Sałatka z kaszą pęczak i warzywami (350 kcal) 231garść słonecznika łyżka soku z cytryny ząbek czosnku 2 łyżki oliwy sól, pieprz Przygotowanie Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Cukinię kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni lub grillujemy. Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w piórka, słonecznik prażymy na suchej patelni. Sok z cytryny, oliwę i czosnek przeciśnięty przez praskę łączymy ze sobą. Wszystkie składniki
e-PrzepisyKulinarne
Kotleciki „dzikuski” z chrupiącymi frytkami i pieczoną papryką 331Pierwszy raz kotlety dzikuski zrobił mi jeszcze wtedy mój przyszły mąż. Pamiętam, że jedliśmy je z frytkami i grillowaną papryką. Tak bardzo mi smakowały, że postanowiłam podzielić się z Wami tym smakiem :) Skła dniki: 50 dag filetów z kurczaka duża cebula 30 dag żółtego sera 3 łyżki mąki pszennej 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% łyżka świeżej posiekanej
ChilliJemy
Zupy na niepogodę 194najstarsze lubi zupę z azjatyckim touch. Najmłodsze przepada za zupami typu krem, gdzie brokułowa najbardziej mu smakuje. Wydaje się, że robię wciąż te same zupy. Mimo wszystko pomidorowa z grillowanych pomidorów jest zupełnie inna od zupy ugotowanej na pomidorowym przecierze. Urozmaicam zupy przeróżnymi dodatkami, które za każdym razem nadają im inny smak. Zupy Zupa krem brokułowa Zupa z kurczakiem Kapuśniak
codojedzenia
Roladki z mozzarellą owinięte chrupiącym boczkiem 197włoski, z mozzarellą w środku, owinięte chrupiącym boczkiem - to może być obiadowy hit w Waszych domach! :) Jeśli mięso mielone to...? Co najczęściej z niego przyrządzasz? Ja lubię je grillować w formie kotletów lub koft albo w formie pulpetów w aromatycznych sosach. Tym razem postanowiłam jednak stworzyć pyszne roladki, z ciągnącym się środkiem za sprawą mozzarelli, i chrupiąca skórką, którą
Cooking Monster
GRILLOWANA PIERŚ Z KURCZAKA Z SOSEM Z GORGONZOLI, GRUSZKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI 205przyrządzenia: Pierś z kurczaka pokroić w grube paski, obsypać pieprzem i solą, wymieszać z niewielką ilością oleju orzechowego ( można zastąpić innym), odstawić na pół godziny. Po tym czasie grillować na suchej patelni. Gruszki pokroić w kostkę wymieszać z cukrem przełożyć do garnka.Dusić ok. 7 min, dolewając ok. pół szklanki wody żeby wytworzył się syrop. Dusić
pieprzny smaczek
Sól - jaką wybrać i do czego stosować 266Dobrze pasuje do pieczonych mięs. czarna sól z Hawajów (Black Lava) - zawdzięcza swój kolor lawie wulkanicznej. Sól ta jest produkowana na wyspie Molokai. Wykorzystywana jest głównie do grillowanych ryb, oraz do doprawiania wszelkich sałat, mięs i owoców morza. Należy ją dodawać w ostatniej fazie przygotowywania potrawy. czerwona sól z Hawajów (Alaea Hawaiian Sea) - otrzymywana jest przez odparowanie wody
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z buraków i ogórków kiszonych 219powoli się kończy a na dworze robi się co raz cieplej. Niedługo zaczniemy grillować, spotykać się na świeżym powietrzu z rodziną i znajomymi. Dlatego chciałam Wam polecić szybką sałatkę, którą właśnie na powyższe okazje wykorzystacie i nie będziecie musieli stać w kuchni godzinami. Możecie też śmiało zabrać ją na imprezę do znajomych. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – 2 ugotowane buraki
Szybko Tanio Smacznie
MINI GRZANKI Z SALSĄ POMIDOROWO OLIWKOWĄ 196Masło mieszam dokładnie i doprawiam solą i pieprzem. Bagietki kroję w plastry ok2 cm. Wszystkie plastry smaruję z obu stron masłem czosnkowym. Następnie na rozgrzaną patelnię grillową wykładam bagietki. Grilluję z obu stron na złoto. Na sam koniec na każdą bagietkę wkładam po łyżeczce salsy
Gotowanie Patki
Zielona surówka z porem 220Wszystko razem wrzucić do miski, przyprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Wymieszać z jogurtem połączonym z majonezem. Surówka ma świeży lekko ostrawy smak. Idealna do ryżu, ziemniaków a nawet do grillowanych mięs
W garach u Gosi
Pizza z grillowanym bakłażanem 253minut do wyrośnięcia. Potem ciasto rozwałkować, u mnie na wielkość blaszki z piekarnika. Rozwałkowane ciasto ułożyć na papierze do pieczenia. Ciasto posmarować ajwarem. Na cieście ułożyć plastry grillowanego bakłażana oraz szynkę porwaną na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe i małe kulki mozzarelli przekroić na pół. Ułożyć pomiędzy bakłażanem i szynką. Posypać startym serem żółtym. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotuje
Orientalny pilaw z pełnoziarnistego ryżu 209Mój pilaw z ryżu pełnoziarnistego z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych był ciekawym dodatkiem do pieczonej perliczki , ale jestem pewna że równie dobrze będzie pasował w wersji wege do grillowanych warzyw. Składniki: 1 szklanka ryżu pełnoziarnistego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 szalotka, drobno pokrojona 4 rozgniecione ziarna kardamonu 4 goździki szczypta szafranu 2 szklanki bulionu warzywnego szczypta pieprzu
Smakowity Blog Kulinarny
Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów 298ziarnami granatu. Podlewamy pastę dookoła oliwą lub dobrym nierafinowanym olejem. Z czym jeść baba ghanoush? Tak jak hummus – jako przystawkę ze świeżymi warzywami, z chlebkiem naan lub pita . Z grillowanym mięsem, obok tzatziki. Jako pasta na kanapce, czy w wersji fusion – jako sos do makaronu. SKŁADNIKI 4 małe bakłażany (łącznie 800-900g) 3-4 łyżki pasty sezamowej tahini
Karo in the Kitchen
Dziki łosoś z Alaski z grilla i grillowane szparagi 229takiego pięknego koloru jak ten pacyficzny, jest prawie sinawy ale mega pyszny. Jak tylko uda się Wam zakupić to przyrządźcie sobie koniecznie. Dziki łosoś z Alaski z grilla i grillowane szparagi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Sałatka chranowa 242Sałatka to doskonale nadaje się do mięs i wędlin, jak również jest świetna podczas grillowania. Ponieważ używamy już doprawionych składników, sałatki nie potrzeba dodatkowo doprawiać solą i pieprzem. Składniki: 2 słoiczki chrzanu 200 g sera gouda 1 puszka ananasa 5 jajek ugotowanych na twardo 4 duże ogórki konserwowe majonez Wykonanie: Chrzan przełożyć na sito i odcisnąć nadmiar wody, ser żółty
Mama Gotuje
Sery z francuskich Alp 247Doskonały do zapiekanek, makaronów, warzyw, grzybów, mięsa i pieczywa. Do przystawek i fondue oraz zupy cebulowej. Gruyère jest powszechnie uznawany za jeden z najlepszych serów do topienia, grillowania i gotowania. Proponowane wina Powiązany z aromatycznymi owocowymi winami czerwonymi, przy których wydobywa swój orzechowy smak tj. Sangiovese, australijskie Shiraz i kalifornijskie Zinfandel. Ser Reblochon www.cheese.com Reblochon
gutfut