mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:71/214)

Powidła śliwkowe pieczone 138

jeszcze z pustą spiżarnią. Tak się nie godzi! Nie może być tak, że w spiżarce echo i pajęczyny. Włączył mi się syndrom oblężonej twierdzy i zaczęłam zbroić w słoiki. Wyczyściłam ze słoików wszystkich znajomych i dwie hurtownie internetowe. Dręczyłam dilera borówek i brusznicy, dręczyłam kuzynkę, która ma sad. Przerabiałam, mieszałam, konserwowałam, smażyłam i kisiłam. W międzyczasie karmiłam innych, spaliłam jeden(...)spokojna. Możecie uznać to za mojego niegroźnego pierdolca. Pisząc do was te słowa zastanawiam się, jak dużo robić słoików z brusznicą i gruszką i ile jeszcze przerobię rydzów, które mnożą się jak cholera i ciekawe, kiedy mi się słoiki skończą. Jak już wiecie, weszłam w posiadanie notatek kulinarnych mamy, babci i prababci Najcierpliwszego. Czego tam nie ma! Trzy grube notesy

ladykitchen
Powidła śliwkowe pieczone 102

pustą spiżarnią. Tak się nie godzi! Nie może być tak, że w spiżarce echo i pajęczyny. Włączył mi się syndrom oblężonej twierdzy i zaczęłam się zbroić w słoiki. Wyczyściłam ze słoików znajomych i wie hurtownie internetowy. Dręczyłam dilera borówek i brusznicy, dręczyłam kuzynkę która ma sad. Przerabiałam, mieszałam, konserwowałam, smażyłam i kisiłam. W międzyczasie karmiłam innych, spaliłam jeden garnek, przekonałam(...)spokojna. Możecie uznać to za mojego niegroźnego pierdolca. Pisząc do was te słowa zastanawiam się jak dużo robić słoików z brusznicą i gruszką i ile jeszcze przerobię rydzów, które mnożą się jak cholera i ciekawe kiedy mi się słoiki skończą. Jak już wiecie weszłam w posiadanie notatek kulinarnych mamy, babci i prababci Najcierpliwszego. Czego tam nie ma! Trzy grube notesy

ladykitchen
Kurczak z ciecierzycą duszony w pomidorach 205

bardzo sycące i  rozgrzewające idealne na chłodne jesienne dni. Składniki: 1 słoik ciecierzycy 540 g 500 g filetu z kurczaka 1 puszka pomidorów 1-2 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia majeranek bazylię curry słodka mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić papryką, solą i pieprzem. Na patelni

magiczna kuchnia Kasi
Jarzynka a la Vegeta – prosty przepis krok po kroku 483

Vegeta. W dodatku jej przygotowanie jest bardzo proste, choć wymaga nieco czasu, ale efekt końcowy jest tego warty! Z podanych przeze mnie proporcji, powinno wyjść 10 – 12 półlitrowych słoików jarzynki. Jarzynka a l a Vegeta – prosty przepis krok po kroku Do przygotowania jarzynki będziecie potrzebować: 1 kg marchwi 1 kg pietruszki 1 kg cebuli 1 kg pomidorów ½ kg selera(...)możecie je równie dobrze zetrzeć na tarce, a zieleninę posiekać. Użycie maszynki do mielenia mięsa jest po prostu szybszym i wygodniejszym sposobem. 3. Zmielone lub starte warzywa mieszamy z solą. Ważne jest dokładne wymieszanie tak, aby dobrze rozprowadzić sól. 4. Tak przygotowaną jarzynkę nakładamy do słoików i zakręcamy. I to już wszystko! Nasza jarzynka jest już gotowa. Można ją teraz

Okiem Blondynki by McBlondi
Zielone stir fry z wołowiną 207

dziwić. To najszybszy sposób na pełnowartościowy posiłek. Wok pozwoli Wam na przygotowanie dania zarówno z mięsa, jak i ryb czy tofu. Warzywa dodane do dania to już Wasz wybór – ja korzystam z tych, które są w sezonie, dodając do nich nierzadko egzotyczne warzywa ze słoika (np. pędy bambusa czy marynowane kiełki). Każdą potrawę stir fry zaczynamy od zagrzana w woku(...)imbir bądź posiekaną drobno papryczkę chili (lub wszystko to razem). Po kolei do woka wrzucamy naszykowane z wyprzedzeniem elementy, zawsze zaczynając od tych, które wymagają najdłuższego czasu obróbki cieplnej (mięso, twarde warzywa) skończywszy na miękkich warzywach liściowych, które szybko poddają się temperaturze (szczypior, szpinak, kapusta pekińska, kapustki bok choy, zioła) i dodaniu do całości sosu, a jeśli jecie danie

