bita śmietana - 3939 przepisów (strona:25/263)

Deser z owocami i ciastem francuskim 119

bita śmietana, truskawki. Okazało się, że zjedzenie jej za pomocą widelczyka czy łyżeczki jest może nie niemożliwe, ale trochę skomplikowane. Ciasto francuskie się kruszy, ucieka nam z bitej śmietany, nie da się tak łatwo wydzielić porcji widelczykiem na jeden kęs.A ponieważ deser bardzo nam smakował,postanowiłam go trochę ujarzmić i dopieścić. Ciasto francuskie podane w pucharku, przełożone(...)musem owocowym i bitą śmietaną, do tego sos czekoladowy, który tak naprawdę jest... najzwyklejszą i najprostszą polewą do ciast. Zastanawiałam się czy mam prawo użyć nazwy "sos czekoladowy", skoro czekolady jako takiej w nim nie ma. Jest kakao. Ale to przecież główny składnik czekolady :)Świeże maliny kupiłam w Lidlu i muszę przyznać, że o tej porze roku smakują

bistro mama
Sernik bananowo agrestowy 200

pudru 1 galaretka agrestowa 1,5 szkl wody 5 łyżeczek żelatyny Ale-raj 0,5 l kremówki 30% Dodatkowo: 5-6 bananów 2 galaretki agrestowe 1 l wody Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% 1/3 szkl letniej wody 3 łyżeczki żelatyny Do dekoracji: prymulki z opłatka Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym(...)galaretką (1 l). Odłożyć ponownie do lodówki by galaretki stężały. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlewać rozpuszczoną letnią żelatynę i chwilkę miksować. Bitą śmietanę przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i zrobić na całej powierzchni ciasta "kleksy". Przed podaniem udekorować prymulkami z opłatka. Do przygotowania ciasta polecam użyć blaszki z wysokimi rantami

Ala piecze i gotuje
Orzeźwiające tureckie ciasto cytrynowo-jogurtowe z bitą śmietaną i owocami sezonowymi 156

polecam Wam to ciasto, właśnie podczas upału. Jest bardzo orzeźwiające, a podane prosto z lodówki, doskonale chłodzi. Mogę powiedzieć, że to taki oszukany cytrynowy sernik z lekką jak chmurka bitą śmietaną i owocami, jakie tylko macie pod ręką. Smak cytryny nie wykrzywia buzi podczas jedzenia, więc nie ma obaw, że będzie za bardzo kwaśne. Ciasto pieczone jest bez proszku(...)pieczenia. Podczas pieczenia pięknie rośnie, tylko po to, aby pod koniec - opaść. Nie przejmujcie się tym, bo dzięki temu, mamy miejsce na np. tak jak u mnie bitą śmietanę, ale możecie na wierzch położyć lekko skarmelizowane truskawki czy brzoskwinie. Będzie pysznie! 'orzeźwiające tureckie ciasto cytrynowo-jogurtowe z bitą śmietaną i owocami sezonowymi' Składniki (na keksówkę o wymiarach: 8x24

CookYourself
CRUMBLE Z JABŁKAMI I ORZECHAMI Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ 415

tego gałka lodów śmietankowych lub waniliowych oraz oprószona cynamonem bita śmietana i mamy połączenie doskonałe! Uwielbiam ten moment kiedy gorące, cynamonowe jabłka roztapiają lody i zimną bitą śmietanę, a kruszonka rozkosznie chrupie w tle... Mmmm... Niebo w gębie...:) Teraz, kiedy jabłek jest pod dostatkiem, musicie koniecznie wypróbować ten banalnie prosty i zachwycający deser:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI(...)czasie możesz jeszcze zwiększyć temperaturę do 200 stopni C i dopiec przez 10 minut kruszonkę na złoty kolor. Crumble najlepiej smakuje z lodami waniliowymi lub śmietankowymi i porcją bitej śmietany oprószonej cynamonem. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto agrestowe 289

łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa agrestowa: 750 ml wody z kompotu agrestowego* 2 budynie waniliowe b/c 1-2 łyżki cukru* owoce z kompotu odsączone Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% 1/3 szkl letniej wody 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj Lukier: 50 ml soku z cytryny 1 szkl cukru pudru herbatniki szkolne  Przygotowanie: Biszkopt(...)lekko przemieszać. Gorącą masę wylać na biszkopt. Ostudzić. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlewać powoli rozpuszczoną letnią żelatynę i chwilkę miksować. Bitą śmietanę rozsmarować na masie agrestowej.  Na śmietanie ułożyć herbatniki i polać lukrem cytrynowym.  Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. * Używam kompot w słoiku 1l. Jeśli nie będzie

Ala piecze i gotuje
Smak tradycji...jabłecznik 355

śmietana albo cukier puder do dekoracjiCiasto: Bardzo dokładnie miksujemy jajka z cukrem i z cukrem waniliowym, następnie dodajemy pół miękkiej margaryny i wciąż miksujemy. Przesiewamy mąkę i dodajemy do zmiksowanych jajek ciągle miksując, następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz śmietanę. Ciasto musi być gęste. Jeśli jest za rzadkie - dodajemy więcej mąki, jeśli zbyt gęste - dodajemy więcej śmietany.Masa jabłkowa(...)następnie ostudzoną masę jabłkową i na sam wierzch pozostałą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C przez 40 minut.Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo polewamy bitą śmietaną.jabłecznik

Bon Appetit Małgorzaty
Deser RAJSKA WYSPA z ksylitolem 145

Egzotyka na progu wiosny? czemu nie! 3 najbardziej ciekawe smakowe owoce sprawią że od razu zrobi ci się cieplej. Świeża soczysta truskawka skąpana w bitej śmietanie, pyszny i zniewalający melon galia i super aromatyczne mango. To zestaw na który trzeba sobie czasem pozwolić :) do chrupania będzie migdał i suszona morwa biała. Polecam również dla milusińskich! Czas przygotowania: 10 minut(...)kremówki 30% migdały morwa biała suszona ksylitol Przygotowanie: 1/ Ubijamy zimną kremówkę, dodając pod koniec ubijania ksyliol, a na sam koniec drobno posiekane truskawki. W ten sposób otrzymamy truskawkową bitą śmietanę. 2/ Kroimy mango i melona na malutkie kosteczki i układamy po dwóch osobnych stronach. Na środek nakładamy truskawkową bitą śmietanę a na nią migdały i morwę. SMACZNEGO! if (typeof

Kuchnia PROzdrowotna
Kolorowa Pavlova 123

obiecałam wrzuca moją dwukolorową Pavlovą :). Robiona była specjalnie na 8 urodziny kuzynki. Z królewskiej niebieskiej bezy wyszła smerfowa z różową bitą śmietaną udekorowana borówkami i truskawkami. Sposób przygotowania jest identyczny jak w przypadku  Białej Pavlovy z tym, że dodajemy odpowiednie barwniki ( w moim przypadku 2-3 krople niebieskiego barwnika spożywczego w żelu do bezy i 2 krople czerwonego barwnika(...)spożywczego w żelu do bitej śmietany). Kolory zależą od ilości użytego barwnika jednak trzeba pamiętać, że nie należy przesadzać z ilością barwników, ponieważ mogą niekorzystnie wpłynąć na konsystencję bezy i bitej śmietany. Miłej zabawy i Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
wegańska bita śmietana 163

nietolerancją laktozy. Po dodaniu do niej np. agaru świetnie nada się do przełożenia tortu. Już niedługo przepis na wegańskie lody z użyciem tej właśnie kokosowej śmietanki :) WEGAŃSKA BITA ŚMIETANA Z MLEKA KOKOSOWEGO ~400ml puszka pełnotłustego mleka kokosowego ~2-3 łyżki cukru pudru, lub do smaku Mleko odstawiamy do lodówki na ok. 24h nie wstrząsając w tym czasie puszką

chili & sugar
Gofry z owocami i bitą śmietaną 142

pszennej 500 ml mleka 6 łyżeczek cukru 4 łyżki roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatki  30 dag śliwek garść malin oraz kulek winogron bita śmietana Sposób Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy resztę składników, całość dokładnie miksujemy(...)jednolitą masę, odstawiamy. W tym czasie rozgrzewamy posmarowane olejem (za pomocą pędzelka)  płytki gofrownicy. Na płytkach rozprowadzamy po 4 łyżki ciasta i pieczemy na złoty kolor.  Bitą śmietanę ubijamy wg przepisu na opakowaniu. Śliwki pozbawiamy pestek, wrzucamy na patelkę i na małym ogniu smażymy do momentu, aż się nieco rozpadną. Gofry podajemy z bitą śmietaną, ciepłymi śliwkami oraz

