Grillowane szaszłyki z młodymi ziemniakami i boczkiem oraz warzywami: papryką, czerwoną cebulą i pieczarkami, to znakomita przystawka na rodzinne spotkania lub ciekawy pomysł na smaczny i szybki obiad lub kolację w plenerze. Składniki na 8 szaszłyków : 200 g boczku w plastrach 2 czerwone cebule 16 młodych ziemniaków ( najlepiej małych) 16 małych pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółtka papryka(...)boczku. Tak przygotowane ziemniaki nabijamy na patyczki do szaszłyków na przemian z papryką, cebulą i pieczarkami. Gotowe szaszłyki smarujemy dość obficie sosem ketchupowo- ziołowym i układamy na tackach do grillowania. Szaszłyki pieczemy na dobrze rozgrzanym palenisku około 20 minut, często odwracając. Artykuł Szaszłyki z młodymi ziemniakami i boczkiem oraz warzywami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniabutelek. Wina są doskonałym partnerem do jedzenia. Te z Doliny Loary Idealnie uzupełnią bardzo różne potrawy. Wytrawne wina białe: Owoce morza, skorupiaki, ryby Świeży lub dojrzewający ser kozi Drób grillowany lub w sosach, rillettes Słodkie wina białe: Foie gras, białe mięso z rusztu lub z sosami Potrawy egzotyczne i śródziemnomorskie Sery z niebieską pleśnią Desery owocowe (tarty, itp.) Wina czerwone(...)Czerwone mięso z rusztu, grillowany drób, mięso, dziczyzna Delikatne sery Wina różowe: Rosé i Cabernet d’Anjou: dania egzotyczne, kuchnia tajska, BBQ, desery z czerwonymi owocami i porzeczkami Wytrawne rosé: kuchnia libańska, drób, BBQ Szlachetne wina musujące: Aperitif, owoce morza, truskawki, desery Połączeń kulinarnych mieliśmy okazję spróbować podczas degustacji, którą prowadził redaktor naczelny Magazynu Wino Tomasz Prange - Barczyński Dania
królestwo garównajwięcej problemów przysporzyło nam kupno jelit baranich, ale teraz wiemy gdzie można je zawsze kupić. Polecamy Wam przygotować te białe, cienkie, pyszne, kiełbaski, które doskonale nadają się do grillowania na działce, do zabrania na piknik w parku, czy wypad za miasto. Do takich kiełbasek można również dodać oprócz majeranku, czosnek niedźwiedzi, który dodatkowo podniesie walory smakowe grillowych kiełbasek. Polecam! Składniki(...)Woda nie może się gotować tylko wrzeć. Po tym czasie wyciągamy kiełbaski, studzimy. Są doskonałe w smaku zarówno na zimno, jak i na ciepło, ale najlepiej smakują grillowane np. z ekspresowymi piklami z ogórków małosolnych . The post Grillowe kiełbaski z majerankiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGotową marynatą smarujemy żeberka. Układamy w szklanym naczyniu przekładając liściem laurowym. Naczynie przykrywamy np. folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 24 godz. Po tym czasie żeberka grillujemy. Podajemy z ulubionymi warzywami, sałatami
Domowy Smak Jedzeniapastą z pieczonej papryki. By nadać świeżości temu daniu posypałam mięso dużą ilością szczypiorku. Jest to jedna z lepszych kanapek jakie jadłam. Cały trik polega na tym, by odpowiednio grillować pieczywo, które posmarowane pastą z papryki nadal będzie chrupiące i nie będzie chłonęło płynów. Reasumując jest ciekawy pomysł na smaczny posiłek, szczególnie jeśli zależy nam by kogoś nim oczarować. Składniki(...)stopni i piekę przez 25 minut. Studzę, obieram ze skórki i miksuję na pastę z dodatkiem oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Pieczywo kroję na pół i grilluję 2-3 minuty na patelni grillowej. Na spód bułki kładę ser i pozwalam mu się rozpuszczać. Obie części bułki smaruję pastą z papryki. Na spód bułki z serem nakładam połowę przygotowanego pulled
