Zjedzenie zupy razem z miską było moim marzeniem już od dawna... bez reszty pochłaniały mnie rozmyslania o wyjadaniu rozmoczonego miąższu z jadalnej miseczki, o odrywaniu po
sierotka maRysia w kuchniWielkanoc już tuż tuż ale jeśli jeszcze dziś nastawiacie zakwas to powinien ukisić się do niedzieli - spróbujcie żur na prawdziwym zakwasie to zupełnie inny smak! Polecam
sierotka maRysia w kuchnidodały pikanterii. Danie robi się na prawdę szybko, nie jest zbyt skomplikowane, bo kto chciałby w niedzielę długo stać przy kuchni? Koniecznie zróbcie, ryba jest wyśmienita, bardzo delikatna i soczysta! SKŁADNIKI: dla 2 osób - filet z amura z polskich stawów dostępny w ramach Polskiego Tygodnia w Lidl - masło + oliwa z oliwek do smażenia - sól morska, pieprz różowy - mąka pszenna
SMYKWKUCHNIłódzkiej. Kuchnia ta jest dość specyficzna i niezbyt wyrafinowana. Łódź była bowiem biednym miastem robotniczym, składającym się głównie z ludności napływowej z obszarów wiejskich. To sprawiło, że jadło się tu prosto i tanio, wykorzystując najbardziej podstawowe składniki. Wśród łódzkich potraw jest jednak kilka "perełek", które smakują wspaniale nawet osobom z wysublimowanym podniebieniem. Mimo, że w Edynburgu istnieje wiele polskich sklepów(...)pełną garść tychże, gdyż od razu wiedziałam co z nich przygotuje - łódzka potrawę - żołądki drobiowe w sosie chrzanowym . Jak widzicie ta łódzka potrawa miała u mnie dość skomplikowaną historię - polskie danie, ugotowane na brytyjskiej ziemi, z mięsa kupionego u arabskiego rzeźnika ;) Czasami trzeba się sporo nakombinować, aby powstało smaczne, swojskie danie. Żołądki to z pewnością danie dla koneserów
Codzienne Gotowanieżadna Wigilia! Ponieważ farsz zrobiony wyłącznie z suszonych leśnych grzybów :). Uszka z grzybami Uszka z grzybami są tradycyjnym daniem wigilijnym podawanym w Polsce, często wraz z czerwonym barszczem (zob. wigilijny barszcz z uszkami). W kuchni Żydów polskich uszka zwane kreplech podawane z czerwonym zakwaszanym barszczem są tradycyjną potrawą podczas święta Sukkot, przypadającym między wrześniem a październikiem. Składniki na ciasto
Gotowanie-ukRacuchy drożdżowe. Z jabłkami. Albo konfiturami – z malin, porzeczek, jagód. Racuchy z samym cukrem pudrem. Albo takie, które zawsze kojarzą mi się z najlepszymi wakacjami
Pociąg Do KuchniKeczup domowy jest najlepszym keczupem na świecie! Naprawdę! Żaden Heinz, Kotlin, Pudliszki, McDonaldsy i inne nie dorastają mu do pięt. Domowy keczup ze świeżych pomidorów (nie
Pociąg Do KuchniRoladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym to brzmi dumnie :) I strasznie skomplikowanie, prawda? No cóż, roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami
Pociąg Do KuchniSernik malinowy to połączenie najlepszego na świecie sernika nowojorskiego z musem malinowym. Obowiązkowa pozycja latem, gdy bez problemu można kupić świeże maliny. My nie potrafimy przejść
Pociąg Do KuchniFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Jeśli chcesz rozgrzewającą zupę o charakterystycznym smaku, ugotuj tradycyjny żur na naturalnym zakwasie. Jest to pożywna
CRAVEmonkeynajbliższą sobotę będziecie mogli zasmakować w specjałach kuchni żydowskiej w wydaniu polskim. Jeśli lubicie kulinarne urozmaicenia, zapraszamy na szabatowe drugie śniadanie w krakowskim Chederze. Artykuł 26 LISTOPADA – SZABAT@CHEDER: DRUGIE ŚNIADANIE POLSKA! – KRAKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEwitaminy A i E. Jest ono bogate również w mikro- i makroelementy: żelazo, fosfor, magnez, potas i sód. Znajdziemy w nim także spore ilości białka i żelaza. Kaczka w kuchni daje nam wiele możliwości, choć trzeba pamiętać, że jest mięsem, które wymaga specjalnego przygotowania, między innymi dłuższego marynowania w solance, aby mięso skruszało. Przygotowuje się je w podobny sposób(...)najlepszych polskich restauracjach i oczywiście w naszych domach . Pieczoną kaczkę możemy przygotować na kilka sposobów. Najczęściej pieczemy ją nafaszerowaną jabłkami lub jabłkami z kaszą gryczaną . Pyszna też jest z dodatkiem wątróbki. Popularny również jest przepis na kaczkę w pomarańczach czy po pekińsku. Pieczona kaczka z jabłkami, to jedno z tradycyjnych dań kuchni staropolskiej. Będzie idealne
Kulinarne przygody GatityLetnie przepisy! Wakacyjne smaki! To zdecydowanie najlepszy dla Nas czas, pod względem kulinarnym. Możemy codziennie szaleć w kuchni! Tyle smaków, tyle aromatów na każdym ryneczku! Można
SMYKWKUCHNIRabarbar i maj. Otwarte okno, a za nim ogród i pachnące bzy i kaliny. Babcia przepasana kuchennym fartuchem, krzątająca się po kuchni. Na węglowej kuchence gotuje
Kulinarne przygody GatityGdy sobie myślę o zimnych nóżkach, to przed oczami staje mi taki oto widoczek z dzieciństwa: moja babcia krzątająca się po kuchni, a przed
Kulinarne przygody Gatity