Długo nie potrafiłam znaleźć dobrego sposobu na kasze. W sumie kasze to głównie jadałam w krupniku lub z gulaszem. Nie wyobrażałam sobie podać kaszy zamiast ziemniaków, tak bez żadnego sosu. A wszędzie trąbią: “Jedzcie kasze”, “Kasze są zdrowe”. Myślałam “Super, chętnie. Tylko jak? Z czym? Znowu ciężki gulasz? To nie dla mnie…” Ale w końcu odkryłam! Pyszną kaszę z grillowanymi
Moja DelicjaAromatyczny gulasz z orientalnym smaczkiem Składniki biodrówka 1/2 kg pieczarki 30 dkg papryka czerwona 1/2 szt grzyby mun 1 garść cebula 1 szt czosnek 3 ząbki sos chili-czosnkowy 1 łyżka … Czytaj dalej Orientalny gulasz z ryżem
czarrna od kuchnicukrze stanowiły nie lada przysmak! Tak, ja jestem z tych, co placki jadali z cukrem a nawet dżemem. Później jak już zaczęłam dorastać dodawałam śmietanę, a później już gulasz. Z gulaszem węgierskim [...] Artykuł Placki ziemniaczane pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąPyszny gulasz, do tego ekspresowy w przygotowaniu. Podałam z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko. Składniki: 700 g mięsa gulaszowego z indyka 1 duża cebula 1 czerwona papryka 150 g pieczarek sól, pieprz słodka i ostra mielona papryka ziele angielskie liść laurowy 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany 12% lub 18% olej Sposób wykonania: 1. Na patelni rozgrzać trochę oleju(...)kulki ziela angielskiego. Całość dusić ok 20-25 minut. 4. W kubku połączyć mąkę i śmietanę, dodać trochę zimnej wody, zamieszać i całość włać do gulaszu. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. 5. Podawać np. z kaszą gryczaną. Smacznego
Kuchnia domowa AniCiecierzyca ma wiele zastosowań w kuchni. Może być częścią dania obiadowego w postaci dodatku do gulaszu (np. gulasz z tofu ), wegańskiego kotleta czy puree. Możemy dodać ją do sałatki na śniadanie czy kolację (np. sałatka ze strączkami ) Możemy przygotować z niej pyszny pasztet do kanapek (np. pasztet z ciecierzycy ). Osoby, które bardziej lubią eksperymentować w kuchni mogą też
Z notatnika dietetykaSól selerowa uniwersalna przyprawa do zup, mięsa i sałatek. Sól selerowa to uniwersalna przyprawa, która doda aromatu Twojej ulubionej sałatce oraz podkręci smak zup i gulaszy. Solą selerową doprawiam także pasztety, pasty do chleba oraz panierki do mięsa i krokietów z mięsem, którym nadaje delikatną ziołową nutę. Możesz ją także stosować do ryb, twarożków i sosów sałatkowych. Domowa sól selerowa(...)Świetnie podkreśla smak sałatek, zwłaszcza sałatki coleslaw oraz tych, które mają w składzie ziemniaki. Doskonale komponuje się z mięsem i rybami. Często stosowana jest jako przyprawa do zup i gulaszy, także wegetariańskich i wegańskich. Sól selerowa jest składnikiem koktajlu Bloody Mary, koktajlu Cezar oraz słynnej na całym świecie mieszanki przypraw KFC. Przyprawia się nią także hot dogi w stylu chicagowskim
Cztery Fajerynazywać się Stroganow albo Stroganoff, gdyż pochodzi od arystokratycznego rodu rosyjskiego, jednak w Polsce przyjęła się inna nazwa, która funkcjonuje w gastronomii. Boeuf Strogonow to bardzo smaczny i aromatyczny gulasz wołowy z papryką, grzybkami i ogórkami kiszonymi. Moja dzisiejsza wersja została udoskonalona o wino, wędzony boczek i papryczkę chilli, co sprawia, że potrawa jest jeszcze bardziej aromatyczna i do tego
Blog z ApetytemGulasz z piersi kurczaka jest przepyszny. Mało składników a smak rewelacyjny. . Zagościł na stałe w naszym menu. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 3 marchewki 2 cebule 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli 300 ml wywaru/rosołu Przygotowanie : Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, czyścimy, kroimy w kostkę i oprószamy solą. Obieramy marchew, cebule i kroimy w grubą kostkę. W garnku(...)całkowicie „podziać” czyli rozejść. Podajemy na gorąco z kluskami lub ziemniakami. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię to”. The post Gulasz z piersi kurczaka appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne Potrawyzarazem smacznych dań obiadowych, które można serwować na wiele sposobów. Takie kluski można podać jako samodzielne danie np. z sosem pieczarkowym lub jako dodatek do dań głównych np. gulaszu czy też na słodko. składniki na 4 porcje 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej ( niepełne ) + odrobina mąki do posypania stolnicy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól(...)przygotowane kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową,odsączamy z nadmiaru wody. Kopytka podajemy z sosem pieczarkowym, gulaszem lub na słodko. Artykuł Kopytka + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniasolą i pieprzem.Na koniec dodać szklankę bulionu ,Całość wymieszać wymieszać kremówką i serkiem topionym cały czas mieszamy ,.na małym ogniu .Potem dodajemy pietruszkę drobno pokrojoną ,i mąkę i mieszamy gulasz .Na samym końcu przyozdobić pomidorami .Podajemy z ziemniakami
Moje WyrobyWołowina w sosie z wolnowaru . Pikantna i aromatyczna. Tradycyjna wołowina w sosie własnym. Idealna na obiad. Można tak samo przygotować razy/ zrazy wołowe , tradycyjne bitki wołowe , czy gulasz wołowy. Poznajcie najlepszy przepis na wołowinę. Przyznam, że taka właśnie pokrojona w plastry wołowina w sosie własnym to wspomnieniem mojego dzieciństwa, podana z kopytkami, kluskami śląskimi i tartymi buraczkami z cebulą(...)śmietanę, grzyby suszone, ajwar czy też jakiś inny składnik. Ta wołowina w sosie jest pikantna, z wędzoną papryką, aromatyczna, po prostu pyszna. Wszelkie długo duszone mięsa: rolady wołowe, bitki, gulasze, biodrówka czy żeberka zdecydowanie są najlepsze, wszystko co najlepsze z mięsa przenika do sosów, a mięso staje się delikatne, pyszne i kruche. Wołowina w sosie może zostać przygotowana z pręgi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłodko inni na wytrawnie. Kombinacji na placki ziemniaczane jest wiele. Jako dziecko jadłam je zawsze z cukrem. Potem nastała era ketchupu. A teraz najbardziej smakują mi te z gulaszem i żółtym serem. Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli Odrobina pieprzu Olej rzepakowy do smażenia Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy(...)wykładamy po dużej łyżce masy ziemniaczanej rozsmarowując ją na placek. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Zajadamy z tym co każdy lubi najbardziej – cukier, śmietana, dżem, ketchup, gulasz
Emskie SmakiGulasz z polędwiczek z indyka to smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Łatwy w przygotowaniu i z podstawowych składników. Wyśmienicie smakuje z ulubioną kaszą i domową surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 polędwiczki z indyka u mnie 600 gram 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 ml śmietany 12 lub 18% 2 łyżki mąki pszennej 4 liście laurowe(...)możemy jeszcze dodać trochę mąki jeśli chcemy jeszcze bardziej zagęścić sos) dodajemy do niej 1-2 łyżki wazowej gorącego sosu dokładnie mieszamy i przelewamy do garnka, całość zagotowujemy, gotowy gulasz w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PL