cukier puder do oprószenia Wykonanie: - składniki na oba ciasta powinny być w temperaturze pokojowej - najpierw należy przygotować ciasto czerwone - masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę - do masy maślanej dodawać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując - dodać ekstrakt z wanilii, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą mąkę, składniki zmiksować na niskich obrotach miksera lub wymieszać szpatułką - na koniec
Smakołyki BerenikiPodgrzewać do połączenia składników. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Ostudzoną mieszankę miodowo-maślaną przelać do dużej miski. Zacząć miksować na średnich obrotach miksera, dodając po kolei jajka. Po dodaniu wszystkich jajek wsypać połowę mąki z dodatkami, mleko i resztę mąki. Starannie wyrobić (ciasto
Nastoletnie Wypiekaniemasie nie pozostawało krysztalików cukru. Studzimy. Do dużej misy przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, przyprawę do piernika, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kakao i dodajemy wystudzoną masę maślaną. Lekko mieszamy. Po tym dodajemy syrop cukrowy i ponownie lekko mieszamy. Następnie wbijamy jajo i wyrabiamy na jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby przeszło smakami. Po schłodzeniu
Kuchnia ŁukaszaCiasteczka z dużą ilością kakao i korzennych przypraw. Mocno maślane, delikatne, rozpływają się w ustach. Pierniczki na ostatnią chwilę, nie potrzebują leżakowania, gotowe do zjedzenia zaraz po upieczeniu. Najlepszy przepis dla zabieganych i niecierpliwych osób ;) Polecam! Składniki: 200 g masła 220 g cukru 1 jajko 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Wszystkie składniki
Domowa cukiernia Ewyrozpuszczenia. Ostudź. (Możesz również pominąć ten krok i zagnieść ciasto bez podgrzewania składników). Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj sodę, zrób wgłębienie, wbij jajko i wlej przestudzoną masę miodowo-maślaną. Zagnieć ciasto jak na pierogi, wyrabiając je, aż będzie gładkie i jednolite. Ciasto wałkuj na plecaki grubości około 3 mm i wykrawaj dowolne kształty foremkami. Piecz pierniczki w temperaturze
Słodko-Słony Świat Ilonyjasną masę. Melasę, syrop, mleko i żółtko dokładnie ze sobą wymieszać. Do drugiej miski przesiać 400 g mąki, dodać przyprawy, sól i sodę. Wymieszać. Na zmianę dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodać pozostałą mąkę. Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować kulę, a następnie spłaszczyć, formując dysk o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiodowego, równo rozprowadzić po całej jego powierzchni MASA SEROWA - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło utrzeć z cukrem na puszystą masę - białka oddzielić od żółtek - do puszystej masy maślanej dodawać po jednym żółtku, po każdym ucierając do momentu jego wrobienia w masę -cały czas ucierając, do masy stopniowo dodawać twaróg - białka ubić na sztywną pianę, w kilku porcjach dodać
Smakołyki Berenikicynamonu dodatkowo: 40-50 orzechów laskowych Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą, jasną masę. Mąki i kakao przesiać, wymieszać z przyprawami. Dodawać partiami do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy 3 cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie kroić ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoją pociechę, czyli tort Księżniczka lub Lalka Barbie. Jedni nazywają tak inni tak, ale wszyscy wiemy, że jest to tort z lalką w środku. Połączenie biszkoptu z masą maślaną i truskawkami daje naszym kubkom smakowym nie lada rozkosz. Masa cukrowa zaś, sprawia, że tort nabiera charakteru. Polecam taką zabawę, gdyż uczy cierpliwości. Ja nigdy nie należałam do osób
Ciasteczkowy Potwórdekoracji lukrem Royal Icing. Możecie też wyciąć je tylko i wyłącznie kieliszkiem czy okrągłym wykrawaczem i postawić na klasykę. Takie małe ciasteczka, wycinane kieliszkiem, idealnie nadadzą się na sklejane maślanym kremem markizy. W smaku przypominają znane szwedzkie ciasteczka pepparkakor, są jednak bardziej czekoladowe. Kruche ciasto najlepiej robić z zimnych składników – zarówno jajko jak i masło powinny być wyjęte prosto
Karo in the Kitchenwyboru według smaku i uznania. W kawiarniach i herbaciarniach dostaniecie ją pod nazwą „chai tea” lub „chai latte” – w wersji na bazie kawy zamiast herbaty. Trochę masło maślane, bo samo słowo „chai” w językach indoeuropejskich wzięło się od chińskiego słowa chá , oznaczającego herbatę. Modna jest i w Stanach Zjednoczonych, i w Europie, a także chętnie pita w krajach arabskich
Karo in the KitchenSkładniki: 1 op maślanych ciasteczek 100 g masła 1 kg mielonego twarogu szczypta soli 0, 5 kubka oleju 0, 5 kubka mleka 0, 5 kubka cukru 3 jajka 1 op budyniu śmietankowego lukier: 0, 5 kubka cukru pudru 4 łyżeczki wody Przygotowanie: ciasteczka blendujemy, dolewamy roztopione masło mieszamy, tak aby masa miała konsystencje mokrego piasku foremkę wykładamy papierem
Luźna KuchniaZapraszam na drożdżowe, zwijane bułeczki - pachnące i pyszne, idealne na drugie śniadanie albo podwieczorek. Takie maślane ciastko ma w sobie czekoladę, cynamon i orzechy włoskie i nikt mu się nie oprze. Całkiem niedawno piekłam podobne bułki, ale zamiast czekolady miały w sobie jabłka i naprawdę dziś już nie wiem które są pyszniejsze więc chyba musicie upiec obie wersje i zdecydować
Smaczna Pyzalistopada czyli dzień św. Marcina. Tradycyjnie wypiekane w Wielkopolskie, a w szczególności w Poznaniu. Robione są z ciasta półfrancuskiego, które ma 81 warstw i nadzienia z białego maku. Mięciutkie, maślane i bardzo wciągające ;) Przepis zaczerpnęłam z bloga Cynamonowy Pył. Serdecznie polecam! Składniki: (na około 25 dużych rogali) Ciasto półfrancuskie : 1 kg mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 400 ml ciepłego
Nastoletnie Wypiekanie