mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:44/214)

SZCZAWIOWA Z TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI I JAJKIEM 121

konserwowym szczawiu ze słoika. Zawsze ze śmietana, dzięki której zupa nabiera aksamitnego smaku.  Składniki: 1 skrzydło z indyka wędzona kość od schabu 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego ziele angielskie liść laurowy 2-3 ząbki czosnku 2 słoiku szczawiu konserwowego śmietana 18% 1 płaska łyżka mąki sól pieprz Wykonanie: Mięso i kość schabową wraz

Walijskie Pichcenie
Kotlety mielone z cukinią z piekarnika. 182

Polecam :) Składniki - 40 dag mięsa mielonego - 1 mała cukinia - 1 jajko - 1-2 ząbki czosnku - 0,5 łyżeczki majeranku - 0,5 łyżeczki kminku mielonego - 1 łyżka posiekanej natki pitruszki - 1 łyżka bułki tartej - sól, pieprz do smaku Wykonanie Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach, posypuję szczyptą soli i odstawiam na chwilkę, aby puściła sok. Mięso mielone przekładam do miski(...)Smaczne i chrupiące. Cukinia panierowana w chipsach paprykowych.  Cukinia marynowana na zimę. Domowe przetwory.  Ciasto kakaowe z cukinią  Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie.  Leczo na zimę w słoikach. Domowe przetwory

Kuchnia z widokiem na ogród
Bulion warzywny 177

Bulion warzywny jest wykorzystywany w wielu potraw. Warto zatem wiedzieć jak go przygotować, aby był smaczny i aromatyczny. Jak poznacie ten przepis, nigdy więcej nie skorzystacie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Paprykarz do słoików 411

pomidorów zredukuje się i powstanie gęsty sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.  Do lekko przestudzonych warzyw dodajemy ryż i mięso z ryb. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby przyprawiamy do smaku. Słoiki z paprykarzem wkładamy do szybkowara na 30min Przepis dostałam od koleżanki i nie mam pojęcia skąd pochodzi, ale jest świetny i polecam bardzo

Gotowanie jest łatwe
Pan bagnat – kanapka nicejska nadziewana sałatką z tuńczykiem 271

bagietka francuska na zakwasie (moja miała 40/8cm) lub mały chleb na zakwasie 1 puszka tuńczyka w oleju, w kawałkach – po odcieku 140g mięsa 2-3 fileciki anchois 100g serc karczochów, marynowanych w oleju, ze słoika 2 jajka M ugotowane na twardo 2 małe cebulki szalotki ½ małej, czerwonej papryki 10 czarnych oliwek 1 łyżka drobnych kaparów z zalewy 2 łyżki natki

Karo in the Kitchen
Staropolski krupnik domowy 155

Parę dni temu znów został mi „mocny” wywar mięsno-warzywny po przygotowaniu mięsa – a dokładniej z golonki. Szkoda wylewać taki wywar, a półka ze słoikami – pełnymi słoikami pęka w szwach, dlatego też, poszperałam i przygotowałam Staropolski krupnik domowy. Efekt mile zaskoczył starszą część rodziny – młodzież potraktowała krupnik jako zło konieczne, które należy zjeść.... Więcej

Magiczny Garnek
Domowa wędlina-peklowany schab i szynka 1213

listki laurowe Do pieczenia: olej majeranek czosnek granulki papryka słodka W 2 l przegotowanej, zimnej wody mieszam sól peklową, wlewam do dużego słoika lub naczynia kamionkowego.  Dodaję ziele ang. I listki laurowe, wkładam umyte mięso, zostawiam do peklowania na 7-10 dni. Po tym czasie mięsko wyciągam, można przepłukać wodą.  Szynkę obwiązuję nicią bawełnianą, schab zostawiam bez obwiązywania

Takie tam pichcenie
Marynowana dynia 171

Marynowana dynia to świetny dodatek do mięsa i kanapek. Mnie tak posmakowała,że mogę jeść samą bezpośrednio ze słoika. Jeszcze można dostać dynię w sklepach,więc kto nie marynował tego gorąco zachęcam,bo naprawdę smakuje wyśmienicie.  1,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni marynata: 1  litr wody 1 kg cukru 500 ml octu

