kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:13/100)

Pierogi braniewskie 169

Pierogi braniewskie pochodzą z rejonu warminsko-mazurskiego i są w kuchni polskiej od dawna. Nie wiem jak w rejonie skąd pochodzą, ale w moich rejonach bardzo rzadko robi się obecnie pierogi z kaszą. Szkoda, bo są smaczne i pożywne. Jeśli jesteście fanami pierogów to wpiszcie je sobie koniecznie na listę do wypróbowania

Milion Smaków
Pierniczki brukowce 245

sekret wypieku aromatycznych piernikowych kostek. Wszystko to dodatkowo miało być powleczone warstwą lukru. Wam także polecam upieczenie i zadowolenie z brukowców, jednak nie z przepisu dominikanów, ale na podstawie "Kuchni Polskiej" z 1967 roku. Składniki: 200 g cukru 5 łyżek wody 120 g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 500 g mąki plus ewentualnie do podsypywania 1 łyżeczka sody

Pełny talerz
Najlepszy bigos świąteczny pieczony 2056

już nie będzie gotował bigosu! Pomijam tutaj aspekt zapachowy, kiedy to zapach kiszonej kapusty jest wszędobylski, bo tutaj liczą się walory smakowe. Mój bigos to kwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i wędzonych śliwek. Powodzenie mojego bigosu zawdzięczam kilku zasadom : – pieczeniu, a nie gotowaniu, – kapusta kiszona

To co kocham
Mazurek a’la Snickers 159

Mazurek to tradycyjne, słodkie ciasto kuchni polskiej pieczone w okolicy Świąt Wielkanocnych. W moim rodzinnym domu nie piekło się mazurków. Kiedyś zapytałam dlaczego i usłyszałam, że nie będziemy jeść byle jakich, zwykłych ciast na święta. A że niedaleko pada jabłko od jabłoni, ja też nigdy nie piekłam i tym bardziej

To co kocham
“Dieta bezglutenowa” – recenzja 148

jeśli chodzi o słodkości. Nie zaszkodzi się jednak poduczyć. Dlatego chętnie sięgnęłam po “Dietę bezglutenową”, zwłaszcza że ma dobrą sekcję z bezglutenowymi deserami. Jest to zbiór przepisów tradycyjnej, raczej polskiej kuchni bez egzotycznych, trudno dostępnych składników. To znane nam smaki, które może jeść cała rodzina. Przepisy podkręcono tak, żeby nie zawierały glutenu. Książka zawiera też przydatną tabelkę zamienników, których

Ugotowane pozamiatane
PIEROGI Z DYNIĄ, BOROWIKAMI I SOSEM Z KURKUMĄ I CURRY 215

curry są moim zdaniem naprawdę rewelacyjne w smaku. Jest to niezwykle delikatne i wyszukane połączenie smakowe. Przygotowałam ten przepis wiosną dla magazynu kulinarnego Owernii Le Petit Gourmet (artykuł poświęcony kuchni polskiej), nie był to sezon grzybowy, więc użyłam do niego suszonych borowików (jak widać na załączonych zdjęciach), ze świeżymi grzybami to danie smakuje jeszcze lepiej, ale z suszonymi również jest

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tradycyjne kluski śląskie 479

Kluski śląskie z charakterystyczną dziurką w środku, to klasyka Kuchni Polskiej. Najczęściej są one dodatkiem do sosów (po to właśnie m.in jest ta dziurka, w której zatrzymuje się sos), jednak równie fantastycznie smakują jako samodzielne danie, np.; okraszone cebulką z boczkiem. Aby ich konsystencja była idealna, należy sztywno trzymać się proporcji, i tak w przypadku tych klusek masę ziemniaczaną dzielimy

