Marynowane figi

Marynowane figi

Marynowane figi

20 dojrzałych twardych fig, 250 ml miodu wielokwiatowego, 500 ml wody, 150 ml octu balsamicznego (no i nie mam na myśli drogiego, leżakującego latami octu, ot taki tani ocet balsamiczny), łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach, gałązka rozmarynu, Wodę wlać do garnka, dodać miód i ocet, zagotować. Włożyć figi i zagotować. Ułożyć figi w wyparzonych słoikach (u mnie 0,5 l). Do każdego wsypać trochę pieprzu i włożyć kawałek gałązki rozmarynu. Uzupełnić słoiki marynatą. Zakręcić. Pasteryzować 10 minut. Słoki studzi... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu królestwo garów

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.