Dzisiaj jako że pogoda stworzyła warunki do grillowania wspólnie ze znajomymi wyciągnęliśmy grilla i postanowiliśmy posiedzieć na świeżym powietrzu. Tym razem oprócz kiełbasy, grillowanego karczku czy żeberek postanowiliśmy zrobić coś innego. Użyć całkiem innego mięsa. Kupiłem filet z indyka i ... zacząłem się zastanawiać co można zrobić ciekawego. Zmieliłem mięso oraz dobrze je przyprawiłem, dodałem świeżego tymianku i rozmarynu suszonej ostrej(...)papryki oraz bułki tartej aby dobrze skleiła wszystko, a także stworzyła chrupiącą skórkę. Patyczki szaszłykowe otoczyłem dobrze wyrobionym i uformowanym mięsem tak aby mięso podczas grillowania nie spadło z patyczków. Grill dobrze rozpaliłem a gałązki po rozmarynie i tymianku rzuciłem na rozgrzane węgielki po czym położyłem ruszt a na nim nasze kebaby. Cienkie rulony z mięsa nie potrzebują tyle czasu
Full SmakuMój ulubiony ser w najlepszym wydaniu- halloumi grillowany Tortilla z kurczakiem i halloumi SKŁADNIKI: 2-4 placki tortilla 500 g piersi z kurczaka ser halloumi rukola pomidor ostra papryka, oliwki, ostre ogóreczki sos pomidorowy sól, pieprz i inne ulubione przyprawy, oliwa Zamarynować kurczaka w przyprawach, ziołach i oliwie. Odłożyć na kilkanaście minut do lodówki. Pokrojone w paseczki piersi(...)kurczaka grillować na grillu lub patelni z małą ilością tłuszczu. Warzywa pokroić w plastry lub mniejsze kawałki. Gdy kurczak będzie już gotowy, pokrojony w plastry ser haloumi grillować do uzyskania złotego koloru. Następnie podgrzać na rozgrzanym grillu również placki tortilli.. Ciepłe wrapy polać sosem pomidorowym, nałożyć rukole, kurczaka, haloumi pomidorki i pozostałe dodatki. Całość dobrze zawinąć za pomocą papieru
MarciochaKucharzyzmielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: W płytkim szklanym naczyniu wymieszać wszystkie składniki marynaty. Steki dokładnie z każdej strony natrzeć przygotowaną marynatą. Przykryć i przechowywać w lodówce do 24 godzin. Przed grillowanie steki wyjąć z lodówki i odstawić na pół godziny do osiągnięcia temperatury pokojowej. Steki grillować do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia. Sos rabarbarowy Składniki: 2 szklanki grubo posiekanego rabarbaru(...)wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować w niskiej temperaturze aż rabarbar zmięknie a sos zacznie gęstnieć. Ostudzić sos i podawać ze stekami lub ulubionym deserem lub lodami. Zobacz nasz poradnik grillowania steków . Steki z letnim sosem rabarbarowym is a post from: naRuszcie.pl The post Steki z letnim sosem rabarbarowym appeared first on naRuszcie.pl
naRuszciePyszna sałatka z grillowanym kurczakiem w towarzystwie fety i warzyw. Lekko i smacznie. Z powodzeniem może zastąpić obiad :) SKŁADNIKI 1 mała podwójna pierś z kurczaka 5 liści sałaty lodowej 5 dużych pomidorków cherry 1/2 żółtej papryki 120g fety kilkanaście czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula sól, pieprz przyprawa gyros/kebab oregano oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Piersi(...)filety, następnie tniemy na małe paski. Doprawiamy solą,pieprzem, łyżką oliwy, łyżką soku z cytryny i dwiema łyżkami przyprawy do gyrosa. Odstawiamy do lodówki na pół godziny, po czym grillujemy (lub obsmażamy) na złoto na patelni. Studzimy. Sałatę myjemy i rwiemy na małe kawałki. Układamy w misce. Na sałatę kładziemy pomidorki pokrojone w ćwiartki, paprykę pokrojoną w kostkę. Cebulę kroimy
Moje Kuchenne RewelacjeMięso posmarować z obu stron przyprawami: solą, pieprzem, pieprzem cayenne, lubczykiem, cząbrem, zaledwie odrobinką estragonu z jednej strony naciąć skrzyżnie i położyć na patelni grillowej. Podlać odrobinką oleju sezamowego. Grillować po obu stronach przewracając co jakiś czas (można użyć zwykłej patelni). Gdy mięso będzie już prawie gotowe posmarować z naciętej strony łyżeczką miodu po każdym kawałku i posypać sporymi kawałkami(...)smaki się połączyły i miód się zarumienił. Sos: Na patelni kładziemy wiśnie zalewamy whisky, dodajemy odrobinę świeżego pieprzu. Gdy wiśnie będą odmrożone ale nadal w całości zestawiamy z palnika. Grillujemy w tym samym czasie 2 plastry pomarańczy po obu stronach do momentu aż zmiękną. Makaron: Gotujemy al dente. Odcedzamy, nie przelewamy zimną wodą. Dodajemy odrobinę oleju sezamowego. Mieszamy dokładnie. Mięso
KreatywnePinyprocentach polecić, myślę, że udadzą się każdemu- temu mniej i bardziej zaawansowanemu kucharzowi. Do dzieła! Pieczona pierś kaczki Składniki: 2 piersi kaczki świeżo zmielona sól i pieprz grillowane cząstki gruszki do podania Pierś kaczki nacinamy od strony skóry, tworząc ukośne linie na piersi. Doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na 30 minut (lub więcej) do lodówki. Rozgrzewamy patelnię(...)nagrzanego do 180 stopni na 18-19 minut. Następnie wyciągamy piersi kaczki i odstawiamy by "odpoczęły" na kilkanaście minut. Tuż przed podaniem kroimy piersi na cienkie plasterki, podajemy z grillowaną gruszką. Roladki z bakłażana z nadzieniem z ricotty, gruszki i orzechów Składniki: 1 bakłażan 150 gram sera ricotta 3/4 gruszki garść orzechów włoskich łyżeczka miodu
Mango PapajaDelikatny smak owoców w połączeniu z wyrazistym wędzonym kremem czekoladowym i serkiem mascarpone stanowi idealne połączenie rewelacyjnego deseru na każdą okazję. Czas przygotowania: 10 minut, czas grillowania: 2 minuty Składniki: 12 fig przekrojonych na połowę (przekrojonych wzdłuż) 3-4 patyczki do szaszłyków 1/3 szklanki mascarpone czekoladowe Ganache (patrz tutaj ) Przygotowanie: Grill należy rozgrzać do średniej temperatury. Figi umyć i pokroić(...)wzdłużnie na połowy. Bardzo ostrożnie umieścić 3-4 połówki fig na patyczku do szaszłyków. Figi umieścić stroną cięcia do dołu rusztu i grillować przez 2 minuty aż uzyskamy ładny wzorek przypaleń od rusztu (nie przesmażyć fig!). Figi usunąć z grilla i odstawić do ostygnięcia na kilka minut. Figi usunąć z patyczków od szaszłyków. Figi podawać polane sosem Ganache z serkiem
naRuszcieMiłego grillowania w te lato! Aby było dużo słonecznych dni na to! ;)Składniki:0,7 kg kakrkówi 250 ml piwa (można tez zastosować piwo karmi o smaku kawy)100 ml naparu z kawy50 ml sosu sojowego1 łyżka octu balsamicznego4 ząbki czosnkupieprzSkładniki do bejcy mieszamy ze sobą czyli: (piwo, kawę, sos sojowy, ocet balsamiczny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę). Wkładamy(...)mięso do miski i bejcujemy kilka godzin w schłodzonym miejscu. Przed grillowaniem mięso wyjmujemy z lodówki by nabrało temperatury pokojowej. Następnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Grillujemy z obu stron średnio po 4 minuty z każdej. Taka karkówka najlepsza z pieczonymi ziemniakami oraz letnią sałatką. karkówka bejcowana w piwie i kawie
Bon Appetit Małgorzatymisce, posmarować steki, ułożyć jeden na drugim, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na parę godzin a najlepiej na noc. Przed grillowaniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Posolić. Grillować 3- 4 minuty z każdej strony, w zależności od nagrzania grilla. Smacznego! Uwagi: Szkoły solenia są dwie - solimy przed lub po grillowaniu. Tym razem
Stare Garyułożyć, żeby się nie rozwalało w trakcie rolowania sushi. A teraz zdradzę Wam mój mały sekret: znajomi i Rodzina najczęściej zajadają się u mnie sushi z ... pastą z grillowanego kurczaka z majonezem!!! ABSOLUTNĄ KATASTROFĄ jest dodawanie do sushi pasty z grilowanego kurczaka z majonezem. Ale... mam to szczerze powiedziawszy gdzieś, ponieważ sushi w tej wersji smakuje mi najbardziej. Mało(...)zrolowaniu sushi możesz delikatnie krawędź nori posmarować odrobiną wody, wtedy lepiej się całość sklei.Sushi podawaj z maleńką porcją wasabi i marynowanym imbirem oraz sosem sojowym. Gotowe! Smacznego!* Pasta z grillowanego kurczaka z majonezem: mięso z dwóch grillowanych podudzi z kurczaka drobniutko posiekaj, dodaj 3 łyżki majonezu i dokładnie wymieszaj
Słodko-Słony Świat Ilonynasza rybkę.I ją smarujemy z obydwu stron.Kilka ziarenek kolorowego pieprzu.I zostawiamy, aby się ładnie zamarynwoala, przeszła naszą przyprawą. Kiedy uznamy, że halibut jest gotowy , kładziemy patelnie do grillowania na ogniu i rozgrzewamy dość mocno. Wykładamy rybę na patelnię do grillowania i zaczynamy ładnie grillować/dusić.Ryba zacznie puszczać soki i aromat rozniesie się po całej kuchni. Aromat
Z Kuchni Do Kuchnipoprzednich recenzjach, poniżej dla zainteresowanych wklejam linki do tych postów, wystarczy najechać na nie kursorem myszki i kliknąć, wiem, wiem, wiecie o tym, ale bywa różnie :) Nowa jakość grillowania we własnej kuchni Biały kamień z Salento Ceramiczna elegancja Tu poniżej dane techniczne na skróty dla tych mniej dociekliwych ;) zdjęcie pochodzi ze strony firmy Ballarini Co teraz? Tym razem będę mniej(...)się wstydzić, że wyciągam przypalone garnki, czy takie na których danie będzie się przypalać. Fantastyczna sprawa Kochani, jakie to świetne uczucie gotować kaszę lub ryż na sypko, między czasie grillować mięsko na patelni grillowej. Kaszę wstawić do piekarnika na kilka minut, podczas grillowania ofiarować gościom możliwość poznania aromatów, zapachów wydobywających się z marynaty, świeże zioła, aromatyczne przyprawy, których zapach unosi
Blondynka GotujeSkładniki: 3 filety z kurczaka 3 papryki w różnych kolorach Marynata : przyprawa do grillowanych warzywsuszony czosnek słodka papryka w proszku sól, pieprz ziołowy do smaku olej Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Z podanych składników zrobić marynatę, włożyć do niej kurczaka i dobrze wymieszać. Wstawić na pół godziny do lodówki. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić(...)grube kawałki. Patyczki do szaszłyków zwilżyć wodą, co zapobiegnie ich paleniu się podczas grillowania. Na patyczki na przemian wbijać kawałki papryki i kurczaka. Tak przygotowane szaszłyki posypać jeszcze raz ziołową przyprawą do grilla) i ułożyć na tacce. Grillować do uzyskania lekko złotego koloru mięsa
Czerwień i błękitmogłam nasycić się smakiem tej włoskiej kolorowej letniej sałatki. Ta sałatka to idealne rozwiązanie na wykorzystanie czerstwego pieczywa i moich dojrzewających na balkonie kolorowych pomidorków. Sałatka jest idealna do grillowanego mięsa. Karkówki, albo faszerowanej piersi z kurczaka. Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem): kawałek bagietki dojrzałe pomidorki czerwone i żółte sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka drobnych kaparów(...)octu jabłkowego i 3 łyżek oliwy z oliwek. Polewamy nim sałatkę. Dodajemy małe listki bazylii, mieszamy razem i jemy z apetytem. Sałatkę Panzanella podajemy do mięsa z grilla np. grillowanej karkówki, grillowanego faszerowanego kurczaka lub pieczonego kurczaka. The post Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię