ananasa wykroić plastry lub użyć z puszki, chociaż smak jest mniej atrakcyjny. Plastry osuszyć i posypać ostrą papryką mniej lub więcej ,sprawa subiektywna. Następnie otoczyć w cukrze brązowym i grillować na dobrze rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Grillować z obu stron po 2-3 minuty, aż cukier się skarmelizuje. Polać białym rumem i delektować się wybornym smakiem deseru. Dzieciom
Kulinarny karnet Christopheraforemki do muffinek , żeby nie mieć trudności z wyjęciem położyłem na spód pasek papieru do pieczenia. Cukinię i marchew pokroić w plastry, cukinię posolić, posypać tymiankiem i krótko grillować z obu stron na patelni grillowej. Marchew blanszować we wrzącej, osolonej wodzie 2 minuty, odcedzić, wysuszyć na sicie. Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju(...)plaster marchwi położyć grillowany plaster cukinii, następnie jeszcze jeden plaster marchwi, zwinąć w rulon i włożyć do foremki, dociskając do ścianek. Teraz wkładamy nasze fląderki, doprawione przyprawą do ryb. W środek po kilka kawałków przesmażonych pieczarek. Jajko ubić z dodatkiem śmietany kremowej, doprawić solą i pieprzem. Do każdej foremki wlać po 2 łyżki i wstawić do nagrzanego
Kulinarny karnet ChristopheraMieszamy i oprószamy mąką, żeby lekko związać składniki. Placuszki smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Po 3min z każdej strony. Odstawiamy do ciepłego piekarnika. Schab nacieramy przyprawami i odrobiną oleju. Grillujemy na patelni. Na grillowany kładziemy plastry oscypka i wsadzamy do piekarnika, żeby oscypek się zapiekł. Pamiętajmy, żeby kontrolować stopień „chrupkości”placuszków. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy szalotki i czosnek
ladykitchenOstatnio znajomy Serb poczęstował nas mięsnymi grillowanymi kotletami. Pyszne ! Sezon grillowy na rozbiegu, więc pljeskavica będzie doskonałym zamiennikiem dla tłustawej karkówki ! Pljeskavica, czyli serbskie mielone Składniki: 1 kg zmielonej w domu łopatki wieprzowej 1 duża czerwona cebula 1 papryczka chili 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej* sól, pieprz * To mój dodatek(...)mięsa formujemy niewielkie kotlety, które smarujemy olejem i układamy na patelni. Smażymy z obydwu stron 3-4 minuty, w zależnosci od grubości naszych kotletów. Pjeskavicę podałam z grillowanym bakłażanem i cukinią
Kulinarne przygody GatityLubię i szaszłyczki i karkóweczkę z grilla więc wszystko połączyłam i stworzyłam pyszne szaszłyczki z karkówki. Do tego pyszny sosik i kawałek grillowanego chlebka i jedzonko palce lizać.składniki:700 g karkówki6 łyżek oliwy3 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka granulowanego czosnkusól/pieprz do smaku1 duża czerwona papryka14 niedużych pieczarek3 cebuleKarkówkę pokroić w dużą kostkę. Przygotować marynatę. Wymieszać(...)lepiej. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w ćwiartki. Na patyki do szaszłyków nadziewać po kawałku karkówki, cebuli, papryki i pieczarkę itd. Szaszłyki grillować ze wszystkich stron aż mięso dobrze się zarumieni
Monia miesza i gotujemasełkiem ziołowym, które roztopi się po podaniu. Przy smażeniu steków należy pamiętać o paru ważnych rzeczach: mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem wyciągamy z lodówki 1h przed grillowaniem - chodzi o to aby mięso nie przeżyło szoku termicznego i zapobiegniesz nierównomiernego wysmażenia się mięso przed smażeniem solimy i pieprzymy równomiernie ( można smażyć bez przypraw) nie smażymy(...)wina czerwonego 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka rozmaryny 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz dodatki: masełko ziołowe - ząbek czosnku, 2 łyżki pietruszki, sól morska grillowana cukinia Przygotowanie: Steki osuszone, osolone, pozostawiamy po wyciągnięciu z lodówki w temperaturze pokojowej przez 1 h , smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem - ja smażyłam
Niezły MłynekGrillowana cukinia z fetą i chili - pyszna letnia przekąska :) SKŁADNIKI 1 średnia cukinia200g sera fetaoliwa z oliweksólchili w proszkuPRZYGOTOWANIE Cukinię myjemy, odkrawamy końce i kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Jeśli cukinia jest długa, możemy przekroić w połowie długości. Na patelni grillowej(...)rozgrzewamy oliwę. Kładziemy plastry cukinii, solimy i grillujemy z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Fetę kroimy w kostkę szerokości plastrów cukinii. Zawijamy ser w plasterki, spinamy wykałaczką i oprószamy papryką chili. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjelubię obierać papryki ze skórki, odkrywać ich mięsiste i słodkie po upieczeniu wnętrze. Dla mnie jest to relaksujące zajęcie:)W krajach bałkańskich ajwar stosowany jest jako dodatek do grillowanej ryby i mięs, np. do cevapcici czy raznjici, lub jako zimna przystawka podawana z pieczywem. Ja bardzo lubię chleb z ajwarem, szczególnie grillowany, świetny jest też rozsmarowany na serze kozim
