gulasz - 5976 przepisów (strona:109/399)

STROGONOW (keto, bez laktozy, redukcja, MAD) 45

Strogonow najczęściej przygotowywany jest z polędwicy wołowej, ale u mnie znakomicie sprawdza się inna część udźca wołowego – trochę tańsza – ligawa. Należy ją jedynie nieco dłużej dusić niż gulasz z polędwicy. Jeśli zachodzi taka potrzeba, to wołowinę należy oczyścić z błonek i żyłek. Kolejno mięso pokroić w cienkie ok 1 cm grubości plastry, a następnie każdy z nich

Ola la LCHF
Potrawka z dzika 48

Potrawka z dzika z czerwonym winem. Przeważnie kupuję już pokrojone mięso z dzika na gulasz, jeżeli mamy mięso w jednym kawałku, należy pokroić je kostkę o boku (tak mniej więcej) 2 - 3 cm. Mięso włożyć do miski, wlać sos sojowy i dokładnie wymieszać nacierając mięso sosem. Odstawić na około godzinę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać(...)wody i zagotować szybko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Przelać do garnka z potrawką i wymieszać. Całość zagotować. 600 g mięsa gulaszowego z dzika (ja kupuję mięso na gulasz już pokrojone), 100 ml sosu sojowego, mąka do oprószenia mięsa, tłuszcz do smażenia (smalec, olej, tłuszcz gęsi), 1 cebula, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, 10 g suszonych grzybów, 1/4 średniego selera

królestwo garów
Kofte kotleciki tureckie z mielonego mięsa 40

KOFTE KOTLECIKI TURECKIE SKŁADNIKI 500 gramów gulaszu jagnięcego; 200 gramów gulaszu wołowego; 2 duże cebule; mielony kmin rzymski; 2 ząbki czosnku; mielone ziele angielskie; słodka mielona papryka czerwona; ostra mielona czerwona papryka; turecka mieszanka przypraw baharat (opcjonalnie – tylko, jeśli masz); 200 gramów gęstego jogurtu naturalnego; świeża kolendry; 1 cytryna; harissa; 300 gramów pszennej mąki;... Artykuł Kofte kotleciki tureckie z mielonego

Kuchnia Tomka
Wołowina po burgundzku czyli boeuf bourguignon. Przepis na pyszny francuski gulasz 62

jedna z najbardziej znanych potraw wiejskiej i domowej kuchni francuskiej. W tym swego rodzaju gulaszu wołowym na czerwonym winie znajdziesz też boczek, marchew i pieczarki. Przygotowanie wymaga czasu, ale w pełni wynagradza cały trud. W garnku mieszają się wyjątkowo silne smaki, tworząc razem coś naprawdę pysznego. Przepis na Boeuf Bourguignon – wołowinę po burgundzku Składniki: 1 kg wołowiny – najlepsza(...)ziemniakami pure lub po prostu z bagietką. Najlepiej smakuje z kieliszkiem czerwonego wina, którego używaliśmy podczas gotowania. Artykuł Wołowina po burgundzku czyli boeuf bourguignon. Przepis na pyszny francuski gulasz pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie

Kulinarna Polska
Domowa kostka rosołowa! Koncentrat bulionu warzywnego w kostce – PRZEPIS 51

dodatek do zup i sosów. Warzywne kostki rosołowe możesz również dodać do gotowania ryżu i kasz, a także do jednogarnkowych dań – świetnie będą smakować w leczo, czy też gulaszu. { "@context": "https://schema.org", "@type": "FAQPage", "mainEntity": [ { "@type": "Question", "name": "Jak zrobić koncentrat bulionu warzywnego?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": " Aby przygotować koncentrat bulionu warzywnego, należy wszystkie składniki umieścić w garnku(...)jako dodatek do zup i sosów. Warzywne kostki rosołowe możesz również dodać do gotowania ryżu i kasz, a także do jednogarnkowych dań - świetnie będą smakować w leczo, czy też gulaszu. " } } ] } Domowa kostka rosołowa – PRZEPIS Domowe kostki rosołowe - bulion warzywny Via Gusto Domowa kostka rosołowa – jak zrobić ją w domu? Sprawdź przepis na warzywną kostkę bulionową, którą przygotujesz

Via Gusto
pikantny gulasz z łopatki... 85

minut. Wlać wodę, dodać sól i gotować pod przykryciem na mniejszym ogniu do miękkości mięsa. Dodać pieprz mielony, mąkę wymieszać z wodą i śmietaną i wlać do gulaszu i mieszać do zagęszczenia sosu - gulasz z łopatki wieprzowej na pikantnie jest doskonałym dodatkiem do klusek śląskich, kopytek, ziemniaków, makaronu, ryżu, placka ziemniaczanego, również dobrze smakuje z pieczywem np na kolację..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Keto fuczki, czyli placki z kapusty kiszonej (Paleo, LowCarb) 64

kapusta kiszona to smaczne, swojskie jadło, ale żadne tam znowu wyżyny kulinarne. A te placki można z powodzeniem wcinać zupełnie same jako lekki keto obiad . Dodatki w postaci gulaszu lub sosu mięsnego na pewno wzniosą je jednak na wyższy poziom i sprawią, że staną się pełnoprawnym daniem obiadowym. :) Keto fuczki - składniki 🥓 Boczek   Oczywiście najlepiej jak najwyższej jakości, czyli(...)Fuczki Keto fuczki, czyli placki z kapusty kiszonej to pomysł na obiad lub dodatek obiadowy. Są szybkie, smaczne i proste, a do tego nie zrujnują portfela. Idealne w towarzystwie gulaszu lub duszonego mięsa. patelnia 200 g kapusta kiszona 2 szt. jajka (duże) 20 g mąka lniana (odtłuszczona (ok. 2 płaskie łyżki)) 50 g boczek 20 g masło klarowane (do smażenia

Modern Cave Girl
szybkowar- biodrówka do pieczywa, pyszne domowe mięsko... 52

chłodnym miejscu (ja robię wieczorem i do rana zostawiam w szybkowarze otwartym) pod przykryciem. Mięso wyjąć, chudszy kawałek wyjąć i pokroić na plastry do pieczywa (kawałek z tłuszczykiem do gulaszu "zobacz TUTAJ" ) , podawać do pieczywa z dodatkami jakie się lubi - najlepsze domowe mięsko do pieczywa, wiemy co jemy, przyrządzone w szybkowarze jest bardzo soczyste, kruche - trochę mięska i wywar wykorzystałam(...)gulaszu, nic się nie marnuje..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar- gulasz z biodrówki na szybki obiad... 54

średnie, woda 1/2 litra + 2 łyżki przyprawy w płynie, mąka pszenna 3łyżki, śmietana 12% 100 gram, woda 2 szklanki, kostka rosołowa 1 sztuka, natka pietruszki 1/2 pęczka, dodatek do gulaszu jaki się lubi Biodrówkę bez kości z tłuszczykiem opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, z każdej strony natrzeć olejem wymieszanym z przyprawą do wieprzowiny, papryką słodką i pieprzem mielonym czarnym, schować(...)podawać z czym się lubi, u mnie gotowe kluski gnocchi - dobry sposób na przygotowanie dwóch wersji mięsa w jednym szybkowarze i wykorzystanie wywaru, chudy kawałek do pieczywa, tłustszy do gulaszu, można podać z czym się lubi na obiad czy na kolację..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Klopsiki a’la Strogonow 50

Magda U nas w domu, gdy zbliżał się większy rodzinny zjazd, ogromny gar gulaszu Strogonow to był obowiązek. Do tego świeża bułka i można było wykarmić kordon ludzi. Też pamiętam, że często pojawiał się na weselach. Nie mniej jednak, nie zważając na okoliczności jedzenia, uwielbiam ten smak gulaszu, a przede wszystkim tego ogórka kiszonego, dla mnie rarytas gdy wśród gęstwiny

Smaczna Strona
Czy warto mieć garnki emaliowane w kuchni? 54

produkty, zarówno w niskiej, jak i wysokiej temperaturze. Nie wolno ich używać jedynie w mikrofalówce. Modne jest, aby mniejsze garnki wykorzystywać zamiast talerza do serwowania różnych dań np. zupy, gulaszu, bigosu, fasolki lub makaronu. Podstawowym wyposażeniem każdej kuchni w domu 2 + 1, powinno być co najmniej 5 garnków różnej wielkości. duży 6 l — do gotowania np. rosołu, robienia gołąbków(...)przetworów średni 3 - 4 l — do gotowania zupy, gulaszu, bigosu, mięsa itp. mały 2 l — do gotowania ziemniaków, ryżu lub kaszy rondel z rączką — do robienia sosów duży kubek z dzióbkiem i uchem — robienie kisielu, naleśników, trzepanie jajek, gotowanie mleka itp. Dodatkowo można zaopatrzyć się również w rzadziej wykorzystywane w kuchni garnki np. do pasteryzowania przetworów. Jak dbać o garnki

Kuchcik gotuje
Gulasz z serc drobiowych z groszkiem i ciecierzycą 57

czemu tak często pomijamy w naszych kuchniach podroby. Mają niską cenę, są bardzo smaczne i zaspokoją głód niejednego smakosza mięsa. W moim dzisiejszym daniu wykorzystałam serca drobiowe, warto było. Gulasz wyszedł pyszny i pożywny, polecam. Gulasz z serc drobiowych. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie