polędwiczki - 2633 przepisów (strona:2/176)

Czwartek: Ziołowe polędwiczki zawijane w bekon 33

daniu niesamowita jest pasta, którą natarte są polędwiczki. Podstawę stanowi upieczony czosnek, do tego trzy zioła. Tyle wystarczy, żeby niesamowicie zaromatyzować mięso. Jako przystawkę do polędwiczek zawijanych w bekon proponujemy ziemniaczaną sałatkę z muślinowym pesto. Czas przygotowania: 30 minut Czas pieczenia : 10-15 minut Poziom trudności: Raczej łatwe Liczba porcji: 2 W przepisie na polędwiczki zawijane w bekon boczek musi(...)trzeba zachodu, żeby ją przygotować, gdyż jej bazę stanowi czosnek, który trzeba upiec, a to wymaga jakichś 20 minut w piekarniku, ale naprawdę warto zaczekać, gdyż efekt jest niesamowity. Polędwiczka jest pachnąca, chrupiąca, niesamowicie soczysta a po przekrojeniu różowa w środku. Gorąco polecamy ten sposób pieczenia zaczerpnięty z bloga Tienda.com . Mięso dobre jest natrzeć pastą i odstawić najlepiej na całą

Niedzielny kucharz
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE DUSZONE W SOSIE WŁASNYM 101

Najlepsze, delikatne polędwiczki wieprzowe fot. Moja Książka Kucharska Prosty przepis na soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie własnym. Pyszne polędwiczki wieprzowe na obiad duszone w sosie z cebulą, marchewką i selerem. Polędwiczki wieprzowe marynowane, doprawione solą, pieprzem i świeżym koperkiem. Polędwiczki z mojego przepisu, mimo, że pieczone w piekarniku, są miękkie i soczyste. Jak zrobić polędwiczki wieprzowe, aby były kruche(...)delikatne - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Polędwiczki wieprzowe najpierw marynujemy w przyprawach i cebuli. Aby mięso było soczyste w środku, polędwiczki obsmażamy z każdej strony, przekładamy do naczynia w którym będą się dusić  i obkładamy warzywami. Następnie naczynie należy szczelnie nakryć i powoli, w niezbyt dużej temperaturze dusić polędwiczki do miękkości. Można w piekarniku lub na płycie

Moja Książka Kucharska
Polędwiczka w melasie 138

Polędwiczka w melasie to azjatycki fusion. Pewnie niektórzy stwierdzą, że smażenie polędwiczek w woku to profanacja. Jednak polędwiczka w melasie doskonale smakuje i choć można zastąpić ją schabem czy karkówką, to jednak właśnie ten rodzaj mięsa wieprzowego (głównie ze względu na swoją delikatność) najlepiej tu pasuje. Danie przypomina moje ukochane koreańskie bulgogi (bo nim się inspirowałam, to taka uproszczona wersja(...)lecz głęboki smak melasy z marynaty czyni z niego zupełnie inne danie. Podajemy z ryżem lub grubym makaronem ryżowym. Polędwiczka w melasie: 2 polędwiczki wieprzowe (każda ok. 250-300 g) 1/3 szklanki ciemnej melasy z trzciny cukrowej 1/3 szklanki sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku 2 cm kawałek świeżego

Poezja smaku
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z wędzonym twarogiem, serwowane z kaszą kuskus / Pork tenderloin in mushroom sauce wit 150

Sezon na kurki dopiero przed nami, ale jego przedsmak możemy poczuć już dziś :) Zapraszam na wieprzowe polędwiczki  duszone w sosie kurkowym, wzbogaconym smakiem wędzonego twarogu, serwowane z kaszą kuskus. Mniam:) Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z wędzonym twarogiem Do przygotowania potrzebować będziesz: na 5 porcji: 600 g polędwiczki wieprzowej 400 g kurek (u mnie mrożone, oczywiście wskazane świeże(...)cebula 1 liść laurowy 50 g wędzonego twarogu 2 łyżki masła 1,5 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz, chilli,  kasza kuskus (u mnie firmy Kupiec ) Polędwiczkę pokrój w plastry i lekko rozbij dłonią. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej 1 łyżkę masła, wrzuć kurki, przykryj i p odsmażaj aż cała woda odparuje, a kurki się

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE KOPERKOWYM: najlepszy, wypróbowany przepis 55

Polędwiczki wieprzowe w sosie.  Łatwy i sprawdzony przepis na pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym.     Kruche i delikatne polędwiczki wieprzowe duszone z sosem koperkowym . Polędwiczki najpierw podsmażone i podduszone we własnym sosie z dodatkiem posiekanej cebuli, czosnku, całość aromatyzowana świeżym rozmarynem i kilkoma listkami szałwii. Już na tym etapie polędwiczki absolutnie rewelacyjne. A następnie delikatny i kremowy(...)którym lądują plastry mięsa. Sos bardzo prosty do zrobienia, dzięki czemu, danie tak pyszne i złożone w smaku jest niebywale łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jak zrobić najlepsze polędwiczki w sosie koperkowym? Zobacz wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie polędwiczek wieprzowych w sosie krok po kroku. Polędwiczki w sosie koperkowym można podać z tłuczonymi ziemniakami i chrupiącymi, pikantnymi ogórkami

Moja Książka Kucharska
Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym 98

przepisem zajęłam I miejsce w konkursie "makaronowe love" w Polska Gotuje :)  Składniki na 2 porcje: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej ok.20 suszonych grzybków 100 ml śmietanki kremówki 1 duża cebula opakowanie makaronu pappardelle suszony tymianek do sosu 1 główka czosnku 4 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego suszony majeranek do polędwiczki sól, pieprz oliwa z oliwek do marynowania(...)pieczenia 1 łyżka masła 2 łyżki tartego parmezanu Polędwiczkę marynujemy w oliwie, suszonym majeranku, liściach laurowych, w kulkach ziela angielskiego oraz w kilku ząbkach czosnku prze kilka godzin.  Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie przez minimum 1 h. Następnie kroimy w paseczki a cebulę i 2 ząbki czosnku siekamy w kostkę. Pokrojone grzyby i cebulę, czosnek podsmażamy na oliwie

Bon Appetit Małgorzaty
Polędwiczki w miodowo-czosnkowo-jogurtowej marynacie 120

Polędwiczki to bardzo delikatne mięso, miła odskocznia od powszechniejszego fileta czy mięsa mielonego. Tutaj kluczową rolę odgrywa marynata. Nie pomyślałabym, że połączenie miód, czosnek i jogurt może być tak pyszne! Polędwiczki są miękkie, delikatne i aromatyczne. Wspaniale smakują z każdym dodatkiem. :-)   400g polędwiczek wieprzowych 1 kostka rosołowa 1,5 łyżki miodu 100ml wody 100ml jogurtu 2 ząbki czosnku szczypta(...)soli szczypta pieprzu szczypta słodkiej papryki 1. Polędwiczki delikatnie rozbijamy ręką. Robimy marynatę: w 100ml gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową, następnie dodajemy miód. Czosnek wyciskamy, dodajemy jogurt i przyprawy. Do gotowej marynaty wkładamy polędwiczki, odstawiamy w chłodne miejsce na około 1h.  2. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy trochę oleju. Polędwiczki wraz z marynatą przekładamy na patelnię i smażymy około

Szefowa kuchni
Roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym 128

Roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym to brzmi dumnie :) I strasznie skomplikowanie, prawda? No cóż, roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym są dość czasochłonne, ale wcale nie są skomplikowane. Warto poświęcić na nie trochę czasu, bo roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym zaskoczą i zachwycą(...)wszystkich gości, łącznie z teściową :) Czas przygotowania roladek z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym można sobie dla wygody podzielić na dwa dni – wcześniej przygotować nadzienie i zawinąć mięso i wstawić do piekarnika przed „występem”. Roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym pieczemy dosłownie na jabłkach, które naturalnie dodają słodkości

