pikantny sos owocowy Ten pikantny wiśniowy chutney tak mi zasmakował, że zjadłam połowę łyżką prosto ze słoika. Sezon na wiśnie trwa bardzo krótko. Warto więc zamrozić wydrylowane owoce, by poza sezonem móc szybko przygotować ten wyjątkowy dodatek do serów, grillowanych lub pieczonych mięs i warzyw. Składniki 500 g wiśni 2 szalotki 1 papryczka chili 3 gałązki tymianku 1 łyżka(...)Całość zalewamy octem, dodajemy wodę, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Na koniec wyjmujemy gałązki tymianku i solimy do smaku. Przekładamy gorący sos do wyparzonych słoików i zamykamy. Smacznego
Tajemnice Smakuruszałam tylko spałam dalej ; ) Rano wyłączyłam wolnowar, pozwoliłam się mięsu schłodzić. Rano też poszatkowałam czerwoną kapustę i zalałam mieszanką : Czerwona kapusta 50 ml octu jabłkowego 300 ml wody 1 łyżeczką cukru 2 ziela angielskie 1 łyżeczki soli całość zagotowujemy i tym zalewamy w słoiku kapustę – odstawiamy. Sos czosnkowy 4 ząbki czosnku ( my kochamy czosnek ) 250 ml jogurtu(...)smaku Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami i odstawić. Do kebaba użyłam też : mieszanki sałat, pomidora pokrojonego w półplasterki, papryki w słupkach, cebulkę. Mięso z kebaba wyjęłam z papieru pokroiłam i podgrzałam na suchej patelni ( rozpadło się, ale tak ma być ;)) . Na tortilli ułożyłam sałatę, paprykę, pomidora, kapustę, kurczaka, cebulkę i całość polałam sosem, zawinęłam
Kuchnia na wzgórzuprzyszłym tygodniu , mam świniobicie , więc czas posprzątać zamrażarkę . Oczywiście w łapki wpadło mi zawieruszone mięsko wieprzowe , a nic tak dobrze nie smakuje z takich kawałków , jak mielonka w słoiku . Tym razem bez czarowania , stara receptura i prostota – w końcu ma zniknąć w kilka dni , zanim nowy wieprzek się w lodówkach zagnieździ " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)lodówki na 24 godz. Po wyjęciu z lodówki przystępujemy do mieszania. Najpierw mieszamy mięso dodając przyprawy , cukier i żelatynę . Jak zacznie się kleić , dodajemy wodę i mieszamy tak długo ,aż niemiłosiernie oblepi nam ręce i będzie niczym dobry klej stolarski Teraz upychamy cierpliwie do wyparzonych słoików o prostych brzegach ( z pękatych,będzie później trudno wyjąć mielonkę ) , tak żeby pozbyć się
Ogrodnik w podróżyskład bywa różny. Często jest to mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt, całe mnóstwo tłuszczu, a zamiast przypraw glutaminian sodu (E621). Najlepiej więc zrobić własny pasztet, tym bardziej, że sami decydujemy jak go doprawimy. Poniższy przepis znalazłam na blogu pod linkiem: Pasztet słoikowy , zmieniłam jedynie dodane przyprawy. Z poniższego przepisu wychodzi około 11 słoików po 300 ml (u mnie(...)słoików o większej pojemności). SKŁADNIKI 1 kg łopatki wieprzowej 2 duże udka z kurczaka 2 piersi z kurczaka 500 g wątróbki drobiowej 500 g surowej słoniny 2-3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 szklanka kaszy manny przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, curry (dokładna ilość w przepisie) 1 łyżka oleju do wywaru można dodać również warzywa (ja nie dodałam
Passions hobbies lifeząbków czosnku Sos: Śmietana 18% słodka Mąka do zagęszczenia Chrzan tarty ze słoika Wywar z gotowania Wykonanie: Biodrówkę umieszczamy w zimnej wodzie. Zagotowujemy a następnie usuwamy szum. Całość solimy. Dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, vegetę i liść laurowy ( po kilka ) oraz kilka ząbków czosnku. Gotujemy do miękkości mięsa. Po ugotowaniu biodrówkę wyjmujemy a wywar przecedzamy przez sito. Odlewamy około
Smaki Ewynóżki" to specjalność mojego taty. U nas zazwyczaj wszystko przepuszczało się przez maszynkę do mięsa, czasami tylko marchew kroiliśmy w plasterki. Oto nasza rodzinna wersja, oczywiście według wskazówek taty :) Doskonała na śniadanie czy kolację. Można też wlać do słoiczków - mój tata taką galaretkę w słoiku zabierał sobie do pracy.Składniki:1 golonka wieprzowa (moja miała nieco ponad(...)płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy i odszumowujemy.2. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, troszkę soli, pieprz w ziarenkach, obrane warzywa w całości i gotujemy do miękkości.2. Wyjmujemy mięso i warzywa.3. Mięso z golonki oddzielamy od kości i wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Przez maszynkę przepuszczamy też obrane ząbki czosnku. Marchew i pietruszkę też możemy zmielić lub też
