kolorowyprzepisownik.blogspot.com/ 10) Nagrody: "Dieta kobiety pracującej", "Małe Dania. 300 najlepszych przepisów kuchni polskiej i światowej", "Dziennik diety. Szczuplej dzień po dniu!", "Kuchnie świata - kuchnia chińska" 11) Nagrody wysyłam wyłącznie na terytorium Polski Serdecznie zapraszam do wspólnej zabawy :) Czas start
Kolorowy Przepisownikodtwórca historycznych smaków, artysta dbający zarówno o koncept, formę, jak i treść kulinarnego dzieła. Od zawsze interesował się nowoczesną kuchnią europejską, a od kilku lat zgłębia również tajniki zapomnianej kuchni polskiej. Warsztaty odbyły się w pięknych wnętrzach Villi Intrata . Wrażenie wręcz onieśmielające! Tematem przewodnim spotkania była staropolska kuchnia świąteczna. Cały czas żyłam w przekonaniu, że podstawą pożywienia w tamtych czasach(...)które rzadko spotyka się już na naszych stołach. Po wstępie na temat kuchni staropolskiej zabraliśmy się do pracy. Takim też sposobem powstały przepyszne dania świąteczne inspirowane kuchnią staropolską: Karp w mleku po polsku Przepis dla 4 osób Składniki: 600 g filetu karpia 1 kg scorzonery 50 g cukru 50 g masła 2 banie 2 l mleka 3 cebule 1 cytryna
karmelowyKugel z ziemniaków to przepyszne i super proste danie niezwykle popularne w kuchni polskich Żydów. Zapiekanka jest chrupiąca z zewnątrz i zaskakująco lekka. A przy tym bardzo pożywna. Czas: Godzina Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji(...)Kugel można robić na dwa sposoby: na słodko, z makaronu i ryżu, lub ziemniaków. Zapiekanka swoje korzenie wywodzi z kuchni niemieckiej, ale przyjęła się i stanowi jeden z fundamentów kuchni żydowskiej. W społeczności żydowskiej, zamieszkującej Polskę i kraje naszego regionu szczególnie popularny był kugel ziemniaczany, często wolo pieczony przez całą noc z piątku na sobotę, kiedy był podawany jako danie
Niedzielny kucharztych kulinarnych, panujących w innych krajach, z jego mieszkańcami i kiedy zapytałem o jakieś typowe, najlepiej kryzysowe, dania kuchni rosyjskiej, usłyszałem, że nie ma czegoś takiego jak typowa kuchnia rosyjska, chyba, że chodzi o wszystkie dania z grzybami, gdyż podobnie jak polska, była ona poddawana wielu wpływom. Dlatego jedyne danie kuchni "polskiej", które jest polskie to żurek. Danie, które
Kryzysowa Książka Kucharskablisko - nasze kulinarne bogactwa. Czasem zdaje mi się, że kuchnie innych krajów znam lepiej niż moją, polską. Czuję niedosyt, głód smaków, składników i nazw, które kryją prawdzie regionalne skarby. Wspaniale, że odkrywanie i promowanie wyjątkowych produktów polskiej kuchni regionalnej stało się tematem przewodnim wielu zacnych akcji kulinarnych. Uwielbiam te chwile, kiedy mogę łączyć ulubione smaki(...)/przepis własny; składniki na 4 porcje/ Deser jest kwintesencją smaków, które od dawna fascynowały mnie kulinarnie i które zawsze chciałam razem połączyć. Udało się. Bardzo polecam wszystkim pełnoletnim smakoszom polskich regionalnych smaków. Na galaretkę 250 ml miodu pitnego dwójniak 100 ml wody 30 g cukru 2 łyżki żelatyny 1/2 laski wanilii Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody
KUCHARNIAKuchnia staropolska Polędwiczki wieprzowe zapiekane w kapuście kiszonej z pieczarkami, lubczykiem i rozmarynem! Dzisiaj kuchnia, która gości dość rzadko na moim stole, kuchnia naszej babci czy
SMYKWKUCHNITradycje kulinarne Korei” – język polski Książka dla wielbicieli koreańskiej kuchni i dla tych, którzy lubią czytać o jedzeniu i szukać inspiracji. To przewodnik po składnikach używanych w kuchni koreańskiej, sposobach przygotowywania dań i po rytuałach jakie towarzyszą posiłkom i ich przygotowywaniu. Alain Ducasse „Naturalnie” – język polski Od momentu otwarcia książki wiedziałam, że polubimy się bardzo. Książka(...)języku angielskim „The Silver Spoon” to bezapelacyjna biblia kuchni włoskiej. Ponad milion sprzedanych egzemplarzy. W środku znajdziecie 2000 (tak, dwa tysiące!) przepisów na dania kuchni włoskiej. Od makaronów, przez sałatki, mięsa i ryby aż po genialne desery. Kupcie, gotujcie i rozkoszujcie się smakami Italii. Jeffrey Hamelman – „Chleb” – język polski Jeśli kiedykolwiek chcieliście zacząć piec chleb, a przerażało
ladykitchenFrancuscy pasztetnicy cieszyli się zasłużoną sławą na dworach w Polsce. Te oryginalne przepisy z XVI – XVII wieku zawierają takie ilości tłuszczu, że wątroba na sam dźwięk dostaje hiperwentylacji. Kuchnia Polska nie należy do najlżejszych, a pasztet wpisuje się w konwencję kuchni ciężkiej doskonale. Z pasztetami jak z bigosem. Co gospodyni, to ma swój własny sposób. W tym roku
