bita śmietana - 3939 przepisów (strona:29/263)

Słodkie środy - babeczki makowe 124

miękkiego masła 125 g cukru 125 ml mleka 2 jajka 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g sera białego 40 g maku Do dekoracji: bita śmietana, czekoladowe ozdoby i cukrowe perełki Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Mąkę przesypać do misy miksera i dodać cukier, miękkie masło, jajka i mleko i miksować(...)Ciasto przekładać do foremek lub papilotek i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 25 minut.  Upieczone babeczki można dekorować kiedy ostygną.  Moje babeczki są ozdobione bitą śmietaną oraz dekoracjami zrobionymi z czekolady i kulkami cukrowymi. Chociaż szczerze mówiąc większość nie doczekała dekoracji i została zjedzona zaraz po wyjęciu z piekarnika. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szarlotka królewska z bitą śmietaną 186

całość zwieńczona bitą śmietaną posypaną czekoladą. Mmmmmm..... czego chcieć więcej? No może filiżankę dobrej kawy ;) Talerzyk "Rajski Ogród" Porcelana Bogucice Biszkopt: 2 jajka 1/3 szkl domowego cukru waniliowego 1/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe cukier do smaku  Bita śmietana(...)minut. do gorących jabłek wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. gdy zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt. odstawić do całkowitego stężenia na kilka godzin do lodówki. Bita śmietana: zimną kremówkę ubić na sztywno. pod koniec ubijania dodać cukier i śmietan-fixy. Wyłożyć na zastygnięte jabłka. Posypać startą na tarce czekoladą

Smakołyki Asi
Śmietankowiec z porzeczkami 335

rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Bita śmietana: W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać śmietan-fix i zmiksować krótko. Gotową śmietanę wstawić do lodówki na 30 minut. Porzeczki: Owoce umieścić w dużym garnku, zalać wodą(...)dodać mleko w proszku i dobrze zmiksować, tak żeby nie było grudek. Zostawić żeby polewa zgęstniała (najlepiej wstawić do lodówki na godzinę). Wykonanie ciasta: Na ostudzony biszkopt nałożyć równomiernie bitą śmietanę, następnie ułożyć grubą warstwę dobrze odsączonych porzeczek. Górę polać zgęstniałą polewą czekoladową. Ciasto przechowywać w lodówce. UWAGI:  Polewę czekoladową można zrobić według własnego przepisu, pamiętając jednak

Passions hobbies life
Jedna słomka, kilka łyków, pełnia szczęścia, czyli słomką do nieba : ) 106

SKŁADNIKI ( na 2 kawy mrożone) 2 duże filiżanki schłodzonej wcześniej kawy syrop waniliowy (ilość do smaku - ja dałam 3 łyżki na 1 kawę) 2-4 gałki lodów waniliowych bita śmietana (użyłam 30%)  Wcześniej zaparzoną kawę schłodzić w lodówce. Do szklanki wlać syrop waniliowy (lub inny - smak(...)wyboru). Następnie dolać kawę - wlewać ostrożnie po ściance szklanki, dzięki czemu uda się zachować oddzielne warstwy syropu i kawy. Dodać 1-2 gałki lodów waniliowych.  Na wierzch ułożyć bitą śmietaną. Można posypać kakao.  Nie zapomnieć o słomce! Najlepiej smakuje w upalne popołudnie

KUCHARNIA
Budyniowiec z konfiturą 161

mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 – 25 minut w 170 o C. Wystudzić i przekroić na pół. Przygotować bitą śmietanę – śmietankę ubić z cukrem. Przygotować krem budyniowy – laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół. Nożem zeskrobać nasionka. Do kubeczka wlać 150 ml mleka. Wsypać budyń i cukier, dodać rdzeń wanilii(...)strumieniem wlewać budyń. Mieszając, chwilę gotować. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Nie przerywając ucierania, dodawać porcjami budyń. Jeden placek posmarować kremem, przykryć drugim plackiem. Całość posmarować konfiturą, wyłożyć bitą śmietanę. Ciasto udekorować według uznania i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Uwaga – sprawdzona rada: 1)       laskę wanilii można zastąpić 1 łyżeczką cukru

