„Polska od Kuchni” akcja promująca gastronomię startuje z IX edycją 232kwietnia br. w Warszawie. Partnerem merytorycznym konkursu jest Europejskie Stowarzyszenie zrzeszające kucharzy i szefów kuchni w Zjednoczonej Europie, polski oddział Euro-Toques Polska (ETP) – Stowarzyszenie Euro Toques Polska zostało partnerem merytorycznym IX edycji konkursu „Polska od Kuchni”. Od zeszłego roku jest to konkurs ogólnopolski który ma na celu wyłonić najlepsze restauracje w Polsce. Laureaci oprócz prestiżu(...)ZDRÓJ, Browar TENCZYNEK, Nalewki Staropolskie Karol Majewski, KGH POLSKA, BUKAT, marka BACZEWSKI, BONITO CAFEE, DE GUSTA BEER, FORNETTI, GRUPA DELUXE, BAHSLSEN, CENTRUM WINA, KGH POLSKA, AVIKO, SADVIT, HELLO CAFE, WINESTORE, KRAINA SERÓW, ODKUPIENIE WIN, MASARNIA DRESZLER, SKARBY SEROWARA. Więcej informacji na temat konkursu www.polskaodkuchni.com.pl Organizator Akcji „Polska od Kuchni” FUNDACJA WIP WARTO IM POMÓC
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kuchnia polska dawniej i dziś 204fascynacji (zachłyśnięcie się kuchnią włoską, obserwowane mniej więcej w czasach Sarmatów, czyli od połowy XVI wieku, czy też umiłowanie dla kuchni francuskiej obserwowane w latach późniejszych). Istotny jest fakt, iż od zawsze była to w większości kuchnia domowa – w domu przygotowywano i spożywano posiłki. Często jedzono głównie to, co wyprodukowano we własnym gospodarstwie. Kuchnia polska dziś Współczesna kuchnia polska(...)dostać produkty typowe dla kuchni włoskiej, chińskiej, czy też wielu innych, co oczywiście sprzyja eksperymentom kulinarnym. Poeksperymentujemy w kuchni? Jeśli chodzi o powszechność kulinarnych eksperymentów to obecnie zwraca się uwagę na coraz częstsze eksperymentowanie z nowymi składnikami, czy też kuchniami innych narodów. Umożliwiają to między innymi dyskonty, które wprowadzają do swojej oferty produkty typowe dla kuchni innych państw oraz pokazują
365 dni dookoła kuchni
Pierwsza przeprawa przez bardzo polską kuchnię. 281Dzisiaj oglądając "Misia" na słowo TRADYCJA zachciało mi się wołowych bitek (za którymi nigdy nie przepadałam) z kopytkami. Jak się chce trzeba działać, więc przegląd
Brzuszki Łakomczuszki
Biszkopt z pianką matcha i malinami 165Składniki : Składniki na biszkopt 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej 110 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru drobnego lub pudru Składniki na
KUCHNIA POLSKA
Ceviche z dorsza 169Jak befsztyk tatarski czy carpaccio, tak i ceviche to jedna z tych potraw, którymi współcześni kucharze uwielbiają się bawić. Co to takiego? To surowa ryba bądź
KUCHNIA POLSKA
Pyszne ciastka z otrębami 227SKŁADNIKI: • 85 g masła • 7 łyżek cukru • 1 jajko • 4 łyżki otrąb • 100 g mąki z pełnego przemiału • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 60
KUCHNIA POLSKA
Drożdżowa gwiazda 199SKŁADNIKI: • 500 g mąki pszennej • 250 ml mleka • 40 g drożdży • 1/4 szklanki cukru • 80 g margaryny • szczypta soli • krem czekoladowy np. Nutella(można dodać marmoladę
KUCHNIA POLSKA
Stek grillowany na kamieniu z lawy 214Składniki : Składniki 1 porcja: • 250 g świeżej polędwicy wołowej lub antrykotu wołowego • sól świeżo mielona • czarny pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Ustawić piekarnik na najwyższą temperaturę . Mięso
KUCHNIA POLSKA
