kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:3/100)

LIDL - nagrody idą do.... 97

przyjdzie do wyboru... to myślę sobie: po co mi to było? Teraz trzeba wybrać, zadecydować, cztery razy zmienić zdanie... Zadaniem było podzielenie się przepisem na danie raczej typowe dla kuchni polskiej lub ogólnie znane, które można urozmaić produktem, który Lidl ma w swojej ofercie w ramach tygodnia greckiego.  Oto przepisy, które najbardziej przypadły mi do gustu. Gdybym miała stanąć(...)malgosia120@gazeta.pl Drożdżówki z chałwą - See more at: http://www.bistromama.pl/2015/05/tydzien-grecki-w-lidlu-konkurs.html#comment-form Małgorzata K. malgosia120@gazeta.pl Drożdżówki z chałwą - See more at: http://www.bistromama.pl/2015/05/tydzien-grecki-w-lidlu-konkurs.html#comment-form ię przepisem na danie raczej typowe dla kuchni polskiej lub ogólnie znane, które można urozmaić produktem, który Lidl ma w swojej ofercie w ramach tygodnia greckiego. - See more at: http://www.bistromama.pl/2015/05/tydzien-grecki-w-lidlu-konkurs.html#comment-form ię przepisem na danie raczej typowe

bistro mama
Pomidory konserwowe 75

Pomidory konserwowe są mało popularne w polskiej kuchni, ale warto się skusić by je przygotować. Ja najczęściej je robię, gdy mam nadwyżkę pomidorów i brak mi sił, by stać przy maszynce i przekręcać je na przecier :) Potem zimą podaję takie konserwowe pomidory do mięs czy nawet kanapek. Są podobne w przygotowaniu do ogórków konserwowych, może z tą różnicą

Pieprzyć z Fantazją
Tatar z jelenia 115

Tatar z jelenia , który prezentuję, powstał podczas warsztatów z Karolem Okrasą, świetnym szefem kuchni i propagatorem polskiej kuchni.  Spotkanie zorganizował Lidl Polska , w ramach promocji nowej książki „ Kuchnia Polska Według Karola Okrasy ”. Książkę, obecnie można zdobyć w sklepach sieci Lidl, dokonując zakupów z (łącznie) 300 zł (należy dokonać zakupów - 6 razy po 50 zł). Podczas warsztatów przygotowaliśmy

królestwo garów
Lobo Bistro - polska kuchnia: tradycja i nowoczesność 88

samym sercu Warszawy, tuż obok Politechniki przy ulicy Nowakowskiego w przepięknie odrestaurowanej kamienicy mieści się bardzo smakowity lokal, czyli Lobo Bistro. Spodziewajcie się tutaj pysznej polskiej kuchni, w której znajdziecie wspaniały mariaż tradycji z nowoczesnością. Warto też podkreślić, że bistro, które się otworzyło w  lipcu, zdobyło aż pięć nagród podczas ostatniej listopadowej gali Restaurant Week Poland. Nagrody są przyznawane(...)zwyciężyło w kategoriach: Najlepsza restauracja w Warszawie, Najlepszy debiut, Najlepszy deser, Najlepsza obsługa i Najlepsza atmosfera. Ten fakt mówi sam za siebie, tu musi być wspaniale. Lobo Bistro - polska kuchnia: tradycja i nowoczesność Do Lobo wchodzi się przez przestronne i zadaszone podwórze odrestaurowanej kamienicy. W ciepłe miesiące można usiąść w przytulnym ogródku, gdy jest chłodno swoim ciepłem kusi

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki z mięsem mielonym w kapuście włoskiej 67

u0142\u0105bki zawijane w kapu\u015bcie w\u0142oskiej. Dla urozmaicenia przepisu zawieraj\u0105 dodatek kaszy gryczanej.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/golabki.jpg","recipeCategory":["Dania g\u0142\u00f3wne","Kuchnia Polska"],"recipeCuisine":[],"keywords":["go\u0142\u0105bki","go\u0142\u0105bki z mi\u0119sem mielonym","go\u0142\u0105bki zawijane","kapusta w\u0142oska","kasza gryczana","mi\u0119so mielone","ry\u017c","tradycyjne(...)patelni i sma\u017cymy na oleju do przyrumienienia kapusty. W tym przypadku dopiero przed samym podaniem polewamy sosem."}],"prepTime":"PT30M","cookTime":"PT30M","totalTime":"PT1H"} Gołąbki to tradycyjne danie naszej polskiej kuchni. Farsz z mięsa mielonego, ryżu oraz kaszy gryczanej zawinięty w liściu kapusty. Możliwość podsmażenia gołąbków tradycyjnie na patelni lub zapieczenia w piekarniku. Oba rozwiązania dają przepyszny efekt, ponadto przepis

