Są to kolejne przepisy odkurzone ze starego zeszytu mamy. Pierwszy, na bazie octu winnego, to gruszki używane jako dodatek do mięs czy pasztetów. Drugi, na bazie soku z cytryny, to gruszki używane do ciast i deserów. Oba są bardzo aromatyczne 😊 Przepis I Składniki: -2 kg twardych gruszek -1 kg cukru -3 szklanki octu winnego białego 6% ( szkl.= 250 ml ) -2 szklanki wody -sok z cytryny -kilka goździków -kilka kawałków cynamonu Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda na... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...