Karo in the Kitchen
Bigos z młodej kapusty 92

taki, który zawiera sporą ilość warzyw, ale również ma sporą ilość mięsa. Ja zdecydowałam się, by wykorzystać 2 rodzaje mięsa wędzony boczek oraz dobrej jakości kiełbasy. Dodaje do niego bulion mięsno – warzywny, którego zapas mam zawsze albo zamrożony w woreczkach albo za pasteryzowany w słoikach. Przygotowując to danie skorzystałam z przepisu ze strony Kulinarne Przeboje . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)dodaj pokrojoną kiełbasę, smaż przez 3-4 minuty, Kolejno do garnka dodaj cebulę, smaż do momentu, aż lekko się zarumieni. Następnie dorzuć marchewkę i smaż 3-4 minuty. Do mięsa z warzywami wrzuć poszatkowaną kapustę oraz gorący bulion (bądź gorącą wodę). Dodaj wszystkie przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, cukier, słodką paprykę, majeranek , sól oraz pieprz. Wymieszaj całość dokładnie. Gotuj

To Musisz Wiedzieć
Roladki schabowe z salami i papryką w sosie majerankowym 227

plastrachkilka kawałków papryki, pokrojonej w paski (użyłam marynowanej)1 mała cebula, najlepiej czerwonamały słoik zielonych oliweksuszony czosnekzioła do pizzy sól i pieprz olej do smażenia Sos:1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%2 łyżki majeranku2 łyżki mąkizioła do pizzy2 gałązki posiekanej natkisól, pieprz do smaku Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie z obu stron przyprawą chili, ziołami

Czerwień i błękit
Klopsiki w pikantnym sosie lutenica 270

pikantnego Ajwaru. Z tej mieszanki wyszedł pyszny, pikantny sos. Ten sos Lutenica często wykorzystuję, ostatnio do Expresowe mielone z fasolą i sosem lutenica W tym roku muszę przygotować więcej słoików z sosem lutenica, może też się pokuszę aby przygotować domowy ajwar A klopsiki przygotowuję bardzo często, gdyż klopsiki z sosem to jedno z ulubionych dań mojego syna. Przepis(...)klopsiki są bardzo smaczne, a ten sos lutenica  jest jednym z najlepszych jakie do tej pory przygotowałam. Jest trochę pracochłonny, ale warty przygotowania i nakładu czasu. Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 1/2 litra sosu lutenica 3 łyżki pikantnego Ajwaru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szt. jajko 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki płatków kukurydzianych sól morska pieprz majeranek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche ciasto z mięsem i kapustą kiszoną 118

być? Może skusisz się na kruche ciasto z nadzieniem mięsno-kapuścianym? Kruche ciasto z mięsem i kapustą kiszoną Oczywiście jest to tylko jedna z moich nielicznych propozycji dania, które przygotowałam dla Was przed tymi nadchodzącymi Świętami. Udało mi się “wykopać” dwa słoiki domowej kapusty kiszonej, które dostałam od mamy. Wystarczyło mi akurat na ciasto i na inne danie(...)zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania kruchego ciasta z kapustą i mięsem. Ciasto: 45 dkg mąki pszennej 6 łyżek zimnej wody 20 dkg masła szczypta soli Nadzienie: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatka) 2 średnie białe cebule 2 łyżki masła

mecooks
Sos bolognese 148

mięso jest bardzo aromatyczne i delikatne. Do sosu można wykorzystać samo mięso mielone wołowe, wieprzowe lub mieszane. Sos najlepiej pasuje do makaronu tagliatelle, gdyż jego struktura jest dość ciężka. U mnie niestety tym razem był ze spaghetti, bo po prostu zapomniałam o tym składniku. Gorący sos zamknięty w słoiku bardzo dobrze się przechowuje w lodówce i dużo nie traci(...)niezbyt smacznej wersji. U mnie właśnie tak było, teraz wolę poświęcić nieco więcej czasu i przygotować wersję doskonałą. Składniki na sos bolognese: Ilość porcji: 5 - 6 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 300 g mielonego mięsa wołowego 200 g wędzonego boczku (najlepiej pancetty) 3 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 5 dużych dojrzałych pomidorów 200 ml passaty