Pociąg Do Kuchni
Polędwiczki i kotleciki kukurydziane Mornay. 86

formuję małe kotleciki (placuszki) i obtaczam w jajku i bułce tartej ,najlepiej grubo startej. Kukurydziane kotleciki Mornay obsmażyć na klarowanym maśle na złocisto brązowy kolor. Przykryć patelnię i przygotować polędwiczki. 1 warkocz polędwiczki wieprzowej 1 łyżka masła 1/2 cebuli 1 łyżeczka miodu 100ml białego wina wytrawnego 125 ml bulionu Warkocz oczyścić z błon i  pokroić na plastry(...)grubości około 1,5 cm. Każdy delikatnie rozgnieść dłonią ( nie używać tłuczka) ,posolić i oprószyć pieprzem . Cebulę drobno posiekać , zeszklić na maśle i następnie obsmażyć polędwiczki po 1 min z obu stron. Polędwiczki zdjąć z patelni ,dołożyć do kotlecików kukurydzianych.   Na patelnię po smażeniu mięsa wlać wino ,miód ,bulion i zagęścić przez odparowanie. Sosem polać polędwiczki i w mojej

Kulinarny karnet Christophera
Szarpańce z polędwiczek drobiowych. 306

Chicken tenderloin. Składniki. 40 dag polędwiczek z kurczaka 3 jajka 3 łyżki majonezu 1,5 łyżki mąka ziemniaczana 12 dag ser żółty pełnotłusty 2 łyżki posiekanej pietruszki sól pieprz chilli w proszku olej do smażenia Wykonanie. Do przygotowania naszych kotlecików, wykorzystamy polędwiczki z drobiu. Dla mniej zaawansowanych, wyjaśniam. Polędwiczkami popularnie nazywa się te luźne kawałki przy kurzej piersi. Czasami(...)zostają i zastanawiamy się, co z nich zrobić. Polędwiczki pokroić w kostkę, doprawić, solą, pieprzem i odrobiną chilli. Do miski wybić jajka, roztrzepać, dodać majonez, mąkę ziemniaczaną, osolić i całość wymieszać. Następnie dodać starty żółty ser, pokrojone polędwiczki i natkę pietruszki. Całość jeszcze raz wymieszać. Smażyć na średnio nagrzanej patelni, nakładając  łyżką  na rozgrzany olej. Formujemy na patelni

Kulinarny karnet Christophera
Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej 8

Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej jest daniem niezwykłym! To zasługa słodko-kwaśnej, aromatycznej marynaty i glazury w jednym. Zamarynowane w niej mięso można usmażyć, upiec lub grillować. W każdej wersji będzie smakowało doskonale.   Czas : 30 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji : 2 Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej jakiej nie znacie Naprawdę niewiele trzeba, żeby polędwiczkę wieprzową zmienić(...)eleganckie danie. Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej taka właśnie jest. Nie tylko dobrze wygląda, ale doskonale smakuj. To zasługa hybrydowego sosu z musztardy, pełniącego rolę marynaty i glazury w jednym. Marynata z musztardy (a właściwie marynata i glazura w jednym), którą wykorzystaliśmy do tej polędwiczki ma doskonale zrównoważony smak: cukier karmelizuje się podczas smażenia i staje lekko gorzkawy

Niedzielny kucharz
Polędwiczki w sosie miodowo-czosnkowym 26

Pieczone polędwiczki w miodzie to przepis, który równie dobrze sprawdzi się z pieczonymi udkami, albo pałkami z kurczaka. Sposób przygotowania jest taki sam. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Przepis na polędwiczki pieczone w sosie miodowym znaleźliśmy na blogu Recipetineats.com – często z niego korzystamy. Jest prosty, choć wymaga pewnej uwagi. Metoda jest standardowa i prosta(...)najpierw nacieramy mięso mieszanką przypraw, potem obsmażamy na patelni i do piekarnika. No nie, wróć – zanim polędwiczki trafią do piekarnika trzeba je wcześniej zalać sosem. I tu właśnie jest moment wymagający uwagi: przed wlaniem sosu, trzeba wrzucić na rozgrzaną patelnię i sekundę później dodać sos. Chodzi o to, żeby nie spalić czosnku, lecz by oddał cały aromat do sosu