ladykitchenpowoli zaczyna myśleć o świętach. U mnie jedna z najbardziej spopularyzowanych potraw wpisująca się w kanon naszej Kuchni narodowej. Co ciekawe pierogi znane są w Polsce prawdopodobnie już od XIII w, i ponoć według legendy Jacek Odrowąż (czyli nasz patron Polski), zachwycił się ich smakiem podczas pobytu w Kijowie i to dzięki niemu zagościły w Polsce. Miał on karmić(...)Zatem zapraszam. Ponieważ dbam o prezentację potraw moje pierogi dziś w towarzystwie pikantnej karmelizowanej cebulki i suszonej natki pietruszki. Danie ucieszy z pewnością wegetarian ale i fanów tradycyjnej polskiej kuchni. Dla czytelników w sklepie W SKLEPIE DAJAR 10% zniżki na zakupy na na hasło ZDROWE – GOTOWANIE Składnki: Ciasto pierogowe
vaniliowoczekoladowaOpis: Zupa ogórkowa to potrawa kuchni polskiej. Zupa ta gotowana jest na wywarze mięsnym z dodatkiem startych ogórków. Zupa ogórkowa najlepiej smakuje z dodatkiem ziemniaków. Jest to zupa, która każdy zna. Jest łatwa i szybka do przygotowania. Zupa ogórkowa to po prostu smak dzieciństwa! Składniki: 500 g żeberek wieprzowych Włoszczyzna (por, seler, marchewka, pietruszka) 7 ogórków kiszonych 5 ziemniaków Śmietana
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnefrytek dodać kaszę gryczaną. Jeżeli podajemy kurczaka w potrawce, podajmy ryż. Zamiast frytek, można podać pieczone ziemniaki, krokiety ziemniaczane, kulki, cząstki. Z reguły podaje się typowe dania kuchni polskiej, jednak czasami, chcąc czegoś wyjątkowego, można przygotować potrawy regionalne lub z kuchni świata. Pamiętajmy jednak, że nie wszyscy zechcą eksperymentować z jedzeniem, szczególnie na imprezie suto zakrapianej alkoholem(...)pieniędzy, które zarabiam). Jeszcze jedna jest dla mnie bardzo ważna sprawa, nawet czasami ważniejsza od tych pieniędzy. To, kiedy klient przyjdzie do kuchni i cała załoga usłyszy - dziękuję było bardzo smaczne i ładnie podane .My w kuchni wcale nie czekamy na butelkę wódki, ale na to słowo dziękuję. I to na razie tyle na temat obiadu. Przechodzimy do deseru
Kulinarny karnet Christopherajuż zrobi się ciepło. Budynek to jednak tylko budynek, w restauracji najważniejszy jest klimat a przede wszystkim jedzenie. To w Kanapie ma być nowoczesnym połączeniem kuchni Polsko – Ukraińskiej, korzystającej z lokalnych i sezonowych produktów. Ambicją szefów kuchni jest zaprezentowanie nam tradycyjnej kuchni w nowoczesnej odsłonie, oczywiście z zastosowaniem nowoczesnych technik kulinarnych. Zanim zaczęliśmy ucztę na stole pojawiła się paląca
królestwo garówKotlet mielone to klasyka polskiej kuchni. Ale nawet najlepsze danie po jakimś czasie się nudzi i szuka się przeróżnych modyfikacji. I taką właśnie modyfikacją tradycyjnych kotletów mielonych są kotlety mielone z indyka z pieczarkami. Są bardzo delikatne w smaku i lżejsze od tych tradycyjnych. Ja osobiście wolę kotlety z indyka, bo nie czuję się po nich ociężała. Mięso z indyka
Kuchnia MagdaLenykrok. Część osób boi się go podjąć, ponieważ nie wierzy, że potrawy roślinne mogą być równie aromatyczne, jak ich mięsne odpowiedniki. Jest jednak wiele sposobów na to, aby w kuchni wegetariańskiej podkręcić smak. Jak to zrobić? Sięgnąć po sos sojowy, płatki drożdżowe, paprykę wędzoną, rośliny cebulowe. 1. Zmiana smaku 2. Czym doprawiać dania roślinne? 3. Nie zapomnij o ziołach(...)kotletów; dodatek bardzo popularny w kuchni roślinnej, często pojawiający się w przepisach, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością i większości dużych supermarketów; 3. sos sojowy – w kuchni orientalnej nie można się bez niego obyć i podobnie powinno być w kuchni roślinnej, to zdrowa alternatywa dla tak jeszcze do niedawna popularnej w polskiej kuchni maggi; wybierając sos sojowy, warto
Ugotowane pozamiatanenaszego dzieciństwa. W dwudziestu rozdziałach udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności, ale także jakie naczynia stosować w kuchni, jak przemycać wartościowe produkty w potrawach. Podaje 81 przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność. Tytuł: Zamień chemię na jedzenie Autor: Julita Bator Wydawnictwo: Znak Liczba stron: 200 Data premiery: 26 sierpnia 2013 Moja ocena: 5/6 „Zamień chemię
Tetiisheri