niedziela, 9 września 2018

Marynowane figi



  • 20 dojrzałych twardych fig,
  • 250 ml miodu wielokwiatowego,
  • 500 ml wody,
  • 150 ml octu balsamicznego (no i nie mam na myśli drogiego, leżakującego latami octu, ot taki tani ocet balsamiczny),
  • łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach,
  • gałązka rozmarynu,

Wodę wlać do garnka, dodać miód i ocet, zagotować.
Włożyć figi i zagotować.
Ułożyć figi w wyparzonych słoikach (u mnie 0,5 l). Do każdego wsypać trochę pieprzu i włożyć kawałek gałązki rozmarynu.
Uzupełnić słoiki marynatą. Zakręcić.
Pasteryzować 10 minut.
Słoki studzić odwrócone do góry dnem.
Figi marynowane podawać z serami i wędlinami.
Marynata z fig będzie idealna do sałatek, czy do marynowania mięsa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz