kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:15/100)

Kokosanki (makaroniki kokosowe) 108

ubijać zarówno ręcznie (trzepaczką) jak i mikserem. Gdy masa zgęstnieje ściągnąć samą miskę (uwaga, będzie BARDZO gorąca!) i chwilę ubijać, aż masa ostygnie.  Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" M. Łebkowskiego

Mania Wypiekania
Mazurek z masą z mleka w proszku 128

rozpuszczone masło. Całość zmiksować. Od razu nakładać na upieczony spód mazurka.Gdy masa zastygnie ozdobić wg własnego pomysłu lub pozostawić bez ozdób.  Przepis na masę pochodzi z książki: "Kuchnia Polska. Dania na każdą okazję" Marka Łebkowskiego, natomiast przepis na ciasto z bloga www.slodkapasja.blox.pl

Mania Wypiekania
Koktajl zdrowia 112

jabłek 2 łyżeczki miodu pół łyżeczki cynamonu Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i rozlać do szklanek. Wierzch posypać odrobiną cynamonu. No to zdrówko :) Źródło: Ewa Aszkiewicz, Kuchnia polska

My simple kitchen
Wiosenna sałatka z arbuza i truskawek w stylu azjatyckim 193

otulone limonkowym winegretem  w towarzystwie dietetycznego arbuza, koziego sera i aromatycznych ziół. Świeża chili i kolendra nadają sałatce zadziorny, azjatycki charakter, a czarny bez ciągnie ją w stronę kuchni polskiej.  Kolendrę można zastąpić lub połączyć z miętą, do sałatki dodać zielone liście szpinaku, jarmużu lub rukoli wg. uznania. To co czyni sałatkę naprawdę wyjątkową to sos - połączenie syropu

SzczyptaSmaQ
Sos tatarski 85

Szybki sos, którego historia sięga już XVIII wieku. Idealny do jajek, zminych mięs i wędlin. Wbrew temu co może sugerować nazwa sos tatarski to danie typowe dla kuchni polskiej, angielskiej i australijskiej

Milion Smaków
Korzenne babeczki z olejem rzepakowym 72

omega - 3 i dlatego jego zastosowanie było dla mnie naturalnym wyborem. Dodatkowo na jego korzyść przemawia stabilność w wysokich temperaturach, delikatność i neutralność smaku oraz jego rola w tradycyjnej polskiej kuchni. Odkryjcie Święta w zdrowym wydaniu

Milion Smaków
Pasta jajeczna 59

zbędnych składników. Można stworzyć nieskończenie wiele wariacji tej pasy dokładając różne dodatki - jak paprykę, szczypiorek, cebulę, ogórek, itd. Jednak o jej niepowtarzalnym smaku decyduje szczypta rzadko spotykanej w polskiej kuchni przyprawy - kozieradki

Milion Smaków
Klasyk w wersji wykwintnej, czyli pomidorówka + szpinak 130

Wczoraj przedstawiłam Wam przepis na ślimaczki szpinakowe, obiecałam również że pokażę Wam ich wykorzystanie w innej potrawie. Jak obiecałam, tak też zrobiłam, ślimaczkami wzbogacam klasyczną zupę w polskiej kuchni tj. pomidorówkę.  Przepis znalazłam jakiś czas temu w pewnej gazecie, której tytułu nie pamiętam, bądź też co do której tytułu mam pewne wątpliwości stąd też wstrzymam się z podawaniem, dodam

Kuchenne aromaty
Krupnik 98

tylko spożywać jak najczęściej, jak najwięcej. Nie wiem czy wiecie, jednak w Polsce ta sama część jęczmienia przeznaczona jest na produkcję kaszy co na produkcję piwa. Czy to oznacza że tak mało jej spożywamy? Nie wiem, jedno jest pewne kasza nie jest do końca doceniana w Polskiej kuchni.  Osobiście najbardziej lubię gryczaną, zresztą mam ostatnio bzika na jej punkcie

Kuchenne aromaty
Aromatyczny schab pieczony z herbatą Earl Grey. Idealny na Wielkanoc 302

Wielkanoc zbliża się milowymi krokami i pomyślałam, że może przyda wam się ten przepis na pyszny i aromatyczny, schab panierowany herbatą Earl Grey. Pieczeń to zawsze

Jem więc Jestem
Nóżki wieprzowe w galarecie 183

Świąteczny klasyk Polskiej Kuchni, czyli "zimne nóżki". Jedni je uwielbiają inni nienawidzą. Ja uważam, że trzeba do nich dorosnąć.  Składniki: 4 nóżki wieprzowe 3 ćwiartki kurczaka bez kości 3 marchewki 2 pietruszki  1 seler 1 por 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 3 ząbki czosnku  sól, pieprz do smaku

Niezły Młynek
Zapiekane białe szparagi 135

spróbować. Zastanawiałam się co z nich zrobić, a że nie do końca pamiętałam jak smakują nie wiedziałam jakie dodatki będą dla nich odpowiednie. W takich sytuacjach korzystam z Kuchni Polskiej, która często podsuwa mi dobre pomysły i nie zawiodłam się. Szparagi z kawałkami jajek, pod śmietanowym sosem z dobrą wędzoną szynką zapiekane z serem… pycha Składniki: - pęczek białych szparagów

dom-agi.pl
Selery zapiekane, nadziewane farszem z udek drobiowych z szybkowaru 175

Kolejny raz uraczę Was przepisem Kuchni Polskiej. Wprawdzie przygotowanie tej potrawy składa się z kilku etapów, ale wierzcie mi - naprawdę warto. Selery w połączeniu z farszem z udek drobiowych wzbogaconych aromatem koperku wyglądają i smakują po prostu rewelacyjnie! Całości dopełnia lekko winny, pomidorowy, beszamelowy, śmietanowy i subtelnie imbirowy sos. Seler korzeniowy (bulwy) Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 25 min Otwieranie

Szybko Szybkowar
Restauracja Kryształowa - Katowice 132

zacznijmy  jednak od początku... Słów kilka o menu i cenach.    Menu jest bardzo starannie dobrane. W Kryształowej serwowane są dania regionalne oraz potrawy z tradycyjnej kuchni polskiej. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że potraw jest niewiele, widnieje tam raptem pięć zup, czy cztery desery. Jednak po przyjrzeniu się dokładnemu okazuje się, że każda z nas znajduje

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki