mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:45/214)

Po prostu rosół! 253

sól dodać do smaku dopiero pod koniec gotowania. Osolona woda będzie uniemożliwiała wydobycie smaku z mięsa do rosołu. Kiedy dodać warzywa? Warzywa są w swojej strukturze zdecydowanie delikatniejsze niż mięso i łatwiej wydobyć z nich smak. Dlatego nie muszą się gotować tak długo i można je dodać w połowie czasu gotowania rosołu. Nie należy też przesadzać z ich ilością, ponieważ(...)Doprawiam do smaku solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. 18 Gorący rosół przelewam do słoików i zamykam na gorąco, stawiając słoiki wieczkiem do dołu. 19 Wystudzony rosół można przechowywać do 2 tygodni w lodówce. 20 Smacznego! Wskazówki Mięso można zużyć do pasztetu a z warzyw przygotować sałatkę z jajkiem. Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić

Book of spells
Cannelloni alla chili con carne . 185

Skworcu i  firmy Eco Blik . Zapraszam na pyszne danie :)  Składniki : około 300 g cannelloni  1 kg mięsa mielonego z szynki 1 puszka chili con carne Bonduelle 1 duża cebula 4 pieczarki 1/2 szklanki startego parmezanu 1 duży słoik sosu bolońskiego  1 łyżka przyprawy do wieprzowiny od Skworcu 1 łyżeczka czosnku od Eco Blik  1 łyżka

Sama słodycz i szczypta chili
Gulasz cielęcy z winem i groszkiem 136

wytrawnego białego wina 2-3 ząbki czosnku 5 szalotek (może być więcej) 400 ml bulionu cielęcego (u mnie ze słoika) sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Cielęcinę myjemy, osuszamy i wykrawamy ewentualne błony itp a mięso kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy mięso, odrobinę solimy. W osobnym garnku podgrzewamy bulion wraz z winem i dodajemy mięso

Szybko Tanio Smacznie
Przetwory - słoiki i ich przygotowanie do użycia 290

domowe to domowe. Jak możecie zobaczyć w zakładce Przetwory , robię bardzo różne rzeczy z warzyw, owoców i grzybów. Czasami wekuję też mięso, ale to sporadycznie. Staram się przy każdym przepisie pisać jak utrwalam zawartość słoików, ale ciągle dostaję mnóstwo pytań dotyczących w czym robić przetwory i jak je przygotowywać więc postanowiłam napisać specjalny poradnik. Dzisiaj część pierwsza czyli jak przygotować

Smaczna Pyza
Zupa meksykańska rozgrzewająca 188

Zupa meksykańska SKŁADNIKI : 0,5 kg-mięso mielone 0,5 kg-pieczarek pokrojonych w paski 2-papryki słodkie 2-słoiki sosu meksykańskiego 2-puszki fasoli czerwonej wegeta pieprz papryka ostra liście laurowe ziele angielskie majeranek 1-marchewka pokrojona w kostkę 1-pietruszka pokrojona w kostkę 0,5-selera pokrojonego w kostkę 0,5 pora pokrojonego w piórka 1-łyżka masła(...)maśle podsmażyć pieczarki z cebulą, dodać do wywaru warzywnego i gotować ok. 0,5 godz. dodać wegetę, pieprz, paprykę, liście, ziele angielskie i majeranek. Następnie przygotować mięso mielone. Mięso wymieszać z wegetą, solą i pieprzem, dodać kaszę manną, starannie wyrobić. Z mięsa formować małe kuleczki i wrzucać na wywar, gotować 5 minut. Papryki pokroić

Kuchnia Danusi
Boeuf strogonow 216

mój  Boeuf strogonow... Składniki: 1/2 kg. polędwicy wołowej, 300 g pieczarek, 3 cebule, 3 kiszone ogórki, 1/2 słoika ( 250ml) marynowanej papryki, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski lub kostkę. Następnie pokroić pieczarki, ogórki, cebulę. Na oleju obsmażyć mięso ze wszystkich stron

Anioły w kuchni
Jajka po szkocku w mięsie mielonym 102

owinięte masą z mięsa mielonego, chrzanu i musztardy, następnie opanierowane i usmażone na rumiano. Jaja w mięsie możesz podać jako obiad na ciepło ale także na zimno, po całkowitym wystudzeniu. Najlepiej komponują się z chrzanem jajecznym i sosem tatarskim domowej roboty. Na wielkanocny obiad będą jak znalazł. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jajka po szkocku w mięsie mielonym(...)twardo opatulone mięsem mielonym. Najlepiej smakują z domowym sosem tatarskim, na ciepło i na zimno. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: JAJA W MIĘSIE MIELONYM 4 jajka kurze ściółkowe S, ugotowane na twardo 2 jajka surowe 1 cebula żółta, mniejsza 400 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo – wołowego 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka tartego chrzanu ze słoika sól i świeżo