Mango PapajaNadszedł długo wyczekiwany miesiąc maj, którego zaczęliśmy obowiązkowo majówką. Majówki to pikniki i grillowanie. Dużo czasu spędzonego razem na świeżym powietrzu i z dala od kuchennych palników. Wiadomo, że trzeba coś jeść podczas dobrej zabawy . Najważniejsze ,aby było smacznie, lekko , po prostu pysznie! Dla prawdziwych smakoszy ,którzy kochają różne eksperymenty i nie boją się nowych połączeń smakowych, które niejednokrotnie potrafią(...)ugriluj pokrojoną w plastry cukinię. Na półmisku skomponuj sałatkę zaczynając od liści rzodkiewki i rucoli. Dosmacz solą i pokrop olejem Rapso. Międzyczasie pokrój w paski paprykę, tę wykorzystamy bez grillowania. Ugriluj kiełbasę sołtysa uprzednio pokrojoną w plastry. Ugrilluj ją jako ostatnią i wkomponuj w sałatkę na samym końcu ,aby była jeszcze dość ciepła przed podaniem. Ser koryciński pokrój w grubsze
Z Kuchni Do Kuchnigęsty i bardzo aromatyczny. W moim sosie wyraźnie czuć czosnek, oregano i bazylię, które idealnie podkreślają smak pomidorów. Sos jest idealny do domowej pizzy, ale też sprawdza się do grillowanego mięsa czy kiełbasy, więc jeśli wybieracie się na majówkowe grillowanie koniecznie spróbujcie. SOS/ BAZA do PIZZY Składniki: 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki
Bon appetit mon amiekeczup z pomidorów) sprawią, że mięso będzie się pięknie karmelizować. Moja wersja marynaty do karkówki jest bardzo prosta, ale sprawdza się zawsze – zamarynowaną w niej karkówkę można grillować lub smażyć na patelni grillowej. Karkówka z grilla: 4-6 plastrów chudej karkówki ½ szklanki oliwy z oliwek (zwykłej) 5 dużych ząbków czosnku 4 łyżki dobrej jakości keczupu (u mnie łagodny(...)naczynia, które można szczelnie zamknąć (może też być plastikowy woreczek na mrożonki) i chowamy do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Tak przygotowaną karkówkę grillujemy polewając resztkami marynaty. Czas zależy od nagrzania grilla i wysokości rusztu – średnio 5-8 minut z każdej strony. Post Karkówka z grilla – najlepsza marynata pochodzi z bloga Poezja
Poezja smakustopni. Szparagi układam na blaszce, polewam odrobiną oleju i posypuję solą morską. Piekę z 20 minut góra-dół, a następnie zmniejszam temperaturę do 160 stopni i włączam funkcję grillowania. Zostawiam je tak na kolejne 10 minut, pilnując, by się nie spiekły zbytnio. Jeśli są ułożone w kilka warstw, to przemieszam je co jakiś czas, by równo się piekły, a później(...)grillowały. Sos holenderski jest robiony w kąpieli wodnej, a zatem potrzebujemy garnka z wodą i miski pasującej do jego średnicy. Żółtka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając sok z cytryny i rozpuszczone, najlepiej podgrzane masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Najważniejsze by w trakcie ubijania żółtek kontrolować temperaturę, jeśli widzimy, że jest za wysoka, należy zdjąć na chwilę miskę z garnka
