kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:8/100)

Recenzja książki Słodka Kuchnia Polska Lidla według Pawła Małeckiego. 141

Ostatnio dostałam super paczuszkę od Lidla była w niej również nowa książka Pawła Małeckiego Kuchnia Polska na słodko. Zacznijmy może od tego kto to jest Paweł Małecki, a więc jest to Mistrz Polski(...)cukierników z 2008 r. Twarz i serce Cukierni Lidla.Wielokrotnie utytułowany cukiernik, triumfator, konkursów cukierniczych w Polsce i na świecie. W książce znajdziecie mnóstwo wspaniałych przepisów z jabłkami, kwiatami polskimi,  owocami leśnymi, bakaliami i przyprawami. Przepisy ze śmietaną, miodem, serem oraz przepisy świąteczne. Kuchnia Pawła Małeckiego opiera się na tradycji wyniesionej z domu oraz sezonowości  jak pisze w swojej

Sama słodycz i szczypta chili
Pieczona kaczka w winie z nutą pomarańczy 132

Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką z aromatycznymi ziołami, pachnąca owocową nutą pomarańczy, słodkiej suszonej żurawiny i winnego bukietu to świetny pomysł na wykwintny świąteczny obiad. Składniki: 1 kaczka (2,5kg) 2 pomarańcze 50g żurawiny 2 łyżki masło 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka sól pieprz Zalewa: 500ml wina cherry półsłodkiego 3 łyżeczki soli

Szalona Kuchnia Eweliny
Tajska zupa z dynią i krewetkami 156

Ostra, rozgrzewająca zupa tajska z krewetkami i dynią. Jest bardzo aromatyczna, lekka i sycąca. Odrobina orientu w polskiej kuchni nikomu nie zaszkodzi. Moja rodzina była zupą zachwycona. Podałam ją z kulkami ryżowymi które idealnie pasują do zupy. 220 g krewetek drobnych 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 dyni hokkaido 50 g czerwonej pasty curry 1 łyżeczka cukru brązowego

wesoła kuchnia
Panna cotta- z sosem kawowym 174

wielu kultur, dlaczego to właśnie ten deser z regionów północnych Włoch stał się klasyką? Desery mleczne są obecne w kuchniach całego świata. Tak naprawdę różnią je drobne szczegóły. W kuchni polskiej najbardziej znanym z takich deserów jest budyń – połączenie mleka z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną. W kuchni brytyjskiej znajdziecie przepis na mający francuskie korzenie Blancmange. Ten deser jest bardzo

Karo in the Kitchen
Aromatyczny schab czosnkowy 174

pieczonego schabu chyba nikogo nie trzeba zachęcać. To jedno ze sztandarowych dań polskiej kuchni. Nadziewany czosnkiem i w pysznej otoczce na pewno szybko zniknie ze stołu. Składniki: 1,2 kg – 1,5 kg schabu bez kości, główka czosnku, czosnek niedźwiedzi, majeranek, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, olej lub oliwa Sposób przygotowania: Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ząbki czosnku

Nie tylko w kuchni
Zupa krem z selera i pasternaku 141

pietruszki, czyli pasternak. Stwierdziłem, że koniecznie muszę z niego coś zrobić i tak właśnie powstała zupa krem z selera i pasternaku, którą mam przyjemność Was dzisiaj uraczyć. Pasternak w kuchni polskiej jest znany od dawna, ale poszedł niestety w odstawkę przez modne produkty wkradające się do marketów. Pasternak można upolować w niektórych supermarketach, ale bankowo dostaniecie go na straganach, kleparzach(...)festiwalu Millennium Docs Against Gravity 14 maja. Będzie go także można obejrzeć podczas specjalnego darmowego Roadshow w 8 polskich miastach i dwóch europejskich. Więcej na stronie www.energiaodnowa.pl Artykuł Zupa krem z selera i pasternaku pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Falafel w chlebku pita z sosem tahini 136

przysmak godny polecenia. Z dodatkiem świeżych liści sałaty, plasterków pomidora, czy papryki gwarantuje niezwykłe doznania kulinarne. Połączenie całej gamy przypraw przenosi nas w podróż smaków i aromatów arabskich, w kuchni polskiej niespotykanych. Owszem znamy cynamon, imbir, gałkę… Może mniej kumin i kardamon. Ale chyba  nieczęsto je łaczymy. Falafel, to wizytówka kuchni arabskiej, danie wybitnie wegetariańskie. To kolejna potrawa, która

