Składniki: łopatka bez kości 1,5 kg, boczek świeży bez kości i skóry 50 dag, woda zimna 1 szklanka, żelatyna 1 łyżka, sól peklująca 1,5 łyżki, majeranek 2 łyżki, papryka słodka 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżka, pieprz czarny mielony z kolendrą 1 łyżka, sól czosnkowa 1 łyżeczka, smalec 1/2 kostki, liście laurowe 6 sztuk, ziele angielskie 12 sztuk Łopatkę z tłuszczykiem i boczek świeży pokroić na kawałki, zmielić w maszynce do mięsa na większych oczkach sitka. Do zmielonego mięsa wsypać przyprawy, żelatynę, wla... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...