Niedzielny kucharz
Polędwiczki z królika z warzywami 95

czasu do czasu warto sięgnąć po mięso z królika. Jest ono prawie całkowicie pozbawione tłuszczu przez to niezwykle zdrowe. Polędwiczki z królika z warzywami Wydawać by sie mogło, iż mięso z królika gotuje się dość szybko. Nic bardziej mylnego. Aby mięso było miękkie musi spędzić odpowiednią ilość czasu na ogniu. Kupując królika, bez względu na jego rozmiar, zazwyczaj sięgamy(...)nóżki lub gotujemy całego a dopiero póżniej oddzielamy ugotowane mięso. Warto poza nóżkami zdecydować się na polędwiczki. Możemy z nich przygotować osobny obiad, nie ma więc potrzeby gotować całego królika na raz. Polędwiczki świetnie pasują połączone z warzywami i śmietaną, cos a`la gulasz. Podane z ryżem są lekkim i smacznym obiadem. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam

mecooks
Polędwiczki duszone z cebulą 85

Polędwiczki to świetna propozycja obiadowa. Robi się naprawdę szybko. Składniki: 1 polędwiczka (u nas 500g) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki sosu sojowego pieprz sól olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Polędwiczki umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i natrzeć solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. 2. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć polędwiczki, skropić sosem sojowym. 3. Podlać odrobiną

Kuchnia domowa Ani
Polędwiczki zapiekane w szynce i cieście francuskim 108

składniki: 2 polędwiczki wieprzowe (ok 700 g) 1 opakowanie ciasta francuskiego majeranek czosnek granulowany sól olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki musztardy delikatesowej 100 g szynki dojrzewającej w plastrach 1 jajko Polędwiczki oprószyć majerankiem,czosnkiem i odrobiną soli. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Posmarować musztardą i zawinąć w plastry szynki a potem w folię spożywczą lub aluminiową.Odłożyć

Monia miesza i gotuje
Polędwiczki w sosie borowikowym 132

można spróbować właśnie tam, w Lublewie. Przyznam, że wygląda smakowicie i już nie mogę się doczekać, kiedy zasiądę za stołem, na którym pojawią się własnie te polędwiczki :) Na razie jednak musimy zadowolić się przepisem, który zamierzam w najbliższym czasie wypróbować w swojej kuchni :) Polędwiczki: 1 polędwica wieprzowa (ok. 0,5kg) 1 cebula ząbek czosnku kilka pieczarek garść(...)odkładamy na talerz. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dusimy kilka minut, dodajemy posiekane grzyby oraz wywar z ich gotowania, wkładamy mięso i dusimy, aż polędwiczki zmiękną (ok.10 minut). W razie potrzeby podlewamy lekko wodą. Pod koniec dodajemy śmietanę, przyprawiamy mocniej do smaku. Placki ziemniaczane: 6 dużych ziemniaków  duża łyżka mąki jajko pół łyżeczki soli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polędwiczki wieprzowe duszone w powidłach 135

Jeżeli macie ochotę na mięso, po zapraszam na polędwiczki wieprzowe w przepysznej śliwkowej marynacie. Zawsze jest to jakiś substytut na słodycze, których nie jem aż do Wigilii.  Wyszły genialnie :-) Składniki: 1 polędwiczka ok. 400 g  3 łyżki powideł śliwkowych  2 łyżki oliwy  1 duży ząbek czosnku  garść świeżej kolendry  sól, pieprz  Sposób przyrządzenia(...)misce dokładnie wymieszać powidła, czosnek, oliwę, sól, pieprz, posiekaną kolendrę. Polędwiczkę pokroić wzdłuż na grube paski. Następnie dokładnie natrzeć marynatą z powideł. Zostawić na całą noc w lodówce lub na kilka godzin. Po tym czasie obsmażyć na suchej patelni z obu stron. Zmniejszyć ogień, podlać pół szklanki wody. Dusić 20 min pod przykryciem. Podawać z ziemniakami z wody