Kuchcik gotuje
Kaczka pieczona w rozmarynie z jabłkami 64

makaronu. Bardzo często podaję ją również z gruszkami prosto ze słoika. Jeśli szukasz idealnego jesiennego posiłku to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Pieczona kaczka z jabłkami to świetny przepis na danie obiadowe. Kaczka będzie delikatna i soczysta, jabłka dodadzą trochę słodyczy, aby zrównoważyć pikantne smaki mięsa i sosu, a do tego jest na tyle łatwa, że każdy może

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Salca tomatas me kima, czyli sos pomidorowy z mięsem mielonym 338

paluchi lizać. Takego sosika pomidorowego można se zrobić większo ilość, zapakować, rozumita, we w słoiki, zawekować i trzymać w spiżarce na czarno godzinę. Albo podsyłać raz w miesiącu rodzinie, co to do stolicy wyemigrowała – bo tam wiadomo, bida i jeść ni ma co. Składniki: ½ kg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 4 duże pomidory malinowe 1 duża cebula 3 ząbki czosnku

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Falafel czyli wegański kebab. Przepis na smażone klopsiki z ciecierzycy 192

kuchni bliskowschodniej jedzone są jako zamiennik mięsa w jarskiej wersji kebaba. Falafel, czyli smażone klopsiki z ciecierzycy, to jeden z ulubionych wegańskich smakołyków. W pełni zasługują na swoją sławę. Są po prostu pyszne. Przepis na falafel Składniki: 300 gramów suszonej ciecierzycy (w żadnym wypadku nie ze słoika czy z puszki), średnia cebula, 2 ząbki czosnku, łyżeczka pasty tahini, kopiasta łyżeczka(...)ciecierzycy ze słoika lub z puszki, która jest już ugotowana, kuleczki rozpadną się podczas smażenia. Chodzi o skrobię, która znajduje się w ziarnach – w wysokiej temperaturze działa jak klej, ale ścina się tylko raz. Tak więc ciecierzycę najpierw moczymy 12 godzin w dużej ilości wody, następnie odcedzamy. Teraz najtrudniejszy etap. Ziarna należy zmielić w maszynce do mięsa razem

Kulinarna Polska
SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z CURRY 153

słodko pikantnym smaku, jest bardzo prosta w przygotowaniu, która uda się każdemu. Sałatka pasuje idealnie to różnego rodzaju mięs pieczonych, smażonych, sosów oraz świetnie komponuje się jako dodatek do hamburgerów czy też hot-dogów. Z podanego przepisu wchodzi ok. 13 słoików 500ml. SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z CURRY – PRZEPIS Składniki: 5kg ogórków gruntowych 6 dużych cebul 4 łyżki soli

Księga-Smaku
Sos z cukinii na zimę 218

cukinii nada się jako dodatek do mięsa, makaronu lub ryżu. 3 kg cukinii ( waga po obraniu i wydrążeniu środka) 1 kg dojrzałych pomidorów 1 kg słodkiej papryki kukurydza konserwowa, słoik 900 ml ( waga samej kukurydzy po odsączeniu 610 g) 300 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka soli 1 czubata łyżka majeranku suszonego 1 łyżka bazylii suszonej 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego

Moje domowe kucharzenie
SOS CHRZANOWY DO WIELKANOCNYCH JAJ I WĘDLIN - 5 sposobów 154

jabłek, suszonych moreli albo śliwek. Fantastyczny z dżemem borówkowym lub porzeczkowym. Sos chrzanowy na zimno zazwyczaj podajemy do mięs, jajek na twardo, golonki, a nawet młodych ziemniaków. Mając pod ręką świeży korzeń chrzanu, warto przygotować z niego czysty sos. W zakręconym słoiku, w lodówce świetnie się przechowuje i możemy go w każdej chwili wykorzystać, chociażby do pysznych kanapek z jajkiem

Moja Książka Kucharska
Cygański garnek 45468

łyżeczki wędzonej papryki słodkiej i ostrej ( ostrej w zależności od upodobań współbiesiadników garnka) - 1 słoik koncentrat pomidorowego ok. 150g lub 3 świeże pomidory - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżeczki suszonego majeranku - 2 łyżeczki suszonego tymianku - sól - pieprz 1. Mięso kroimy w duże plastry lub kostkę. Pieczarki kroimy na pół, a duże na 3 części, mają pozostać duże kawałki. Cebulę kroimy

