mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:106/214)

Marmolada z czerwonej papryki 256

środkowym poziomie. W temperaturze 130-140°C wystarczy im 10-15 minut.   Metalowe pokrywki najwygodniej wygotować — 5 minut w gotującej się wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików z uszczelką, typu weck, uszczelki gumowe również należy wygotować. Nie powinno się wkładać ich do piekarnika, ponieważ — w przeciwieństwie do gorącej wody — gorące powietrze niszczy strukturę gumy. Paprykę dokładnie myjemy, osuszamy(...)gniazda nasienne, wszystkie wewnętrzne białe błonki. Pozbawiamy paprykę nasion. Kroimy. Paprykę można zmielić na dwa sposoby – albo wrzucając ja do kielichowego blendera albo mocnego malaksera, albo w maszynce do mięsa, na sitku 4-5mm. Ja osobiście wolę tą drugą opcję – papryka zachowuje bardzo fajną, kaszkowatą konsystencję, jest przyjemnie wyczuwalna na języku, ma ładną strukturę. Paprykę rozdrabniamy wybranym sposobem

Karo in the Kitchen
Najlepsza pasta kanapkowa z tuńczyka 2 składniki 119

tortille, pite czy naleśniki. Swoją pastę doprawcie wedle uznania ulubionymi przyprawami – u mnie to zwykle jest po szczypcie soli, pieprzu i czosnku granulowanego. Pastę w zamkniętym pojemniku (np słoiku) możemy przechowywać 3-5 dni w lodówce (pod warunkiem, że będziemy do niej wkładać czyste „niepolizane” sztućce. Pastę podałam na własnoręcznie, świeżo upieczonym chlebku mieszanym pszenno – żytnim(...)sosie własnym 5-6 dużych łyżek majonezu dodatkowo poszczypcie soli, pieprzu i czosnku granulowanego Jak zrobić najlepszą pastę z tuńczyka: Zaczynamy od otwarcia puszki z tuńczykiem. Następnie dokładnie odsączamy mięso tuńczyka od soku, dociskając lekko – warto by było suche. Potem tuńczyka przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem. Zaraz potem do tuńczyka dodajemy majonez, mieszamy wszystko. Finalnie próbujemy i doprawiamy

Dorota Smakuje
Sałatka gyros 53

słoik sałatki szwedzkiej 1 łyżka przyprawy do gyrosa 1 mały słoik łagodnego ketchupu 3 czubate łyżki majonezu 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku olej rzepakowy Piersi kroimy w dużą kostkę, dodajemy przyprawę, mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę. Z ketchupu, majonezu, jogurtu i rozdrobnionych ząbków czosnku robimy sos. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią mięso

Kardamonovy
Sałatka pomidorowa z czerwonym pesto 76

duży pomidor malinowy 1 słoik 1 suszonych pomidorów z pestkami dyni w oleju 50 g 50 słonecznika łuskanego 1 opakowanie 1 rukoli 1 słoiczek 1 czerwonego pesto pieprz i sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Pierś kurczaka pokrój w drobną kostkę. Przygotuj marynatę z oleju, słodkiej papryki i przyprawy z suszonymi pomidorami. Mięso wymieszaj z marynatą, pozostaw w lodówce

ProstePesto.pl
Mus jabłkowy 92

słoikach na zimę. Słoiki oraz nakrętki wyparzam we wrzątku. Możesz je także umyć w zmywarce do naczyń. Do czystych słoików przekładam gorący mus jabłkowy (pozostawiam około 1cm wolnej przestrzeni) i mocno zakręcam czystymi oraz nie uszkodzonymi nakrętkami. Do dużego, szerokiego garnka kładę czystą ściereczkę kuchenną, a na nią układam słoiki z musem. Całość zalewam do 3/5 wysokości słoików gorącą wodą(...)około 10-25 minut w zależności od wielkości słoików. Możesz także pasteryzować w piekarniku . Nagrzewam piekarnik do 110 stopni C i pasteryzuję przez 15-25 minut w zależności od wielkości słoików. Zasad jest podobna, jak przy tradycyjnej pasteryzacji w garnku. To znaczy słoiki z gorącym musem wkładam na nagrzanego piekarnika, a słoiki z zimną zawartością umieszczam do chłodnego piekarnika. Czas

Ania gotuje
Zupa szczawiowa 113

duże pęczki szczawiu (lub 2 słoiki) 700 g ziemniaków 3 marchewki 2 pietruszki 1 por 1 mały seler 1 mała cebula 6 jajek 1,5 łyżki soli 10 ziaren pieprzu 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki śmietamy 1/2 łyżki mąki 1. Zaczynamy od ugotowania rosołu. Do dużego garnka wkładamy umyte mięso z kurczaka oraz żeberka pokrojone

karolgotuje
Sałatka gyros 93

słoik sałatki szwedzkiej 1 łyżka przyprawy do gyrosa 1 mały słoik łagodnego ketchupu 3 czubate łyżki majonezu 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku olej rzepakowy Piersi kroimy w dużą kostkę, dodajemy przyprawę, mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę. Z ketchupu, majonezu, jogurtu i rozdrobnionych ząbków czosnku robimy sos. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią mięso

Kardamonovy
Cukinia marynowana z chili 144

leczo z cukinii , cukinia faszerowana mięsem mielonym czy różnego rodzaju sosy do makaronów. Na pewno każdy z nas ma swoje ulubione sposoby na to warzywo. Pomimo tego, że cukinia w smaku jest mdła to po odpowiednim przygotowaniu i doprawieniu smakuje wyśmienicie. Dzisiaj mam dla was przepis na pyszną cukinię marynowaną z chili do słoików na zimę. Ostrość tej sałatki zależy

Danka Pichci
Lazania z pieczarkami i pomidorami – łatwa i szybka 106

szpinakiem , lazania z mięsem, lazania z grzybami . Dzisiaj prosty i szybki do przygotowania przepis na lasagne – szybki bo bez beszamelu za to z dwoma serami, gotowym makaronem i sosem. Smacznego! PRZEPIS LAZANIA Z PIECZARKAMI I POMIDORAMI Składniki: 250g – 12 płatów suchego makaronu lasagne 300g pieczarek 1 cebula 5 łyżek oliwy 1 słoik (ok 600g) sosu pomidorowego z pieczarkami

Dorota Smakuje
Sałatka gyros 136

przyprawy do gyrosa 1 mały słoik łagodnego ketchupu 3 czubate łyżki majonezu 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku olej rzepakowy Piersi kroimy w dużą kostkę, dodajemy przyprawę, mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę. Z ketchupu, majonezu, jogurtu i rozdrobnionych ząbków czosnku robimy sos. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią mięso i smażymy na mocnym ogniu (najlepiej

Kardamonovy
Sałatka selerowa z wędzonym kurczakiem 221

naprawdę pyszna! Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 wędzona noga z kurczaka (lub filet) 4 jajka pół szklanki kukurydzy konserwowej 1 czerwona papryka pół pęczka szczypiorku sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku sól, pieprz     *** Jajka gotujemy na twardo. Seler i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Szczypiorek siekamy. Mięso z kurczaka, paprykę oraz ugotowane

Blog z Apetytem
Curry z ciecierzyca i kurczakiem 110

ciecierzycy ( z puszki, ze słoika lub ugotowanej w domu) 1 cebula 2 marchewki 3 cm kawałek świeżego imbiru 6 filetów z udźca kurczaka 1 łyżka żółtej pasty curry curry w proszku olej do smażenia 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) opcjonalne sól do smaku 2 łyżki jogurtu typu greckiego natka pietruszki Wykonanie: Mięso oprószamy przyprawą curry i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
PLACUSZKI DROBIOWE 519

majonez ze słoika. Dobrego dnia kochani. Składniki:   1 podwójna pierś z kurczaka jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej  3 łyżki majonezu 25 dag żółtego sera  pęczek natki pietruszki pietruszki  sól, pieprz  oliwa do smażenia  Sposób przyrządzenia: Pierś z kurczaka opłukać, wysuszyć i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z pozostałymi składnikami

pieprzny smaczek
Pikantna potrawka z kurczaka z pieczarkami i pomidorami 406

zdaniem absolutne minimum to kwadrans.Gdy mięso się marynuje, mamy czas na przygotowanie pozostałych składników - pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę lub piórka, czosnek traktujemy praską lub bardzo drobno siekamy, świeże pomidory parzymy, a następnie obieramy ze skóry, suszone zaś kroimy na malutkie kawałeczki. Ja użyłam bodaj czterech, bo tyle mi zostało w słoiku, Wy użyć możecie więcej, jeśli ktoś

Kulinarne zapędy Kokosa
Bulion drobiowy 198

zimną wodą (tyle żeby przykryła mięso). Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kilka minut i wodę odlewamy razem z pianą (szumowinami). Następnie nalewamy ok. 3 litrów wody, dodajemy przyprawy i cebulę. Gdy woda zawrzy zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem nawet 2 godziny. Gdy potrzeba dolać wody to uzupełniamy najlepiej gorącą. Ciepły bulion wekujemy w słoiki a gdy przestygnie chowamy do lodówki

prawdziwe jedzenie