ProstePesto.pl
Fasolka po bretonsku 149

Polska kuchnia, polska klasyka jest zawsze na topie, zawsze się sprawdza szczególnie w te chłodne dni. Fasolka po bretońsku... a dzięki temu, że robię a rzadko to tym bardziej jemy ją czystą przyjemnością. Przepis dopracowałam sobie przez lata, ale wzorem dla mnie był podany dawno temu w tv przez Macieja Kuronia i jego przepis wydał mi się idealny

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Leniwe z przepisu mojej babci 65

sposoby, na ulepszenie tego prostego dania. Mam po nich gruby zeszyt z tradycyjnymi “babcinymi” przepisami i to właśnie do niego zaglądam, żeby przygotować najsmaczniejsze leniwe. Skąd się wzięły w polskiej kuchni? Znane są już od średniowiecza. Według legendy pierogi sprowadził na polskie stoły misjonarz i późniejszy święty Jacek Odrowąż (ok. 1185 – 1257), który zachwycił się ich smakiem w Kijowie(...)waniliowy CREME ANGLAISE Print Leniwe jak u babci Jeśli nie masz czasu oto idealny, prosty przepis. Szybkie, pyszne danie – leniwe z przepisu mojej babci. Danie Na słodko, Obiad Kuchnia Polska Czas przygotowania 30 minutes Czas gotowania 5 minutes Porcje 5 Autor smakowitehistorie.com Składniki 200 g twarogu chudego lub półtłustego 1 jajko 1 szkl. mąki pszennej 3 łyżki masła

smakowitehistorie.com
Fasolka po bretońsku 96

liści laurowych, 2 łyżeczek suszonego majeranku, łyżeczki suszonego cząbru, 2 łyżeczek mielonej papryki słodkiej, pęczka natki pietruszki, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Fasolka po bretońsku jest tradycyjnym daniem kuchni polskiej i doskonale sprawdzi się, jak już wspomniałem, w zimne dni, kiedy mamy ochotę na coś pożywnego i rozgrzewającego. Jej przygotowanie należy dzień wcześniej zaplanować z prostej przyczyny - sucha fasola wymaga

Wyprawy kulinarne
Tydzien grecki w Lidlu - konkurs! 103

zielone nadziewane pastą z papryki, ocet balsamiczny z miodem oraz trzy naczynia ceramiczne: dzbanek, małą miskę z uchwytami, dużą miskę bez uchwytów). TEMAT:   produkty greckie w kuchni polskiej czyli oswajamy Greka :) Wystarczy w komentarzu podzielić się przepisem na danie raczej typowe dla kuchni polskiej lub ogólnie znane, które można urozmaić produktem, który Lidl ma w swojej ofercie w ramach

bistro mama
Targi Smaki Ragionów 68

receptur. Zdrowych, ekologicznych przetworów, pysznych chlebów i ciast i wielu, wielu innych smakołyków, wyprodukowanych przez lokalnych producentów. Tych produktów nie znajdziecie na półkach w popularnych marketach. To prawdziwe rarytasy kuchni polskiej. A będzie w czym wybierać. Targi "Smaki Regionów" gromadzą co roku ponad 200 wystawców. Podobnie jak w latach ubiegłych także w tym roku najlepsi mistrzowie kuchni zaprezentują swoje popisowe(...)jego jakość, konkurencyjność, opakowanie oraz promocja danego regionu przez zgłoszony produkt. Także najmłodsi nie będą mieli czasu na nudę. Podczas warsztatów i animacji dowiedzą się, jak bardzo zróżnicowana jest kuchnia polska i poznają zdrowe nawyki żywieniowe. Targom towarzyszom także inne wydarzenia kulinarne m.in. Wielki lodowy test smaku odbędzie się w sobotę, 28 września i w niedzielę, 29 września - będzie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wigilia , starodawne zwyczaje… 200