Kraina Miodem Płynąca
Wegetariańskie gołąbki z kaszą 340

Gołąbki – jakże znana i z reguły lubiana w Polsce potrawa. Praktycznie każdy kiedyś je jadł, z reguły w wersji z mięsem i ryżem. Bardzo popularne są również gołąbki z różnymi rodzajami kasz. Oczywiście jeść czy nawet lubić gołąbki to jedno, a umieć je przygotować – to drugie Dlatego mamy w planie zaprezentowanie tu nie jednego, ale nawet kilku rozmaitych(...)wegetarian, a nawet wegan. Oczywiście sposobów na wegetariańskie gołąbki można wymyślić wiele, my jednak zaproponujemy kompozycję dość „swojskich” smaków. Zamiast popularnego ryżu będzie głęboko zakorzeniona w tradycyjnej polskiej kuchni kasza (konkretnie pęczak), zaś z warzyw – marchewka, seler, pieczarki i por. Jeśli chodzi o przyprawy, to oprócz standardowej soli i pieprzu użyjemy cząbru i natki pietruszki. Musimy pamiętać, że w przypadku

Kulinarna Pokusa
Postne menu i "Lato miłości" 208

już tyle przepisów, że postanowiłam zrobić zestawienie sałatek, które możecie wykorzystać w te dwa najbliższe dni, jeśli w Waszych domach również się pości. Ponieważ w najbliższym czasie tradycyjnie w polskiej kuchni zjada się sporo jaj, dla ułatwienia zrobiłam dopiski w przypadku sałatek z wykorzystaniem jajek właśnie. Sałatki śledziowe : Śledź z jabłkiem w śmietanie Śledź na piernatach Badylarki (sałatka warstwowa) Śledzie

Weekendy w domu i ogrodzie
Sandacz w sosie koperkowym 210

Klasyka polskiej kuchni - bardzo prosty do przygotowania filet z sandacza. Sandacz ma bardzo delikatne, pyszne mięso dlatego nie warto przytłaczać jego smaku nadmiarem przypraw czy dodatków. Ja podałam go bardzo klasycznie - z sosem koperkowym, ziemniakami z wody i surówką z kapusty

Milion Smaków
Orientalna surówka 246

ogólnodostępnych składników. Swój smak zawdzięcza głównie dressingowi, który nadaje jej egzotycznego charakteru. Surówka nie tylko pasuje do dań chińskich, ale też dobrze współgra z tradycyjnymi daniami mięsnymi kuchni polskiej.  4-6 porcji   średnia/duża kapusta pekińska 2 duże marchewki duża garść szpinaku pęczek szczypiorku (najlepiej drobnego) pół świeżej papryczki chilli (opcjonalnie) łyżka nasion sezamu

Simple Dish
Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami / Roast duck with apples and oranges 335

piękną, wiejską sztukę od moich teściów i postanowiłam przyrządzić ją zgodnie z przepisem na kaczkę pieczoną z pomarańczami po mazowiecku nieodżałowanej Hanny Szymanderskiej z jej przepastnej książki „Kuchnia Polska”. Książka ta jest kopalnią rewelacyjnych przepisów, także tych regionalnych, i na pewno jeszcze nie raz o niej usłyszycie na moim blogu. Przejdźmy do gwiazdy wpisu – kaczuchy:) Przepyszna

karmelowy
Fasolka po bretońsku 201

Fasolka po bretońsku jest smaczna i sycąca, często przyrządzam ją zimową porą. Jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Składniki: 0,5 kilograma fasoli Jaś 250 gram wędzonych żeberek 250 gram wędzonego boczku 250 gram kiełbasy podwawelskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku Sól, pieprz cukier Majeranek Ostra i słodka papryka 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki mąki pszennej

Bajeczna Kuchnia
Zrazy 258

oknem od kilku dni panuje przeraźliwy mróz. Nasz organizm potrzebuje ciepłych, rozgrzewających i sycących pokarmów, aby mógł odpowiednio się rozgrzać. Idealnie nadaje się do tego tradycyjne danie kuchni polskiej, a mianowicie zrazy. Fantastyczna potrawa dla wszystkich fanów tradycyjnych smaków ( a zwłaszcza mięsożerców). Do jej przygotowania idealnie nadaje się brytfanka, którą można używać na kuchence indukcyjnej oraz w piekarnika. Bardzo fajną

Kolizje Smaków
Świeży śledź w tempurze 192

Jeśli jesteście już znudzeni wigilijnymi, tradycyjnymi potrawami lub po prostu nie lubicie karpia i tym podobnych do niego ryb to mam dla Was coś extra! Całkiem

Mango Papaja