Kolorowa kuchnia Elki
Pikantny gulasz wieprzowy 246

porcje:    500 g mięsa wieprzowego    250 g pieczarek    1 papryka czerwona    1 duży pomidor    1 papryczka piri piri (może być ze słoika)    5 szalotek    200 ml rosołu    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego    2 łyżki maki pszennej    1 łyżka oleju(...)morska    3 listki laurowe    3 ziarna ziela angielskiego    czosnek niedźwiedzi    lubczyk    cząber    kmin rzymski    tymianek Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy nadmiar tłuszczu i kroimy na nieduże kawałki. Szalotki obieramy i kroimy w cienkie krążki. Pieczarki oraz papryki myjemy i drobno siekamy. Pomidora parzymy, obieramy ze skóry

peggiwkuchni
Galaretka drobiowo-wieprzowa. 199

mięso i marchewki, resztę przecedzamy przez sito lub durszlak do czystego garnka. Do gorącego jeszcze rosołu dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Mięso i marchewki kroimy w mniejsze kawałki, układamy w miseczkach, filiżankach lub słoikach zalewamy chłodnym już wywarem, wkładamy do lodówki aż stężeje. Podajemy z cząstkami cytryn lub skropione octem

Rozpustne gotowanie
Klopsiki z kurkami. 175

około 40 minut 1 słoik kurek ( 220 ml ) 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 4 łyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebulę drobno posiekać

Przepisy i porady kulinarne
Kuchnia meksykańska- chilli con carne 196

możecie chilli con carne urozmaicić wg własnego uznania. Jeśli przygotujecie więcej chilli con carne możecie przełożyć je do słoików i pasteryzować. Pamiętajcie jedynie, że podgrzewając potrawę musicie bardzo uważać, aby Wam się nie przypaliła. Chilli con carne – składniki 500 g mięsa mielonego (wołowego/wieprzowego) 2 marchewki 2 czerwone papryki puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Leczo z pulpecikami i makaronem ryżowym 160

garście fasolki szparagowej po jednej papryce czerwonej, żółtej i zielonej 1/4 główki małej białej kapusty olej do smażenia słoik sosu chińskiego sól, pieprz mielony, odrobina cukru do smaku ewentualnie łyżka lub dwie koncentratu pomidorowego dodatkowo: 30 dag mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko ok. 2 łyżek kaszy manny sól, pieprz czarny mielony olej do smażenia ugotować makaron ryżowy wg przepisu(...)warzyw Mięsożernym polecam przygotować pulpeciki.             Pulpety można przygotować wg tego przepisu. Proponuję zestaw z pulpetami, będzie to danie w sam raz do słoika

Proste Potrawy
Sos lub konfitura żurawinowo-jabłkowa do mięsa 148

Dzisiaj zapraszam Was na sos, a może konfiturę z żurawiny i jabłek. Idealna do mięsa, sera ale nie tylko. Pasuje nawet do budyniu, a może znajdziecie jeszcze jakieś inne zastosowania? Warto przemycać żurawinę do naszej kuchni, bo jest naprawdę zdrowa, ale ma specyficzny smak i nie każdemu musi on pasować. Żurawina w takiej postaci, ma szansę(...)przypaść do gustu dużej liczbie osób Sosik doskonale smakuje i na zimno jak i na ciepło. Ja go przechowuję w lodówce w słoiku przez ok. 1-1,5 tyg. Drukuj Sos lub konfitura żurawinowo-jabłkowa do mięsa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 jabłka 250 g przemrożonej wcześniej żurawiny 1/2 szkl. cukru 1/4-1/2 szkl wody 1/2 łyżeczki cynamonu otarta skórka

Mieszam w Garnku
Kwaśny kapuśniaczek 163

słoika kapusty kiszonej 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta , majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko(...)smażymy. Nie odciskam ani nie przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika. Gdy warzywa będą już miękkie dorzucamy kapustę, mieszamy i chwilę gotujemy. W tym czasie smażymy kiełbasę, ja czasami dodaję do niej przyprawy do mięsa. Pod koniec gotowania dorzucamy kiełbasę do kapuśniaku, próbujemy, przyprawiamy majerankiem. Mmmm Pycha

Na moim talerzu