Chilli Czosnek i Oliwaskórkę z 1/2 świeżej cytryny. Do czego pasuje taki sos? Cytryna i kapary to dobrzy przyjaciele ryb, dlatego możesz śmiał podać ten sos do wszystkich rybnych potraw: ryby grillowanej, pieczonej, kotlecików rybnych czy rybnych burgerów. Spróbujcie również, jak będzie smakował z zimnymi wędlinami oraz jako sałatkowy dressing (np. do surówki z marchewki). W tle pity z grillowaną rybą
Chilli Czosnek i OliwaChorwacji pamiętam np. meso sa žara (mięso z grilla)- ražnjiei i Ćevapčići podawane z sosem ajwar, a z Grecji gyros i souvlaki. Jednak mieszkańcy krajów śródziemnomorskich są mistrzami grillowania nie tylko potraw z mięsa, ale również cudownych świeżutkich ryb i owoców morza, np. dorady, krewetek czy ośmiornicy. Znają się też na przyprawianiu i ich propozycje grillowe są według mnie bardziej(...)używasz drewnianych wykałaczek, namocz je wcześniej w wodzie. Uformuj z masy mięsnej owalne pulpety i nadziej je na wykałaczki lub szpadki. Pomaga zwilżenie dłoni wodą lub olejem. Grilluj kefty na grillu ogrodowym, w piekarniku pod górną grzałką lub na patelni grillowej, odwracając, aby usmażyły się z każdej strony. Podawaj z sosem miętowym i chlebem. Możesz je też włożyć
Chilli Czosnek i Oliwaciągle wymyka się w bliżej nieokreśloną przestrzeń. Nie wiem skąd u mnie ta filozoficzna nuta. Chyba przez poczucie, że coś bezpowrotnie odchodzi... lato, ciepło, entuzjazm, nadzieja... i pora grillowania... czyli miłych chwil spędzonych na świeżym powietrzu pachnącym pieczonym mięsem doprawionym ziołami... Dziś przepis na sałatkę ziemniaczaną, idealną do pieczonych mięs... Składniki: 1/2 kg jednakowej wielkości kremowych ziemniaków ugotowanych w mundurkach(...)połączyć ze śmietaną z musztardą, zieleniną, doprawiając do smaku kminkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby sałatka się przegryzła. Podawać do grillowanej kiełbasy i innych mięs z grilla
Czerwień i błękitKochani dzisiaj kolejny pomysł na obiadek. To czego potrzebujemy do wykonania tego dania to wysokiej jakości grill elektryczny z powłoką teflonową non stick, dzięki któremu możemy grillować bez użycia tłuszczu. Jest to bardzo istotne. Jeśli takiego nie posiadacie efekt będzie taki sam na patelni grillowej teflonowej non stick. Składniki: - 1 mała pierś z kurczaka pojedyncza (150g) - 1/2 papryki(...)składniki kroimy na talarki lub kostkę tak aby łatwo się Wam nabijało na szpikulec. Pierś z kurczaka w miseczce mieszamy z przyprawami. Nadziewamy na szpikulec mięso, paprykę, cebulę, cukinię. Grillujemy z każdej strony po około 7 minut. Szaszłyki są pyszne i sycące! Szaszłyki takie jak na zdjęciu to jedna porcja i uwaga to tylko 230 kcal! Smacznego
SMYKWKUCHNIpostanowiłam swoich gości zaskoczyć czymś nietypowym a za razem chciałam aby wszyscy zaangażowali się w przygotowanie posiłku, tak aby każdy mógł wybrać coś dla siebie. Przygotowanie sushi z grillowanego łososia norweskiego okazało się strzałem w dziesiątkę. Mało tego, było to bardzo nietypowe sushi ale o tym za chwilę... ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: - 500g łososia norweskiego świeży lub mrożony(...)zimny ryż zalewamy w/w zaprawą. Łososia norweskiego marynujemy w sosie sojowym ciemnym, i słodkim occie ryżowym, najlepiej około 1 godziny. Wszystko w przygotowanym miseczkach stawiamy na stole, grillujemy łososia norweskiego, i wraz z zaproszonymi gości robimy sushi, dla wielu to będzie niezła frajda. Rozkładamy ryż do dwóch miseczek, do jednej z nich dodajemy curry i mieszamy. Na arkuszu norii
SMYKWKUCHNIzbędnych zapychaczy, a przy tym syci i satysfakcjonuje. Coś mi się wydaje, że tego typu dania będę teraz serwować znacznie częściej ;) A może i Was zainspiruję? Grillowany kurczak na wiosennej sałacie porcja dla 4 osób Będziemy potrzebować: 2 spore piersi z kurczaka 1 główkę sałaty lodowej 2 nie za duże ogórki 1 pęczek rzodkiewek 1 sporą młodą cebulkę ze szczypiorkiem
Ratunku obiadButla z gazem i grill to moje ulubione kuchenki latem:) A karkówka z grilla, nawet jeśli za każdym razem jest w innej marynacie, może się szybko znudzić:) Serio.Tak więc "grillowałam" już np. camemberty, jabłka, ryby, ziemniaki, najróżniejsze szaszłyki, a nawet zapiekankę. Na dwupalnikowej kuchence, w jakie wyposażone są przyczepy czy żaglówki raczej trudno szaleć z dwudaniowymi wyszukanymi obiadami(...)Polsce mogą okazać się trudne do zdobycia (nie ma rzeczy niemożliwych!) lub drogie - np. 2 kg małżów w Bieszczadach;) Hiszpańska paella, chiński omlet, satay z kurczaka z sałatką azjatycką, grillowane ćwiartki ananasa, egipska szakszuka czy jajecznica po indyjsku to tylko niektóre "światowe" przykłady :)Potrawy prezentowane w książce są przystosowane do warunków "biwakowych", czyli możliwe do przyrządzenia na grillu lub jednopalnikowej
Kraina Tysiąca Smaków