mną ;) Przygotowywane przeze mnie potrawy nie są wyszukane i trudne. Nie chodzi mi o to, aby zostać kolejnym MasterChef'em. Bardziej skupiam się na poszerzaniu swojej wiedzy oraz przedstawianiu polskiej kuchni okiem totalnego laika..."- wyraźnie napisałam na swoim bloggerowym profilu.To gdzie ta racja? Po środku. Bo to nie jest tak, że gotować nie umiem. Umiem. Ale postanowiłam nie pchać się
bastalenaNiesamowite połączenie kuchni polskiej z azjatycką. Sos słodko - kwaśny dopełnia w sposób niesamowity tą pyszną potrawę. Jestem pewna- że smak tego obiadu pozostanie z Wami na długo, I często będzie gościł na Waszych stołach :) Polecam :Zaczynamy: Składniki:600-800 gr mielonego1 cebula1 jajko2 łyżki bułki tartej2 łyżki natki pietruszkipo około 1/3 łyżeczki papryki, pieprzu, papryki chili, sól, czosnekolej
Smaki EdytyĆwierczakiewiczowa odznaczała się niepospolicie ciętym językiem, emanowała władczością oraz bardzo dobrze znała swoją wartość: „Śmiało, bez zarozumienia co do mojej znajomości kulinarnej powiedzieć mogę: „Nie mam dziś w języku polskim konkurencji w tym kierunku.”. Najwięcej wrogów zaskarbiła sobie będąc do bólu szczerą. Bez żadnych oporów potrafiła wypomnieć komuś brud w domu (jeżeli zauważyła kurz na meblach - podpisywała się(...)zapasów spiżarnianych oraz pieczenie ciast”. Książka osiągnęła spory sukces, więc autorka przystąpiła do pisania drugiej. W 1860 roku wydano "365 obiadów za pięć złotych", która stanowi zbiór przepisów polskich wpływami kuchni francuskiej, rosyjskiej, włoskiej i niemieckiej. Przepisy zorganizowane są w rytm miesięcy i pór roku. Złośliwi ludzie wyszydzali podtytuł książki, który miał wskazywać, iż znajdują się w niej przepisy tylko
Przepisy AleksandryChłodnik litewski to niezastąpiona zupa na letnie upały. Udało nam się kupić ostatnią botwinkę, więc choć za oknami bardzo jesiennie, zajadamy się latem na talerzu. Są
Przepisy Aleksandryjuż ostatni przepis na przetwory z ogórków na ten rok. Mam nadzieje ze was nie zanudziłam. W każdym razie zapraszam na konserwowe ogórki wg Ewy Aszkiewicz z książki Kuchnia Polska 1001 przepisów. Mam nadzieje ze będą wam tak smakować jak mnie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikrelacja),które prowadził sam Adam Chrząstowski. Jestem bardzo rada, że miałam okazję z nim gotować i poznać go osobiście. To dla mnie zaszczyt.Warsztaty te miały na celu rozpowszechnianie kuchni polskiej, delikatnie unowocześnionej, przy jednoczesnym zachowaniutradycji i wykorzystaniu wspaniałych polskich produktów. Podzieleni na zespoły trzy-czteroosobowe, wzięliśmy się do pracy, a każda grupa przyrządzała coś innego.Laura (Cafe Babilon), Martyna (Smakiem
W kuchni Karmel-itkiBiszkopt bezglutenowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Biszkopt bezglutenowy z opcją bez jaj kurzych, pyszny, lekko wilgotny idealna baza do tortu. Course Desery Cuisine Polska Keyword bezglutenowe Prep Time 15 minutes Cook Time 35 minutes Total Time 50 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 5 sztuk jajek kurzych lub 17 jajeczek przepiórczych, koniecznie(...)wyjmujemy biszkopt z formy, przekrawamy poziomo na 2 lub 3 blaty, to zależy jaki tort chcecie przygotować 🙂 Smacznego! Notes Biszkopt można mrozić. Artykuł Biszkopt bezglutenowy pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Lubicie placki ziemniaczane? Pewnie tak, ale wielu z nas nie może pozwolić sobie na zbyt częste jedzenie ich z powodu niestrawności i
SprawdzonaKuchnia.plserniczek godny uwagi nawet największych smakoszy ! Print Sernik puszysty .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniały puszysty i bardzo smaczny sernik! Course Desery Cuisine Polska Keyword twaróg Prep Time 1 minute Cook Time 1 hour 10 minutes Total Time 1 hour 11 minutes Servings 14 Author Anna Ingredients 250 ml śmietany do ubijania(...)potrzeby chłodzenia i przechowywania w lodówce. Za przepis dziękuję Pani Kasi 🙂 Po upieczeniu kilku wersji tego sernika zmieniłam troszkę proporcje składników 😉 Artykuł Sernik puszysty pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plpieczywo! Print Chleb orkiszowo – żytni .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Puszysty i bardzo smaczny chleb orkiszowy z dodatkiem mąki żytniej. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword mąka orkiszowa Prep Time 1 hour 50 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 2 hours 30 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn(...)Smacznego! Notes Wsypanie lodu na dno piekarnika dostarczy odpowiedniej ilości pary, która powoduje, że chleb w piekarniku jeszcze ładnie wyrośnie. Artykuł Chleb orkiszowo – żytni pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plprzepis Babka kokosowa Sprawdź ten przepis 📖 Przepis Print Mini babeczki śmietankowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne babeczki, obłędnie smaczne! Course Desery Cuisine Polska Keyword budyń, jajka Prep Time 15 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 35 minutes Servings 6 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 1 duże jajko 3 łyżki oleju(...)biały, a następnie polukrować całe babeczki. Najlepiej zrobić to przy pomocy pędzla. Babeczki można posypać siekanymi orzechami lub kolorowymi cukierkami. Smacznego! Artykuł Mini babeczki śmietankowe pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plKsiążka "Pierogi nie tylko po polsku" wg. mnie ma swoje plusy i minusy... Plusem tej książki jest duża różnorodność przepisów na pierogi z różnymi nadzieniami - na
Aga w kuchniPolskę XVIII wieku całkowicie zdominowała kuchnia , kultura i zwyczaje Republiki Francuskiej. Wśród potraw jednak nie zapomniano o polskich daniach narodowych. Gotowano wonne zupy i pieczono soczyste mięsa. Podstawą były kiełbasy, dziczyzna, wołowina i mięsa duszone. Dziś zajrzymy do kuchni Warmii i przyjrzymy się pysznemu daniu z tego regionu. Mięso jest soczyste, aromatyczne i bardzo pyszne. Żeberka wieprzowe z Warmii
Moje Małe CzarowanieZastanawialam sie ostatnio jaka jest moja kuchnia? Czy ja gotuje po polsku? Doszlam do wnioskow, ze moja kuchnia rozni sie bardzo od kuchni moich Rodzicow i czasami daleko jej do polskich klimatow, co nie oznacza, ze ta kuchnia jest mi obca. Nie, nie!Lubie jednak probowac nowych rzeczy, ciagle eksperymentuje.Najbardziej polskie sa jednak moje wypieki, szczegolnie te, ktore znam jeszcze
Przysmaki KarolkiUwielbiam tłusty czwartek objadanie się bez opamiętania... w domu smażymy z Mamą zawsze chrust. Jednak w tym roku tak się złożyło, że nie mogłam pojechać do
sierotka maRysia w kuchni