wody40 g masła65 g mąki pszennej2 duże jajkapłatki migdałów do posypania (świeże, nie prażone)SKŁADNIKI NA Crème pâtissière:75 g cukru3 zółtka45 g mąki pszennej375 ml mlekaKREM PRALINOWO-MAŚLANY DO PARIS-BREST:400 g crème pâtissière (przygotowanego wcześniej z powyższych składników, prawdopodobnie będzie go trochę więcej)200 g masła, w temperaturze pokojowej200 g kremu czekoladowego migdałowo-orzechowego (ja użyłam(...)wystudzenia (UWAGA! W oryginalnym przepisie jest podane, aby chłodzić krem przez 12 h lub całą noc, ja pominęłam ten krok i chłodziłam krem tylko około 1 godzinę).KREM PRALINOWO-MAŚLANY DO PARIS-BREST:W misce utrzyj mikserem masło na jasną i puszystą masę.Dodawaj stopniowo Nutellę, dalej ucierając.Teraz dodawaj po łyżce odważonego (400 g) Crème pâtissière i zmiksuj
Słodko-Słony Świat IlonyDziś mam dla Was coś , co zaserwowałam nam na niedzielny obiad.Mimo , że może nie wygląda – danie jest bardzo syte. Soczysta polędwiczka … duża ilośc warzyw w maślanym sosie i chrupiąca pajda świeżego , pszennego chleba zrumieniona na prawdziwym klarowanym masełku zachwyciła nasze podniebienia! Danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Składniki :( na 2 duże porcje )Mięso :- średnia polędwiczka wieprzowa(...)grubych oczkach marchew i seler.Dusimy razem ok. 15-20 minut.Doprawiamy odrobiną soli.Dodajemy łyżkę masła na koniec.Mieszamy do rozpuszczenia. Całośc : Na talerzu układamy chrupiący chleb.Przykrywamy grubą warstwą warzyw w maślanym sosie.Kładziemy polędwiczkę.Posypujemy drobniutko startym parmezanem
Ostra na Słodkowielbicieli ciasteczek, a w szczególności tych korzennych, polecam pyszne maślane ciasteczka z nutą przyprawy piernikowej. Ciasteczka są na mące orkiszowej bez dodatku cukru. Mają pyszny, maślany smak i cudowny świąteczny aromat, i baaardzo trudno im się oprzeć... :-)Moja przyprawa korzenna jest bardzo intensywna, gdy użyjecie innej jej ilośćmożna zwiększyć, wedle uznania.Składniki:- 300g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750
Smaczne ZdroweSkładniki: żurawina suszona 20 dag, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, jogurt naturalny 150 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, galaretka agrestowa 1 opakowanie, ciastka maślane 16 sztuk keksówkę 25cm wyłożyć folią spożywczą - na dnie poukładać ciastka maślane "gwiazdki" i na bokach keksówki na ciastka na dnie rozsypać połowę żurawiny suszonej - wlać tężejącą galaretkę wiśniową wymieszaną w 450 ml gorącej wody i schować
W Mojej Kuchni LubięZdecydowałam się na muffiny, bo po pierwsze miałam już w planie większe ciasto zupełnie innego typu, a po drugie bardzo chciałam wypróbować krem od Cukrowej Wróżki. Nie lubię kremów maślanych, ale wyczytałam, że ten wcale jak maślany nie smakuje. Poza tym strasznie zaintrygował mnie dodatek mąki. Bo jak to tak - do kremu? Mąkę...? Któż to słyszał! Jak widać, słyszał
Pożeraczka, czyli raz adobrześmietany kremówki (38%)200 g serka kremowego4 łyżeczki cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z wanilii4 łyżeczki żelatyny1 łyżka zimnej wody50 ml gorącej wodynasączenie:sok z 1 cytryny25 ml wódkikrem maślany:200 g miękkiego masła135 g cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z waniliidodatkowo:masa plastyczna do dekoracjiBiszkopt:Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie(...)trzeba dodawać jej wcale - jest wystarczająco sztywny. Ozdobić można tak jak ja - masą cukrową, lub zrobić nieco więcej kremu śmietanowego i nim pokryć wierzch i boki. Wtedy przygotowanie kremu maślanego nie jest konieczne - ma on za zadanie odizolować śmietanę od masy cukrowej i sprawić, że ta ostatnia będzie się ładnie trzymać.Tort - moim zdaniem - bardziej letni, delikatny, naprawdę smaczny. Polecam
Pożeraczka, czyli raz adobrzerównoważy słodkość - a wyobraźcie sobie, że dałam połowę cukru proponowanego w oryginalnym przepisie. Gdybym dała 190 gram wątpię, żeby ktokolwiek dał radę to przełknąć...Ciacho wyszło naprawdę smaczne, bardzo maślane, i... Suche. Oczywiście jak wół napisane jest, że to babka piaskowa, ale... I tak spodziewałam się nieco większej wilgotności. Kubek napoju jest absolutnie konieczny przy konsumpcji, ale jeśli lubicie takie(...)puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, posiekanymi listkami tymianku i skórką z cytryny. Partiami dodawać do masy maślanej, cały czas miksując. Na końcu wlać mleko, połączyć.Masę przełożyć do formy wyłożónej papierem do pieczenia, wyrównać.Piec w 170 st. C. przez 40-50 minut, aż do suchego patyczka.W
