grillowanie - 1500 przepisów (strona:20/100)

Roladki z bakłażana i cukinii z nadzieniem z ricotty i orzechów 101

cukinia 200 gram sera ricotta garść drobno posiekanych orzechów włoskich 1/2 pęczka natki pietruszki sól i pieprz Bakłażana i cukinię kroję w cienkie plastry, najlepiej obieraczką do warzyw i grilluję na patelni po minucie z każdej strony. Ricottę mieszam z posiekanymi orzechami, posiekaną natką pietruszki oraz szczyptą soli i pieprzu. Plaster grillowanej cukinii układam na desce, na niej kładę(...)plaster bakłażana. Na grillowane warzywa nakładam łyżkę farszu i całość zwijam w rulonik. Postępuję tak samo z resztą składników. Roladki schładzam w lodówce lub podaję od razu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Grzanki z gruszką, camembertem i miodem 155

kawałeczki :) Dlatego przygotowując dzisiejsze grzanki sięgnęłam po camemberta, który z gruszką także dobrze się łączy, ale ma dużo łagodniejszy smak. A ponadto camembert świetnie się piecze lub grilluje. Próbowaliście na przykład camemberta z grilla? Ser zawijamy w folię, grillujemy, potem przecinamy wzdłuż na pół i wyjadamy jego serowe półpłynne wnętrze maczając w nim grillowane warzywa. Poezja! Oczywiście camembert camembertowi nierówny

Chilli Czosnek i Oliwa
Miseczka rozgrzewających kasz z różnymi zdrowymi dodatkami. Idealna na jesienne, zimowe śniadanie. Rozgrzewające i energetyczne. 173

pomidorem i olejem lnianym kasza gryczana niepalona z grzybami leśnymi kasza z jarmużem a'la szpinak kasza z prażonym jabłkiem, pomarańczą i cynamonem oraz tymiankiem kasza z pesto z grillowanej cukinii kasza z grillowanym kurczakiem i pomidorami kasza z białym serem i pomidorami kasza z grillowaną cukinią i prażonymi pestkami dyni kasza z kiełkami z patelni z curry, z avocado

Naturalna Kuchnia
Kebab z kurczaka - Shish Taouk 184

Skojarzenie poniekąd słuszne, jednak nie do końca poprawnie oddające prawdziwe danie o tej nazwie.  Kebab  to po prostu danie składające się z kawałków mięsa, ryby lub warzyw grillowanych lub pieczonych w postaci szaszłyka. Ja przygotowałam dziś pewna odmianę kebaba, a mianowicie  Shish taouk , czyli tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, które składa się z marynowanych kawałków kurczaka, który później(...)jest nadziewany na szpadki i grillowany. Marynata bazuje głównie na jogurcie z dodatkiem soku z cytryny i/lub koncentratu pomidorowego oraz różnych przypraw. Podaje się go z chlebkiem arabskim np. pitą i sosem czosnkowym.  Przepis na to danie zaczerpnęłam z książki "Kuchnia Libańska" S. Hage. Składniki:  1/2 łyżeczki papryki 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Codzienne Gotowanie
Bułki pszenno orkiszowe z kapustą grillowaną 111

jesień, ale pogoda jak w lecie, a jak wiecie, kiedy słońce grzeje moja buzia się śmieje, bo grilla wówczas szykuję i dania na nim przygotowuję.  Polecam dzisiaj kapustę grillowaną, dobrze przyprawianą, którą poszatkowałam i w cieście pszenno orkiszowym schowałam. I tak, z takiego połączenia bułeczki powstały, co fajny grillowy posmak miały.  Składniki: kapusta: 1 młoda główka białej kapusty(...)ciepłej wody, 2 płaskie łyżeczki soli, 2 łyżeczki całego kminu, 200 g mąki orkiszowej, 450 g mąki pszennej, ponadto : pęczek zielonej pietruszki. 1 jajko, mąka do podsypania. Przygotowanie: Kapusta grillowana: Olej mieszamy z ziołami i przyprawami. Białą kapustę kroimy na ćwiartki, lub ósemki (w zależności od jej wielkości), dokładnie obtaczamy w przygotowanym oleju. Każdą porcję zawijamy w folię aluminiową

Moniki Smakołyki
Recenzja GRILLA Z ODŁĄCZANYMI PŁYTAMI ENTERTAINING RUSSELL HOBBS 163

pogoda na zewnątrz nie dopisuje, sezon na grilla powoli się kończy albo już dawno minął. Warto zainwestować w grill elektryczny. Jest to super rozwiązanie dla wszelkich fanów grillowania. Można grillować w domu nawet podczas deszczu. Na grillu elektrycznym możemy przygotowywać mięsa, warzywa a nawet chlebki. Jedyne co nas ogranicza to własna wyobraźnia. Grill elektryczny jest moim ulubionym urządzeniem w domu(...)GRILL Z ODŁĄCZANYMI PŁYTAMI ENTERTAINING marki RUSSELL HOBBS kupisz go  tutaj ZALETY: Większe płyty pozwalają jednorazowo przygotować większą ilość porcji. Więc idealny dla dużej rodziny, Ruchome zawiasy umożliwiają grillowanie większych porcji żywności takich jak steki, Tacka ociekowa pomaga skutecznie odprowadzić nadmiar tłuszczu, obniżając jego zawartość w posiłkach  Grill posiada nieprzywieralną powłokę, Wyjmowane płyty, odporne na mycie w zmywarce

