Marynowane ogórki do słoików z marchewką i koperkiem w octowej lekko słodkiej zalewie - pyszny dodatek do mięs, ale i na kanapki. Składniki: 750 g ogórków gruntowych, półtorej szklanki wody, 3/4 szklanki octu, 3/4 szklanki cukru, 2 średnie marchewki, czubata łyżeczka gorczycy, kilka ziaren czarnego pieprzu, koperek - 4 gałązki, łyżka soli Przygotowanie: Ogórki myjemy, kroimy na plastry - można za pomocą szatkownicy lub maszynki. Przekładamy na durszlak. Zasypujemy solą - mieszamy, odstawiamy nad miskę, ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...