bita śmietana - 3939 przepisów (strona:23/263)

Deser bananowo-gruszkowy 276

mogą być z puszki)3 banany1 łyżeczka imbirubita śmietana do dekoracjiUkoronowaniem każdego dobrego obiadu jest deser. Dzisiaj zaproponuje pyszny deser gruszkowo-bananowy z delikatną polewą czekoladową i odrobiną bitej śmietany. I mimo, że napewno ma sporo kalorii, to myślę warto się na niego skusić  :) Z podanych składników uzyskamy 4 porcje deseru.Gruszki i banany pokroić w dosyć grubą kostkę(...)kostki czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Przestudzić do momentu, aż zacznie gęstnieć. Masę owocową przełożyć do pucharków, a następnie polać każdą porcję polewą czekoladową. Udekorować bitą śmietaną. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę.Źródło: pin-upcake

Świat Domowej Kuchni
Sernik czekoladowy bez pieczenia 10069

części. Zimną kremówkę ubić na sztywno i również podzielić na trzy równe części. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić wlać do twarogu i wymieszać. Dodać jedną część bitej śmietany, delikatnie wymieszać. Wylać do formy i wyrównać. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić wlać do drugiej części twarogu i wymieszać. Dodać drugą część bitej śmietany, delikatnie wymieszać(...)Wylać na warstwę z gorzkiej czekolady. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić wlać do trzeciej części twarogu i wymieszać. Dodać trzecią część bitej śmietany, delikatnie wymieszać. Wylać na warstwę z mlecznej czekolady. Na górze ułożyć herbatniki przykryć folią spożywczą i włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki

Ala piecze i gotuje
Kawa mrożona 141

ktoś słodzi (ja nie słodzę;) opcjonalnie gałka ulubionych lodów lub bita śmietana Kostki lodu wrzucić do szklanki a resztę składników (oprócz lodów i śmietany) do "szejkera". Potrząsać aż kawa się rozpuści i utworzy się pianka. Wlać do szklanki z lodem. Udekorować lodami lub bitą śmietaną

Maślane ciasteczko
Czekolada z mlekiem kokosowym. 139

Gorąca czekolada z mlekiem kokosowym "na bogato", bo z dodatkiem bitej śmietany, może występować nie tylko w roli napoju, ale także pełnoprawnego deseru. To prawdziwa uczta dla zmysłów. Bita śmietana dodana na gorący napój zmienia się w pianę. Czekolada jest tu smakiem dominującym, zaś aromat kokosa stanowi fajne dopełnienie. Znalazłam wystarczająco dużo argumentów za tym, żeby skusić się(...)mleczka kokosowego 1 tabliczka gorzkiej czekolady Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w rondelku, doprowadzić do wrzenia i gotować przez chwilę do momentu aż czekolada się rozpuści. Podawać z bitą śmietaną

zadanie-gotowanie
Krem z barszczu ukraińskiego 254

Podałam z podprażonymi płatkami migdałów oraz kleksem bitej śmietany. Składniki: 1 mrożonka barszcz ukraiński 1,5 litra bulionu warzywnego sól, pieprz, sok z cytryny do smaku migdały płatki bita śmietana Przygotowanie:   Zagotować bulion dodać mrożoną mieszankę barszczu ukraińskiego i ugotować do miękkości warzyw. Ugotowaną zupę zmiksować na krem(...)zależności jak gęsty chcemy krem uzupełniamy bulionem i doprawiamy do smaku. Migdały płatki podprażyć na suchej patelni. Zupę podajemy gorącą i posypujemy płatkami migdałów oraz robimy kleks z bitej śmietany