Bon Appetit Małgorzaty
PESTO Z PIECZONEJ PAPRYKI I GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA 156

PESTO Z PIECZONEJ PAPRYKI I GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA PYSZNA PASTA DO SŁOICZKÓW NA ZIMĘ,TERAZ MAMY PYSZNE POMIDORY ,PAPRYKĘ I BAKŁAŻANY ŚWIERZE I NIEDROGIE WARTO WIĘC ZAMKNĄĆ CHOĆ TROCHĘ TEGO LATA W SŁOIKU I CIESZYĆ SIĘ NIM ZIMĄ,IDEALNE DO MAKARONU,MIĘS I JAKO DODATEK DO POTRAW SKŁADNIKI: 4 PAPRYKI CZERWONE 2 ŚREDNIE BAKŁAŻANY(LUB 1 DUŻY) 2 POMIDORY JEDNA CEBULKA(...)PŁUCZEMY ,OSUSZAMY PAPIEREM I SMARUJEMY PĘDZELKIEM OLIWĄ WYMIESZANĄ Z ULUBIONYMI ZIOŁAMI I SOLĄ POMIDORY ROZPARZAMY W GARNKU DO MIĘKKOŚCI Z CEBULĄ ,CZOSNKIEM I SOLĄ,NASTĘPNIE PRZECIERAMY PRZEZ SITKO GRILLUJEMY NA PATELNI GRILLOWEJ PAPRYKĘ OBIERAMY ZE SKÓRKI I MIKSUJEMY Z GRILLOWANYM BAKŁAŻANEM I PRZETARTYMI PRZEZ SITO POMIDORAMI,DOPRAWIAMY DO SMAKU DAJEMY DO SŁOICZKÓW I PASTERYZUJEMY 10-15 MIN I GOTOWE

Swojskie jedzonko
skrzydełka w miodzie z grilla 166

grillowane skrzydełka w miodzie Bardzo możliwe, że to już ostatnie słoneczne dni tego lata, warto więc jeszcze raz uraczyć się, tą prostą i smaczną przekąską z ogrodowego grilla. Składniki Danie dla czterech osób 8 skrzydełek kurczaka 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz  Sposób przygotowania Z pieprzu, soli(...)godziny w chłodnym miejscu  Skrzydełka wyjmujemy z marynaty.  Rozgrzany ruszt grilla przesmarowujemy olejem(zapobiega to przywieraniu mięsa) i układamy zamarynowane skrzydełka przekładając je parokrotnie w trakcie grillowania. Kiedy  już wstępnie opieczemy  skrzydełka, smarujemy je pozostałą marynatą, do której dodajemy kolejne 2 łyżki miodu i grillujemy aż do momentu uzyskania karmelowej glazury z każdej strony. Podajemy

Miód i pieprz
Musaka 158

MUSAKA Składniki warzywne: - 2 bakłażany - 3 cukinie - oliwa z oliwek - sól Przygotowanie warzyw: Bakłażany oraz cukinie myjemy, a następnie kroimy na plastry grubości centymetra. Solimy je z obu stron, grillujemy na niewielkiej ilości oliwy i osączamy na papierowym ręczniku. Składniki do mięsa w sosie: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 cebule - 1 kilogram mięsa mielonego - 500 gram passaty - 100 mililitrów(...)maśle przez około 2-3 minuty. Stopniowo dodajemy mleko i mieszamy za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodajemy żółtka. Mieszamy i odstawiamy. Składniki na warstwy:  - grillowane cukinie - grillowane bakłażany - mięso mielone w sosie - beszamel - 1 opakowanie fety (lub innego sera typu greckiego) Przygotowanie warstw: Na samym dnie naczynia układamy bakłażany, następnie cukinie. Potem mięso mielone

Życie zamknięte w smaku
Grillowany tuńczyk z sałatką po nicejsku 111

Grillowana ryba i świeże sezonowe warzywa kojarzą mi się z leniwymi, letnimi wieczorami. Pewnie dlatego nawet jeżeli wieczór nie należy do szczególnie leniwych lubię przyrządzać tego typu dania. Oprócz klasycznego grillowanego łososia, od czasu do czasu stawiam na tuńczyka. Tym razem za dodatek posłużyła wariacja sałatki nicejskiej - przygotowałam ją na bazie sałaty i fasolki szparagowej a całość podałam z dodatkiem(...)pokruszonej fety i grillowanych kawałków bagietki. Pycha