Babka wielkanocna 175SKŁADNIKI: • 150 g cukru • 125 g masła • 150 g margaryny • 1 cukier waniliowy • 170 g mąki pszennej • 80 g mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KUCHNIA POLSKA
Ciasto marchewkowe 222Jeśli interesują Cię desery dietetyczne, to prawdopodobnie zagustujesz właśnie w tym cieście. Nie dość, że świetnie smakuje, to w dodatku obfituje w składniki odżywcze. Składniki : • 3
KUCHNIA POLSKA
Ciasto FALE DUNAJU 176SKŁADNIKI : CIASTO: • 3 jajka, osobno białka i żółtka • 3/4 szkl. cukru • 3/4 szkl. oleju • 3/4 szkl. mleka • 2 szkl. mąki pszennej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
KUCHNIA POLSKA
Makaron z bakłażanem 156Składniki : • 1 mały bakłażan • 100 g makaronu w kształcie rurek, np. tortiglioni • 2 łyżki oliwy extra vergine • 2 duże ząbki czosnku • 1/2 szklanki passaty (przecieru pomidorowego
KUCHNIA POLSKA
Polędwiczki wieprzowe z grzybami 184Składniki : 4 porcje • 25 g suszonych grzybów • 1 polędwiczka wieprzowa (500 g) • 1 mała cebula • 1 łyżeczka suszonego oregano • 2 łyżki oliwy • 1/2 łyżki masła • 2
KUCHNIA POLSKA
Ciasto cytrynowiec 176Składniki : Spód • 200 g masła • 170 g cukru pudru • 1 op. cukru wanilinowego • 4 jajka • skórka starta z 1 cytryny • 250 g mąki pszennej • 2 łyżeczki
KUCHNIA POLSKA
Ciasto kruche z malinami 179Składniki : Ciasto • 200 g mąki • 150 g zimnego masła • 50 g cukru • szczypta soli • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia • 3 żółtka Owoce • 600 g malin • 400
KUCHNIA POLSKA
Leczo z cukinią 151Składniki : • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka smalcu lub oleju • 300 g dobrej kiełbasy (np. wiejskiej, suszonej) • 3 papryki (czerwona, żółta i zielona lub wszystkie
KUCHNIA POLSKA
Cytrynowy tort bezowy z lemon curd 238Składniki na bezę: • 300 ml białek (ok 8 szt) • szczypta soli • 440 g cukru kryształu • 1 łyżeczka białego octu winnego • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Białka ubić
KUCHNIA POLSKA
Tarta chili con carne 227Składniki na ciasto : • 200g mąki pszennej • szczypta soli • 100g masła • 1 jajko • 3 łyżki lodowatej wody Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić np przy pomocy malaksera. Kulę
KUCHNIA POLSKA
Sałatka z kurczakiem, grzankami i sosem czosnkowym 172SKŁADNIKI: • mieszanka sałat • filet z kurczaka • szynka parmeńska • oliwki • ser feta • pomidor • pieczywo • tymianek suszony • oliwa z oliwek • sól, pieprz, curry i ostra papryka • sos czosnkowy
KUCHNIA POLSKA
PĄCZKI DOMOWE Z NADZIENIEM 1025Pączki powstają z ciasta drożdżowego składającego się z mąki pszennej, jajek, mleka i masła, uformowane są w lekko spłaszczone kulki i po wyrośnięciu smażone są w
KUCHNIA POLSKA
AMERYKAŃSKIE NALEŚNIKI 268SKŁADNIKI: • 4 jajka • łyżka cukru • 1 cukier waniliowy • 40 g roztopionego masła • 1 szkl. mleka • 1,5 szkl. mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta sody
KUCHNIA POLSKA
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z MUSEM JABŁKOWYM 199SKŁADNIKI: • 4 szklanki mąki • kostka margaryny lub masła • 5 dkg świeżych drożdży • 2 jajka • 2 łyżki cukru • szczypta soli • 1/2 szklanki gęstej śmietany • mus jabłkowy PRZYGOTOWANIE
KUCHNIA POLSKA
SERNIK Z JABŁKAMI 178SKŁADNIKI : CIASTO : • 130 g mąki pszennej • 2 jajka • 1 cukier waniliowy • 140 g cukru • 70 g zmielonych orzechów włoskich • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
KUCHNIA POLSKA