Kuchenne aromaty
Waniliowa kawa mrożona 216

daje przyjemne orzeźwienie. U mnie w wersji waniliowej. Dla M z bitą śmietaną, dla mnie bez :) Składniki (na 2 porcje): 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 200 ml wody 200 ml zimnego mleka 2 gałki lodów waniliowych 2 łyżki syropu waniliowego (można dać cukier waniliowy) kostki lodu opcjonalnie: bita śmietana i starta czekolada  Kawę zaparzamy w 200 ml wody(...)dolewamy zimne mleko, syrop waniliowy i lody. Mieszamy za pomocą blendera. Do szklanki wsypujemy po kilka kostek lodu i wlewamy kawę. Jeśli ktoś ma ochotę może kawę podać z bitą śmietaną i startą czekoladą

My simple kitchen
Gofry z owocami 129

bloga Moje Wypieki .  Składniki : * 2 szklanki mąki pszennej * 2 szklanki mleka * łyżeczka proszku do pieczenia * szczypta soli * łyżka cukru * 1/3 szklanki oleju rzepakowego * 2 jajka * dodatkowo : bita śmietana(...)owoce  Przygotowanie : Ubić białka. Wszystkie pozostałe składniki zmiksować, lekko wymieszać z pianą z białek. Rozgrzać gofrownicę. Wylewać porcje ciasta i piec na złoty kolor, przestudzić.  Dowolnie udekorować bitą śmietaną, sosem owocowym lub czekoladą. Przy okazji chciałabym złożyć najlepsze życzenia dla naszej blogowej koleżanki Paulinki z okazji urodzin! Wszystkiego co tylko sobie zamarzysz by się spełniło

Magiczne Życie Marty
gruszka "klapsa" w marchewkowym cieście z bitą śmietaną... 101

szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, cynamon 2 łyżeczki, marchew 3 szklanki, gruszki 4 większe, bita śmietana - w opisie, kakao do posypania - ile potrzeba 7 średnich marchwi obrać i rozdrobnić je w rozdrabniaczu lub zetrzeć na tarce na średnich oczkach jajka "L", olej, cukry ubić(...)gniazd nasiennych ciasto piec w 200C około 45 minut i wyjąć z blaszki zimne BITA ŚMIETANA: 300ml zimnej 30% śmietany ubić z 2 łyżkami cukru pudru i śmietanfixem zimne ciasto przekroić na połowę i nałożyć na blat ciasta 3/4 bitej śmietany i nakryć drugim blatem resztę śmietany rozsmarować na cieście i posypać kakao, schować do lodówki na godzinę

W Mojej Kuchni Lubię
Czekoladowa chmurka – ciasto bez pieczenia 159

Smaczne ciasto z herbatników przełożonych czekoladowym kremem maślano-budyniowym, udekorowane bitą śmietaną. Przygotowane odpowiednio wcześniej jest mięciutkie i rozpływające się w ustach, stąd pewnie ta chmurka :) Przygotowanie ciasta jest banalnie proste i nie wymaga zbyt wielu zabiegów. Przepis na brytfankę wielkości 30 x 41 cm . Składniki: 72 herbatniki maślane (liczone, nie podjadać :)) 2 budynie czekoladowe z cukrem 210 g masła(...)ciasta stroną z folią i obrócić brytfankę. Herbatniki z dołu ciasta będą na górze, a te z góry, najmniej wilgotne, będą stanowiły jego spód. Pozostaje dekoracja wierzchu ciasta bitą śmietaną. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem. Odłożyć ¼ ilości kremu, a resztę rozsmarować na herbatnikach i oprószyć obficie kakao. Odłożoną bitą śmietaną udekorować wierzch ciasta wg uznania

Trzeci talerz
Kubanka 14568

żółtka 2 szklanki mleka 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 łyżki cukru 200 g margaryny lub masła 3 łyżki nutelli Bita śmietana 0,5 l kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody Dodatkowo herbatniki szkolne powidła śliwkowe kawa mielona czekolada Przygotowanie: Biszkopt: mąkę, kakao(...)nutellę cały czas ucierając. Bita śmietana: zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i chwilkę zmiksować. Żelatynę rozpuścić w letniej wodzie i wlewać wolnym strumieniem do ubitej śmietany cały czas miksując na średnich obrotach. Przełożenie ciasta: biszkopt, krem, warstwa herbatników, posmarować cienko powidłami, druga warstwa herbatników, bita śmietana. Schłodzić i przed podaniem oprószyć kawą

Ala piecze i gotuje