wieczoru ,tak niezwykle uroczyście obchodzonego od wieków tylko w Polsce ,gdzie prastare słowiańskie tradycje pogańskie splotły się z chrześcijańskimi, bowiem Boże Narodzenie zaczęto świętować  dopiero w IV wieku n.e. i stało się ono najpiękniejszym ,owianym cudowną atmosferą dniem. Szczególnie wieczerza wigilijna, jedyny już chyba uroczysty posiłek w kuchni  polskiej, w którym zachowały się ślady dawnych obrzędów.  Zasiadano(...)polskiej pieśni ludowej i religijnej. Obecnie  są one dla wielu Polaków żyjących z dala od kraju wzruszającym symbolem polskości. Zanika niestety stary XVII wieczny zwyczaj odwiedzania domów przez kolędników ,ale w kościołach i na rynkach miejskich są wystawiane piękne szopki. Na co dzień bywam zwolennikiem szukania nowych smaków ,ale  co do Wigilii jestem tradycjonalistą. Uważam ,że kuchnia polska

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanka pasterska, czyli sposób na warzywa z rosołu 320

przedmiot przekomarzań o prawdziwy skład i potrawa „must have” w święta (coś jak „Kevin sam w domu” w Polsacie). To również symbol pewniej epoki w kuchni polskiej, jedno z nielicznych kolorowych dań w smutnych, szarych czasach PRL, którego kulinarnymi symbolami są pasztetowa i paprykarz szczeciński (czyli substytuty normalnego jedzenia). Żadne imieniny, chrzciny, komunia i wesele(...)mogły się bez niej obejść. Królowała na środki stołu, a ilość dodanego majonezu świadczyła o zamożności gospodarzy Sałatka jarzynowa to jeden z nielicznych w polskiej kuchni przykładów wykorzystania raz przetworzonych produktów, czyli naszych ulubionych leftovers . Warzywa ugotowane z mięsem, jako podstawa rosołu, trafiają następnie (drobno posiekane) do sałatki. Na marginesie, rozbawiła nas relacja z jednej z rewolucji Magdy Gessler, która

Niedzielny kucharz
1467. Czerwony Leszek 151

Kolejna fajna nazwa... a czemu taka nazwa...trudno powiedzieć....surówka prosta wykonaniu i smaczna...polecam...Przepis z książki Kuchnia Polska.. 4-5 marchewek 2-3 kwaskowate jabłka garść posiekanych orzechów (włoskie lub arachidowe) [nie dałam] 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju  sok z cytryny lub ocet winny Jamar sól, cukier, pieprz  garść posiekanej natki(...)obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, od razu obficie skrapiając sokiem z cytryny. Wymieszać z orzechami, posiekaną natką i oliwą, doprawić do smaku solą i cukrem.Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari

Moje domowe kucharzenie
Kuchnia Polska na słodko! – warsztaty z Lidlem 184

kolejny miałam ogromną przyjemność uczestnictwa w warsztatach zorganizowanych przez Lidla, tym razem z okazji premiery nowej książki Pawła Małeckiego „Kuchnia Polska”, ale wersja na słodko:) Warsztaty odbyły się w moim ulubionym studio kulinarnym Cook up na Bielanach w Warszawie, gdzie zawsze jest miło i przytulnie. Nie inaczej było tym razem, pięknie urządzony stół, przemiła atmosfera, poczułam wręcz(...)marcepanie i glazurze czekoladowej, pychota! Warsztaty były bardzo przyjemne, mistrzem wypieków nie jestem, więc chłonęłam wiedzę jak gąbka. Nawet wykorzystałam już kilka pomysłów w mojej kuchni! Dziękuję za zaproszenie:) Artykuł Kuchnia Polska na słodko! – warsztaty z Lidlem pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny

karmelowy
Bliny pszenno-gryczane z sałatką śledziową 187

Bliny pszenno-gryczane z sałatką śledziową Bliny są tradycyjnym daniem kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej, ale zakorzenionym także od dawna w kuchni polskiej. W kulturze rosyjskiej istniał zwyczaj zostawiania blinów na parapecie dla pielgrzymów i ludzi biednych. Są także podawane matkom po porodzie, jak również na stypach. Według tradycji prawosławnych ostatków, bliny były jedzone podczas obchodów Maselnicy, czyli właśnie(...)posiekanego koperku + kilka gałązek do dekoracji świeżo tłuczony czerwony pieprz Śledzie (solone najpierw wymoczyć), pieczarki, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem z koperkiem, odstawić. Smacznego! Przepis na bliny: "Kuchnia polska" z maleńką modyfikacją

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania