ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:112/443)

Kotlety mielone z mięsa mieszanego 121

Przepis na kotlety mielone z mięsa mieszanego zaczerpnęłam z mojej ulubionej książki kucharskiej czyli z wydanej w 1963 roku " Kuchni polskiej " pod redakcją dr Stanisława Bergera

Cztery Fajery
Grillowane gruszki z orzechami i migdałami 138

Grillowane gruszki z orzechami i migdałami to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych.  Możemy je upiec na ruszcie podczas 

Cztery Fajery
Jak przygotować grilla 151

Jak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami.  Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie

Cztery Fajery
Wołowina z grilla 150

Dla wielu z nas majówka, to zarazem początek sezonu grillowego. Wreszcie chwila wytchnienia od codziennych obowiązków, możliwość biesiadowania w gronie przyjaciół i delektowania się samodzielnie upieczonymi

Cztery Fajery
Krokiety serowo szparagowe 135

Krokiety serowo szparagowe to nowość w naszej kuchni. Zaczęło się od kilku kilogramów szparagów, które dostałam od znajomych. Szparagi mają wg mnie jedną zasadniczą wadę - trzeba

Cztery Fajery
Kurczak w marynacie teriyaki 143

Kurczak w marynacie teriyaki należy do naszych ulubionych potraw z grilla, a kiedy sezon grillowy się kończy, pieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest

Cztery Fajery
Tradycyjne curry z kurczaka 205

Tradycyjne curry z kurczaka z przepisu Mriduli Baljekar należy do moich ulubionych. Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać domową kuchnię indyjską z różnych regionów

Cztery Fajery
Z pamiętnika kawowego barbarzyńcy 141

Lubię kawę, piję ją od ponad 35 lat. Pierwszą, którą pamiętam, była zaparzana w szklance „ kawa po turecku ” (zwana potocznie „ plujką ”) z mlekiem. Turcy za nazwanie

Cztery Fajery
Mrożone jagody – co można z nich zrobić? 67

Czarne jagody jako dodatek do deserów Mrożone owoce jagód doskonale sprawdzają się jako dodatek do ciast, babeczek, rogalików czy innych słodkich wypieków . Wystarczy tylko rozłożyć je na powierzchni surowego jeszcze ciasta i umieścić blachę czy tortownicę w piekarniku. Piec zgodnie z przepisem. Po ostygnięciu ciasta czy babeczek można posypać ich wierzch cukrem pudrem. Jagody dodawać można także do deserów lodowych(...)lekkie i odżywcze śniadanie lub deser. Obiady z mrożonych jagód leśnych Mrożone jagody leśne sprawdzają się doskonale jako dodatek do pierogów . Jak stworzyć pierogi z nimi? Dokładnie tak samo jak te ze świeżymi jagodami! Należy przygotować ciasto na pierogi według swojego ulubionego przepisu i wycięte krążki nadziewać jagodami wyjętymi z zamrażalnika – nie ma potrzeby rozmrażać

ProstePesto.pl
Pierogi ukraińskie 152

Rusią to z Rosją , do której mają osobiste urazy . Nie będę Was męczyć, ich tragicznymi ,osobistymi przejściami , bo to blog o gotowaniu , a nie o polityce . Dość ,że pierogi wymiatają i moja rodzinka , obecnie też woli je od ruskich , tyle że z powodów czysto smakowych Cóż życie przeplata się z kuchnią , kuchnia z życiem… dobrze jeśli mimo wszystkiego(...)smaku . Składniki na ciasto umieszczamy w maszynie do wyrabiania . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Będzie gorące, wiec lepiej nie robić tego rękami . Po wyrobieniu odstawiamy ciasto na pół godziny , przykryte czystą ściereczką . Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy kółka szklanka lub foremka . Do każdego, wkładamy łyżeczkę farszu i lepimy . Ja pomagam sobie zawsze foremką do pierogów , bardzo ułatwia życie Pierogi

Ogrodnik w podróży
Pierogi z botwinką 201

bryndzę albo fetę. Miałam akurat końcówki więc  użyłam  obu. Podałam z jogurtem greckim wymieszanym z ostrą pastą paprykową. Bardzo smaczne! Polecam składniki  (ok 60 szt) ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz (na ok 30szt) ok 140 g botwinki - liście i łodyżki 1 cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku(...)paprykową przygotowanie ciasto Przygotować ciasto z połowy porcji lub podwoić ilość farszu. Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody,  jeżeli  za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić

Stare Gary
Uszka do barszczu 181

przypadku uszek pływających w barszczu - to zaleta a nie wada.  Przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" - Maria Lemnis i Henryk Vitry składniki ciasto na pierogi 150 g mąki 1 jajko szczypta soli 1/4 szklanki letniej wody łyżka oliwy farsz    (na ok 48 szt) ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów(...)mała  cebula 1 łyżka tartej bułki 1 całe surowe jajo sól pieprz masło przygotowanie ciasto mąkę zagnieść z całym jajkiem i szczyptą soli. O ile będzie to konieczne dodać 1/4 szklanki letniej wody i łyżkę oliwy.  Ciasto wyrabiałam  w maszynie do chleba i dodatek wody był niezbędny. Odstawić owinięte folią na 30 minut. farsz Grzyby posiekać, można rozdrobnić

Stare Gary
KLUSKI Z CIASTA NA PIEROGI 74

Ostatnio pobawiłam się trochę w lepienie pierogów. Na końcu okazało się, że nie mam już farszu a zostało jeszcze trochę ciasta na pierogi. Więc postanowiłam zrobić kluseczki, podsmażyłam pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i powiem Wam, że wyszło naprawdę pyszne danie :) Składniki: * 1 szklanka mąki pszennej+ ewentualnie do podsypania * około pół szklanki ciepłej wody * 1 żółtko * pół płaskiej łyżeczki(...)soli Dodatkowo: * olej do podsmażenia kiełbasy * 2 laski kiełbasy typu śląska Wykonanie: Kiełbasę pokroić w małą kosteczkę, podsmażyć na oleju. Wszystkie składniki na ciasto łączyć ze sobą (wodę należy dolewać stopniowo), zagnieść ciasto, przykryć je ścierką i odłożyć na około 15 minut, by odpoczęło. Po tym czasie z wyrobionego ciasta oderwać kawałek i dalej postępować tak jak w przypadku kopytek

Zrób to smacznie
Pierogi babci Kazi – ruskie z miętą 133

dzisiaj bardzo chciałam przypomnieć sobie smak dzieciństwa. Jedząc, zamknęłam oczy i był to smak jak z mojego rodzinnego domu Jeśli macie na tyle odwagi – spróbujcie Składniki: Ciasto na pierogi: 2 szkl. mąki ok 1,5 szkl ciepłej wody szczypta soli 2 łyżki oleju Z powyższych składników zagniatam ciasto. Powinno być miękkie. Należy je cienko rozwałkować i szklanką wykroić(...)krążek nakładam masę serową wykonaną z połączenia powyższych składników, zamykam na pół a później robię specjalne fale, których także nauczyła mnie babcia. Tu jest pokazane jak robię takie wykończenie pierogów 3:08 minuta filmu. To jest film z wykonania pierogów ruskich, ale liczy się technika falbanki pierogowej według babci Kazi   Podaję pierogi z cebulką zeszkloną

MojaQchnia.pl