mojewypiekiinietylko
Domowe pulpety w sosie koperkowym 135

Mięsne kuleczki czyli popularne na naszych stołach soczyste pulpeciki podane tradycyjnie z sosem koperkowym i ziemniakami to obowiązkowa pozycja w naszej polskiej kuchni, która jest doskonałym pomysłem dania obiadowego. Składniki: 750g mięsa mielonego z udźca kurczaka 300g mięsa mielonego z łopatki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 bułka kajzerka 1,5 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki majeranku 3 łyżki

Szalona Kuchnia Eweliny
Z czym dzis beda pierogi? 172

polsku" zatrzymalam sie na dluzej przy naszej rodzimej kuchni.Gdy sie zastanowilam doszlam do wniosku, ze w dzisiejszych czasach o wiele chetniej siegamy po przepisy inspirowane kuchniami z innych zakatkow swiata. Chetnie kupujemy nowe, nieznane nam wczesniej przyprawy, odkrywamy nowe smaki, zagladamy do ksiazek swiatowej slawy kucharzy, a ich propozycje wzbogacaja nasze codzienne menu. Mozna by rzec, ze kuchnia polska

Przysmaki Karolki
Pomidorowa bez zabielania: naszym zdaniem najlepsza [PRZEPIS] 101

Królestwo za talerz pomidorowej! Ta domowa zupa towarzyszy nam od dziecka i wam zapewne też. Bez wątpienia to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej, którą gotuje się niemal w każdym domu. Lubimy, gdy jest esencjonalna, ale nie przekombinowana, z makaronem, bez zabielania. Dokładnie taka, jak w naszym przepisie. Składniki: pół kilograma skrzydełek lub nóg z kurczaka, duża cebula, dwie marchewki

Kulinarna Polska
Zapraszam na fasolke 184

polska fasolke z obca nazwa. Zastanawialam sie skad wlasciwie pochodzi to danie i jedyna infotrmacja, na ktora natknelam sie przegladajac internet podawala, ze jest to typowe danie dla kuchni polskiej i angielskiej. No coz nazwa wskazywalaby na pochodzenie francuskie, gdzie danie to ukrywa sie jednak pod nazwa cassoulet. Moze jest tak, ze to co dobre, tak samo jak sukces

Przysmaki Karolki
Zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem 109

Zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem nie należy do najbardziej popularnych dań w polskiej kuchni. A szkoda, bo jest naprawdę pyszna. Gęsta, kremowa, aromatyczna zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem to nowość także w naszym jadłospisie. Po raz pierwszy jadłam ją podczas warsztatów kulinarnych "Tradycyjnie smakuj życie" prowadzonych przez Macieja Siąkowskiego, a zorganizowanych przez firmę Victoria Cymes. Zupa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bezglutenowe ravioli z ricottą 143

Bezglutenowe ravioli z ricottą w sosie pomidorowym to danie bardzo popularne na Sardynii. Danie którego niestety nigdzie nie udało nam się znaleźć w wersji bezglutenowej. Postanowiliśmy przygotować w naszej polskiej kuchni z dodatkiem sosu ze świeżych pomidorów. Efekt przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Pierożki wprost rozpływają się w ustach. Ciasto jest zwarte, ale delikatne. No i to kremowe, śmietankowe wnętrze

Kuchnia bezglutenowa
Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano - recenzja 140

Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano" to książka Agnieszki Jeż , którą można nabyć na stronie Wydawnictwa RM .  "Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste(...)szybkie potrawy. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano - tłusto, ciężko i pracochłonnie - choć zapewne bardzo smacznie." Autorka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia.  Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej

Di gotuje
Barszcz biały z kuchni kresowej 134

Ależ trafiliśmy na fajny przepis, na biały barszcz. Nie dość, że prosto, to jeszcze mega szybko...a co najważniejsze, bardzo pysznie. Uwielbiamy Polską kuchnię <3 Składniki 200 ml kwasu z kiszonej kapusty 1 duża marchew 1 pietruszka 3 kiełbasy białe (surowe) 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% (słodka) 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 8 jajek

R'n'G Kitchen