pieprzny smaczek
Czwartek: Ziołowe polędwiczki zawijane w bekon 48

daniu niesamowita jest pasta, którą natarte są polędwiczki. Podstawę stanowi upieczony czosnek, do tego trzy zioła. Tyle wystarczy, żeby niesamowicie zaromatyzować mięso. Jako przystawkę proponujemy ziemniaczaną sałatkę z muślinowym pesto. Czas przygotowania: 30 minut Czas pieczenia : 10-15 minut Poziom trudności: Raczej łatwe Liczba porcji: 2 Zawijanie mięsa w boczek to patent stary jak świat. Jeśli bekon jest dobry(...)trzeba zachodu, żeby ją przygotować, gdyż jej bazę stanowi czosnek, który trzeba upiec, a to wymaga jakichś 20 minut w piekarniku, ale naprawdę warto zaczekać, gdyż efekt jest niesamowity. Polędwiczka jest pachnąca, chrupiąca, niesamowicie soczysta a po przekrojeniu różowa w środku. Gorąco polecamy ten sposób pieczenia zaczerpnięty z bloga Tienda.com . Mięso dobre jest natrzeć pastą i odstawić najlepiej na całą

Niedzielny kucharz
Czwartek: Jak upiec polędwiczkę wieprzową 32

Przypieczona z zewnątrz, soczysta i różowa w środku- tak powinna wyglądać idealnie upieczona polędwiczka. Z tym przepisem taka właśnie jest. Czas: 25 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Polędwiczka jest mięsem chudym zatem bardzo łatwo wysuszyć ją podczas pieczenia – pieczona za długo w najlepszym razie będzie twarda, w najgorszym jak podeszwa. Nam udało się trafić na super patent(...)zrobienie idealnej polędwiczki. Pomysł przypomina trochę pieczenie pizzy – polędwiczka pieczona jest na dobrze i długo nagrzewanym w piecu naczyniu. Najlepiej w tej roli sprawdza się patelnia żeliwna lub żeliwne naczynie do zapiekania. Grube dno solidnie się nagrzewa i długo trzyma temperaturę. Jeśli nie macie żeliwnej patelni użyjcie dowolnego naczynia z grubym dnem. Jeszcze słowo o przyprawach. Tu panuje absolutna wolna

Niedzielny kucharz
Polędwiczki panierowane w migdałach i słonych ciastkach owsianych 116

Lunch box do szkoły lub pracy. Polędwiczka wieprzowa panierowana w wytrawnych ciastkach owsianych i migdałach z frytkami z marchewki i selera. Pracy przy tym niewiele, wstawiamy do piekarnika i samo się piecze ;) Można podawać na ciepło i na zimno. Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 3-4    Składniki: Polędwiczka wieprzowa ok. 400 g, Migdały 50 g, Wytrawne ciastka owsiane(...)pieczone z tymiankiem. Przygotowanie: Frytki: Warzywa umyć, obrać, pokroić w słupki, posypać solą, pieprzem posiekanym tymiankiem  i granulowanym czosnkiem, skropić oliwą, wymieszać. Ciastka zmielić z migdałami w blenderze. Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na oliwie z rozgniecionym czosnkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika razem z frytkami, piec   40 minut, w 90 stopniach. Podzielić na porcje, zapakować do lunch

SzczyptaSmaQ
Polędwiczki i baldachy czarnego bzu w cieście i sosem mango. 80

Tenderloin and elderflower umbels. Składniki. 1 polędwiczka wieprzowa 4 baldachy bzu czarnego sól, pieprz Ciasto. 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1 jajko sól olej do smażenia Sos z mango. 1 mango 100ml śmietany kremówki 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie. Polędwiczkę pokroić w plastry 1-1,5 cm i lekko rozpłaszczyć, posypać solą i pieprzem. Składniki ciasta(...)doprawić pieprzem. Kwiaty bzu zanurzyć lekko w cieście i usmażyć .Odłożyć na bibułę. Plastry mięsa maczać w cieście i smażyć po 2 min z każdej strony. Na półmisku ułożyć polędwiczki, kwiaty bzu i sos z mango. Resztę sosu podać w sosjerce. Dobrym dodatkiem jest ryż

Kulinarny karnet Christophera