zwykły sernik. O taką wersję pokusiła się kiedyś Mama, a ja z pewnością kiedyś powtórzę jak tylko będzie okazja ;) Składniki na blaszkę 24x36cm: 1 duże opakowanie herbatników maślanych 1,75 kg sera niemielonego 8 jajek 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 budynie śmietankowe małe 200g masła 2 szklanki cukru pudru 1½ szklanki mleka 150g rodzynek np. sułtańskich
Kuchnia w czekoladziechrupiącej panierce to wcale nie musicie z niego rezygnować. Wystarczy tylko przygotować odpowiednią panierkę zgodną z LCHF. Dzięki mące kokosowej karp jest naprawdę świetny! Lekko chrupiący na zewnątrz, maślany w środku bez mulistego posmaku a do tego bez ości Składniki: 1 karp o wadze ok 1,5 kg 4 cebule średniej wielkości 60 g mąki kokosowej sól himalajska
Ola la LCHFJedne z lepszych drożdżówek na blogu! Kokosowy budyń jest tu szefem, świetnie współgra z puszystym i maślanym ciastem drożdżowym. Na górze każdej drożdżówki jest mała okrągła kakaowa posypka, która nadaje bułeczkom uroku. Kto nie spróbuje, ten gapa ;-). Zachęcam do pieczenia! Składniki: (na ok. 12 sztuk) Ciasto: 20 g świeżych drożdży 380 g mąki pszennej 190 g ciepłego
Nastoletnie Wypiekaniezagotujcie. Zupa smakuje niemal jak dyniowy budyń i jest wyśmienita! Według mnie dzieci się w niej zakochają, bo jest aksamitna, delikatna i słodka. Ja zajadam ją z maślanymi herbatnikami - mniam! :) ___________________________________________________________________ Ten przepis to ulubiona zupa krem Dominika, pyta mnie o nią cały rok, a gdy wreszcie nadchodzi czas jesieni nie chce słyszeć o żadnej innej zupie niż dyniowej
Cooking Monsterszczęście w kuchni jesień prezentuje zupełnie inne oblicze - jest pyszna! I tak się na nią nastrajam. :) Sukcesy/nowości: Smak moich lodów - American pie, czyli prażone jabłka z cynamonem, maślane ciasteczka i chipsy z cheddara weszły do smaków specjalnych oferty Bangkok - lody tajskie ! Jestem z tego naprawdę dumna! :) Absolutnym sukcesem, nowością i wspaniałym wydarzeniem był niewątpliwie wyjazd do Bułgarii - było pięknie
Cooking Monsteruzyskania gładkiego ciasta. Okrągłą i dosyć głęboką formę natłuścić masłem. Dno wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia i również natłuścić. Na spód wyłożyć około 0.5 cm warstwę masy cukrowo-maślanej, a na niej ułożyć plastry śliwek - na zakładkę. Na wierzch wyłożyć warstwę ciasta pamiętając o pozostawieniu miejsca na wyrośnięcie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec do zrumienienia
zadanie-gotowaniePyszne i szybkie ciasto bez pieczenia, idealne dla wielbicieli kokosu. Składniki: 400 gram herbatników maślanych Cukry Nyskie 0,5 szklanki cukru 1 kostka masła 200 gram wiórków kokosowych+do obsypania wierzchu 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Folia spożywcza Gosia Foremka aluminiowa 27x17 cm. Gosia Sposób przygotowania: Z mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy obydwie mąki, pozostałe
Bajeczna KuchniaRocky Road. No, dobra, koniec gadania, czas zabrać się za przygotowanie tej "wyboistej drogi" :) Składniki: 125 g masła 300 g gorzkiej czekolady 3 łyżki golden syrup 200 g ciastek maślanych (u mnie Bonitki z Biedronki pełnoziarniste) 100 g pianek mini marshmallow cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Do rondelka włożyłam masło i wlałam golden syrup. Rozpuszczałam na bardzo małym
Blondynka Gotujerazu zapałałam do niego uczuciem (choć tego dnia miałam w planie zupełnie inne drożdżówki). Sprawę przesądziła przecena na borówki; od razu zabrałam się do pracy. Cynamonowa, maślana pasta wbrew pozorom wcale nie dominuje; wręcz przeciwnie - wspaniale podkreśla smak soczystych owoców, których jest tutaj naprawdę dużo. Do tego mięciutkie i delikatne (mimo dodatku mąki razowej) ciasto o aromacie kardamonu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWłaśnie waflowe miseczki. Są smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu. Proporcje dostosujcie do własnych potrzeb. Możecie również użyć dowolnych owoców. Pycha! miseczki waflowe truskawki galaretka cytrynowa wnętrze bułeczek maślanych Dodatkowo: bita śmietana wiórki czekoladowe Galaretkę przygotować wg przepisu z opakowania i po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby stężała. Truskawki pokroić w plasterki. Miseczki naprzemiennie napełniać: pokruszonym wnętrzem
Di gotujebłękitny biszkopt, przełożony kremem śmietankowym z dodatkiem czerwonych pomarańczy Babeczki z kremem śmietankowym i cukrowymi śnieżynkami - Góry Lodowe Galaretka o smaku wieloowocowym pokrojona w Kostki Lodu :) Pyyyyyszne maślane ciasteczka z lukrem - Śnieżynki Budyń śmietankowy z mascarpone, pianki marshmallows i lukier plastyczny - Roztopiony Olaf :D Galaretka wieloowocowa, pianki marshmallows, lukier plastyczny i paluszki - Pływający Olaf Świeżutko uprażony popcorn - Płatki
Słodko-Słony Świat Ilonymasła to masa kalorii, przy przygotowaniu 25 szt. jedno ciastko ma ok. 150 kalorii, ale wystarczy potańczyć radośnie 20 minut i ciastko spalone! Spróbujcie! #krucheciastka #chałwowe #mąkaorkiszowa #słonecznik #maślane
I tu będę miała takie temusi być mięciutkie. Herbatniki należy zmielić. W makutrze lub w misce robota umieszczam masło i rozcieram je z cukrem oraz jajkami. Ucierając w makutrze uzyskuję dość gładką masę maślaną, kiedy używam robota nie jest taka, ale nie szkodzi, za chwilę będę dodawać stopniowo mielone herbatniki i wówczas ich delikatne okruszki wpłyną na ujednolicenie masy. Nadzienie już prawie gotowe. Następnie
I tu będę miała takie teTruskawkowego szaleństwa ciąg dalszy :) Za oknem pochmurno, wieje wiatr... a u mnie w kuchni zapachy kojarzące się z ciepłym latem. Delikatnie maślane, mięciutkie, ze sporą ilością owoców i kruszonką - drożdżówki z truskawkami. Można je przygotować również z innymi owocami miękkimi np. z jagodami, na 100% będą również przepyszne :) Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 125 ml mleka
Świat Ciasta