tortilla - 4383 przepisów (strona:98/293)

Wrapy z szarpaną „wieprzowiną” z boczniaków 113

szarpana wieprzowina/wołowina”. Wrapy z boczniakamki robi się bardzo szybko, na poczekaniu. W kwadrans, a nawet mniej możesz cieszyć się pysznym i sycącym daniem. Szarpane boczniaki możesz włożyć w tortille – najlepiej domowego wyroby- albo po prostu między dwie kromki chleba. Ważny jest sos barbecue – jeśli go nie masz, to zrób w domu. Albo w ostateczności kup, ale sprawdź, żeby(...)boczniaków 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 łyżka wędzonej papryki ½ szklanki sosu barbecu ( według tego przepisu ) Sól Pieprz Tortille ( według tego przepisu ) Garść dowolnej sałaty Przygotowanie: Krok 1 Porwij grzyby na wąskie paski. Krok 2 Rozgrzej na patelni łyżkę masła, kiedy się zapieni dodaj łyżkę oleju, a następnie wsyp grzyby

Niedzielny kucharz
Meksyk - Majski dip z pestek dyni (Sikil P’ak) 116

kuchni Majów ( Tajowie - tajski, Majowie - majski , też byłem zdziwiony). Nazwa sikil p'ak  w języku Majów oznacza pestki dyni pomidor , czyli główne składniki dipu. Dip świetnie smakuje z tortilla chipsami, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby jeść go z pokrojonymi w słupki warzywami czy po prostu w taki sam sposób, w jaki zazwyczaj jecie hummus.  Składniki(...)duży pomidor - 100 g pestek dyni - 1/4 małej cebuli - papryka chilli (świeża lub suszona, do smaku)  - 1/3 szklanki wody - 1/2 łyżeczki soli - kilka posiekanych listków kolendry (do podania) - tortilla chipsy (do podania) Przygotowanie: 1) Pomidora pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut (alternatywnie możemy użyć do tego tostera) 2) W międzyczasie na rozgrzanej patelni prażymy

Roślinożerni urlopowicze
Pełnoziarniste tortille z hummusem 96

Roślinne tortille z hummusem i warzywami. Idealne do lunch boxa! if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute("type", "text/javascript"); script.setAttribute("src", "//partnerzyapi.ceneo.pl/External/ap.js?"+stamp); script.setAttribute("charset", "utf-8"); var head = document.getElementsByTagName("head")[0]; head.appendChild(script); } CeneoAPOptions[CeneoAPOptions.length] = { ad_creation: 321648, ad_channel: 36965, ad_partner(...)ciasto ręcznie. Ciasto po kilku minutach powinno być sprężyste i elastyczne. Z ciasta uformuj 4 kulki, a później rozwałkuj na placki. Jeśli ciasto się przykleja podsyp je lekko mąką. Tortille smaż na patelni bez dodatku tłuszczu przez ok. minutę z każdej strony. Gotowe placki kładź jeden na drugim pod wilgotną ściereczką, aby były nadal elastyczne. Podawaj np. z hummusem, sałatą

Mrs. Endorfina
Rolex 104

pomidory itp. Można eksperymentować na wiele sposobów. Odsyłam Was do zakładki „Kuchnie świata” na blogu. Tam znajdziecie oryginalny przepis. Jednak dzisiaj trochę uproszczona, ekspresowa wersja. Zamiast chapati użyłam placków tortilla.  Dzięki temu mamy bardzo szybkie, pyszne i sycące śniadanie. Składniki na 4 porcje: 4 małe pszenne  placki tortilla 8 jajek 2 nieduże pomidory malinowe 1 mała czerwona cebula(...)garść kapusty pekińskiej awokado sól, pieprz Przygotowujemy składniki. Kroimy w kostkę pomidory, paprykę w słupki, a cebulę i kapustę na drobne wiórka. Awokado także kroimy podobnie jak paprykę. Placek tortilla lekko podsmażamy na suchej patelni.  Na drugiej patelni smażymy na maśle omlet z dwóch jajek dodając wcześniej łyżkę suszonej cebulki oraz sól i pieprz.  Na podsmażony placek przekładamy

noteskulinarnyfiga
Roślinny jadłospis na cały tydzień #2 156

drożdżowymi, czosnkiem, podsmażoną cebulką i przyprawami. Makaron wymieszaj z sosem. Kolacja: Wrap z warzywami i fasolą [366 kcal/ W: 62,7 g/ B: 13 g/ T: 9 g] pełnoziarnista tortilla 30 g awokado sok wyciśnięty z połowy cytryny 30 g roszponki pół papryki ogórek 50 g białej fasoli z puszki ketchup sól, pieprz Awokado obierz, przełóż do miski, rozgnieć, dopraw(...)sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Placek tortilli podsmaż przez 2 minuty na patelni. Następnie posmaruj go pastą z awokado. Na niej ułóż roszponkę, pozostałe warzywa pokrojone w paski oraz fasolę. Całość polej ketchupem. Zwiń tak jak tortillę. RAZEM: 2029 kcal / W: 318,3 g / B: 59,9 g / T: 65 g WTOREK: Śniadanie: Kanapki z ,,serkiem wiejskim” i warzywami

365 dni dookoła kuchni
Roladki z tortilli z pastą jajeczną 89

Roladki z tortilli z pastą jajeczną i kiełkami 🌱🐣 Pomysł na coś nietypowego na Wielkanocny stół! Wiem, że część z nas spędzi święta w okrojonym składzie (to po części dobrze), ale mimo wszystko coś dobrego wypada zjeść i wtedy naprzeciw wychodzą tortilki 😂💚 Składniki : 4 jajka 4 tortille (ja użyłam szpinakowych) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 garść kiełków(...)gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy ze skorupki. Ścieramy na grubych oczkach do miski. Zioła siekamy. Dodajemy do jajek razem z majonezem i jogurtem. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Tortille smarujemy po całości pastą jajeczną. Zawijamy (mocno przysickamy) rulony. Kroimy kawałki

Czarnawisienka
TORTILLA PSZENNA 115

szybko podam Wam przepis na tortillę pszenną. Nie  zamawiajcie  kebaba na cienkim cieście zróbcie sami :-) jak jest placek, reszta jest prościzną. Wystarczy włożyć do środka ulubione składniki. Macie przynajmniej pewność, że jedzenie nie zawiera żadnych konserwantów. Proszę nie kupujcie gotowej tortilli, bo w składzie jest sama chemia :-) Szkoda życia na byle jakie jedzenie. Składniki: szklanki mąki pszennej(...)stolnicę , podsypać mąką i  zagnieść  ciasto. Odrywać po niewielkim kawałku i wałkować na bardzo cienkie placki. Następnie wyciąć za pomocą  talerza  kółko. Wielkość wguznania.  Tortillę  smażyć na suchej lub delikatnie posmarowanej (jak na naleśniki) patelni z obu stron do zarumienienia. Podawać jako dodatek do głównego dania lub przełożyć czym tylko chcecie

pieprzny smaczek
Pikantne burrito z czerwoną fasolą 78

notatkach, wpisaliśmy więc brakujące składniki na naszą zakupową listę, aby już następnego dnia cieszyć się posiłkiem w meksykańskim stylu. Do jego skomponowania usmażyliśmy domowe cienkie i elastyczne placki do tortilli oraz przygotowaliśmy pikantny mięsno-fasolowy farsz, całość uzupełniły świeże warzywa oraz ser cheddar. Zabrakło tylko margarity. Składniki na pikantne burrito z czerwoną fasolą Mięsno-fasolowy farsz: 1 duża cebula(...)smaku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Pozostałe dodatki: 2 pomidory 1 czerwona cebula 1 główka rzymskiej sałaty 100 g sera żółtego w kawałku Dodatkowo: 6 placków tortilli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mięsno-fasolowy farsz: Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Cebulę wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, smażyć, aż się zeszkli. Wsypać czosnek, chwilę podsmażać. Dodać mięso mielone

niecodziennikpary
Wrapy ze śledziem 88

lunch czy kolację. Do tego przepisu możemy wykorzystać swój ulubiony sposób na przygotowanie śledzia, ale w przepisie znajdziecie sposób na śledzia w śmietanie. Do przygotowania wrapów możecie użyć tortilli pszennej lub pełnoziarnistej, ale sprawdzą się tu też klasyczne naleśniki . PRZEPIS NA WRAPY ZE ŚLEDZIEM Składniki na wrapy ze śledziem: 500g śledzi solonych lub w oleju 1 cebula 1 szkl śmietany(...)czubate łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 8 tortilli lub naleśników 2 garście drobniutko poszatkowanej kapusty białej lub pekińskiej sól himalajska ogórki korniszony Jak zrobić wrapy ze śledziem: Zaczynamy od przygotowania śledzi. Jeśli używamy śledzi solonych, zalewamy je zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na jakieś 2-3 godziny, sprawdzając czy ich smak już nam odpowiada. Następnie śledzie kroimy w mniejsze

