mąki pszennej - 1 szklanka wody - 1 szklanka mleka - 1 jajko - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru - 1 łyżka kakao naturalnego - 1/3 szklanki oleju rzepakowego Rapso bita śmietana: - 200g śmietanka 30% - 1 płaska łyżka cukru pudru dodatki: - koktajl owocowy w soku owocowym Beach Flower (brzoskwinie, gruszki, winogrona, ananas, czereśnie) - kolorowa posypka cukrowa - olej rzepakowy Rapso(...)się upieką i przekładam do ostudzenia na kratkę. W międzyczasie miksuję śmietankę z dodatkiem cukru pudru i odkładam gotową śmietanę do lodówki. Na ostudzone gofry nakładam łyżeczką bitą śmietanę, na niej nakładam owoce z koktajlu owocowego i posypuję cukrową posypką
Kuchnia co dniapieczenia tortownicy, kładziemy bezowy blat. Nie przejmujcie się jeżeli blat trochę się połamie- ważne aby całe dno tortownicy było przykryte bezą- całą bądź pokruszoną. Na bezę nakładamy warstwę bitej śmietany ( 1/3 całości) – dokładnie rozsmarowujemy. Następnie wykładamy do tortownicy lody (całość ). Połową pozostałej bitej śmietany smarujemy lodową warstwę. Pozostałą bezę skruszamy i umieszczamy w tortownicy tworząc z niej ostatnią warstwę(...)Leko dociskamy ręką. DEKORUJEMY: Pozostałą bitą śmietanę umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów. Na wierzchu tortu robimy kremowe kółeczka- jedno w środku, pozostałe po bokach. W kremowe kółeczka wkładamy całe truskawki- po jednej na każde kremowe zdobienie. Pozostałe truskawki kroimy i posypujemy nimi luki między zdobieniami… …i tort jest gotowy ! Gotowy tort wkładamy przynajmniej na 3- 4 godziny
Domowe TortyDziś chciałabym pokazać jak w łatwy sposób można wyczarować przepiękny tory. Tort, który wzbudzi zachwyt nie tylko u dzieci. W środku znalazł się biszkopt, przełożony musem z truskawek, bitą śmietana i świeżymi truskawkami. Czyli to co mały jubilat lubi. Masy maślane bądź jakiekolwiek inne z jego udziałem nie koniecznie przemawiają do mnie. Więc cała dekoracja została stworzona przy użyciu gotowej(...)łyżek) i cukier waniliowy (ok 2 łyżeczek). Następnie zmniejszając obroty miksera wmiksować ser mascarpone. Układamy na paterze pierwszy krążek biszkoptu. Nasączamy go i wykładamy warstwę musu truskawkowego, następnie bitą śmietanę. Przykrywamy kolejnym biszkoptowym krążkiem, nasączamy i wykładamy bitą śmietanę. Układamy biszkopt nasączamy go, całość wstawiamy do lodówki. 1 gotową masę tortową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i smarujemy nią
Malinowe PocałunkiOdbiegając trochę od świątecznych wypieków dziś prezentuję ciasto w słonecznym klimacie. Blaty mają konsystencję cytrynowego ciasta babkowego a w środku bita śmietana, galaretka i cytrynowe ptasie mleczko. Nie jest może zbyt wykwintne ale amatorom cytrynowych smaków na pewno przypadnie do gustu. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 5 jajek(...)przekroić na dwa blaty. Galaretki rozpuścić razem w 3 szklankach wody i odstawić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i zmiksować z bitą śmietaną. Wyłożyć na dolny blat ciasta. Na bitej śmietanie ułożyć ptasie mleczko i zalać tężejącą galaretką, przykryć drugą częścią ciasta. Czekoladę połamać, zalać śmietanką i rozpuścić nad parą, polać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialodówki na co najmniej godzinę. NIE DODAJEMY CUKRU DO Mousse au Chocolat, jak zrobicie to sami stwierdzicie, że nie ma takiej potrzeby ;) Kiedy mus stężeje można się zabrać za bitą śmietanę. DODATKOWO: ok. 400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 % 1 łyżeczka cukru pudru kilka truskawek 100 g czekolady mlecznej Sposób przygotowania: Śmietankę ubijam na sztywno,pod koniec ubijania dodaję(...)przekroiłam na połowę. Czekoladę starłam na tarce do warzyw. Kiedy to wszystko już przygotowałam wyciągnęłam ciasto z lodówki. Wierzch posmarowałam cienko ubitą śmietaną, po bokach wycisnęłam kilka rozetek z bitej śmietany. Resztę powierzchni posypałam startą czekoladą mleczną, a na końcu poukładałam połówki truskawek. Wstawiłam do lodówki na godzinkę do schłodzenia. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujetorcik z wykorzystaniem mrożonych owoców. Składniki: ¾ szklanki cukru pudru 15 dag masła 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy ½ łyżeczki cynamonu 1 ½ szklanki mąki tortowej 1 torebka bitej śmietany 200 ml mleka 1 szklanka mrożonych owoców 1/3 szklanki dżemu lub konfitury słodycze do ozdoby tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Bitą śmietanę ubić z mlekiem(...)stopni i piec około 25 minut. Ciasto zostawić w piekarniku do wystudzenia. Po czym przykryć serwetą i odstawić na kilka godzin. Następnie ciasto posmarować dżemem lub konfiturą, nałożyć bitą śmietanę, ozdobić owocami i słodyczami i przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce
Tradycyjna Kuchniatekturki, dzięki której łatwo możemy manipulować ciastem. Na tekturkę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć obficie ponczem. Na niego wyłożyć masę wiśniową (fot.2). Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć, wyłożyć część bitej śmietany, tak aby tworzyła około 1 cm warstwę. Przykryć następnym blatem, ponownie nasączyć i również, wyłożyć część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskając, nasączyć. Tort z wierzchu(...)bokach pokryć resztą bitej śmietany (fot.3). Boki tortu obłożyć płatkami migdałowymi (fot.4). Wierzch, ozdobić wiórkami czekoladowymi i wiśniami kandyzowanymi. Przyłożyć na paterę lub talerz. Przechowywać w lodówce. Najlepszy jest po kilku godzinach, kiedy ciasto przesiąknie wszystkimi składnikami.Torty na zamówienie znajdziesz tutaj
Świat Ciastaczekoladowa: 1. 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2. 1/4 szklanki mleka Dodatkowo: 1. Mały słoik dżemu porzeczkowego 2. Margaryna do wysmarowania formy 3. Bułka tarta do wysypania formy 4. Opakowanie bitej śmietany PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Do ubitej masy z jaj i cukru stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem(...)Jedną część biszkoptu smarujemy dżemem, nakładamy masę śmietanową i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Polewa: 1. Czekoladę rozpuszczamy w mleku cały czas mieszając. 2. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową. 3. Bitą śmietanę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Wierzch ciasta dekorujemy bitą śmietaną
Tradycyjna KuchniaEton Mess jest już na blogu, ale nie ten oryginalny, tylko moja autorska improwizacja z bitej śmietany, kawowych bezików i mieszanki różnych owoców. Natomiast Eton Mess w swojej klasycznej wersji łączył bitą śmietanę (lub lody), truskawki, banany, z czasem w tym deserze pojawiły się pokruszone bezy. Dzisiaj ja Wam polecam przepis na Eton Mess z bitą śmietaną, truskawkami i bezami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcurdem cytrynowym. Na robienie curd nie miałyśmy za bardzo czasu, więc mama zaproponowała, żebym wlała sok z cytryny do mascarpone. Bardzo fajnie przełamuje to słodycz musu truskawkowego i bitej śmietany. Troszkę improwizowałyśmy, mimo to wyszedł pyszny deser, który nie był aż tak słodki. Choć jak pewnie już zauważyliście my uwielbiamy słodycz. Z tej ilości składników, wyszło(...)mniejsze kawałki. Pozostałe miksujemy z 3 łyżkami cukru. Mascarpone ucieramy z 4 łyżkami cukru i sokiem z cytryny. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. 0,5 l bitej śmietany po troszkę dodajemy do mascarpone delikatnie mieszając, do momentu połączenia się składników. 0,25 l zostawiamy przyda się na koniec do dekoracji. Do szklanek na dno wlewamy po dwie
