mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:61/214)

Sałatka z chińskich zupek wersja II 268

Składniki: 2 opakowania zupki chińskiej ostrej puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli pół litrowy słoik papryki konserwowej pół litrowy słoik ogórków konserwowych 4 - 5 jajek podwójna pierś drobiowa przyprawy: papryka ostra , przyprawa do gyrosa lub do czerwonego mięsa majonez Sposób wykonania: Makaron z zupek chińskich pokruszyłam na drobno, dodałam przyprawy ( znajdujące się w środku wraz z olejem ) wsypałam kukurydzę razem

Darcia w kuchni
Ciasto Nutella 313

pieczenia. Składniki: - słoik wiśni drylowanych - 3 galaretki wiśniowe - 2 kostki twarogu - pół szklanki cukru pudru - śmietana 36% - 3 śmietanfixy - słoik Nutelli 400g - cukier wanilinowy - opakowanie sucharów Sposób przygotowania:   Paczkę sucharów zgniatamy w pył. (można  rozbić tłuczkiem do mięsa) Suchary nie muszą być miałkie, drobne grudki sprawiają wrażenie obecności orzechów. Nutellę wkładamy do gorącej wody żeby się rozpuściła

Pan i Pani Smith w kuchni
Przepastny tajlandzki kociołek 113

Cukinie oraz paprykę kroimy w talarki i podsmażamy na patelni ok 15 minut, do momentu zarumienienia się cukinii. Dodajemy mięso mielone oraz pędy bambusa i podsmażamy wszystko razem. Gdy mięsko będzie już gotowe (lekko podrumienione) dodajemy 1/2 słoika z czosnkowym sosem chilli. W osobnym garnku gotujemy makaron. Podajemy wszystko razem. Naprawdę pyszności

upichcona
Dietetyczna galaretka z kurczaka 406

marchew, seler, pietruszkę i pora, kostkę warzywną oraz przyprawy, gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy mięso i warzywa, a wywar przecedzamy przez gęste sito. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Do przygotowanych 2 słoików wkładamy plasterki marchewki, pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka, natkę pietruszki, kostki marchewki układając naprzemienne warstwy. Wszystko zalewamy gorącym wywarem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Solona jarzynka do potraw 203

solą i pokruszonymi liśćmi laurowymi. Nakładać do umytych i wyparzonych słoików. Dobrze ubić łyżką, aby usunąć powietrze. Zakręcone słoiki trzymać w lodówce.Jak wykorzystać taką jarzynkę?jest idealna do doprawiania zup, którym "czegoś brakuje";kiedy wykorzystujemy mięso z rosołu do przygotowania np. sosu, dobrze jest dodać łyżkę takiej jarzynki;jeśli dodamy do niej mniej soli, wtedy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cukinia nadziewana ryżem jaśminowym 160

Lato kojarzy mi się z cukinią. Robię z nich sałatkę do słoików, piekę chleb, gotuję leczo, a dzisiaj pysznie i zdrowo ją nadzieję. Po dobry ryż

Apetyczna babeczka
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 489

grillowych dań i zaczęłam szukać alternatywy. Z pomocą przyszły mi wspomnienia z zeszłych wakacji w Chorwacji, w której popularne są mięsa z grilla podawane w towarzystwie krwistoczerwonego sosu z pieczonej papryki i bakłażanów - ajwaru. Postanowiłam więc przygotować kilka słoików tego delikatesu, jako mój ratunek na grillowe biesiady. Sos wyszedł przepyszny i podbił wszystkie serca na rodzinnym grillu! Tak więc zapraszam

Chilli Czosnek i Oliwa
Rolada schabowa z suszonymi pomidorami 159

Składniki - 1 kg schabu bez kości - 1 słoik suszonych pomidorów w oleju - 15 dag sera żółtego w plasterkach - przyprawa do pieczeni - sól, pieprz - olej Wykonanie Mięso umyć i osuszyć. Rozkroić tak, żeby powstał duży płat. Lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 1 h. Pomidory osączyć i ułożyć na mięsie. Przykryć serem

Świat Smaku
Filety z udek kurczaka z warzywami 268

Proponujemy uniwersalne wydanie mięsa z warzywami. Tak przygotowane filety z udek kurczaka można podawać z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami lub pieczywem. Można też gulasz zapasteryzować w słoikach i zabrać ze sobą na piknikowy wyjazd.     Składniki: -60 dkg filetów z udek kurczaka -kilka marchewek -2 papryki -kawałek pora -kilka ząbków czosnku -puszki białej i czerwonej fasoli -1 l przecieru(...)przygotowania warzyw. Paprykę kroimy na kawałki. Marchew kroimy w półplasterki. Pora kroimy w krążki, czosnek w kostkę. Odsączoną fasolę przesypujemy do garnka. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy mięso. Połowę mięsa przekładamy do garnka z fasolą a do reszty dodajemy marchew, pora i czosnek. Smażymy ok. 3 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 3 minuty. Dolewamy przecier pomidorowy

Maminek kulinarny
Ogórkowa 130

wołowinie. Nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych, a smakiem zachwyci wszystkich.  * 500g łopatki lub wołowiny * słoik kiszonych ogórków * marchew  * pietruszka * seler (3cm x 6cm x 1.5cm) * 3 litry wody * 4 duże ziemniaki * wegeta, pieprz, liść laurowy * 3 łyżki śmietany * 2 łyżki mąki Mięso pokrojone w mniejsze kawałki, gotujemy w 3 litrach wody przez 30 minut. Po tym czasie

Klasyka Gotowania
Sałatka z pomidorów i brzoskwiń z grillowanym kurczakiem 199

się też plasterki szynki Serrano. Dodatek mięsa do tej sałatki nie jest oczywiście obowiązkowy, w oryginalne była ona daniem wegańskim.To kto ma ochotę spróbować? Co myślicie o połączeniu mięsa i owoców? Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii.  Sałatka z pomidorów i brzoskwiń z grillowanym kurczakiem sałatka na podstawie przepisu z książki "Mediterranean Fresh" Joyce Goldstein, grillowany kurczak według mojej(...)pieprz, wędzona papryka pimenton (ewentualnie zwykła słodka), trochę oliwy do nasmarowania patelni grillowej Przygotowanie: W małej miseczce lub słoiku połącz składniki dressingu. W misce delikatnie wymieszaj pomidory, brzoskwinie, piórka cebuli i zioła.  Jeżeli podajesz sałatkę z grillowanym kurczakiem, umyj mięso i oczyść z włókien. Pokrój na 4 części. Ja zazwyczaj odkrawam polędwiczki (czyli nieduży podłużny kawałek mięsa odstający

Chilli Czosnek i Oliwa
Klopsiki w zalewie octowej 222

tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Kajzerkę włożyć do miseczki, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia. Namoczoną kajezerkę dobrze odcisnąć z mleka i drobno pokruszyć. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajo, namoczoną i pokruszoną kajzerkę, startą cebulę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrobić masę jak na kotlety mielone. Z wyrobionej masy mięsnej formować małe klopsiki(...)wyparzonego słoika. Zalać gorącą zalewą i dostawić do całkowitego wystygnięcia. Słoik z wystudzonymi klopsikami w zalewie szczelnie zakręcić/zamknąć i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Podawać jako przekąskę na zimno. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 17 klopsików. Do przygotowania klopsików można użyć mięsa mielonego drobiowego, wieprzowego czy wieprzowo-wołowego. Podobno klopsiki najlepiej smakują

Gospodyni Miejska
Makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym 308

Większość przepisów na makarony pochodzi z Włoch, jednak wiele przepisów przeszło spore modyfikacje. Tym razem postanowiliśmy przygotować zdrowy makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym. Ten makaron

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pikantna konfitura pomidorowa. 147

sobie pozwolę: nieoczywistości. ;) Cała ta impreza nie miałaby jednak sensu, gdyby tej konfitury nie można było rozsądnie spożytkować. Ale spokojnie - można. Należy nawet. Sprawdzi się dobrze jako dodatek do mięs lub serów. Sprawdzi się również jako ciekawy kulinarny prezent. Polecam. Składniki: 1200 g żółtych lub pomarańczowych pomidorów lima 200 ml cukru 1 cytryna sok z 1/2 cytryny (lub pomarańczy(...)Dodać pozostałe składniki, wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu co najmniej 2 godziny. Mieszać co jakiś czas. Słoiki wyparzyć i przenieść do nich gorącą konfiturę. Pasteryzować 10 minut. Można przechowywać do 2 miesięcy w chłodnym miejscu. Podawać do pieczonych mięs lub serów

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania