Pomidory konserwowe są mało popularne w polskiej kuchni, ale warto się skusić by je przygotować. Ja najczęściej je robię, gdy mam nadwyżkę pomidorów i brak mi sił, by stać przy maszynce i przekręcać je na przecier :) Potem zimą podaję takie konserwowe pomidory do mięs czy nawet kanapek. Są podobne w przygotowaniu do ogórków konserwowych, może z tą różnicą
Pieprzyć z FantazjąTatar z jelenia , który prezentuję, powstał podczas warsztatów z Karolem Okrasą, świetnym szefem kuchni i propagatorem polskiej kuchni. Spotkanie zorganizował Lidl Polska , w ramach promocji nowej książki „ Kuchnia Polska Według Karola Okrasy ”. Książkę, obecnie można zdobyć w sklepach sieci Lidl, dokonując zakupów z (łącznie) 300 zł (należy dokonać zakupów - 6 razy po 50 zł). Podczas warsztatów przygotowaliśmy
królestwo garówsamym sercu Warszawy, tuż obok Politechniki przy ulicy Nowakowskiego w przepięknie odrestaurowanej kamienicy mieści się bardzo smakowity lokal, czyli Lobo Bistro. Spodziewajcie się tutaj pysznej polskiej kuchni, w której znajdziecie wspaniały mariaż tradycji z nowoczesnością. Warto też podkreślić, że bistro, które się otworzyło w lipcu, zdobyło aż pięć nagród podczas ostatniej listopadowej gali Restaurant Week Poland. Nagrody są przyznawane(...)zwyciężyło w kategoriach: Najlepsza restauracja w Warszawie, Najlepszy debiut, Najlepszy deser, Najlepsza obsługa i Najlepsza atmosfera. Ten fakt mówi sam za siebie, tu musi być wspaniale. Lobo Bistro - polska kuchnia: tradycja i nowoczesność Do Lobo wchodzi się przez przestronne i zadaszone podwórze odrestaurowanej kamienicy. W ciepłe miesiące można usiąść w przytulnym ogródku, gdy jest chłodno swoim ciepłem kusi
Kulinarne przygody Gatityu0142\u0105bki zawijane w kapu\u015bcie w\u0142oskiej. Dla urozmaicenia przepisu zawieraj\u0105 dodatek kaszy gryczanej.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/golabki.jpg","recipeCategory":["Dania g\u0142\u00f3wne","Kuchnia Polska"],"recipeCuisine":[],"keywords":["go\u0142\u0105bki","go\u0142\u0105bki z mi\u0119sem mielonym","go\u0142\u0105bki zawijane","kapusta w\u0142oska","kasza gryczana","mi\u0119so mielone","ry\u017c","tradycyjne(...)patelni i sma\u017cymy na oleju do przyrumienienia kapusty. W tym przypadku dopiero przed samym podaniem polewamy sosem."}],"prepTime":"PT30M","cookTime":"PT30M","totalTime":"PT1H"} Gołąbki to tradycyjne danie naszej polskiej kuchni. Farsz z mięsa mielonego, ryżu oraz kaszy gryczanej zawinięty w liściu kapusty. Możliwość podsmażenia gołąbków tradycyjnie na patelni lub zapieczenia w piekarniku. Oba rozwiązania dają przepyszny efekt, ponadto przepis
ProstePesto.plPolska kuchnia, polska klasyka jest zawsze na topie, zawsze się sprawdza szczególnie w te chłodne dni. Fasolka po bretońsku... a dzięki temu, że robię a rzadko to tym bardziej jemy ją czystą przyjemnością. Przepis dopracowałam sobie przez lata, ale wzorem dla mnie był podany dawno temu w tv przez Macieja Kuronia i jego przepis wydał mi się idealny
Bernika - moj kulinarny pamietniksposoby, na ulepszenie tego prostego dania. Mam po nich gruby zeszyt z tradycyjnymi “babcinymi” przepisami i to właśnie do niego zaglądam, żeby przygotować najsmaczniejsze leniwe. Skąd się wzięły w polskiej kuchni? Znane są już od średniowiecza. Według legendy pierogi sprowadził na polskie stoły misjonarz i późniejszy święty Jacek Odrowąż (ok. 1185 – 1257), który zachwycił się ich smakiem w Kijowie(...)waniliowy CREME ANGLAISE Print Leniwe jak u babci Jeśli nie masz czasu oto idealny, prosty przepis. Szybkie, pyszne danie – leniwe z przepisu mojej babci. Danie Na słodko, Obiad Kuchnia Polska Czas przygotowania 30 minutes Czas gotowania 5 minutes Porcje 5 Autor smakowitehistorie.com Składniki 200 g twarogu chudego lub półtłustego 1 jajko 1 szkl. mąki pszennej 3 łyżki masła