Apetyczna babeczka
Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika 250

Masę przyprawić solą, wędzoną papryką, majerankiem. Wlać whisky (lub brandy, koniak) i śmietanę. Dodać sos powstały podczas pieczenia mięsa. Wszystko razem dobrze wyrobić. Stopniowo dolewać mleka, aby masa była rzadsza, Powinna osiągnąć mniej więcej konsystencje bardzo gęstej śmietany. Masę przekładać do słoików, ubijając lekko. Na samej górze dokładać po 1-2 łyżki masła, które doda pięknego zapachu i smaku pasztetowi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jajeczna zapiekanka 260

książek.  Składniki 200 g filetu z kurczaka 1 plaster sera 4 szparagi ze słoika mąka  bułka tarta 4 jajka 50 ml mleka 5-6 pomidorków koktajlowych sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, robimy kieszeń przy pomocy ostrego noża. Można lekko rozbić. W środek układamy

R'n'G Kitchen
Leśna karkówka z suszonymi pomidorami 169

Składniki:   4 plastry karkówki   2 garście suszonych słoik suszonych pomidorów łyżka rozmarynu  RAFEX   2 łyżki kwaśnej śmietany 18% łyżka mąki sól, pieprz Sposób przygotowania:    Grzyby płuczemy. Zalewamy dwoma szklankami wody. Mięso lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni

Pobite gary Barbary
MIELONKA W SŁOIKU 127

boczku lub podgardla główka czosnku trochę soli pieprz,papryka ostra lub słodka czubryca czerwona 3/4szkl przegotowanej wody  Mięso należy zmielić w maszynce na grubych oczkach,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę przypraw.Wyrobić masę wlewając przegotowaną wodę.Do wyparzonego słoika wsadzać mięsną masę do 3/4 wysokości.Zakręcić.Na dnie garnka położyć ściereczkę,ułożyć obok siebie słoiki i zalać

Niespełnione zdolności kulinarne
Ryba po japońsku 171

zimno, jednak gdy ją podgrzejemy jest również smaczna. Do tego dania polecam użyć świeżych filetów z dorsza. Mięso z tej ryby jest idealne do panierowania i smażenia. Składniki: co najmniej 0,5 kg świeżych filetów, np. z dorsza 1 duży słoik papryki konserwowej pół duże słoika ogórków konserwowych 2-3 małe cebule olej do smażenia  ciasto  3/4 szklanki

Ugotować
Kasza gryczana&pieczone warzywa&wieprzowina w sosie sojowym 257

wieprzowy 1 woreczek kaszy gryczanej  1 cukinia 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 4 szparagi ze słoika 1 cebula 2 ząbki czosnku  3 pomidory suszone 6 małych pieczarek 2 duże marchewki 2 ziemniaki 2 łyżeczki kukurydzy 1/2 kawałka mozarelli mięso : sól, pieprz, curry, sos sojowy, oliwa warzywa : sól, pieprz, papryka ostra&słodka, zioła prowansalskie, bazylia

Kitchens Alphabet
GOŁABKI NA WŁOSKĄ NUTĘ 159

gołabki,lecz zmieniony smakowo farsz mięsny i troszkę inny sosik czynią je o wiele smaczniejszymi, polecamSkładniki:1 głowka kapusty pól kg mięsa mielonego1 szklanka ryżu3 plastry suszonych pomidorówłyżeczka bazyliiząbek czosnkusól , pieprzsos:bulion warzywny 2,5 l1 mały słoik sosu ajvar- przetarte bakłażany i papryka- do kupieniagotowy, można też zrobić samemu3 marchwieWykonanie:Ryż gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, dodajemy do mielonego

Z Majeczką w kuchni
Fasola z pomidorami - symbio.pl 139

wędliny drobiowej  Przygotowanie :Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Ugotować do miękkości. Odlać wodę. Rozgrzać oliwę, przesmażyć wędlinę bądź mięso. Można dodać czosnek i cebulkę. Pomidory pokroić w kostkę. Przesmażyć, dodać przyprawy i zioła. Całość dusić razem z fasolą. Zagotować. Przełożyć do słoików. Pasteryzować 20 minut. Zapraszam Was na stronę firmy oraz do polubienia FB - będziecie na bieżąco informowani o nowościach

Magiczne Życie Marty