ProstePesto.pl
Dip do mięsa 82

mięsa Przepis na gęsty sos do mięsa i wędlin. Dip do mięsa pieczonego jest jednym z wielu sposobów na urozmaicenie smaku potraw. Przed nami sezon na grillowanie, ale nawet najlepsze mięsa i warzywa znudzą się, jeśli będziesz je przyrządzać cały czas tak samo. Dip do mięsa nie musi być drogi, ani trudny do zrobienia. Przygotowując sosy do pieczonego i grillowanego(...)pomidorowy po indyjsku . Ten przepis na dip do mięsa pochodzi z książki "Spiżarnia królowej Bony", która zawiera najlepsze przepisy opracowane przez koła gospodyń wiejskich i ilustrowane moimi zdjęciami. Poniższą recepturę przygotowały panie z KGW w Boglewicach. Gęsty dip do mięsa z dodatkiem chili i imbiru.   Dip do mięsa 1 kg Jabłek Grójeckich, 200 g cukru, 150 ml octu

Cztery Fajery
Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 236

orzechów. W gruncie rzeczy można by ją potraktować jako samodzielny byt – co zdarza mi się czasami robić. Tu jednak zawartość słoika z wiśniami w zalewie (takimi jak do ciast) dzielimy w ten sposób, że w soku dusi się mięso, a owoce podajemy na zimno w sałatce. To w zasadzie bardzo proste do przygotowania danie. Kaczkę i przyprawy wkładamy do naczynia

Kulinarna Pokusa
Moja wersja burrito w chlebku pita :) 166

mieszanką meksykańską (kukurydza, marchewka, groszek) z fasolą, pomidorami, mięskiem mielonym i z dużą ilością czosnku :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego np. łopatki3 ząbki czosnku1 puszka pomidorów + sok pomidorowy z puszki1 mały słoik mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, marchewka)1/2 puszki czerwonej fasoli (fasola odsączona)3 szalotki lub 1 czerwona cebula1 pęczek świeżej kolendry 4 chlebki pita

Bon Appetit Małgorzaty
Karkówka duszona w sosie 116

domowy obiad.   Idealny gęsty sos, aromatyczne mięso to propozycja nie tylko dla mięsożerców. Sos z karkówki to jedno z naszych ulubionych dań, które niewątpliwie współgra z wieloma dodatkami.  Jak zrobić sos z karkówki ? Proponuję prosty przepis na sos z karkówki wieprzowej w plastrach. Podstawowe, niezawodne przyprawy i dobrej jakości mięso.  Z czym podawać karkówkę duszoną w sosie(...)uwagi. Dodatkowo taki sos można zrobić z wyprzedzeniem i wykorzystać na obiad następnego dnia. Znakomicie także przechowuje się karkówka w słoiku lub mrożona.  Jak zrobić sos z karkówki wieprzowej?  Aby przygotować dobry sos z karkówki należy mięso zamarynować. W moim przepisie wieprzowina jest lekko rozbita i  marynowana, dzień przed duszeniem. Prosty zestaw podstawowych ziół nada karkówce odpowiedniego

Dieta moja pasja
Konserwa z kurczaka 243

mieszamy, nie wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki w temp.4-6 stopni na 24 godz. Po tym czasie mięsko pakujemy ciasno w słoiki lub puszki i sterylizujemy 50 mm w szybkowarze. Puszki można schłodzić w chłodnej wodzie przez kilka min. Wyrób wyszedł smaczny, mięso kruche i soczyste. SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Sałatka w słoiku do pracy 209

pieczywem, kawałkami pieczonego mięsa, omletem i koniecznie z czymś zielonym, choć nie musiało to wcale mieć zielonego koloru, chodzi ogólnie o warzywa - plastry karmelizowanej marchewki, papryka, rzodkiewka, awokado lub nawet garść rukoli. Czasem brałam do pracy naleśnik z masłem orzechowym i kremem czekoladowym, zwinięty w rulonik świetnie się trzyma w ręku:) Innym razem były to słoiki z musli, jogurtem(...)seler naciowy, pomidorki, kiełki, pikle, oliwki, suszone pomidory, ser żółty, feta, mozzarella, wędliny, pieczone mięso (np. kawałki kurczaka), tuńczyk albo inne ryby, ugotowane na twardo jajko, makaron, ryż, kuskus, kasza, prażone pestki... Do tego lekki dressing lub ulubiony sos. Możliwości jest całe mnóstwo. Mój słoik zawierał makaron risini, kawałki wędzonej makreli, marchewkę po koreańsku , suszone pomidory, awokado, rukolę i pestki

Obiad gotowy
Surówka jak od Chińczyka 1337

kapusty idealnie się przechowuje. Z praktycznego punktu widzenia możesz przygotować nieco większą ilość i trzymać spokojnie przez kilka dni w lodówce najlepiej w słoiku. Surówka z białej kapusty do obiadu to ulubiony przez nas dodatek do mięs pieczonych oraz duszonych. Jest idealnym niskokalorycznym dodatkiem do domowych fast food oraz dań z grilla. Może być świetną bazą do sałatek z dodatkiem

Kuchnia Na Wypasie