Lili w kuchniJeśli macie ochotę na słodkie co-nie-co polecam domowe rurki z bitą śmietaną:) Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki 250 dkg miękkiego masła 250 dkg śmietany 1 łyżka proszku szczypta soli Składniki na bitą śmietanę: 600 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i chłodzimy w lodówce(...)półce piekarnika, w temp.190 – 200 stopni na złoty kolor przez około 15 minut. Z gorącego jeszcze ciasta usuwamy metalowe foremki (po wystudzeniu rurki mogą się połamać). Wystudzone w ypełniamy bitą śmietaną - około 600 ml kremówki ubijamy na koniec dodając 2 łyżki cukru pudru
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPiec 20 minut w temperaturze 200 o C. Po zakończeniu pieczenia wystudzić. Śmietankę ubić z resztą cukru. Ruloniki układać na przemian warstwami tworząc piramidkę. Trzy ruloniki posmarować cienką warstwą bitej śmietany, nałożyć dwa i warstwę śmietany. Na wierzch położyć jeden rulonik. Całość posmarować resztą bitej śmietany. Posypać startą czekoladą i wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki Uwaga – sprawdzona rada(...)owoc – świeży czy mrożony. Należy jedynie zwrócić uwagę czy podczas pieczenia nie będzie puszczał za dużo soków 3) jeżeli ktoś nie przepada za bitą śmietaną to można jej zrobić mniej ( 2 opakowania śmietanki 36% i pół szklanki cukru ). Powstała ilość w zupełności wystarczy a jej smak nie zdominuje smaku całego ciasta Życzę smacznego
Świat Smakuwłasnoręcznie zrobione prezenty, a jeśli do tego jeszcze są słodkie… idealnie! ;) Dziś mam dla Was zatem kolejną propozycję na słodki upominek na Dzień Matki: tort czekoladowo truskawkowy z bitą śmietaną. Żeby krem był bardziej stabilny dodałam do niego serek mascarpone i śmietanFix, można użyć też dowolnej bitej śmietany w proszku jako utrwalacza. Biszkopty piekłam w dwóch niedużych tortownicach(...)łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500-600 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanFixu lub innego utrwalacza do bitej śmietany +truskawki do dekoracji, białe wytrawne wino na poncz lub dowolna owocowa herbata jeśli tort będą jadły dzieci, 1 łyżka kakao, 50 g gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka oleju kokosowego Biszkopt
Ciastkozercysłodka, gęsta frużelina jagodowa. Pycha!!! Polecam, bo naprawdę warto! Frużelinę można przygotować z innych owoców (np. wiśni, truskawek, porzeczek), zarówno świeżych, jak i mrożonych. Składniki na tarteletki z bitą śmietaną i frużeliną jagodową na 6 sztuk CIASTO: 120 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka szczypta soli 50 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego(...)zagotowujemy, jeśli jest za gęsta dodajemy troszkę wody). Śmietanę ubijamy z fixem i cukrem. Tarteletki wyjmujemy z foremek, na każdym ciastku umieszczamy łyżkę frużeliny, część bitej śmietany i dekorujemy kolejna łyżką frużeliny. Chłodzimy około 30 minut. Możemy również część bitej śmietany połączyć z resztkami frużeliny i taka jagodową masą udekorować wierzch tarteletki, możemy również posypać
Rozpustne gotowaniePyszna szarlotka, na półkruchym spodzie z prażonymi jabłkami i bitą śmietaną. Przepis jest prosty, przygotowanie kruchego ciasta, jabłek oraz bitej śmietany jest łatwe, a po upieczeniu szarlotka jest bardzo smaczna i efektowna. Możemy upiec je na walentynki i ozdobić czekoladowymi serduszkami, polecam(...)rozkładamy ciasto i wykładamy jabłka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 35-40 minut. Jabłecznik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto wyciągamy z formy, rozkładamy równomiernie bitą śmietanę i dekorujemy dowolnie. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli