mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:63/214)

Rozgrzewająca potrawka z dynią, kurczakiem i sosem pomidorowym Tikka Masala od Pataks. 107

kurczaka ok 25 dag dyni 3 łodygi selera naciowego kawałek pora ok 5 cm sól do smaku 1 słoik sosu pomidorowego tikka masala * 2 łyżki masła Dodatkowo;  ryż do podania płatki migdałowe zielony szczypior do dekoracji Przygotowanie; Mięso dokładnie myjemy, usuwamy białe błony. Kroimy na mniejszą kostkę. Dynie obieramy kroimy w kostkę, seler również kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło

Radość kipiąca uśmiechem.
Cukinia marynowana z curry na zimę 171

chciałabym zaproponować przepis na pyszną marynowaną cukinię z curry. Tak przygotowana cukinia jest idealnym dodatkiem do obiadu, różnego rodzaju wędlin, mięsa z grilla itp.. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania cukinii marynowanej będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie 6 słoików o pojemności 700 ml do 2 kg cukinii około 350-400 gramów cebuli (w zależności jak wysoko ułożymy cukinię

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka z jajkami, wędzonym kurczakiem, selerem i kukurydzą 120

Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 4 wędzone skrzydełka z kurczaka 2 ogórki konserwowe 1 duży por (biała część) 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz Skrzydełka obieramy z mięsa, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Pora dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki, wrzucamy do mięsa. Dodajemy do tego

Kardamonovy
Piątek: Fish pie, czyli zapiekanka z rybą 171

nadaje się do ponownego wykorzystania pure z poprzedniego dnia, lub kalafiora, który został w lodówce. Zapiekankę można zrobić na bazie mięsa z pure ziemniaczanym, lub lekką jak puch kołderką z kalafiora ale również w wersji wegetariańskiej, klasyczną lub w słoiku . Jest jeszcze jedna opcja: fish pie, czyli zapiekanka, której główną rolę odgrywa ryba. Naszym zdaniem może to być świetny patent

Niedzielny kucharz
Zupa botwinka 144

bardzo małe dokładam 2 buraki, aby miała ładniejszy kolor, w tym przypadku nie było to konieczne. Botwinkę można włożyć w słoiki, aby cieszyć się nią zimą. Składniki: 1 duży pęczek botwinki lub dwa małe 2 marchewki 1 pietruszka kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego kilka ziemniaków śmietana sok z cytryny koperek 3-4 liście laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego sól

talerz przyjemności
Sałatka z buraczków, jajek i ogórków kiszonych. 155

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną sałatkę. Bardzo prostą i szybką w wykonaniu. Gotujemy tylko jajka, a reszta ze słoików lub puszek, a i jeszcze świeże jabłko. Można podać ją ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do pieczonego mięsa. Doskonale sprawdzi się dla niespodziewanych gości, bo z gotowaniem jajek wykonamy ją w pół godzinki. Bardzo lubię takie sałatki. Jeśli

Izabelawkuchni
Tzatziki chrzanowe 159

dań, z którymi je podajemy. Tzatziki może być chrzanowe, marchewkowe, a nawet buraczkowe. Jaki sos będzie lepszy do wielkanocnych mięs niż chrzanowy sos tzatziki?   Składniki: duże opakowanie jogurtu greckiego lub bałkańskiego (400g) 2 czubate łyżeczki kupnego chrzanu ze słoika ząbek czosnku przetarty przez praskę sok i skórka starta z połowy cytryny 10 listków mięty pęczek koperku pół łyżeczki świeżo

Ugotowane pozamiatane
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 191

koniec dołożyć do sosu pędy bambusa, zagotować. • Do sosu wrzucić kurczaka, przemieszać aby sos oblepił mięso. • Podawać z ryżem. Sos słodko-kwaśny jest obłędny i bardzo prosty. Już nigdy nie kupię gotowego w słoiku. Danie pochodzi z warsztatów AEP Makro Kuchnia Międzynarodowa – Kuchnia Orientalna

To co kocham
Zupa pomidorowa 139

pokroić na mniejsze kawałki, resztę warzyw obrać, dodać do gotującego się wywaru mięsnego i gotować do miękkości warzyw i mięsa. Dodać kostkę rosołową, koncentrat pomidorowy, wymieszać, pogotować chwilę.  Do słoiczka wlać szklankę wody, dodać 2 łyżki mąki, zakręcić słoik i energicznie potrząsać do czasu, aż nie będzie grudek z mąki, wlać do zupy. Śmietanę zahartować (do śmietany wlać kilka

Malinowo w kuchni
Żurawina do mięsa 143

Wyjątkowo dobrze smakuje do mięsa samemu upieczonego w piekarniku (np. do karkówki czy schabu). Przyrządzenie żurawiny nie jest skomplikowane. Trzeba tylko pamiętać, aby słoiki, do których będziemy ją dawać, były porządnie umyte i najlepiej jeszcze wyparzone. SKŁADNIKI: - 500 gram żurawiny - ok. pół szklanki wody - 4 łyżki cukru trzcinowego Żurawinę przebieram, myję, wrzucam do garnka, wlewam wodę i dodaję cukier. Mieszam

Wielopokoleniowo
Żeberka w sosie jałowcowo-musztardowym 219

Dodajemy przyprawy i gotujemy.   Do pustego słoika lub miseczki wkładamy musztardę i śmietanę zalewamy wywarem z żeberek. Zakręcamy słoik i potrząsamy. Wszystko wlewamy do garnka i mieszamy.   Na koniec możemy dosolić do smaku i popieprzyć. Gotujemy aż mięso zmięknie.        Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Cukinia faszerowana makaronem z suszonymi pomidorami 300

Składniki na farsz na 2 porcje:opakowanie makaronu pennesłoik suszonych pomidorówsłoik czarnych oliwek20 dag żółtego sera w kostce2 piersi z kurczaka (jeśli ktoś nie chce w

Bon Appetit Małgorzaty
SZCZAWIOWA 169

jest wielkim fanem tejże zupy i ugotowałam ją dla niego (i dla siebie przy okazji)Składniki:kawałek mięska na wywar słoik przecieru szczawiowego 2 marchewkipietruszkaliść laurowyziele angielskieśmietana 18%gotowane jajkaWykonanie: Do zimnej wody wkładamy mięso:może być to kawałek żeberka lub kilka skrzydełek (w zależności od tego co mamy i na czym lubimy gotować zupki),marchew

Walijskie Pichcenie
Sałatka z selerem,kurczakiem i ananasem 2439

Składniki - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka ananasa - 1 słoik selera konserwowego - 10 dag rodzynek - majonez - sól, pieprz - 1 kostka rosołowa Wykonanie Przygotować bulion z kostki według przepisu. Mięso pokroić w drobną kostkę, ugotować w przygotowanym wcześniej bulionie, odcedzić. Rodzynki sparzyć w gorącej wodzie, odcedzić, osuszyć. Ananasa pokroić w kostkę, wymieszać z kurczakiem, rodzynkami, odsądzoną kukurydzą

Świat Smaku
Domowa feta z oliwą 189

oliwa bądź olej, także domowy wyrób. Taka feta idealnie nadaje się do sałatek, kanapek i nadziewania np. naleśników bądź mięsa. Składniki :* kostka domowej fety* szklanka domowej oliwy z czosnkiem i chili   Przygotowanie :Ser pokroić w kostkę. Ułożyć w słoiku, zalać oliwą tak by przykryła ser. Odstawić na trzy dni do lodówki

Magiczne Życie Marty