mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:116/214)

Zupa szczawiowa - klasyka kuchni polskiej 151

Zupa szczawiowa - wiosenny przysmak kuchni polskiej Zupa szczawiowa to polski przysmak, który ze świeżego szczawiu można przygotować tylko wiosną! Wtedy listki mają najwięcej kwaśnego smaku, są

Korniszonki
Kapuśniaczek leniwca pospolitego. (wpis sentymentalny) 132

litrowego słoika kapusty kiszonej od Mamy Przyprawy: ziele angielskie liście laurowe pieprz sól czy jakieśtam ziarenka smaku typu vegeta Naczynia do umycia: garnek lub dwa deska do krojenia nóż obieraczka do warzyw łyżka talerz głeboki/miseczka Wniosek: Nie tak źle może sama umyje te naczynia i nikogo nie trzeba wykorzystywać... Sposób wykonania: 1. Do garnka nalać wody. Wrzucić mięso,ziele

U Fiolki
Żurawina na zimę bez pasteryzacji, na surowo 310

mięsa (ja zazwyczaj mieliłam dwa razy, ale to zależy od tego jak duże cząstki owoców chcesz mieć). Zmieloną żurawinę wymieszaj dokładnie z cukrem (w proporcji 1:1) i odstaw w suche i chłodne miejsce na 3-4 dni. Codziennie mieszaj ją w naczyniu, tak by cały czas łączyła się z cukrem. Po tym czasie powlewaj ją do słoików i voila

Mania Wypiekania
Kapuśniaczek leniwca pospolitego. 164

litrowego słoika kapusty kiszonej od Mamy Przyprawy: ziele angielskie liście laurowe pieprz sól czy jakieśtam ziarenka smaku typu vegeta Naczynia do umycia: garnek lub dwa deska do krojenia nóż obieraczka do warzyw łyżka talerz głeboki/miseczka Wniosek: Nie tak źle może sama umyje te naczynia i nikogo nie trzeba wykorzystywać... Sposób wykonania: 1. Do garnka nalać wody. Wrzucić mięso,ziele

Fiolka w kuchni
Zupa szczawiowa 168

kurczaka- słoik siekanego szczawiu (280g)- spora marchewka- włoszczyzna (250g)- 2 kostki rosołowe- 2-3 średnie ziemniaki- 3x ziele angielskie- 3x liść laurowy- pieprz- ugotowane na twardo jajkaPrzygotowanie: Do litra zimnej wody wkładamy umytą pierś, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz włoszczyznę i gotujemy na średnim ogniu. Wrzucamy kostki rosołowe, ziele angielskie i liście laurowe. Po 20 minutach wyciągamy mięso

W poszukiwaniu inspiracji
Pierogi z Kapustą i Grzybami 112

zbyt często w naszym domu. Oczywiście czas od czasu przygotowuję pierogi z kapustą i grzybami w zwykły dzień, jednak nie tak często, jak tradycyjne pierogi ruskie czy pierogi z mięsem . Pierogi z kapustą i grzybami z przepisu, który Wam zaprezentuję, są bardzo smaczne i zawsze wychodzą. Musicie tylko robić wszystko zgodnie z instrukcją i nie dodawać nic od siebie(...)pierogi z kapustą i grzybami . Z pewnością Wam posmakują. PRZEPIS NA PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki na farsz: Jedna porcja farszu wystarczy na przygotowanie około 100 pierogów.  słoik litrowy suszonych grzybów 1 kg kiszonej kapusty 1 marchewka 1 pęczek pietruszki sól i pieprz do smaku  3 łyżki oleju 3 cebule (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Grzyby dokładnie opłukać

Przepiski.pl
Quinoa + leczo z cukinią i bezglutenowymi parówkami 148

szczególnie pod koniec miesiąca, gdy musiała zostawać dłużej w pracy, a domowy budżet był już pewnie trochę nadszarpnięty. Jednym z jej sposobów na ekspresowy i tani obiad był właśnie słoik  leczo :) dodawała do niego pokrojoną, najzwyklejszą na świecie parówkę, gotowała ryż, ziemniaki, albo najlepiej - bo najszybciej - makaron (jeszcze wtedy celiakia się u mnie nie objawiła, więc mogłam go jeść(...)minut jeśli ugotujemy quinoę dzień wcześniej). Składniki: 3 szklanki ugotowanej quinoy (na dwie niezbyt duże porcje) opakowanie bezglutenowych parówek ok 200 gram (ja kupuję w jednym z dyskontów 93% mięsa z szynki, reszta składu naturalna) 1 czerwona papryka 1 zielona lub żółta papryka 1 mała cukinia 1 cebula 2 pomidory 2 łyżki masła liść laurowy ziele angielskie majeranek sproszkowana słodka

Quinoa Raz!
Fotoreportaż: warsztaty Grill w Piri Piri 164

została ponacinana nożem a następnie posmarowana glazurą zrobioną z konfitury z moreli, soku z limonki, chili, pieprzu czerwonego i soli. Taka glazura może nam również posłużyć jako dip do mięsa. Każdy chciał spróbować podziałać przy zawodowcach, dlatego kolejne osoby zabrały się za pomoc przy naszej grillowej uczcie Przygotowania jedzenia szły pełną parą więc czas mocniej rozpalić grilla Jako że pora(...)cytryna, czerwony pieprz dip: mięta, sól, pieprz, chili, jogurt dip: majonez, jogurt, curry dip z suszonych pomidorów: suszone pomidory, olej, jogurt, przyprawa toscania dip z porzeczką: czarna porzeczka ze słoika, chrzan ze słoiczka, sok z jednej dużej pomarańczy, sól, pieprz, jogurt dip z porzeczką: czarna porzeczka ze słoika, chrzan ze słoiczka, sok z jednej dużej pomarańczy, sól, pieprz dip śliwkowy

Kuchenne Wariacje
Marchewka z groszkiem 117

słoiku zmieszaj 6 łyżek wody i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę wlej do marchewki z groszkiem, mieszaj, by nie powstały grudki. Posmakuj przygotowane danie, jeśli jest zbyt mało słodkie dodaj większą ilość cukru, słodycz zależy od tego jak słodka była marchew do przygotowania dania. Danie smakuje najlepiej na ciepło z dodatkiem świeżych ziemniaków i ulubionego mięsa

To Musisz Wiedzieć
CZERWONA PAPRYKA MARYNOWANA W OCCIE 170

PAPRYKA KONSERWOWA Zapraszam do zrobienia pysznej, klasycznej papryki marynowanej w słodkiej zalewie. Konserwy powinny przeleżeć przez minimum 5 dni. Marynowane papryki idealnie pasują do większości klasycznych dań z mięsem. Składniki papryka czerwona 1 kg cebula 2 szt. czosnek 1 szt. marchewka 1 szt. goździki ziele angielskie liście laurowe  gorczyca zalewa woda 5 szklanek ocet 10% 1 szklanka cukier(...)szklanka sól 3 łyżki  Sposób wykonania Umyte i wysuszone papryki pozbawiamy gniazd nasiennych z pestkami. Papryki kroimy wedle uznania. Ja kroiłem w ćwiartki. Układamy w wyparzonych, suchych słoikach. Obraną marchew oraz cebulę kroimy w plastry. Dodajemy do papryki oraz pozostałe składniki wedle uznania. Podgrzewamy wodę, dodajemy ocet z cukrem i solą. Całość mieszamy i gotujemy przez 3 minuty. Doprowadzamy

chefintheforest
Ognisty cydr ziołowy syrop na przeziębienie 114

słoikiem a pokrywką. Jak dawkować oxymel  W przypadku przeziębienia warto stosować 2 łyżeczki ognistego cydru na dobę, dla podniesienia odporności wystarczy 1 łyżeczka dziennie. Oxymel jest też skutecznym remedium na syndrom dnia poprzedniego zwany potocznie kacem. Ognisty cydr jako przyprawa Ognisty cydr czyli oxymel oprócz swoich właściwości leczniczych może być stosowany jako składnik sosów sałatkowych lub marynat do mięs

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Leczo warzywne z ciecierzycą 146

warzywne to coś co mogłabym jeść bezustannie. Czasem daje do niego koncentrat, czasem mięso do tego chilli  - dziś obyło się bez tych składników. Ale w chłodne jesienne wieczory mięso i chilli to idealny duet pasujący do tego leczo. Składniki: 1 cukinia puszka krojonych pomidorów  6 dużych ogórków kiszonych + około 1 szklanka wody spod ogórków 2 czerwone cebule(...)czerwone papryki  1 duża zielona papryka 3 ząbki czosnku sól, pieprz dla smaku  oliwa ok. 5 liści laurowych ok. 6 ziaren ziela angielskiego opakowanie cieciorki(ciecierzycy) LIDL - słoik 540g Cieciorka, 3,29 zł LIDL Jak przygotować: Cebulę pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać cienko pokrojony czosnek. Pokroić paprykę, cukinię w kostkę - podsmażyć wraz z cebulą

dlaSmaQ
Żurawina szroniona w cukrze – nie tylko do dekoracji 221

mięs – bez różnicy, pochłonę każdą ilość. Tak naszykowana żurawina wielkoowocowa jest bezapelacyjne wspaniałą przekąską – zastąpi jesienią i zimą kupne słodycze. Świetnie sprawdza się jako dekoracja – wygląda jak oblodzona, przysypana śniegiem – idealnie nada się do dekoracji świątecznych ciast i deserów: babeczek, piernika, makowca czy serników. Okrutnie lubię sobie ją ‘skubnąć’ gdzieś w biegu, tak od niechcenia, jak leżące w słoiku cukierki

Karo in the Kitchen
Ogórki małosolne i ogórki kiszone 183

mięsa (na które na pewno niedługo wrzucę przepis). Ale dość zachwalania kamionki, przejdźmy do przepisu Jak powszechnie wiadomo ogórki małosolne i kiszone to po prostu kolejne etapy tego samego procesu – kiszenia. Ogórki małosolne są już gotowe po 2-3 dniach, a na kiszone trzeba poczekać trochę dużej. Przygotowując więc ogórki według tego przepisu możecie je później przełożyć do słoików

PatiGotuje
BIGOS ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo) 307

mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na tłuszczu i dodać do kapusty. Całość gotować przez kilka godzin – ok 5 a nawet dłużej, ale z przerwami. BIGOS TRZEBA CZĘSTO MIESZAĆ aby nie przywarł i nie przypalił się! Na godzinę przed zakończeniem gotowania dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Bigos można przechowywać przez dłuższy czas. W tym celu należy przełożyć go do słoików

Ola la LCHF