przepisów (strona:11/22)

Langosze z dipem i "Błękit" 156

śląskie . A na Węgrzech langosze - placki z kategorii "bieda danie". Trzeba poświęcić im trochę więcej czasu niż kopytkom, ale ciasto jest łatwiejsze do wyrobienia. Lángos to węgierski smażony na patelni placek drożdżowy z dodatkiem gotowanych ziemniaków i mąki. Podaje się go z tartym serem, masłem czosnkowym albo śmietaną kwaśną lub z cukrem. Ja zrobiłam do niego

Weekendy w domu i ogrodzie
Placek po węgiersku 219

Placek po węgiersku w niektórych regionach zwany również plackiem po zbójnicku, lub plackiem zbójnickim to tak naprawdę placek ziemniaczany podany z gęstym gulaszem i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym 114

penne z sosem pieczarkowym W ten sposób mamy trzecie danie zmierzające w kierunku placków ziemniaczanych po węgiersku. Tylko, że  nadal zachowujemy dietę rozdzielną... :) To jest dobra metoda kiedy np. przygotujemy większą ilość sosu i jednego dnia podamy go z makaronem, a drugiego dnia z plackami ziemniaczanymi i mamy już urozmaicenie zamiast jeść dzień po dniu to samo

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Placki ziemniaczane zapiekane z gulaszem 123

Kiedy mamy juz dość zwykłych placków to zawsze możemy je zapiec z gulaszem i będziemy mieli na obiad pyszną zapiekankę. kilka placków ziemniaczanych gulasz wieprzowy lub węgierski żółty ser do posypania Układamy placki w naczyniu żaroodpornym, Oblewamy gulaszem, posypujemy żółtym serem i zapiekamy w piekarniku przez ok 30 min w temp 180 st. Uwaga: Do gulaszu dodałam trochę posiekanej

Gotowanie jest łatwe
PLACEK PO WĘGIERSKU 110

sposobów. Ja najbardziej lubię takie z odrobiną jogurtu naturalnego lub śmietany. Mąż natomiast z natury mięsożerny woli je z dodatkiem jakiegoś sosu. Dzisiejsza propozycja to PLACKEK PO WĘGIERSKU.  SKŁADNIKI: na  placki 5-6 dużych ziemniaków 1 jajko 2-3 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 1 ząbek czosnku sól, pieprz olej do smażenia na gulasz 1 kg mięsa

Kuchnia w opałach
Gulasz z segedyński z plackami rösti 169

Dzisiaj połączenie kuchni węgierskiej i szwajcarskiej. Połączenie gulaszu i placków, to idealny obiad. Wykorzystałam do gulaszu domową kapustę kiszoną, dzięki temu mój gulasz był kwaśny, a dodatek pasty węgierskiej sprawił, że był ostry i bardzo paprykowy. Kocham Węgry za ich cudowne gulasze. Podanie go z chrupiącymi, szwajcarskimi plackami to było najlepsze połączenie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gulasz po węgiersku 112

Gulasz po węgiersku Gulasz po węgiersku Składniki: ½ kg szynki z kulki 3 papryki kolorowe 2 średnie marchewki 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 6 pieczarek 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, papryka w proszku ostra i łagodna, kminek mielony 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju Gulasz po węgiersku Wykonanie: Mięso opłukać, pokroić(...)się nie rozgotowało. Podprawić mąką . Gulasz powinien być gęsty. Przepisu na placki nie podaje bo każdy robi według swojego sprawdzonego przepisu. Ja osobiście dwa razy podchodziłam do robienia placków na zdjęcie , gdyż smak placków zależy w dużej mierze od ziemniaków jakich użyjemy. Artykuł Gulasz po węgiersku pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Placki ziemniaczane z sosem pomidorowym 112

Placki ziemniaczane są uwielbiane zarówno przez starszych jak i dzieci. Tradycyjnie podawane ze śmietaną, uwielbiane również w towarzystwie gulaszu (tzw. placki ziemniaczane po węgiersku), czy z rybą. Wariacji ziemniaczanych jest wiele. Ja dziś postawiłam na pyszny sos pomidorowy. Mniam! Składniki: 1 kg ziemniaków 4-5 ząbków czosnku 1 jako 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki mąki ½ łyżeczki sody(...)smaku 1 pęczek natki pietruszki Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, dodać mąkę z bułką tartą, jajko, sodę oczyszczoną, przyprawy do smaku i zmiażdżony czosnek. Całość dokładnie wymieszać. Placki kłaść na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor. Wykonanie sosu: Oliwę rozgrzać na patelni, dodać drobno posiekany czosnek, zmiksowane pomidory. Dusić na małym ogniu około 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Placek po zbójnicku 129

Pyszne placki po zbójnicku to obowiązkowa pozycja w menu mojej rodziny. Wszyscy domownicy je uwielbiają i zawsze proszą o dokładkę.

