borówkami, bananami, ale również z owocami w żelu, owocami ze słoika. Dodatkowymi składnikami, które poprawą smak są bita śmietana, krem czekoladowy, wszelkiego rodzaju polewy np. czekoladowa, toffi. Jeśli wolisz naleśniki na słono, czyli w wersji wytrawnej to polecam dodać do nich szpinak z fetą, kapustę kiszoną, kurczaka bądź inne mięso, grzyby, parówki. Można dodać również inne warzywa, praktycznie jakie sobie
To Musisz Wiedziećduża czerwona cebula (można zastąpić zwykłą) ok. 0,5 słoika korniszonów puszka kukurydzy 2 czerwone papryki ok. 0,5 kapusty pekińskiej pikantny keczup majonez przyprawa gyros sól, pieprz WYKONANIE: Piersi kroimy w kostkę, intensywnie oprószamy przyprawą do gyrosa, smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż cała woda wyparuje z mięsa. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy do wystudzenia
Pani na deserwarzywa myjemy i obieramy mielimy w maszynce do mięsa - Thermomix każde warzywa osobno siekamy czas ok 20-30 s / obr ok 7 - sprawdzamy czy odpowiada nam konsystencja zmielone warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy sól i dokładnie mieszamy odstawiamy na min 40 min warzywa przekładamy do umytych słoików - razem z powstałą wodą, starannie ubijamy i mocno zakręcamy
Gotowanie z pasjąmocno.Pilnować żeby się nie rozgotowało 2. • Ugotowane mięso wyjąć do miski, jeszcze ciepłe zmielić na drobnym sicie przez maszynkę, wraz z surową wątrobą (masa jest bardzo miękka ) Wymieszać wszystko dodać pieprz, gałkę muszkatołową, w razie potrzeby dosolić. Masę dobrze wyrobić i od razu wkładać do suchych słoików jeszcze ciepłą. Słoiczki przykryć papierem dać w chłodne miejsce
W królestwie smaków Beatypieczarek 2- papryki słodkie 2- słoiki sosu meksykańskiego 2- puszki fasoli czerwonej sól i pieprz 1- marchewka 1- pietruszka 0,5- selera 0,5 - pora 1- łyżka masła 1- cebula liście laurowe ziele angielskie majeranek 3,5 l wody Pulpety 0,5 kg-mięso mielone jajko - 1 szt bułka tarta - 3 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia mąka
Kuchnia Danusiciasto, a jeżeli będzie zbyt luźne podsypać niewielką ilością mąki. Mięso mielone przyprawić, dodać bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrobić na gładką masę. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, podzielić na dwie części i rozwałkować ( grubość jak na pierogi). Z ciasta wykrawać za pomocą dużego kubka lub słoika koła o średnicy 7-8 cm. Na środku każdego koła
Nie tylko w kuchniWykonanie: Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i mielimy maszynką do mięsa, ( o najmniejszych otworach ). Do zmielonej papryki dodajemy sól, cukier, oliwę, pieprz cayen, pieprz czarny, liść laurowy. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy ocet, przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy 10 minut. Gorący sos wlewamy do słoików, zamykamy i gotowe. SMACZNEGO
Smaki EwyOdjąć trochę tłuszczu - będzie do podsmażenia cebuli Oddzielnie podsmażyć mięso - również na małym ogniu Obrać cebulę, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i podsmażyć na odrobinie stopionej słoninie - nie przypalić, bo będzie gorzkie! Przełożyć cebulę do tłuszczu i całość posypać przyprawą typu Vegeta z odrobiną majeranku Przełożyć do słoika i zjeść najlepiej w przeciągu ok. dwóch tygodni Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comziarenka ryżu* 1 puszka kukurydzy* 2 filety z kurczaka* 1 mały słoik papryki konserwowej* 3-4 ogórki korniszony* 6 łyżek majonezu* sól, pieprz* 1 łyżeczka przyprawy do kurczakaSposób wykonaniaMakaron ugotować według przepisu na opakowaniu.Filety umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać nieco oliwy i usmażyć mięso doprawiając przyprawą do kurczaka, pieprzem i solą.Usmażone mięso wyjąć z patelni
Mix smakuwoda 1 łyżka mąka 1/2 słoiczka koncentrat pomidorowy 1 słoik mały papryka marynowana 5 szt ogórek kiszony 4 szt cebula 1/2 kg pieczarki pieprz tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Polędwicę kroimy w grubsze paski. Pieczarki umyć osączyć,pokroić w paseczki. Następnie paprykę,ogórki i cebulę pokroić w paski. Na patelnię wyłożyć mięso,podsmażyć na tłuszczu,przełożyć mięso do rondla,podlać wodą,dusić. Warzywa
Kuchnia Danusiowinięte boczkiem wędzonym. Z wierzchu pyszny chrupiący boczek dzięki któremu mięso jest soczyste i aromatyczne. Słodka żurawina i ostry chrzan równoważą się w smaku. Całość duszona w śmietanie. Podałam do nich gotowany kalafior i kluski śląskie. Składniki: 3 piersi z kurczaka 9 łyżek żurawiny Kresto 2 łyżeczki chrzanu z słoika 1 kulinarne inspiracje kurczak ze śliwką w boczku Kamis
Ala piecze i gotujestygnie ono podczas przygotowywania reszty. Można też usmażyć dzień wcześniej, a potem tylko wszystko do miski i sałatka gotowa do wjazdu na stół. Kurczaka można zastąpić też innym mięsem (np. indykiem) lub wędliną (polędwica sopocka, szynka, kabanosy, itp.). Polecam też jako posiłek do pracy, jest bardzo sycąca. Moja Mama tą sałatką była zachwycona i jednogłośnie uznałyśmy, że trzeba ją powtórzyć(...)dodać czerwonej cebuli ;) tak dla urozmaicenia koloru ;) A Ty jakie sałatki przygotujesz na Wielkanoc? Może mnie zainspirujesz? ;) Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera konserwowego 1/2 szkl. ziaren słonecznika 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pierś kurczaka kroimy w kostkę, obsmażamy na łyżce
Kolorowy Przepisownikkolorem. Świetnie się sprawdza jako dodatek do kanapek, tostów, tortilli, nachosów, ale też do mięs i makaronów. Przepis podłączam pod Wyzwanie Kulinarne-domowy ketchup :) Składniki na ok 4-5 słoików o pojemności 300 ml: 1,2 kg pomidorów 800 g papryki czerwonej 2-3 papryczki chili (w zależności od upodobań, możecie dać więcej) 0,5 kg marchewki(...)myjemy, pozbawiamy ogonków, cebulę i marchew obieramy. Następnie warzywa te koimy na mniejsze kawałki (pomidory ze skórą i gniazdami nasiennymi, paprykę z pestkami) i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Przekładamy do dużego grnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez ok 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy olej, ocet, cukier, przyprawy (podane proporcje przypraw
Zawsze głodna!kurczaka, sól, pieprz, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, oliwa z oliwek. Sałata: mix sałat ( 200g), 200g sera feta, kilkanaście pomidorków koktajlowych, kilka suszonych pomidorów z zalewy, olej ze słoika od pomidorów suszonych. Sos: 175g gęstego jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka ketchupu, sól, pieprz. Ziemniaki: 750g małych ziemniaków, 4 ząbki czosnku, 2-3 garście świeżego koperku, 5-6 łyżek(...)Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką czy ziemniaki są miękkie. Pieczone piersi z kurczaka: Piersi dobrze osuszyć i ponacinać. Cebulę i czosnek pokroić i w każde nacięcię w piersi powkładać. Mięso doprawić solą i pieprzem, naoliwić. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220stopni C i piec 30-40minut ( ja piekłam pod przykryciem i na ostatnie kilka minut odkryłam). Sos: Jogurt naturalny
W kuchni u MonikiPoszatkowaną kapustę przełożyć do dużej miski i zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, żeby kapusta zmiękła. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na patelni na łyżce oliwy, odstawić do ostygnięcia. Mięso włożyć do dużej miski, dodać do niego ostudzoną cebulę i dokładnie odciśniętą z wody kapustę. Doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem, wbić jajko i wymieszać dokładnie. Z powstałej masy(...)wypłynie sok). Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W czasie pieczenia kotletów przygotować dodatki. Ugotować kaszę pęczak w osolonym wrzątku, w proporcji 2:1 i wyjąć ze słoika ogórki małosolne tudzież przygotować ulubioną surówkę . Kotlety podawać gorące, po wyjęciu z piekarnika, z ulubionymi dodatkami. 1 porcja to ok. 280 kcal , węglowodany: 22g, białko: 16g, tłuszcz: 14g Informacje
Dietolog