Ala piecze i gotuje
Ośmiornica z bitą śmietaną Cafe de Paris 204

warzyw i sałatek. Mizeria z ogórka i rzodkiewek zamiast śmietany tym razem z olejem krokoszowym Oleofarm. Czas przygotowania: Porcje: 4 Składniki: 8 kawałków ugotowanej ośmiornicy , zioła do przybrania. Bita śmietana 250 ml śmietany 36%, 2 łyżeczki przyprawy Cafe de Paris. Sos 100 ml wina białego wytrawnego, 1 łyżka masła, 2 łyżki oleju z pestek winogron Oleofarm , 1 łyżka(...)plastrach, 1/4 papryczki chilli posiekana bez pestek, sok z cytryny, sól i pieprz. Mizeria 1 ogórek, 6 rzodkiewek, olej krokoszowy Oleofarm , sól i pieprz do smaku. Przygotowanie:  Bita śmietana 100 ml śmietany zagotować z przyprawą na wolnym ogniu, gotować minutę cały czas mieszając, wystudzić, przecedzić przez sitko, wstawić do lodówki z pozostałą śmietaną i mocno schłodzić. Śmietany

SzczyptaSmaQ
Deser z owocami i ciastem francuskim 174

bita śmietana, truskawki. Okazało się, że zjedzenie jej za pomocą widelczyka czy łyżeczki jest może nie niemożliwe, ale trochę skomplikowane. Ciasto francuskie się kruszy, ucieka nam z bitej śmietany, nie da się tak łatwo wydzielić porcji widelczykiem na jeden kęs.A ponieważ deser bardzo nam smakował,postanowiłam go trochę ujarzmić i dopieścić. Ciasto francuskie podane w pucharku, przełożone(...)musem owocowym i bitą śmietaną, do tego sos czekoladowy, który tak naprawdę jest... najzwyklejszą i najprostszą polewą do ciast. Zastanawiałam się czy mam prawo użyć nazwy "sos czekoladowy", skoro czekolady jako takiej w nim nie ma. Jest kakao. Ale to przecież główny składnik czekolady :)Świeże maliny kupiłam w Lidlu i muszę przyznać, że o tej porze roku smakują

bistro mama
Sernik bananowo agrestowy 233

pudru 1 galaretka agrestowa 1,5 szkl wody 5 łyżeczek żelatyny Ale-raj 0,5 l kremówki 30% Dodatkowo: 5-6 bananów 2 galaretki agrestowe 1 l wody Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% 1/3 szkl letniej wody 3 łyżeczki żelatyny Do dekoracji: prymulki z opłatka Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym(...)galaretką (1 l). Odłożyć ponownie do lodówki by galaretki stężały. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlewać rozpuszczoną letnią żelatynę i chwilkę miksować. Bitą śmietanę przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i zrobić na całej powierzchni ciasta "kleksy". Przed podaniem udekorować prymulkami z opłatka. Do przygotowania ciasta polecam użyć blaszki z wysokimi rantami

Ala piecze i gotuje
Orzeźwiające tureckie ciasto cytrynowo-jogurtowe z bitą śmietaną i owocami sezonowymi 199

polecam Wam to ciasto, właśnie podczas upału. Jest bardzo orzeźwiające, a podane prosto z lodówki, doskonale chłodzi. Mogę powiedzieć, że to taki oszukany cytrynowy sernik z lekką jak chmurka bitą śmietaną i owocami, jakie tylko macie pod ręką. Smak cytryny nie wykrzywia buzi podczas jedzenia, więc nie ma obaw, że będzie za bardzo kwaśne. Ciasto pieczone jest bez proszku(...)pieczenia. Podczas pieczenia pięknie rośnie, tylko po to, aby pod koniec - opaść. Nie przejmujcie się tym, bo dzięki temu, mamy miejsce na np. tak jak u mnie bitą śmietanę, ale możecie na wierzch położyć lekko skarmelizowane truskawki czy brzoskwinie. Będzie pysznie! 'orzeźwiające tureckie ciasto cytrynowo-jogurtowe z bitą śmietaną i owocami sezonowymi' Składniki (na keksówkę o wymiarach: 8x24

CookYourself
CRUMBLE Z JABŁKAMI I ORZECHAMI Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ 465

tego gałka lodów śmietankowych lub waniliowych oraz oprószona cynamonem bita śmietana i mamy połączenie doskonałe! Uwielbiam ten moment kiedy gorące, cynamonowe jabłka roztapiają lody i zimną bitą śmietanę, a kruszonka rozkosznie chrupie w tle... Mmmm... Niebo w gębie...:) Teraz, kiedy jabłek jest pod dostatkiem, musicie koniecznie wypróbować ten banalnie prosty i zachwycający deser:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI(...)czasie możesz jeszcze zwiększyć temperaturę do 200 stopni C i dopiec przez 10 minut kruszonkę na złoty kolor. Crumble najlepiej smakuje z lodami waniliowymi lub śmietankowymi i porcją bitej śmietany oprószonej cynamonem. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto agrestowe 326

łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa agrestowa: 750 ml wody z kompotu agrestowego* 2 budynie waniliowe b/c 1-2 łyżki cukru* owoce z kompotu odsączone Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% 1/3 szkl letniej wody 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj Lukier: 50 ml soku z cytryny 1 szkl cukru pudru herbatniki szkolne  Przygotowanie: Biszkopt(...)lekko przemieszać. Gorącą masę wylać na biszkopt. Ostudzić. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlewać powoli rozpuszczoną letnią żelatynę i chwilkę miksować. Bitą śmietanę rozsmarować na masie agrestowej.  Na śmietanie ułożyć herbatniki i polać lukrem cytrynowym.  Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. * Używam kompot w słoiku 1l. Jeśli nie będzie

Ala piecze i gotuje
Smak tradycji...jabłecznik 403

śmietana albo cukier puder do dekoracjiCiasto: Bardzo dokładnie miksujemy jajka z cukrem i z cukrem waniliowym, następnie dodajemy pół miękkiej margaryny i wciąż miksujemy. Przesiewamy mąkę i dodajemy do zmiksowanych jajek ciągle miksując, następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz śmietanę. Ciasto musi być gęste. Jeśli jest za rzadkie - dodajemy więcej mąki, jeśli zbyt gęste - dodajemy więcej śmietany.Masa jabłkowa(...)następnie ostudzoną masę jabłkową i na sam wierzch pozostałą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C przez 40 minut.Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo polewamy bitą śmietaną.jabłecznik

Bon Appetit Małgorzaty
Kolorowa Pavlova 168

obiecałam wrzuca moją dwukolorową Pavlovą :). Robiona była specjalnie na 8 urodziny kuzynki. Z królewskiej niebieskiej bezy wyszła smerfowa z różową bitą śmietaną udekorowana borówkami i truskawkami. Sposób przygotowania jest identyczny jak w przypadku  Białej Pavlovy z tym, że dodajemy odpowiednie barwniki ( w moim przypadku 2-3 krople niebieskiego barwnika spożywczego w żelu do bezy i 2 krople czerwonego barwnika(...)spożywczego w żelu do bitej śmietany). Kolory zależą od ilości użytego barwnika jednak trzeba pamiętać, że nie należy przesadzać z ilością barwników, ponieważ mogą niekorzystnie wpłynąć na konsystencję bezy i bitej śmietany. Miłej zabawy i Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
wegańska bita śmietana 206

nietolerancją laktozy. Po dodaniu do niej np. agaru świetnie nada się do przełożenia tortu. Już niedługo przepis na wegańskie lody z użyciem tej właśnie kokosowej śmietanki :) WEGAŃSKA BITA ŚMIETANA Z MLEKA KOKOSOWEGO ~400ml puszka pełnotłustego mleka kokosowego ~2-3 łyżki cukru pudru, lub do smaku Mleko odstawiamy do lodówki na ok. 24h nie wstrząsając w tym czasie puszką

chili & sugar
Gofry z owocami i bitą śmietaną 181

pszennej 500 ml mleka 6 łyżeczek cukru 4 łyżki roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatki  30 dag śliwek garść malin oraz kulek winogron bita śmietana Sposób Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy resztę składników, całość dokładnie miksujemy(...)jednolitą masę, odstawiamy. W tym czasie rozgrzewamy posmarowane olejem (za pomocą pędzelka)  płytki gofrownicy. Na płytkach rozprowadzamy po 4 łyżki ciasta i pieczemy na złoty kolor.  Bitą śmietanę ubijamy wg przepisu na opakowaniu. Śliwki pozbawiamy pestek, wrzucamy na patelkę i na małym ogniu smażymy do momentu, aż się nieco rozpadną. Gofry podajemy z bitą śmietaną, ciepłymi śliwkami oraz

Kuchenne aromaty