pomidory, to sparz je, ok. 1 kg i pokrój w kostkę, dodaj do mięsa. I znowu na małym ogniu dusimy ok. 1-1,5 godziny, aż odparuje połowa wody, często mieszając aby nie przypalić.Przepis jest na ok. 3 litry sosu. Ja część zamykam w słoiki, jak sos jest jeszcze gorący, a część zostawiam na danie z makaronem
Pasje Jolkiprzegryźć zanim osiągnie ostateczny smak. Tak więc zanim go zapakowałam do słoików, sprawdziłam dokładnie czy jest tylko lekko słodki i kwaśny - jest. Ale najważniejsze jest to, że jest pomidorowy, lekko pikantny i wyczuwalnie ziołowy - czyli taki, jaki powinien być prawdziwy sos boloński. Zastosowanie: do makaronów (wystarczy podsmażyć mięso mielone i dodać do sosu), mięs (np. tu ), zapiekanek ( tu ), jako(...)minut. To wszystko, czekam na Wasze opinie :-) Ps. Zanim nałożymy sos do słoiczków, można poczekać około godziny by sos się przegryzł "na naszym języku", a nie w słoiku i dołożyć troszkę więcej octu czy cukru wg uznania. ____ Pozdrawiam i smacznego! Instagram /// Facebook
Poezja Smaków - blog kulinarnyCzerwona kapusta kiszona w słoikach Kiszona czerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale
Korniszonkilodówkę a w niej jeszcze w słoiku kilka suszonych pomidorów a na półce wyżej kawałek gorgonzoli. Jakoś mi to wszystko razem pasowało i tym oto sposobem wyszły mielone w całkiem innej, jesiennej odsłonie. Pychota :) Podałam je jeszcze z sosem pomidorowym (którego nie ma na zdjęciu). Składniki (mi wyszło 8 mielonych): 400 g mięsa mielonego 1 szklanka startej na tarce dyni
My simple kitchenpiór, umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę, nie przecinając mięsa. Położyć piersi skórą do dołu na zimnej patelni i powoli smażyć wytapiając tłuszcz. Gdy skóra się ładnie zrumieni odwrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia. Piersi zdjąć z patelni, ostudzić, lekko oprószyć solą. Tłuszcz zlać, nie wylewać!, wlać do słoika. Używać do smażenia mięs, konfitowania (gotowaniu w tłuszczu(...)trzeba wziąć 1,5 łyżki orzechów włoskich grubo posiekanych i o,5 łyżki miodu, **Używałam naleśniki lub papier ryżowy, jednak nie byłam zadowolona z tego co otrzymywałam. Tłuszcz z mięsa za bardzo nasączał ciasto. W czasie rozmowy z Szefem kuchni Arturem Morozem z Bulaj, uzgodniliśmy, że najlepsza będzie brioszka. zastawa
królestwo garówdają nam w efekcie smaczne i sycące danie, które przemyca w sobie sporo warzyw... Dużym plusem jest też jego " jednogarnkowość" :) Serdecznie polecam! Meksykanin z mozzarellą Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego* 1 duża cebula 1 duża marchew puszka pomidorów krojonych** koncentrat pomidorowy puszka fasoli czerwonej puszka fasoli białej puszka kukurydzy 2 zielone papryki 4 duże ząbki czosnku pieprz cayenne curry(...)wysokiej (pojemnej) patelni. Cebulę pokrój w kostkę i zarumień, dodaj mięso i usmaż je - w razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę oliwy. Dodaj marchew pokrojoną w kostkę i podduś pod przykryciem aż trochę (!) zmięknie. Dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy - według uznania - ja dodałam cały słoik. Fasolę i kukurydzę wypłucz i osącz - dodaj do garnka. Paprykę umyj, pokrój
Gary Bez dnagrubym dnem) i top na niedużym ogniu. Mieszaj co chwilę, by się mięso nie przypaliło. Gdy tłuszcz już się wytopi, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż zmięknie. Dodaj majeranek oraz szczyptę soli, następnie zestaw z ognia. Odstaw na kilka chwil do przestygnięcia. Przełóż do słoików lub miseczek. Pozostaw do zastygnięcia. Przechowuj w lodówce. Można dodać także starte jabłko
Kulinarny S.O.S.grubym dnem) i top na niedużym ogniu. Mieszaj co chwilę, by się mięso nie przypaliło. Gdy tłuszcz już się wytopi, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż zmięknie. Dodaj majeranek oraz szczyptę soli, następnie zestaw z ognia. Odstaw na kilka chwil do przestygnięcia. Przełóż do słoików lub miseczek. Pozostaw do zastygnięcia. Przechowuj w lodówce. Można dodać także starte jabłko
Kulinarne S.O.S.dodać włoszczyznę, przyprawy i gotować do miękkości. Na końcu dodać wątróbkę. Mięso wyluzować z kości. Podgardle pokroić i podsmażyć. Zmielić wszystko razem (królika, podgardle, wątróbkę) trzy razy - podlewać bulionem żeby pasztet nie był za suchy. Doprawić jeszcze solą, pieprzem do smaku. Wypełnić suche wyparzone słoiki i pasteryzować trzy razy po 30-40 minut
Gaździnka warzykakao Umyte i wypestkowane śliwki zemleć w maszynce do mięsa. Dodać cukier ( ilość wg własnych upodobań) i smażyć przez ok 2 godz. Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy,orzechy zmielone oraz kakao. Powidła smażyć jeszcze ok 10 min. Gorące przełożyć do czystych słoików , dobrze zakręcić i pasteryzować 15 min. Z tej ilości wychodzi 5-6 słoiczków
Niespełnione zdolności kulinarneczęści dowolnego płynnego miodu, Liście babki lancetowatej umyłam, wysuszyłam, przepuściłam przez maszynkę do mięsa. Wycisnęłam sok przez gazę i połączyłam z płynnym miodem. Miód tak jak i cukier jest dobrym konserwantem. Przelany do wyparzonych słoiczków może stać długo w ciemnym i chłodnym miejscu. Ja dodatkowo zamykając słoik spryskuję wieczko słoika spirytusem, tak dla pewności. Można również wykorzystać miąższ w którym
Leśny Zakątekgustu. Można stosować ją do wielu potraw - jako pastę do przystawki, dodatek do mięsa czy sosu. Ja dodałam ostatnio troszkę do sosu do makaronu i znacznie podniósł on jego walory smakowe. W smaku jest delikatna, ze słodką nutą i zdecydowanym, paprykowym akcentem. Składniki na 6 małych słoików: 6 czerwonych papryk 2 duże bakłażany (u mnie 3 mniejsze) 2 duże pomidory
My simple kitchenostro kwaśne) podwójna pierś z kurczaka 1 puszka fasoli czerwonej 1 mały słoik ogórków konserwowych 4 duże łyżki majonezu 1 kubek jogurtu naturalnego (koło 180 gram) łyżka ziół prowansalskich przyprawa curry papryka słodka pieprz sól "sypka" rozkosz Pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Do mięsa dodajemy do smaku (wg upodobań) curry paprykę oraz pieprz i sól. Odstawiamy
CynamonemPoOczachBigos kochamy miłością wielką. Bigos jemy w święta i w zwykłe dni bo zawsze gotuję wielki gar i część pakuję do słoików żeby mieć go w zapasie. Najczęściej gotuję bigos tylko z kapusty kiszonej, oczywiście z dodatkiem różnych mięs, kiełbas i przypraw. Lubię bigos dobrze kwaskowy więc nie zapominam o grzybach suszonych , winie i wędzonych śliwkach bo te wszystkie dodatki
Smaczna Pyza