Milion Smaków
Szaszłyki z batatów, halloumi i szynki szwarcwaldzkiej z sosem z wędzonych śliwek, podane z rauchbockiem 198

ataty i ser halloumi owinięty mocno wędzoną szynką szwarcwaldzką jako grillowane szaszłyki podane z sosem z wędzonych śliwek. Znakomita przystawka do rauchbocka (wędzonego koźlaka). Zestaw, który zaskoczy niejednego degustatora piwa i wielu miłośników grillowania :) Do przygotowania sosu śliwkowego polecam śliwki "Suskie Suchlońske" z mocnym aromatem wędzonki, wyprodukowane w sposób tradycyjny przy użyciu drewna. Przygotowane kąski nadziewamy na gałązki rozmarynu i/lub(...)taką samą kostkę jak bataty, każdy kawałek owinąć przyciętym paskiem szynki. Pozostałe warzywa pokroić w kawałki, nadziać na szpatułki razem z serem i batatami, skropić oliwą. Przygotowane szaszłyki grillować po 2 minuty z każdej strony, podawać z sosem śliwkowymi i schłodzonym rauchbockiem

SzczyptaSmaQ
Golonka z dipem, ziemniakami w chrzanie i Pilsnerem 190

Golonki w piwnej marynacie to doskonały, choć niedoceniany produkt na grilla ze względu na czas przygotowania, czasem warto jednak spróbować czegoś innego, podana z ziemniakami grillowanymi w chrzanie i kuflem zimnego piwa Pilsner stanowi prawdziwą ucztę! Składniki: 2 małe golonki wieprzowe Marynata: 2 łyżki musztardy delikatesowej 1 szklanka  piwa typu Pilsner ½ szklanki soku jabłkowego 2 łyżki brązowego cukru(...)nacięcia włożyć masełko, oprószyć grubo przyprawą do ziemniaków i solą, zawinąć w młode liście chrzanu oraz sreberko. Na rozgrzanym grillu ułożyć ziemniaki oraz golonkę okręconą w folię aluminiową grillować pod przykryciem do czasu aż będą miękkie, kilka minut przed końcem grillowania golonki wyjąć ze sreberka i zrumienić skórkę na ruszcie. Podawać z kuflem schłodzonego do 8*c piwa

Wanilia i Kardamon
Grillowane polędwiczki z kurczaka w winnym sosie żurawinowym na kalafiorze 157

godz. Kalafior myjemy i rozdzielamy na różyczki. Następnie układamy go na foli aluminiowej, polewamy olejem rzepakowym (zamiast oleju można dodać masła), posypujemy solą i zawijamy. Tak przygotowanego kalafiora grillujemy na al. dente. Kurczaka z marynatą zwijamy w folię aluminiową i grillujemy, żeby mięso przeszło smakami. Gdy polędwiczki i kalafior będą już miękkie przekładamy bezpośrednio na grilla do uzyskania złotawego koloru(...)Czosnek w łupinach, przekrojony na połowę i  ser camembert w całości grillujemy. Na talerzu układamy kalafior, następnie polędwiczki, które polewamy pozostałym sosem, dodajemy ser i czosnek. Ozdabiamy świeżym oregano i doprawiamy pieprzem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Lody bazyliowo limonkowe 196

Pyszne! Jedne z najlepszych jakie robiłam. Podane z grillowaną brzoskwinią są rewelacyjne! Nie opanowałam niestety sztuki robienia lodowych kulek, ale to nie ważne - nawet w tak mało atrakcyjnym wydaniu jak na zdjęciach są warte zrobienia, a przede wszystkim zjedzenia. Z tych składników wyjdzie nam porcja ok 500 ml.  Składniki ok 20 g listków bazylii  - duża doniczka bazylii(...)włożyłam do zamrażarki. Wyjmujemy ok 30 minut przed jedzeniem, żeby troszkę rozmarzły.  Brzoskwinię umyć, podzielić na pół, wyjąć pestkę. Położyć na rozgrzanej patelni grillowej przecięciem do dołu i grillować ok 3 - 4 minut, aż pokażą  się  ciemne paski.  Przełożyć  przecięciem do góry i grillować jeszcze 4 minuty. Lody podawać z grillową brzoskwinią. Smacznego

Stare Gary
grillowane brzoskwinie z mascarpone 149

ubitą śmietankę, posiekane orzechy oraz do smaku posiekane listki mięty, mieszamy i schładzamy w lodówce. Brzoskwinie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Następnie każdą połówkę smarujemy olejem i grillujemy na ruszcie z obu stron. Grillujemy ok. 5 -10 min., aż będą gorące. Przekładamy na talerz, nakładamy krem z mascarpone i polewamy syropem klonowym. Podajemy od razu. Smacznego

Domowy Smak Jedzenia