Dorota Smakuje
Wrapy z kurczakiem i jarmużem 122

warzywa liściaste. Do tego przepisu możemy wykorzystać kurczaka pieczonego pozostałego z obiadu, ale w przepisie znajdziecie sposób na pierś z kurczaka przygotowywaną od podstaw. Do przygotowania wrapów możecie użyć tortilli pszennej lub pełnoziarnistej, ale sprawdzą się tu też klasyczne naleśniki . PRZEPIS NA WRAPY Z KURCZAKIEM I JARMUŻEM Składniki na wrapy z kurczakiem i jarmużem: 6 tortilli lub naleśników 1 pierś(...)kurczaka, wrzucamy jarmuż i pomidory, podsmażamy wszystko kilka chwil aż jarmuż zmniejszy swoją objętość i zmięknie. Finalnie doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Czas na składanie wrapów. Placki tortilli lub naleśniki podgrzewamy na suchej patelni lub w mikrofali by stały się elastyczne. Na każdy placek nakładamy na jeden z brzegów część farszu, zwijamy wrap. Artykuł Wrapy z kurczakiem i jarmużem

Dorota Smakuje
Meksykanin, czyli jednogarnkowe danie z mięsem mielonym i warzywami 82

głodnych osób :) Dodatek sera mozzarella łagodzi ostrość przypraw i sprawia, że konsystencja robię się ciekawsza. Lubię kiedy ser się ciągnie :) Żeby dodatkowo urozmaicić posiłek warto podawać danie z tortillą. Placki najlepiej wcześniej zrumienić i podzielić na mniejsze kawałki lub jeść z taco. Ostre przyprawy i bardzo "konkretne" składniki dają nam w efekcie smaczne i sycące danie, które przemyca(...)puszka fasoli czerwonej puszka fasoli białej puszka kukurydzy 2 zielone papryki 4 duże ząbki czosnku pieprz cayenne curry cukier sól oliwa - ja użyłam takiej z ostrą papryką mozzarella Ewentualnie: tortilla do podania * najlepiej kupić np. łopatkę wieprzową i poprosić o zmielenie - wiemy co jemy ** możecie sparzyć i użyć 4-5 świeżych pokrojonych w kostkę   Meksykanin - sposób przygotowania: Rozgrzej

Gary Bez dna
Zupa meksykańska 112

małą czerwoną cebulę, 2 ząbki czosnku, puszkę pomidorów pelati, pół puszki kukurydzy, 1,5l bulionu, 1,5 łyżki oleju rzepakowego, sól, pieprz, słodką paprykę, mieloną kolendrę, natkę pietruszki, 2 tortille pełnoziarniste. 1. Warzywa umyj, papryki i seler pokrój w kostkę, a papryczkę chilli, czosnek i cebulę posiekaj. Czosnek warto posiekać kilka minut wcześniej, żeby móc w pełni wykorzystać jego właściwości(...)koniec wlej pomidory - dodaj je na końcu, ponieważ zakwaszają potrawę, a wtedy wszystko dłużej się gotuje. 5. Gdy dodasz już pomidory i zupie zostanie jeszcze tylko chwila gotowania, obie tortille pokrój w trójkąciki. Pozostały olej rozgrzej na patelni i usmaż na nim przygotowane tortille - w ten sposób przygotujesz pyszne nachosy do zupy. 6. Tuż przed podaniem posyp zupę zieloną natką

Z notatnika dietetyka
Chipsy z tortilli 126

przykład w trakcie oglądania filmu czy serialu. Zazwyczaj kupujemy je w sklepie, ale okazuje się, że możemy taką przekąskę przygotować w domu. Do jej zrobienia potrzebne będą nam placki tortilli, które możemy kupić w sklepie (wtedy przygotowanie takich chipsów będzie ekspresowe) lub zrobić je samodzielnie (według tego przepisu ). Smak takich chipsów będzie zależeć od tego, jakich przypraw użyjemy do marynaty(...)Mogą być one ziołowe, pikantne lub łagodne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 placek tortilli kupnej lub domowej (może być więcej) Marynata: 1 większy ząbek czosnku 20 g tartego żółtego sera 50 g masła sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, szczypta chili lub ostrej papryki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Masło włożyć do kubeczka, wstawić na gaz i podgrzewać do rozpuszczenia. Przelać

Danka Pichci