Karczma Honoriettyindyjskiej i jego zadaniem często jest łagodzenie pikantnych potraw lub orzeźwianie tych mdłych. Raita sprawdzi się też doskonale jako samodzielne danie - zupa - typu chłodnik. Dodatek odrobiny mięty, oliwy i grillowanej bagietki zapewni nam pełnowartościowy, doskonały posiłek. Raita ogórkowa 1 ogórek 1 1/2 łyżki posiekanej cebuli 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 szczypta soli 1 szczypta chili 1 łyżka(...)Osączamy. Przekładamy do miseczki ,dodajemy jogurt i pozostałe składniki. Mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok 2-3 godziny. Można posypać szczypiorkiem. Idealne jako dodatek do grillowanych mięs czy grzanek. Artykuł Raita ogórkowa pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchniGrillowane koreczki z szparagami, przygotowanie ich nie zajmuje wiele więcej czasu niż ponacinanie kiełbasy na grilla a tym zmieniamy swojego grilla z rutynowego na oryginalnego. Składniki : Opakowanie boczku w cienkich plastrach Szparagi zielone 2-3 większe ziemniaki Przygotowanie : Ziemniaki obieramy i kroimy w grube pół-plastry (zob. zdjęcie). Zagotowujemy i gotujemy w osolonej wodzie nie więcej niż 3 minuty. Odcedzamy(...)nieco wystygną układamy po kawałku na plastrze boczku, dodajemy szparag skrócony do podobnej wielkości, zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczką. Grillujemy obracając na mocno rozgrzanym grillu aż do uzyskania pięknych rumieńców boczku
Mechanik w kuchnidaniu nieco słodkości. Maślany smak stanowi puentę. Bardzo lubię zupy o kremowej konsystencji, ale zawsze dodaję do nich jakiś chrupiący składnik. Tym razem postawiłam na salsę z gruszek oraz grillowanego kurczaka. Efekt taki, że Łooo! :) Składniki: Zupa: puszka krojonych pomidorów bez skórki Łowicz 350 g passaty pomidorowej Łowicz 1duża marchew 2-3 łyżki mleczka kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Natkę pietruszki drobno posiekać. Wymieszać wszystkie składniki., dodać sok z limonki oraz ocet balsamiczny. Zupę podawać z kawałkami grillowanego kurczaka oraz salsą z gruszek. Smacznego
zadanie-gotowanieSkoro lato w pełni, to pewnie i Wasze grille pracują na wysokich obrotach :-) Kiedy jestem w mięsnym mogę śmiało zgadywać kto będzie grillował, bo kupuje - ów ktoś - kiełbasę i karkówkę, najlepiej w plastrach lub gotowa, w marynacie. A ja - powiem Wam - sięgam też po inne rzeczy, które można fantastycznie przygotować na grillu :-) Dziś mam dla Was propozycję prostych i pysznych(...)lubicie) 4 bułki do burgerów Mięso mielimy, cebulę drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki kotletów i wyrabiamy do chwili, aż mięso odchodzi od dłoni. Formujemy cztery płaskie kotlety i grillujemy na złoty kolor po obu stronach. Nie zajmuje to dużo czasu, ale specjalnie nie pisze ile, bo tak naprawdę za każdym razem jest to inaczej (zależy od temperatury jaką uzyskuje Wasz
Czary - gary w kuchniGrill to nie tylko mięso, marynaty, ... to również sałatki. Sałatka grillowa z słodkim dresingiem jest jednym z moich autorskich pomysłów i tworzy świetne połączenie z grillowanym mięsem drobiowym. Składniki : opakowanie mixu sałat pół papryki czerwonej średnia czerwona cebula 3-4 rzodkiewki 10-15 dag pomidorków koktajlowych 2 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy (kremowej, nie za ostrej) 2 łyżki(...)oleju, a słonecznik i migdały prażymy na patelni. Wszystkie 3 elementy sałatki łączymy ze sobą na kilka minut przed podaniem. Jak już wspomniałem, sałatka świetnie pasuje do grillowanych mięs drobiowych
Mechanik w kuchnichwil". Całość przygotowanego mięsa dzielę na 7-8 części a z każdej z części formuję w dłoniach wałek średnicy ok 3 cm który nabijam na namoczony patyczek do szaszłyków. Grilluję spokojnie ale na dobrze rozgrzanym grillu co chwilę troszeczkę obracając. W moich koftach niema za dużo przypraw a to za sprawą śliwek suszonych które pięknie aromatyzują mięso podczas grillowania :) Warto
Mechanik w kuchni