smakowitehistorie.comliści laurowych, 2 łyżeczek suszonego majeranku, łyżeczki suszonego cząbru, 2 łyżeczek mielonej papryki słodkiej, pęczka natki pietruszki, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Fasolka po bretońsku jest tradycyjnym daniem kuchni polskiej i doskonale sprawdzi się, jak już wspomniałem, w zimne dni, kiedy mamy ochotę na coś pożywnego i rozgrzewającego. Jej przygotowanie należy dzień wcześniej zaplanować z prostej przyczyny - sucha fasola wymaga
Wyprawy kulinarnezielone nadziewane pastą z papryki, ocet balsamiczny z miodem oraz trzy naczynia ceramiczne: dzbanek, małą miskę z uchwytami, dużą miskę bez uchwytów). TEMAT: produkty greckie w kuchni polskiej czyli oswajamy Greka :) Wystarczy w komentarzu podzielić się przepisem na danie raczej typowe dla kuchni polskiej lub ogólnie znane, które można urozmaić produktem, który Lidl ma w swojej ofercie w ramach
bistro mamareceptur. Zdrowych, ekologicznych przetworów, pysznych chlebów i ciast i wielu, wielu innych smakołyków, wyprodukowanych przez lokalnych producentów. Tych produktów nie znajdziecie na półkach w popularnych marketach. To prawdziwe rarytasy kuchni polskiej. A będzie w czym wybierać. Targi "Smaki Regionów" gromadzą co roku ponad 200 wystawców. Podobnie jak w latach ubiegłych także w tym roku najlepsi mistrzowie kuchni zaprezentują swoje popisowe(...)jego jakość, konkurencyjność, opakowanie oraz promocja danego regionu przez zgłoszony produkt. Także najmłodsi nie będą mieli czasu na nudę. Podczas warsztatów i animacji dowiedzą się, jak bardzo zróżnicowana jest kuchnia polska i poznają zdrowe nawyki żywieniowe. Targom towarzyszom także inne wydarzenia kulinarne m.in. Wielki lodowy test smaku odbędzie się w sobotę, 28 września i w niedzielę, 29 września - będzie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawieczoru ,tak niezwykle uroczyście obchodzonego od wieków tylko w Polsce ,gdzie prastare słowiańskie tradycje pogańskie splotły się z chrześcijańskimi, bowiem Boże Narodzenie zaczęto świętować dopiero w IV wieku n.e. i stało się ono najpiękniejszym ,owianym cudowną atmosferą dniem. Szczególnie wieczerza wigilijna, jedyny już chyba uroczysty posiłek w kuchni polskiej, w którym zachowały się ślady dawnych obrzędów. Zasiadano(...)polskiej pieśni ludowej i religijnej. Obecnie są one dla wielu Polaków żyjących z dala od kraju wzruszającym symbolem polskości. Zanika niestety stary XVII wieczny zwyczaj odwiedzania domów przez kolędników ,ale w kościołach i na rynkach miejskich są wystawiane piękne szopki. Na co dzień bywam zwolennikiem szukania nowych smaków ,ale co do Wigilii jestem tradycjonalistą. Uważam ,że kuchnia polska
