mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:96/214)

IMPREZOWA SAŁATKA Z KURCZAKIEM, SŁONECZNIKI I PRINGLESAMI + FILMIK 168

Dodatek chipsów sprawia że jest bardzo efektowna.  Polecam ją przygotować na przyjęcia, spotkania rodzinne itp.  SKŁADNIKI 2 wędzone udka z kurczaka 5 jaj ugotowanych na twardo 1 słoik konserwowych pieczarek 1/2 puszka kukurydzy 150 g tartego sera żółtego 1 czerwona cebula kilka konserwowych papryk lub ogórków sól, pieprz do smaku 100 g prażonego słonecznika 2 łyżki majonezu(...)PRZYGOTOWANIE   Z udek ściągamy skórkę, mięso obieramy od kości i kroimy w kosteczkę.  Jajka drobno kroimy - jedno żółtko zostawiamy do ozdoby.  Do dużej miski przekładamy odcedzoną kukurydzę, tarty ser, pokrojone pieczarki, cebulę, paprykę i resztę składników. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku, dodajemy majonez i mieszamy. Sałatkę wykładamy na środek talerza, ładnie ją wyrównując. Po bokach rozkładamy pringlesy

Kulinarne Fantazje Marioli
Pomidorowa z kaszą i kukurydzą 146

żołądków drobiowych - 1 puszka kukurydzy - 1/2 szklanki kaszy pęczak - 1 słoik koncentratu pomidorowego 190g - 1/2 łyżeczki cukru - sól - pieprz - majeranek, tymianek, bazylia 1. Żołądki dokładnie myjemy i gotujemy w 2-3 litrach wody, gdy zmiękną wyławiamy je łyżką cedzakową i kroimy w plasterki. Do wywaru dodajemy kaszę, pokrojone mięso, sól, pieprz, cukier  i zioła do smaku. 2. Gdy pęczak

Apetyczna babeczka
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym z makaronem 166

Często zastanawiam się co przygotować na obiad gdy surowe mięso jest zwykłe, tradycyjne… piersi kurczaka. Zapewne każdy z Nas zna panierowane piersi kurczaka, kurczaka w sosie własnym czy też w sosie śmietanowym lub śmietanowo-pieczarkowym. Ta ostatnia propozycja jest dostępna w sklepie jako gęsty sos w słoiku a nawet pod postacią proszku! To ostatnie jest dla... Więcej The post

Magiczny Garnek
Podrasowana fasolka po bretońsku na szybko 228

plus zaliczają się 3 BEZ-y :) BEZ MOM -mięsa oddzielanego mechanicznie, BEZ konserwantów oraz BEZ glutaminianu sodu . Wiadomo, nie jest to domowa kuchnia, ale jak na "słoikowe danie" , stanowi całkiem przyzwoitą propozycję w nagłej potrzebie. Tym razem moje kulinarne zachciewajki zażyczyły sobie konkretnej dokładki do zawartości słoika w postaci: kabanosa, papryki, cebuli z czosnkiem, ziół i musztardy . "Słoikowy gotowiec" został

Grunt to przepis!
Pasztet drobiowy w słoiku. 212

majeranek Wykonanie: Wątróbkę ugotować w małej ilości rosołu lub wody. Mięso, wątróbkę, cebulę, czosnek, marchew i pietruszkę zmielić. Następnie zblendować. Dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko wymieszać. Następnie stopniowo wlewać śmietankę, cały czas mieszając. Gotowy pasztet przełożyć do słoiczków. Na dno garnka ułożyć ściereczkę, na to poustawiać słoiki i zalać zimną wodą do 3/4  wysokości słoików. Gotować godzinę

Agusiowe smakołyki
Sałatka warstwowa - leśna polana. 301

Idealna na imprezy. Składniki; 1 duży słoik marynowanych pieczarek 1 słoik majonezu kilka łyżek ketchupu 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 3 marchewki ugotowane 3 ogórki konserwowe sól, pieprz, przyprawa do gyrosa zielona pietruszka i koperek kilka łyżek oleju do smażenia mięsa   Przygotowanie; Tortownice o średnicy 26 cm. wkładamy folią spożywczą

Radość kipiąca uśmiechem.
Kiełbasa słoikowa-idealna na kanapki 246

smak i zapach rewelacja... tak jak kiedyś mielonki ze słoików-polecam Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej lub karkówki 05 kg boczku świeżego 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka majeraku 1,5 łyżeczki pieprzu 1,5-2 łyżeczki soli ok. 3/4 szkl. wody kilka kropli maggi Przygotowanie: Mięso zmielić(ja poprosiłam w sklepie kupując ,żeby mi od razu zmielili więc

Swojskie jedzonko
Powidła mirabelkowe 155

należy umyć i wypestkować.Najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa.Przełożyć do garnka z grubym dnem,zasypać cukrem i smażyć śliwki co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliły.Powidła smażyć około dwóch godzin.Przez kolejne dwa dni powidła zagotować i zdjąć z ognia.Gorące powidła ponakładać do słoików i zakręcić i poukładać do góry dnem do momentu wystygnięcia

Bajeczna Kuchnia
Zimowa sałatka 358

pierś z kurczaka seler w zalewie octowej (1 mały słoik, tj. bez zalewy 150 g) 1/2 ananasa z puszki 1/2 puszki kukurydzy sól, pieprz majonez śmietana lubczyk ogrodowy suszony 1. Do małego garnka wlać wodę, posolić, popieprzyć, dodać suszony lubczyk i umytą pierś z kurczaka. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Ugotowaną pierś z kurczaka wyjąć i ostudzić

Ugotować
Domowy pasztet 152

dużej miski i pozostawić do ostygnięcia.Wody z gotowania mięsa i warzyw na tym etapie nie wylewamy.Mięso i warzywa przekręcić przez maszynkę, dodać majeranek , pieprz, sól i szklankę wywaru w którym wszystko się gotowało. Porządnie wymieszać i spróbować czy smak nam odpowiada. Pasztet przekładamy do suchych słoików i na sam wierzch nalewamy po 1 łyżce  rozpuszczonego na patelni

Gosia gotuje
Sałatka zimowa z ogórków w zalewie octowej 181

Zimowa sałatka z ogórków w zalewie octowej z czosnkiem, cebulą i pietruszką   Zimowe sałatki w słoikach to idealny dodatek do obiadów w miesiącach, gdy świeże

Korniszonki
Żeberka w pomarańczach 176

około 1 - 1 i 1/2 kg żeberek w miarę chudych i z młodej świnki( starsze będą długo się piekły ) 2 pomarańcze  1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 słoik dżemu pomarańczowego - ja takiego nie znalazłam , miałam brzoskwiniowy 1 szklanka ostrego keczupu kilka gałązek świeżego tymianku sól, olej , pieprz Przygotowanie : Żeberka umyć i podzielić na kawałki Obraną cebulę pokroić(...)lodówki lub w inne chłodne miejsce Następnego dnia, pomarańcze polać wrzątkiem , obrać i pokroić w plasterki Żeberka wyjąć z marynaty i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, przekładać plasterki pomarańcza pomiędzy mięso Foremkę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na co najmniej 90 min. Moje mięso piekłam ponad godzinę :)  Najlepiej sprawdzać ostrożnie kruchość mięsa

Proste Potrawy
Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami 167

kurczaka ze szparagami, proste i smaczne danie. Danie które możesz przygotować na grillu, w piekarniku lub na patelni. Szaszłyki są proste i szybkie w przygotowaniu. Ja użyłam do nich mięsa z udek kurczaka, według mnie o wiele bardziej smaczniejszego w takich daniach niż piersi z kurczaka. Marynatę zrobiłam z białego wina i octu balsamicznego, przez co udka były pyszne lekko(...)wysokiej szklanki napełnionej zimną wodą. Namaczamy patyczki żeby nam się nie spaliły w czasie grillowania.  Udka z kurczak kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. W kubku / słoiku mieszamy ocet balsamiczny z winem i miodem wraz z obranym i drobno posiekanym ząbkiem czosnku.  Marynatą zalewamy udka i odstawiamy na minimum 30 minut.  Szparagi przygotowujemy – odłamujemy zdrewniałe

Kuchnia na wzgórzu
Gołąbki z młodej kapusty w piekarniku 389

Poznaj sprawdzony przepis na gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem zarumienione w piekarniku. To danie na które czekam cały rok. Pyszny farsz z mięsa, ryżu i cebulki zawijam w liściach młodej kapusty, zalewam wywarem i piekę. Podaję polane sosem pomidorowym. Liście młodej kapusty są elastyczne, nie pękają i łatwo się zwijają. Gołąbki z piekarnika są miękkie i wbrew(...)krócej niż podano na opakowaniu. Najczęściej jest to około 5-8 minut . Odcedzam studzę i odmierzam 200g. Krok 3 . Kilogram mięsa mielonego umieszczam w misce. Obieram 2 średnie cebule, ścieram na drobnych oczkach tarki i wrzucam do miski z mięsem . Jeśli wolisz, możesz oczywiście pokroić cebulę w drobna kostkę. Wrzucam także 200g ugotowanego do miękkości i lekko ostudzonego ryżu. Wsypuję

Ania gotuje