grillowanie - 1500 przepisów (strona:16/100)

Ostatnie podrygi bobu z grillowaną kaszanką i sosem z pieczonej papryki 147

odżywczych. I warto pamiętać, że świeży bób niedługo zniknie ze sklepów gdyż jego zbiory kończą się pod koniec sierpnia. Zatem do sklepów i do dzieła! Ostatnie podrygi bobu z grillowaną kaszanką i sosem z pieczonej papryki Sos z pieczonej, żółtej papryki Zaczynamy od włożenia do piekarnika (ok. 230 stopni, termoobieg) żółtej papryki - pieczemy aż na większość skórki niemalże przypali się(...)trochę wody aby łatwiej uzyskać gładki krem - odstawiamy masę do rondelka na mały płomień. Od czasu do czasu mieszamy, tym samym redukując sos. Doprawiamy przed samym podaniem odrobiną soli. Grillowana kaszanka na boczku Wędzony boczek kroimy w wąskie paski i wrzucamy na zimna patelnię do grillowania aby wytopić nadmiar tłuszczu oraz aby uzyskać chrupkość mięsa. Po odlaniu nadmiaru tłuszczu kładziemy

Right Behind The Kitchen
WYVERN WINGS – DRAGON AGE – grillowane skrzydełka na ostro 221

wrzucamy wszystkie składniki sosu (czosnek przeciskamy przez praskę). Jeśli nie macie tabasco, zastąpcie go dodatkową porcją sproszkowanego chili. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do lodówki. 3. GRILLOWANIE SKRZYDEŁEK (40 min) Na ruszcie dobrze rozgrzanego grilla układamy skrzydełka, wierzchnią stroną skrzydła do dołu. Grillujemy ok. 30 min, obracając co jakiś czas na drugą stronę, do zrumienienia skórki(...)czasie dokładnie pokrywamy sosem każde skrzydełko (najłatwiej zrobić to pędzlem kuchennym) i grillujemy jeszcze ok. 10-15 min, obracając je co kilka minut, tak aby sos ładnie się przyrumienił. Jeżeli chcecie zrobić skrzydełka w piekarniku, to umieśćcie je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie w podobny sposób jak na grillu, ustawiając temperaturę na 190 stopni C, najlepiej przy

Nerds Kitchen
Zupa curry 124

szybciej wrzuca się do garnka tą obraną  i pokrojoną;)) - porcja rosołowa - 1 kostka rosołowa - 6 plasterków ananasa - pokrojonych w kostkę - sól, pieprz dla smaku - 2 szt zółtej grillowanej papryki - 1 grillowana pierś kurczaka - woreczek ryżu - świeża natka pietruszki - pół torebki curry - łyczeczka słodkiej papryki - szczypta kardamonu - szczypta cząbru - 5 dużych ząbków czosnku JAK PRZYGOTOWAĆ?  Zaczynamy od przygotowani bulionu(...)przez ok 30 min po wrzeniu. W między czasie kroimy jedną  pierś wzdłuż - tak aby powstały dwa cienkie plastry - doprawiamy pieprzem, solą oraz curry - po ok 20 minutach - grillujemy na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym, Dwie żółte papryki - wykorzystując temperaturę grilla lub patelni grillowej - kroimy na 5 części, posypujemy solą - również grillujemy. Po upieczeniu kroimy w kostkę

dlaSmaQ
grillowany łosoś z cukinią 129

Letnia opcja na lunch - grilowany łosoś, cukinia, orzeszki pini oraz duża ilość koperku i ziół. Możemy taką sałatkę podawać z grillowanym pieczywem. Składniki : 1 średnia cukinia, około 300g sól morska, swieżo zmielony pieprz 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek + dodatkowo do serwowania wraz z pieczywem 150g łososia 1 łyżeczka soku z cytryny garść orzeszków pini 1 czerwona cebula 3 łyżki(...)szczypiorek 3 łyżki tartego parmezanu Sposób przyrządzenia : cukinię myjemy, odcinamy końce, kroimy na cienkie ( około 3-4 mm ) plasterki, oprószamy delikatnie solą i kładziemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, grillujemy przez około 7-10 minut, aż cukinia nieco zmięknie, następnie przewracamy na drugą stronę i grillujemy około 5 minut, w czasie grillowania skrapiamy cukinię oliwą z oliwek, aby się

zobacz ich smak
Grillowa sałatka z wieprzowiny, nadziewanej papryczki, botwinki i fasolki adzuki 140