Prosty przepis na
Zwykłe placki ziemniaczane 66

moim dzieciństwem. Gdy Mama wołała nas na obiad, "osmarkane" wraz z koleżanką biegłyśmy do mnie do domu i podawała nam je razem ze śmietaną, lub też po węgiersku. Teraz pora na placki ziemniaczane wykonywane przeze mnie. Ja trę ziemniaki na tarce tym jednym z mniejszych oczek, lecz nie najmniejszym. Wydają mi się wtedy takie mocniej zbite i bardziej kruche(...)poza tym łatwiej mi jest je nakładać na patelnię. Podaję różnie, a to ze śmietaną, z sosem pieczarkowym, sosem węgierskim, czyli z  tym co aktualnie mam w szafce. Składniki (na ok 2 os) : 0,5 kg ziemniaków pół średniej cebuli ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1-2 łyżek śmietany (ja dałam jogurt naturalny, bo to akurat

Justa próbuje gotować
Placek po zbójnicku z sosem grzybowym 277

Placek po zbójnicku czy placek drwala? A może po węgiersku albo po cygańsku? W każdym przypadku chodzi o placek ziemniaczany polany sosem z mięsem, grzybami, papryką. Nie ważne jak go nazywają, ale ważne, jak smakuje. Sycące, porządne danie, w sam raz na nadchodzącą jesień. W zależności od dodatków do sosu za każdym razem może smakować inaczej, jednak

Obiad gotowy
Placki z węgierskim sosem warzywnym Reypol -Test 117

sięgnę po ten produkt. składniki na ok 15 placków 6 dużych ziemniaków 1 łyżeczka mąki 2 jajka sól pieprz olej do smażenia sos węgierski Reypol przepis Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o małych otworach bądź miksujemy w blenderze , dodajemy 2 jajka i mąkę , lekko solimy i pieprzymy. Na rozgrzanym oleju smażymy placki, rumieniąc je z obu stron . Gorące placki podajemy z lekko podgrzanym sosem węgierskim warzywnym Reypol

Smakowite Dania
Langosz 141

Langosz to specjalność kuchni węgierskiej, popularne również na Słowacji i w Czechach. To drożdżowy placek smażony w głębokim oleju. Jada się go najczęściej z dodatkiem śmietany, sosu czosnkowego, startym żółtym serem, szynką lub innymi dodatkami. Langosz to węgierski fastfood, który można kupić w każdym barze szybkiej obsługi lub po prostu na ulicy. Wśród składników oryginalnego langosza widnieją ziemniaki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kanapki z jajecznicą 145

Wielu z Was być może pamięta kanapki z jajecznicą. Dziś niektórym może się to wydać dość dziwne, ale do momentu kiedy nie spróbują tego dania. Szybko

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz z szynki 106

W tym wpisie pokażę Wam przepis na szybki, prosty tradycyjny gulasz z szynki. Podstawową wersję gulaszu możecie urozmaicić dowolnymi dodatkami, np. papryką, kukurydzą. Tak przygotowany gulasz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jajecznica z szynką, cebulą i szczypiorkiem 163

Jajecznica z szynką i szczypiorkiem to bardzo proste danie najczęściej wybierane jednak na śniadanie. Jedni lubią z samych jajek, inni z cebulką i boczkiem. Każdy przygotowuje

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Langosz 197

Opis: Langos (langosz) specjalność charakterystyczna dla kuchni węgierskiej. Langosz to drożdżowy placek, który piekło się z ciasta chlebowego blisko ogniska. Zresztą sama nazwa znaczy tyle co płomień . Teraz smaży się placki na głębokim tłuszczu. Składniki: 500 g mąki pszennej 300 ml mleka 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
SOS DO PLACKÓW PO WĘGIERSKU 140

Składniki: 40 dkg mięsa wieprzowego 1 cebula 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 czerwonej papryki 1 puszka groszku konserwowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 350 ml wody 4

Przepisy kulinarne babci Antoniny