Świat Smaku
Deser biszkoptowy 116

znika błyskawicznie. A przy tym można go efektownie podać i zrobić wrażenie. Składniki: 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 opakowanie budyniu czekoladowego 1,2 l. mleka 400 gr. biszkoptów bita śmietana Przygotowanie: Wlej pół lita mleka do garnka i postaw na ogniu do zagotowania. Nie wlewaj jednak wszystkiego, odlej szklankę do kubka. Wsyp zawartość torebki z budyniem waniliowym(...)ugotuj podobnie budyń czekoladowy dodając troszkę więcej mleka, żeby nie był za gęsty . Budyń czekoladowy przelej do salaterek na wystudzony budyń waniliowy. Odłóż do wystudzenia, a na koniec udekoruj bitą śmietaną. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,, Lubię

Smaczne Potrawy
Ciasto bananowe z kajmakiem 173

przełożone masą kajmakową, udekorowane bitą śmietaną z krówkami. brzmi słodko? I takie własnie jest! Ktoś z Was się skusi? Składniki:200 g miękkiego masła1/3 szklanki mleka (8 łyżek)200 g cukru5 żółtek2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki kukurydzianej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia3 banany1/2 puszki z kajmakiem ( z mleka skondensowanego)bita śmietana4 cukierki krówki Sposób przygotowania(...)pieczemy około 40 minut do suchego patyczka.Ostudzone ciasto kroimy wzdłuż, tworząc dwa blaty, które smarujemy masą kajmakową. Blaty ponownie sklejamy. Kroimy na mniejsze kawałki, które posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy bitą śmietaną i kawałkami pokrojonych krówek.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Semla - pszenna bułeczka z masą migdałową 156

Odkąd wypatrzyłam te bułeczki na stronie Moje Wypieki musiałam przetestować ten przepis. Semla to pszenna bułeczka nadziewana masą migdałową i bitą śmietaną. W Szwecji jest to tradycyjny słodki przysmak, którym zajadają się w ostatni dzień karnawału - tłusty wtorek. Oryginalnie semlę podaje się w głębokim talerzu, z ciepłym mlekiem. Jednak na pierwszy raz chciałam wypróbować bez tego dodatku. Pyszny deser(...)masą migdałową i bitą śmietaną, przekonał do siebie już po pierwszym gryzie. A jeżeli mowa o Szwecji to polecam Wam blog Natalii - Szwecjoblog . Od dłuższego czasu regularnie odwiedzam i zaczytuję się w świetnych tekstach o Szwecji (a wszystko zaczęło się od kiszonego śledzia). Zobaczycie ciekawe miejsca, gdybyście mieli w planach wycieczkę w tamte rejony. Zapoznacie się także z kulturą oraz

pink envelope
ARE YOU READY TO FREDDIE? I znowu konkurs 163

przestygły, wstawiłam do lodówki do stężenia. Ostatecznie pokroiłam je w kostkę (i tak na prawdę zużyłam połowę przygotowanej ilości ). Do misy miksera wlałam zimne mleko. Wsypałam zawartość torebki z bitą śmietaną. Miksowałam na najwyższych obrotach przez 3 min. Pod koniec dodałam rozpuszczoną żelatynę i miksowałam kolejną minutę. Całość wylądowała obok galaretek w lodówce.   Ciasto przygotowałam minimum(...)formy (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia,  o średnicy 18 cm). Zapiekałam 50 min. w 150st.. Wystudziłam. W czasie wystudzania ciasto standardowo pięknie opadło. Powstałą dziurę wypełniłam bitą śmietaną, a górę "obsypałam" kostkami kolorowych galaretek

bastalena
Babka z bitą śmietaną 119

Kolorowa, biszkoptowa baba z bitą śmietaną.     Składniki na ciasto: -7 jajek -3/4 szklanki mąki tortowej oraz jedna łyżka -3/4 szklanki oraz 1/2 szklanki cukru -łyżka kakao -łyżka mąki ziemniaczanej -2 łyżki oleju -łyżeczka proszku do pieczenia -15 dkg maku -5 dkg orzechów włoskich -aromat migdałowy i wanilia -czerwony barwnik spożywczy     Składniki na bitą śmietanę(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy. Babę kroimy na 3 poziome części. Każdą część nasączamy herbatą z nalewką. Przygotowujemy bitą śmietanę: Żelatynę zalewamy zimną wodą a kiedy spęcznieje wstawiamy do rondelka z gorącą wodą i rozpuszczamy. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy sok z cytryny, rozpuszczoną żelatynę, dokładnie miksujemy