Kulinarny karnet Christopheraprzedmiot przekomarzań o prawdziwy skład i potrawa „must have” w święta (coś jak „Kevin sam w domu” w Polsacie). To również symbol pewniej epoki w kuchni polskiej, jedno z nielicznych kolorowych dań w smutnych, szarych czasach PRL, którego kulinarnymi symbolami są pasztetowa i paprykarz szczeciński (czyli substytuty normalnego jedzenia). Żadne imieniny, chrzciny, komunia i wesele(...)mogły się bez niej obejść. Królowała na środki stołu, a ilość dodanego majonezu świadczyła o zamożności gospodarzy Sałatka jarzynowa to jeden z nielicznych w polskiej kuchni przykładów wykorzystania raz przetworzonych produktów, czyli naszych ulubionych leftovers . Warzywa ugotowane z mięsem, jako podstawa rosołu, trafiają następnie (drobno posiekane) do sałatki. Na marginesie, rozbawiła nas relacja z jednej z rewolucji Magdy Gessler, która
Niedzielny kucharzKolejna fajna nazwa... a czemu taka nazwa...trudno powiedzieć....surówka prosta wykonaniu i smaczna...polecam...Przepis z książki Kuchnia Polska.. 4-5 marchewek 2-3 kwaskowate jabłka garść posiekanych orzechów (włoskie lub arachidowe) [nie dałam] 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju sok z cytryny lub ocet winny Jamar sól, cukier, pieprz garść posiekanej natki(...)obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, od razu obficie skrapiając sokiem z cytryny. Wymieszać z orzechami, posiekaną natką i oliwą, doprawić do smaku solą i cukrem.Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari
Moje domowe kucharzeniekolejny miałam ogromną przyjemność uczestnictwa w warsztatach zorganizowanych przez Lidla, tym razem z okazji premiery nowej książki Pawła Małeckiego „Kuchnia Polska”, ale wersja na słodko:) Warsztaty odbyły się w moim ulubionym studio kulinarnym Cook up na Bielanach w Warszawie, gdzie zawsze jest miło i przytulnie. Nie inaczej było tym razem, pięknie urządzony stół, przemiła atmosfera, poczułam wręcz(...)marcepanie i glazurze czekoladowej, pychota! Warsztaty były bardzo przyjemne, mistrzem wypieków nie jestem, więc chłonęłam wiedzę jak gąbka. Nawet wykorzystałam już kilka pomysłów w mojej kuchni! Dziękuję za zaproszenie:) Artykuł Kuchnia Polska na słodko! – warsztaty z Lidlem pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowyBliny pszenno-gryczane z sałatką śledziową Bliny są tradycyjnym daniem kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej, ale zakorzenionym także od dawna w kuchni polskiej. W kulturze rosyjskiej istniał zwyczaj zostawiania blinów na parapecie dla pielgrzymów i ludzi biednych. Są także podawane matkom po porodzie, jak również na stypach. Według tradycji prawosławnych ostatków, bliny były jedzone podczas obchodów Maselnicy, czyli właśnie(...)posiekanego koperku + kilka gałązek do dekoracji świeżo tłuczony czerwony pieprz Śledzie (solone najpierw wymoczyć), pieczarki, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem z koperkiem, odstawić. Smacznego! Przepis na bliny: "Kuchnia polska" z maleńką modyfikacją
Pełny talerzDzisiaj pyszne drożdżowe ślimaczki-bułeczki z makiem - przepis z najnowszej książki wydanej przez Lidla - "Kuchnia polska" tym razem autorstwa świetnego cukiernika Pawła Małeckiego. Bułeczki są mięciutkie i aromatyczne :) Zapachniało w domu już prawie jak w Święta! SKŁADNIKI (na około 25 ślimaczków) Ciasto: 320 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 30 g cukru 125 ml podgrzanego mleka szczypta soli(...)Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Ślimaczki smarujemy białkiem i pieczemy na złoto-brązowe przez 12-14 minut. Podajemy wystudzone. Smacznego :) Jak już napisałam - przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska według Pawła Małeckiego" - wydanej przez Lidla . Tym razem znajdziecie w niej słodkie przepisy Mistrza i jego Gości. Mamy w książce rozdziały z pomysłami na jabłka, truskawki
Moje Kuchenne Rewelacje