maślane - 503 przepisów (strona:6/34)

Lemon Pie - lodowa tarta cytrynowa 208

ciast tarty kocham najbardziej. Mają wszystko to, czego szukam w słodkich wypiekach. Różnorodność struktur, smaków, konsystencji.  I tak wielką, nieograniczoną możliwość kreowania nowych kombinacji i połączeń.  Kruchość maślanego spodu, kremowa gładkość nadzienia i słodka, chrupka beza.  Czy może być coś lepszego? Klasyczna francuska tarta cytrynowa to wśród tart zdecydowanie moja największa słabość. Odkąd dostałam w prezencie idealny(...)jedyna słuszna wersja.  Podaję ją zawsze mocno schłodzoną, bowiem w takiej formie jest jeszcze bardziej orzeźwiająca. Każdy kęs to cudowna rozkosz dla podniebienia. Kwaskowatość masy, aromat cytryn, cieniutkie maślane ciasto - zamykam oczy i wędruję w słońcu francuskich skwerów, przysiadam w zacienionych kawiarenkach i marzę, by ta chwila trwała bez końca.  Połączenie cytryn i bezy to wspaniała klasyka, która

KUCHARNIA
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym 176

kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu jest bardzo szybkie, warto wcześniej przygotować sobie róże oraz upiec biszkopt. Inspiracja na krem Moje Wypieki. Składniki na tort o średnicy 18 cm: 4 jajka rozmiar(...)może być Inka) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, zmiksować do momentu aż masa stanie się sztywna. Przełożyć do rękawa cukierniczego, zakończonego dużą wciętą gwiazdką u mnie 1M Wiltona. Maślane róże: Przygotować krem maślany zgodnie z tym przepisem . Wykonać róże zgodnie z tym filmikiem . Gotowe róże wstawić do lodówki na 2-3 godziny, dla utrwalenia. Wykonanie: Pierwszy blat biszkoptu położyć

moj przepis na
Maxi King bez pieczenia 212

Składniki na ciasto herbatniki kakaowe, 40-50szt herbatniki maślane, 40-50szt mleko w proszku, 400g mleko, 1 szkl masło, 200g masa krówkowa, 1 puszka cukier, 1/2 szkl cukier waniliowy, 1 opak Składniki na polewę biała czekolada, 2 tabliczki mleko, 1/4szkl orzeszki solone, 100g Przygotowanie Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, studzimy. Do chłodnego na przemian dodajemy miękkie(...)masło i mleko w proszku. Dokładnie miksujemy do połączenia składników, wstawiamy do lodówki na godzinę. W blaszce układamy warstwę herbatników kakaowych, 1/2 masy mlecznej, warstwę herbatników maślanych, masę krówkową, ponownie warstwę herbatników maślanych, masę mleczną i warstwę herbatników kakaowych, wstawiamy do lodówki. W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż składniki się połączą. Studzimy. Orzeszki siekamy, połowę wsypujemy

Gotowanie moimi oczami
Tort bananowo truskawkowy ( Pasowanie Pierwszoklasisty ) 170

kredki - książki - figury geometryczne i literki - plecaczek z misiem  Aby masa do tortu dobrze przywarła, utrzymywała wilgoć i nie kruszyła się podczas krojenia należy najpierw pokryć go masą maślaną: Masa maślana do pokrycia tortu: - 200 gr masła w temperaturze pokojowej - 3/4 szklanki cukru pudru - 3-4 łyżki soku z cytryny Masło połączyć z cukrem pudrem. Ucierać aż masło zbieleje(...)podwoi objętość a cukier się rozpuści. Dodawać partiami sok i nadal ubijać. Masą maślaną obłożyć tort przed pokryciem masą cukrową. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami 201

leżakowania ciasta we wszystkich etapach do 1 h. Gdy nie będzie odpowiednio schłodzone masło może „wypyłynąć” podczas wałkowania, a samo ciasto nie rozwarstwi się odpowiednio podczas pieczenia.  Ciasto maślane: Masło zagniatamy z pozostałą mąką, przenosimy na papier do pieczenia i nożem nadajemy mu kształt prostokąta ( 20x15 cm) i grubości 1 cm. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki(...)Odstawiamy do ostygnięcia. Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy ciasto kluskowe na prostokąt ( 42x20 cm) i grubości 0,5 cm. Rozwałkowane ciasto kluskowe powinno mieć taką szerokość jak ciasto maślane, ale być trzy razy dłuższe.  Pośrodku ciasta kluskowego kładziemy ciasto maślane, zawijamy górną i dolną krawędź, rozwałkowujemy na prostokąt i ponownie składamy na trzy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy

Mia Cucina Sofieta
Tort truskawkowy z masą cukrową. Lego 192

się dowiedziałam, że nie mogę  nakładać masy cukrowej bezpośrednio na tort, ponieważ  masa się rozpuści przy bezpośrednim kontakcie ze śmietaną. Trzeba przygotować tak zwany podkład z kremu maślanego. Wykonanie tortu jest dość pracochłonne. Jednak największą nagrodą był uśmiech i wielka radość na twarzach dzieci. Efekt końcowy  pozostawia wiele do życzenia. Usprawiedliwiam się tym, że to mój pierwszy(...)pieczenia - 1/2 szklanki cukru Masa truskawkowa - 200g śmietanki kremówki 36% - 250g serka mascarpone - 1/2 szklanki cukru pudru - 20 dag truskawek - 2 śmietanfixy - 4g żelatyny rozpuszczonej we wrzątku Krem maślany - 200g masła w temperaturze pokojowej - 3/4 szklanki cukru pudru - sok z 1/2 cytryny -  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szklanka ciasteczek czekoladowych z biedronki. Rido - masa cukrowa koło 700g Sposób przygotowania

Pan i Pani Smith w kuchni
Lekki tort z pianką i opłatkiem 140

ubijamy" mikserem, aby powstała z niej pianka i wylewamy na drugą warstwę biszkoptu i przykrywamy 3 warstwą. Tutaj najlepiej jeśli w takim stanie tort spędzi noc w lodówce. Masa maślana - tynk: 3 białka z jajek 3/4 szklanki cukru 300 g masła Białka umieścić w miseczce i roztrzepać delikatnie razem z cukrem i umieścić miskę nad gotującą się wodą. Białka mieszamy(...)jednak kiedy będziemy zmierzać ku końcowi wszystko samo się "naprawi" i masa będzie wyglądać tak jak powinna. Masą tynkujemy boki i górę tortu. Na górę "przyklejamy" opłatek do masy maślanej. Boki można udekorować bitą śmietaną, masą maślaną, mascarpone z musem owocowym. Tort należy schłodzić w lodówce przed podaniem. :) Skomentuj

MamaOskarka
Sosy do warzyw na ciepło Knorr 176

warzyw na ciepło do brokułów i kalafiora serowo - kremowy - sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy - sos do warzyw na ciepło do mieszanki warzyw ziołowo-maślany. Jako że jesteśmy tu na blogu we dwie podzieliłyśmy się i każda z nas wypróbowała po dwa sosy. Jeszcze zanim dostałyśmy przesyłkę miałyśmy kilka przepisów na wykorzystanie tych sosów, jednak z racji(...)łatwo. Sos wymaga jedynie dodania masła, nie trzeba doprawiać czy zagęszczać dodatkowo. Marchewka z groszkiem z sosem Knorra bardzo mi smakowała. Sos jest delikatny w smaku, kremowy i maślany. Całość bardzo dobrze doprawiona.  Drugim sosem jest sos do warzyw na ciepło do brokułów i kalafiora serowo - kremowy. Brokuł i kalafior z sosem Knorra Przygotowałam zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tort tęczowy 326

szklanka cukru, 1/2 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia barwnik w proszku Na krem z mascarpone: 400ml śmietany kremówki 500g serka mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru Na krem maślany: 200g masła 10 łyżek cukru pudru Na masę cukrową: 4 łyżeczki żelatyny 70 ml zimnej wody 3 łyżeczki Planty 250 dag cukru pudru barwniki w proszku Ponadto ¼ tabliczki białej czekolady(...)mascarpone. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Blaty biszkoptowe układamy według pożądanej kolejności przekładając je niewielką ilością kremu z mascarpone. Na ostatni blat nie nakładamy kremu z mascarpone! Przygotowanie krem maślany: Masło ubijamy na puszysta masę z dodatkiem cukru pudru. Możemy również dodać dwie krople ulubionego aromatu. Krem maślanym smarujemy wierzch i boki tortu. Tort chłodzimy w lodówce przez minimum

Pyry na Gaz
Pyszne ciasteczka Harvest foods :) 99

komentowania :) Naskrobcie chociaż parę wyrazów :) Ciasteczko owsiane z kawałkami jabłka Jest mięciutkie, ale przy tym zachowuje swoją delikatną kruchość. Nie jest przesadnie słodkie. Wypełnione kawałeczkami jabłuszek. Pycha :) Ciasteczko maślane z migdałami To prawda, jest bardzo maślane :) A jeśli coś jest maślane, to? To jest pyszne! Prawda? :D Kruche, z chrupiącą posypką w postaci płatków migdałowych. Słodkie