Maminek kulinarny
Pumpkin Spice sernik 102

dyniowy z dodatkiem korzennych przypraw i kawy o pięknej pomarańczowej barwie na spodzie z ciasteczek to obowiązkowa pozycja do zrobienia jeszcze tej jesieni! Kremowy sernik, kruchy spód i bita śmietana. Prawda, że to idealne połączenie? :) Składniki (na formę o średnicy 16-18 cm): 200 gram ciasteczek digestive (użyłam bezglutenowych) 50 gram rozpuszczonego masła 400 gram twarogu, trzykrotnie zmielonego(...)stopni i piekę sernik przez kolejne 60 minut. Studzę w uchylonym piekarniku do temperatury pokojowej a następnie w lodówce przez kilka godzin lub całą noc. Sernik podaję z kleksem bitej śmietany, posypany cynamonem lub kakao. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Torcik kawowy z bitą śmietaną 169

szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej\ 1/2 kostki masła 3/4 szklanki cukru pudru 5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego.  Bita śmietana 0,5 l kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: wiśnie z nalewki  mały słoik konfitury lub dżemu z  wiśni WYKONANIE Białka oddzielamy(...)likieru kawowego. Ciasto kroimy  na połowę.  Spód smarujemy dżemem. Na to kładziemy masę budyniową.  Przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch układamy wiśnie z nalewki. Przygotowujemy bitą śmietanę.  Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem.  Dodajemy  rozpuszczoną żelatynę.  Masę śmietanową wykładamy na biszkopt.  Posypujemy kawą rozpuszczalną

W kuchennym oknie Ewy
Tort czekoladowy z truskawkami 371

Składniki: 3 jajka 125 g masła lub margaryny 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Bita śmietana 300 ml zimnej kremówki 1,5 łyżki cukru pudru Polewa  125 g margaryny 1/4 szkl cukru pudru 1,5 łyżki wody 1,5 łyżki kakao truskawki dżem(...)tortownicy o średnicy 24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 30 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i przekroić na dwa placki. Posmarować bitą śmietaną, ułożyć pokrojone truskawki, przykryć drugim plackiem. Na wierzchu posmarować dżemem truskawkowym z szampanem, wylać tężejącą polewę. Tort przed podaniem schłodzić z 3-4 godziny w lodówce i przed podaniem

Ala piecze i gotuje
Kremówka papieska- przepis krok po kroku 124

przygotowanie, przekładałam to w czasie. W końcu się udało :) wyszedł po prostu pyszny! Składniki na ciasto francuskie: ¼ kg masła ¼ kg mąki 1 żółtko szczypta soli ½ szklanki wody Składniki na bitą śmietanę: ½ litra śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy Składniki na krem waniliowy: 2 szklanki mleka ¾ szklanki cukru 3 jaja 3 żółtka ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła(...)mąki dodać cukier, całe jajka i żółtka, dokładnie wymieszać, wlewać gotujące mleko, ciągle mieszając i zagotować. Po całkowitym ostudzeniu dodać masło i mieszać do chwili uzyskania jednolitej masy. Wykonanie bitej śmietany: Mocno ochłodzoną śmietankę ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wykonanie ciasta francuskiego i składanie: Masło zagnieść z 1/5 mąki, uformować kostkę i ochłodzić. Z pozostałej mąki

Tradycyjna Kuchnia
Grillowane truskawki. Jak grillować truskawki? Metody, techniki, przepisy 191

czegoś wyjątkowego. Dlaczego więc nie spróbować truskawek z grilla i zachwycić nimi rodzinę i przyjaciół. Grillowanie truskawek jest łatwe i szybkie. Proponujemy podawać je z lodami, sosem czekoladowym i bitą śmietaną. W ten łatwy i prosty sposób przygotujemy pyszny deser. Truskawki można grillować bezpośrednio na ruszcie, mogą być również grillowane na szaszłykach. Mogą być podawane jako jeden ze składników grillowanej(...)średniej i wykładamy na ruszt truskawki. Grillujemy około 3-4 minut aż owoce są ciepłe i posiadają przypalony grillowy wzór. Zdjąć z rusztu i podawać np. z lodami, budyniem, bitą śmietaną. Metoda #2. Użyjemy tej metody do grillowania truskawek na patelni, folii aluminiowej lub na perforowanej blaszce . Grilla rozgrzewamy do wysokiej temperatury. Truskawki myjemy i obieramy. Owoce przecinamy wzdłużnie

naRuszcie

Proponowane wyszukiwania