Sałatka ta, to różnorodność  kolorów, smaków i wzorów. Marynata z dodatkiem cukru brązowego, powoduje że mięso nabiera smaku ciekawego. Papryczki są nieźle nadziane i fajnie grillowane.  Składniki: marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 łyżki wody, 10 ml oleju rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego(...)odcinamy ogonki i czyścimy z pestek. Do papryczek wkładamy kawałeczki sera, oliwki i pomidory suszone. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Kawałki mięsa i cebulę nabijamy na szpikulce do grillowania. Mięso układamy na rożnie i grillujemy co jakiś czas odwracając. Papryczki, również grillujemy. Na talerzu układamy listki z buraczków, dodajemy kawałki mięsa, cebulę, nadziane papryczki. Całość posypujemy fasolką, pokrojonymi drobno

Moniki Smakołyki
Domowe mini burgery z grilla 176

fajnie smakami i kolorami się uzupełniają i wiele witamin w sobie mają. Jak ser mozzarella, sos i rukolę dodamy to gotowe domowe burgery już mamy. Są to mini burgery grillowane, smaczne, soczyste, chrupiące – wyjątkowo udane. Składniki: bułki 10 szt.: 20 g świeżych drożdży, 300 g mąki pszennej, ½ łyżeczki cukru, 150 ml letniej wody, 6 łyżek oleju rzepakowego, 1 łyżeczka soli(...)pieprzem chili i mieszamy. Formułujemy ok. 10 szt. krążków o średnicy bułeczek.  Delikatnie spłaszczamy i tępą str. noża robimy wgłębienia w formie kratki. Na ruszcie układamy burgery i grillujemy ok. 5 min z każdej str. W tym samym czasie grillujemy warzywa (cebulę, pomidory, cukinię), które spryskujemy olejem i delikatnie oprószamy solą. Bułki przekrawamy na pół i krótko podpiekamy płaską

Moniki Smakołyki
30 pomysłów na cukinie 187

sezamem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Kolorowe(...)papryką Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Sałatka z soczewicy i cukinii Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem i warzywami posypany posiekaną natką pietruszki Ratatuja z soczewicą Penne z grillowanymi warzywami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem

Moja smaczna kuchnia
Bagietka z serem pleśniowym i grillowaną morelą 107

Jako, że sezon grillowany trwa na całego polecam Wam kolejną propozycję na grilla. Nie ma chyba nic gorszego niż długie oczekiwanie na potrawy z grilla... Aby umilić czas i gości, a nam zaoszczędzić stresu polecam Wam szybką przekąskę, która jest idealna na grillowy wieczór. Składniki: 1 bagietka 200 gram sera pleśniowego 4 morele mięta Bagietkę kroimy w kromki. Grillujemy(...)każdej strony po 1 minucie. Morele kroimy w ćwiartki i również grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. Na każdej kromce bagietki układamy plaster sera oraz grillowaną cząstkę moreli. Dekorujemy miętą

Mango Papaja
Grillowana wieprzowina z nadziewanymi papryczkami, cukinią, bobem i chipsami z buraka 147

Kolorowa sałatka, niczym tęcza na Niebie, jest dla mnie, ale może być dla Ciebie, odrobina fantazji podczas grillowania, a mogą wyjść naprawdę fajne dania.  Składniki:  marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 łyżki wody, 10 ml oleju rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo(...)skrapiamy sokiem z ananasa. Bób zawijamy w folię aluminiową z dodatkiem soli i oleju. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Kawałki mięsa i cebulę nabijamy na szpikulce do grillowania. Mięso układamy na rożnie i grillujemy co jakiś czas odwracamy. Papryczki, cukinię, buraczki bezpośrednio grillujemy na rożnie, a bób pozostawiamy w foli. Na talerzu układamy warzywa, dodajemy kawałki mięsa i cebuli

Moniki Smakołyki
Sałatka z grillowanych warzyw i pieczarek 183

grillowanych warzyw można przygotować pyszne sałatki i podać na przykład do grillowanych mięs. Jeżeli nie zostaną wykorzystane do sałatki, można je potem dodać do zupy i zmiksować na krem. Będą miały wspaniały aromat i smak. Składniki: 2-3 papryki w różnych kolorach (użyłam kilka malutkich papryczek w kolorach: żółty, czerwony i pomarańczowy) 1 młoda cukinia 1 mała kalarepa kilka małych(...)plastry. Kalarepę obrać i pokroić w plastry. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Kawałki papryk, plastry cukinii, kalarepy i pieczarek posypać przyprawami. Ułożyć na aluminiowej tacy, położyć na ruszcie i grillować aż zmiękną i zrumienią się. W tym czasie rukolę umyć i osuszyć, rozłożyć na talerzach. Na wierzch wyłożyć warzywa, polać schłodzonym sosem. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek

Czerwień i błękit
Sałatka makaronowa z grillowanym kurczakiem 156

poprzednim poście odgrażałem się, że wkrótce będzie sałatka z grillowanym kurczakiem. No to jest właśnie :) Przypomnę, dla tych co regularnie nie śledzą.... Siedzieliśmy zmelanżowani z Madzią, po tym jak dzień wcześniej nawiedzili nas Szczur, Ania i Zocha i próbowaliśmy dojść do siebie po tym wydarzeniu. No i trwał wyścig głowy z żołądkiem. I tak raz kac wysuwał się na prowadzenie(...)byliśmy już w temacie sałatki, bo cały dzień dojadaliśmy tę z poprzedniego dnia to i na kolację zrobiłem sałatkę. Ale inną zupełnie. To znaczy też makaronową, ale z grillowanym kurczakiem. Tak samo jak poprzednio nie podam konkretnych ilości, to już każdy wedle smaku i gustu sobie dopasuje. Tylko składniki. Na sałatkę: makaron wstążki pierś z kurczaka ser feta pomidorki koktajlowe

Marder&Marder Manufacture
Sosy do grilla HP 130

AleDobre.pl : Pikantny sos HP: Oryginalny angielski sos o pikantnym smaku i wyraźnym wędzonym aromacie. Ognista kompozycja pikantnych przypraw z wędzonym aromatem tworzą doskonały sos nie tylko do dań grillowanych. Ten oryginalny brytyjski sos zachwyci swym smakiem wielbicieli ketchupu. Jego wszechstronne zastosowanie zostanie docenione w każdej kuchni. Wystarczy posmarować mięso sosem na 5 minut przed końcem grillowania. Jest także oryginalnym dodatkiem(...)wędzonym aromacie. To pyszny, angielski sos do potraw z grilla. Jest bardzo uniwersalny - można go podawać do gotowych dań jako dodatek (zamiast keczupu) lub smarować nim mięsa pod koniec grillowania - nadaje im wtedy wspaniałego, bogatego smaku i aromatu.  Sos do grilla z miodem to wspaniałe połączenie miodu, lekko pikantnych przypraw z charakterystycznym wędzonym aromatem. Znakomicie uzupełnia walory smakowe mięsa

Marder&Marder Manufacture
Risotto z grillowanymi małżami 142

Przepis na majówkowe spotkania i grillowanie. No może nie do końca grillowanie bo użyłam tu małży już grillowanych ale jeśli macie małże świeże to i ugrillować będzie je można i będą znakomitym dodatkiem do włoskiego risotto. Warto eksperymentować by zjeść cos naprawdę pysznego. Zapraszam serdecznie. Risotto z grillowanymi małżami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
T-bone z grilla 96

pół godziny. Posmarować oliwą. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojony czosnek i tymianek. Chwilę gotować aby masło przeszło aromatem ziół. Trzymać w cieple. Mięso kłaść na rozgrzanym ruszcie. Grillować pod przykryciem, odwracając w połowie grillowania. Czas grillowania zależy od grubości mięsa. Następnie przełożyć do ciepłego masła z ziołami aby odpoczął. Stek powinien odpoczywać około 2 minut. Moje steki miały grubość(...)grillowałam je 4,5 minuty w wysokiej temperaturze. Steka przełożyć na talerz i polać masłem z ziołami i oprószyć solą!   zastawa

królestwo garów