Dzień dobry, Rośliny strączkowe (czyli różne fasole) od wieków pełnią ważną rolę w kuchni śródziemnomorskiej. Nie tylko stanowiły cenne źródło białka dla ubogiego społeczeństwa, ale także "ratowały" ludzi w czasie częstych okresów religijnych postów, kiedy spożywanie mięsa było zakazane. Rośliny strączkowe mają wysoką wartość odżywczą - poza białkiem zawierają błonnik, roślinne tłuszcze i antyoksydanty, a niedawno naukowcy z Kanady(...)konsekwencji rozwinięcia się miażdżycy. Z kolei cholesterol HDL ("dobry cholesterol") wychwytuje "zły cholesterol" z naczyń krwionośnych, transportuje go do wątroby, gdzie jest przetwarzany.Jedzenie roślin strączkowych nie jest zakorzenione w polskiej kuchni, kiedy byłam dzieckiem jadałam fasole tylko kilka razy w roku - pod postacią fasolki po bretońsku, zupy lub ewentualnie bobu w sezonie. My, Polacy, niestety nie umiemy przyrządzać warzyw strączkowych
Chilli Czosnek i Oliwarazu babcia się przypomina, albo przynajmniej przedszkole:) Co Wy na to ? Jednak główna myśl propozycji dla Was to nie wspomnienia z dziecięcych lat, a raczej namowa do klasycznej polskiej kuchni. Często spotykamy się z tym, że tendencje są bardzo pro egzotyczne. Modne są wszelkiego rodzaju kombinacje włoskie, meksykańskie czy indyjskie i inne. Wiele rożnych kuchni, co nie jest złe
vegetaniemieć wykłady z prof. Jarosławem Dumanowskim z UMK w Toruniu, który zaszczepił we mnie i sporej ilości moich koleżanek i kolegów z roku uznanie dla dobrego smaku oraz tradycyjnej polskiej kuchni. Musztardę ukręciłam wczoraj w nocy, teraz musi stać w ciepłym miejscu przez 3 dni, żeby wszystkie smaczki ładnie się przegryzły. Jest dosyć ostra i ujmuje swoim smakiem, którego
Sajkofanka smakuspaceru z psem. W moim rodzinnym domu jadało się zupę szczawiową i wcale nie dlatego, że nie mieliśmy co jeść, ale dlatego, że zupa szczawiowa jest wpisana w tradycję kuchni polskiej i zawsze bardzo nam smakowała. Zupa szczawiowa nie powinna być jedzona przez osoby, które mają zdrowotne problemy z nerkami, ze względu na zawartość szczawianów, które są odpowiedzialne za powstawanie(...)minuty, doprawiamy zupę solą i pieprzem. Zupę rozlewamy do bulionówek, podajemy z ćwiartkami ugotowanych jajek. Smacznego! The post Kremowa zupa szczawiowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprawdziwków - kuchnia podkarpacka Sos z prawdziwków to prawdopodobnie najprostsze i najsmaczniejsze danie z grzybów nie tylko w kuchni podkarpackiej, ale w kuchni polskiej. Sos składa się z niewielu składników, dlatego prawdziwki (albo jak kto woli – borowiki) grają w nim pierwsze skrzypce. Sos zagęszczamy kwaśną śmietaną, co w połączeniu z odrobiną koperku sprawia, że tęsknimy za tym sosem cały(...)śmietany kolejno 3-4 łyżki sosu i mieszamy) i dodajemy ją do grzybów. Całość podgrzewamy aż do momentu zagotowania śmietany. Dodajemy koperek, pieprz i ewentualnie sól. Sos z prawdziwków - kuchnia podkarpacka
Trzeci talerzwarzywach i owocach. Nie zabrakło jednak w książce popularnych owsianek i granoli oraz potraw mącznych. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że proponowane w książce potrawy zostały dostosowane do specyfiki polskiej kuchni, nie będziemy więc zmuszeni tracić czasu na poszukiwanie egzotycznych, trudno dostępnych składników. "Lunchbox na każdy dzień" to, w mojej ocenie, idealna pozycja zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych miłośników
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOstatnio dostaję często e-maile z pytaniami o proste przepisy, tzn. tradycyjne przepisy kuchni polskiej. Jednym z takich tradycyjnych przepisów jest fasolka szparagowa z bułką tartą. W naszym domu w okresie letnim zawsze jadało się fasolkę szparagową. Fasolka nie była kupna tylko z naszej działki. Najlepiej nam fasolka szparagowa smakowała podana klasycznie: z bułką tartą i masłem. Bo w prostocie(...)jest już zimna. Poniżej kilka zdjęć z przygotowania fasolki i bułki tartej krok, po kroku. The post Fasolka szparagowa z bułką tartą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaszej kuchni jest tak wiele przypraw ? Dzisiejszy przepis także nie jest moim autorskim pomysłem. Jest połączeniem najlepszego jaki znam przepisu na zakwas na żurek, który znalazłam w książce " Kuchnia polska. Receptury mojej babci " autorstwa Ewy Aszkiewicz ( tutaj recenzja książki ), sugestii naszych znajomych oraz kilku własnych innowacji 😉 W stosunku do oryginalnych receptur zastąpiliśmy białą kiełbasę, mocną uwędzoną(...)swojska" lub podobnej 1-2 ząbki czosnku pół łyżeczki pieprzu w ziarenkach 1 mały liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka Marmite (do kupienia m.in. w sklepie Kuchnie Świata) sól, pieprz i majeranek do smaku opcjonalnie po 1 jajku ugotowanym na twardo na osobę Przygotowanie Cebulę obrać z łupinek i opalić nad gazem, tak, aby przynajmniej w kilku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBitki z szynki. Ci co lubią proste, mięsne dania kuchni polskiej często tutaj zaglądają! Przeważnie szukają pysznych obiadowych przepisów. Na pewno Was tym razem zainteresuje przepis na bitki z szynki wieprzowej , które często podajemy z kopytkami lub kluskami. Udało mi się kupić piękny kawałek szynki wieprzowej, który idealnie nadawał się by zrobić z niego bitki wieprzowe. Z wieprzowiny polecam przygotować(...)dusimy aż wytworzy się pyszny, naturalny sos pieczeniowy. Podajemy bitki wieprzowe z szynki z najlepszymi kopytkami. The post Bitki z szynki wieprzowej appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśrodku zajęty był tylko jeden stolik. Wnętrze urządzono bardzo w moim stylu. Totalny eklektyzm połączony ze zbieractwem. Stara kasa, wagi, obrazy, koronki, po prostu po trosze wszystkiego. A w kuchni sam Pan Leszek! Z sumiastym wąsem, kolorową czapeczką, w okularach i z uśmiechem :) Menu dość krótkie za to bardzo smakowite, ceny przystępne. Jako czekadełko pani kelnerka podała nam smalczyk, wiejska(...)zawiódł. Owszem pierwsze podejście nie było udane ale dwa kolejne zadowoliły nas nawet bardzo. Wszystko za sprawą Facebooka i poleconego mi przez was Baru Wrzos . Prosta, polska kuchnia, wszystko robione na świeżo. Smacznie, niedrogo. Co istotne można było zamówić pół porcji i nawet dorosły się najadł o dziecku nie wspomnę. Kotleta mielonego sama ledwo zjadłam. Syncio miał problem
Dzieje kuchennej Wiewiórytakże czas ziemniaków. To właśnie teraz jest czasy, gdy ziemniaki są najsmaczniejsze i dlatego warto to nie sięgać. Myślę, że jeśli chodzi o ziemniaki to jesteśmy w nich mistrzami. Kuchnia polska ziemniakiem stoi i tutaj nie ma co dyskutować. Zapewne w każdym polskim domu to warzywo pojawia się minimum raz w tygodniu. Czy to w postaci zupy, czy jako(...)Burgery podawaj od razu po przyrządzeniu z dodatkiem świeżych warzyw. Smacznego Czytaj więcej – d ania z ziemniakami Artykuł Burgery ziemniaczano – marchewkowe pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnidodać trochę mąki 2) zawsze gotujemy w osolonej wodzie, ewentualnie z dodatkiem oleju 3) farsz powinien być dosyć zwarty, może wypłynąć 4) kluski po wystygnięciu można mrozić. Źródło:”Kuchnia Polska”, s.546-552
Ciasta z tradycjamiskierowaliśmy się w kierunku Wisły. Nie ukrywamy, że lubimy tę miejscowość, jest dosyć kameralna w stosunku do innych zimowych ośrodków narciarskich usytuowanych w Polsce. Czas podróży z Warszawy nie przekracza 5 godzin, a bliskość innych baz narciarskich (Szczyrk, Ustroń) sprawia, że nie da się tam nudzić(...)rekomendowany jest przez “Żółty przewodnik” Gault & Millau, co było dobrym prognostykiem. Zapowiadał się kulinarny zawrót głowy. Karta składa się w większości z dań kuchni polskiej z wykorzystaniem najlepszych lokalnych składników. Jednak jak sama nazwa wskazuje, wzbogacona o amerykańską lub argentyńską wołowinę. Wieczorna kolacja była naprawdę udana. Na deser miejsca zabrakło
kuron.com.plWarsztaty w Akademii Kulinarnej Whirlpool rozbudziły moją ciekawość kuchni włoskiej. A ta, w znacznej mierze, opiera się właśnie na oliwkach i oliwie. Pierwsze moje spotkanie z oliwą nie było zbyt szczęśliwe: oliwa była niesmaczna, nie pachniała zbyt ciekawie i ogólnie zraziła mnie do siebie. Nie umiałam zrozumieć zachwycających się nią. Teraz wiem, że tamta oliwa była po prostu paskudnej jakości(...)wielonienasyconych w oliwie z oliwek extra vergine oraz jej wysoki punkt krytyczny (moment, w którym tłuszcz rozpada się, powodując powstawanie szkodliwych dla organizmu substancji), znacznie wyższy niż popularne w polskiej kuchni tłuszcze roślinne sprawia, że oliwa nadaje się idealnie do stosowania w wysokich temperaturach. Można na niej bezpiecznie smażyć do 210˚C. Naturalnie w wyniku długiego smażenia na mocnym ogniu
Codzienna kuchnia niecodziennaziemniaków tartych. Jeśli miałabym zadecydować, kiszka z ziemniaków surowych tartych jak na placki, smakuje mi dużo lepiej. Jak zrobić kiszkę ziemniaczaną? Obiady domowe cieszą się dużą popularnością. Kuchnia polska to przepisy na dania proste, tanie często mało wyszukane i takie szukane są najczęściej. Po te wykwintne sięgamy raczej od święta. Kiszka z ziemniaków Kiszkę z ziemniaków można przygotować
Dieta moja pasja