Zdrowie na języku :P
Tort porzeczkowy 144

Wyśmienity tort składający się z delikatnych kakaowych blatów, mocno nasączonych likierem, przekładanych kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki oraz pysznym kremem maślanym, a wszystko to zwieńczone bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Ciasto jest słodko-kwaśne, a smaki idealnie się równoważą, dzięki czemu nie poprzestaniecie na jednej dokładce. Polecam upiec od razu dwa, bo znika w tempie natychmiastowym :). Skorzystałem(...)wyłożyć papierem do pieczenia i wylać nań gotowe ciasto. Piec 35-45 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka. Ciasto wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Składniki na krem maślany:200 g niesolonego masła600 g kremowego serka typu Philadelphia4 łyżki cukru pudruWszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową (inaczej krem się zważy!). Masło ubić mikserem do białości, dodawać (po łyżce) serek

Food Square
Większa sprawa - tort 159

ajerkoniakowy:250 g serka mascarpone75 g cukru200 ml ajerkoniaku3 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wody75 ml gorącej wody500 ml śmietany kremówki (38%)nasączenie:sok z 1/2 cytryny4 łyżki zimnej wodykrem maślany:200 g miękkiego masła135 g cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki kakao3 łyżki mlekapolewa czekoladowa:200 g ciemnej czekolady (50%)80 ml śmietany kremówki (38%)45 g masła2 łyżeczki cukru(...)puszystą, jasną masę. Wsypać przesiany cukier puder z cukrem waniliowym, ucierać, aż całkowicie się rozpuszczą. Kakao dokłądnie wymieszać z mlekiem, żeby nie było grudek. Wlać do masy maślanej, zmiksować, żeby skłądniki dobrze się połaczyły.Kremem maślanym posmarować wierzch i brzegi tortu, wygładzić powierzchnię. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny, aż krem zastygnie, a masło stwardnieje.Czekoladę rozpuścić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem dla wytrwałych i kuchenne czary 152

mamy się z C. lekko odchudzić na nadchodzące lato...Na smaku się nie zwiodłam - delikatne, leciutkie, puszyste, słodko-waniliowe. Pycha! Później zaczęłam zastanawiać się nad kremem. Hmm... Tradycyjne maślane ciągle nie przemawiają do mojej wyobraźni - są zbyt ciężkie, tłuste i słodkie. Z drugiej strony chciałam krem, który da się bez problemu wycisnąć, będzie ładnie trzymał kształt i da się(...)waniliikilka kropli czerwonego barwnika spożywczego w paściedodatkowo:250 g curdu rabarbarowegocukrowe serduszkaMasło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i solą. Partiami dodawać do masy maślanej miksując aż do otrzymania masy o konsystencji kruszonki.Jajka ubić, wymieszać z mlekiem i ekstraktem, powoli wlewać do masy maślanej, cały czas miksując. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Happy birthday to You! 160

stoi na przeszkodzie, żeby użyć właśnie tego serka. Delikatna, puszysta, słodka. Pycha!Na to prażone jabłka, które wspaniale współgrają ze smakiem tortu, nieco go ożywiając. Na wierzch krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej - lżejszy niż tradycyjny maślany, ale też dość czasochłonny. Robiłam go kiedyś bez Wally'ego, ciężka to była praca... Ale efekt wynagradza wszystko - idealny do zdobień, znakomicie trzyma(...)blatem, nasączyć 1/2 pozostałego ponczu. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, przykryć ostatni blatem, nasączyć pozostałym ponczem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia - na około 30 minut.W tym czasie przygotować krem maślany.Białka z cukrem i solą umieścić w dużej misce. Miskę ustawić nad kąpielą wodną, mieszać białka trzepaczką, aż cukier się rozpuści. Jeśli mas zbytnio się zagrzeje, zestawić i przestudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Holenderskie ciasto maślane z rabarbarem 180

różne rzeczy. Część z nich jest mocno przereklamowana, część – bardzo przyjemna dla oka i ciała. Najlepsze jest jednak to, co dla języka i to, co do kolekcji. Ciasto maślane jest pewnie tak kaloryczne, że lepiej nie wyobrażać sobie ilości kilometrów, które należałoby przebiec, by spalić choćby jeden jego kawałek. Zaś Haga… W tej można kupić tonę naczyń(...)tira mebli, wydają przy tym może 50 euro. Jedźcie, patrzcie, smakujcie, przytulajcie, przywoźcie z powrotem! A potem zróbcie sobie nieco oszukane ciasto maślane z tym, co polskie i sezonowe. Ja serwuję je dzisiaj z rabarbarem. Składniki: 250 g masła 50 g cukru 100 g cukru pudru 100 g mąki 150 g krupczatki 2 jajka 3 łodygi rabarbaru Wykonanie: Co najmniej

GRUBY WAŁEK