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiękkiego masła10 g cukrudodatkowo:igiełki rozmarynuMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, skórką i drobno posiekanym rozmarynem. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach.W drugiej misce ubić jajka, a następnie wymieszać z mlekiem. Powoli wlewać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników.Masę przełożyć do formy na muffiny
Pożeraczka, czyli raz adobrzebabeczki red velvet - mini wersje słynnego ciasta, którego nigdy jeszcze nie robiłam. Stwierdziłam, że jego charakterystyczny, czerwony kolor świetnie będzie tu pasował. Wyszły zaskakująca pyszne - mięciutkie, puszyste, cudownie maślane, lekko kakaowe. Polecam - nie tylko na najstraszniejszy dzień w roku. Naprawdę warte są uwagi, a ich przygotowanie nie zabiera wiele czasu. Do tego prosty krem z mascarpone i kremówki z delikatną(...)amarettododatkowo:3 łyżki dżemu wiśniowego bez owocówMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Kakao, barwnik i ekstrakt wymieszać na gładką pastę. Dodać do masy maślanej, zmiksować.Mąkę przesiać, wymieszać z solą i sodą. Dodawać partiami do ciasta na zmianę z maślanką. Na końcu wlać ocet, dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiód i cukier podgrzewać w garnku na średniej mocy palnika. Gdy cukier się roztopi, gotować kilka minut, a następnie zdjąć z ognia i ostudzić.Jajka ubić, dodać do masy maślanej, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem. Zrobić po środku wgłębienie, wlać masę jajeczno-maślaną. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką. Wsypać posiekane kasztany, połączyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzepoczątek roku szkolnego, na który, szczerze mówiąc, już się cieszę. A co jeszcze...? Zobaczymy.Ale lubię niespodzianki.Dzisiaj mam dla Was pyszne bułeczki, które chowały się między folderami od grudnia. Cudownie maślane, pięknie pachną. Wyjątkowe za sprawą pieprzu, którym został hojnie obsypane. Smakują wyjątkowo, szczególnie z wytrawnymi dodatkami. Przepis z Let og lækker brød.Maślane bułki z pieprzemSkładniki:(na 10 sztuk
Pożeraczka, czyli raz adobrzeponownie zagotowujemy. Wyłączamy gaz i dodajemy od razu wymieszane galaretki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy aby wystygło. Nasączenie: Wodę łączymy z kawą i słodzimy do smaku. Masa maślana: · 125 g masła (w temp. pokojowej) · 400 - 450 g cukru pudru(...)cukrową), wykładamy część tężejącego musu truskawkowego i przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu. Nasączamy go delikatnie i wykładamy część masy MilkyWay. Tak postępujemy do wyczerpania składników. Całość smarujemy dokładnie masą maślaną, starając się jak najwięcej wcisnąć jej w ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie dekorujemy tort masą cukrową. I teraz z najszczerszą chęcią chciałabym pokazać
Malinowe Pocałunkijest co wspominać. Dlatego na blogu też będzie nieco odświętnie i umieszczam przepis na tort. Tort makowy z kremem jajecznym, który moja teściowa robi od lat. Rustykalna masa jajeczno-maślana, która przypomina starodawne kremy, jest ubijana bardzo długo na parze, dlatego jest całkowicie bezpieczna. Składniki są proste – z pewnością dostaniemy je w każdym sklepie. Tortu nie trzeba nasączać(...)szklanki) 220 g cukru pudru (1 i 1/2 szklanki) 8 ekologicznych jajek 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu migdałowego Krem jajeczno-maślany: 4 ekologiczne jajka 120 g cukru (3/4 szklanki) 300 g masła (1 i 1/2 kostki) 3 łyżeczki gorzkiego kakao dodatkowo: 200 g ciemnej czekolady W garnku zagotowujemy ok. 1-1,5 litra
Poezja smakutrochę ciągnące, to jedne z najsmaczniejszych wypieków jakie zrobiłam (mmm.... jem je nawet w czasie pisania tego postu, a co!;)). Kwaśny rabarbar świetnie współgra z ich smakiem, fajnie przełamując maślany aromat (są bardzo maślane) i słodycz białej czekolady. Tak więc zapraszam, koniecznie musicie je upiec! P.s. Finansjerki przygotowałam w ramach wspólnego pieczenia ciast z rabarbarem razem z innymi blogerami
Chilli Czosnek i Oliwapiec w 170 stopniach (przez okolo 10-12 minut). Otrzymamy w ten sposób chrupiące ciasteczka (należy je zostawić do całkowitego ostygnięcia, inaczej się połamią) Krok 3. Krem maślany.Potrzebujemy:- 45 g mąki pszennej- 240 ml mleka o temperaturze pokojowej- 200 g miękkiego masła- 200 g cukru pudru- 2 łyżki pasty waniliowej (ekstraktu waniliowego)Do garnka z grubym dnem wsypujemy(...)puder.Gdy całość się połączy, wmiksowujemy powoli przestudzoną masę mączno-mleczną.Miksujemy około 5 minut, a następnie wstawiamy powstały krem do lodówki na około 30 minut by stężał.Wyjmujemy masę maślaną z lodówki, napełniamy nią rękaw cukierniczy i dekorujemy każdą z babeczek. Smacznego!!!Źródło: Cupcake recepten
W mojej holenderskiej kuchni