Kuchnia domowa Aniskróty w kuchni. Dzisiaj mam dla Was przepis na zamiennik kostki rosołowej. Jest to wersja wegetariańska, bez mięsa, tylko na samych warzywach. (Niedługo pojawi się wersja na mięsie.) W mnie jest w formie pasty, ale nie zapominajcie, że kupowane kostki rosołowe mają w sobie tłuszcze utwardzone, które nadają im zbitej konsystencji. Składniki: 600 g marchwi 300 g selera(...)dokładnie folią spożywczą lub przełożyć do woreczka i usunąć z niego powietrze. Z tej porcji wyszedł mi słoik litrowy gotowej pasty. Do czego używać takiej pasty? Jest idealna do przyprawiania zup, a także przyprawiania i zagęszczania sosów. Świetnie pasuje do mielonego mięsa (pulpety, klopsy, kotlety mielone)lub makaronowych zapiekanek
Codzienna kuchnia niecodziennasłoik czerwonej fasoli – 1 słoik kukurydzy – koncentrat pomidorowy – przyprawy: sól, pieprz, tymianek, cząber, ostra papryka opcjonalnie: ser do zapieczenia (na wierzch) Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry, myjemy i odsączamy z wody (możemy też osuszyć za pomocą papierowego ręcznika). Podgotowujemy w osolonej wodzie – ok 10 minut i odcedzamy i studzimy. Mięso miksujemy z pomocą blendera (możecie
Szybko Tanio Smaczniesoli marchewka 1 szt. na 1 główkę kapusty Ponadto potrzebne będą: słoiki dowolne(twist 0,9 l, 0,5l , 033 l) lub (ze sprężynką) bawełniana ściereczka folia spożywcza Wykonanie: Kapustę poszatkowałam razem z marchewką. Można to zrobić za pomocą noża, szatkownicy, albo przystawki do maszynki do mielenia mięsa. Ja właśnie użyłam takiej przystawki. Szatkowałam główkę kapusty i jedną marchewkę
Kuchnia u Krysikilka ziarenek ziela angielskiego)1/2 słoika koncentratu pomidorowego1 łyżka ketchupu pikantnegosól, pieprz, 3 łyżki papryki słodkiej, 1 łyżka papryki ostrej, czosnek, majeranekPrzygotowanie:Gotujemy bulion. Do gotującego się wywaru dorzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, ziele angielskie oraz liść laurowy.Mięso lekko solimy i pieprzymy, opruszamy mąką i krótko smażymy na smalcu z każdej strony.Gdy mięso się zeszkli, na tym samym tłuszczu
Kitchens Alphabetroku, więc można zaszaleć :-) Ja ugotowałam ją wczoraj, rozlałam do dużych słojów, a gdy przestygła schowałam w lodówce, niech czeka :-) Mąż ją dzisiaj próbował i zjadł prawie cały słoik!!! Muszę znaleźć lepszą kryjówkę, bo w takim tempie na Święta zostaną tylko wspomnienia!!! Składniki na zimne nóżki 5 nóżek wieprzowych (około 2,5 kg) 1 golonka wieprzowa (tylna) 50 dag wołowiny(...)garnka), dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, ale już nie zagotowujemy. Mięso oddzielamy od kości, kroimy, układamy w słojach (możemy też dorzucić krążki marchewki z wywaru) i zalewamy gorącym wywarem szybko zamykamy. Po przestygnięciu wkładamy do lodówki. Jeśli galareta ma być podana nazajutrz to zamiast do słoików wlewamy ją do małych miseczek, a jeśli porcje mają być
Rozpustne gotowaniechrzanu (najlepiej żeby był ostry, ewentualnie można utrzeć odrobinę świeżego i zmieszać z chrzanem ze słoika) – kawałek masła – suszoną żurawinę W misce/pojemniku wymieszać bułkę tartą, chrzan i masło na jednolitą, gęstą masę. Całość powinna być gęsta i miękka (trzeba nią nasmarować mięso). mięso – drób (ja użyłam dwóch piersi z kurczaka, ale większy kawałek będzie łatwiejszy do zwijania
Szybko Tanio Smaczniepieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka rozmarynu ½ łyżeczki kminku 2 łyżeczki czosnku granulowanego Słoik relish z papryki, pomidorów i papierówek Jak zrobić pyszną roladę schabową faszerowaną i upieczoną w piekarniku? Sposób poniżej. Przygotowujemy mieszankę z przypraw i ziół. Mięso od schabu myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Schab rozcinamy ostrym nożem, aby powstał duży płat mięsa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię