grillowanie - 1500 przepisów (strona:19/100)

Boczek z grilla z czerwoną cebulą (uniwersalny) 103

Przepis autorski (mój). Zdarzało się Wam w ostatniej chwili zdecydować na towarzyskie grillowanie? Albo przygotowaliście pyszne mięso, a z grilla nici? Poniżej podam przepis na smakowity i uniwersalny boczek, który można przygotować w warunkach domowych i/lub na świeżym powietrzu. Jeśli jednak zdecydujecie, że nie macie ochoty na grillowane mięsko, to boczek można włożyć do piekarnika i po prostu upiec. Obie(...)całą noc. Po tym czasie boczek pokroić w plastry i delikatnie rozklepać z pomocą tłuczka do mięsa. Następnie każdy kawałek ułożyć na tacce do grilla i przenieść na ruszt. Grillować do miękkości - co jakiś czas obracając na drugą stronę. (Mięso można też upiec w piekarniku - także w całości lub przyrządzić na patelni wysłanej folią aluminiową. Wtedy mięso układamy bezpośrednio

Di gotuje
Marynata do kurczaka ananasowo kokosowa 183

kurczaka na pewno się przyda. To dzięki marynacie mięso z grilla jest kruche i soczyste. Marynata do kurczaka na bazie soku z ananasa i kokosowego mleka sprawia, że grillowane mięso z kurczaka zwłaszcza pierś są niesamowicie soczyste i aromatyczne. Grillowe dodatki jak surówka z młodej kapusty, pieczony ananas czy kokosowy ryż idealnie pasują do grillowanego kurczaka. Marynata do kurczaka Składniki(...)ketchupu 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego imbiru Dodatkowo ryż z berberysem utarta marchewka krążki czerwonej cebuli kolendra do posypania drewniane patyczki do grillowania Surówka z młodej kapusty 300 g młodej kapusty 2 łyżki oleju arachidowego 1-2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka ryżowego octu 1 łyżeczka soku z limonki czarny pieprz do smaku

codojedzenia
Pstrąg z grilla z masłem musztardowym i młodą kapustą 168

ryba nie wiele wymaga, tylko sól, delikatne przyprawy i cytryna.  Radzę Wam włączyć ryby do codziennego menu, mamy przecież teraz taki wybór. Pomysł na grillowaną kapustkę zaczerpnęłam z programu Karola Okrasy, parę moich zmian i wyszła przepyszna. Myślę że do mięs również będzie pasować. Warto wypróbować ! Składniki: 3 sprawione świeże pstrągi Plastry cytryny Masło musztardowe: 80 g miękkiego masła(...)praskę czosnek, dodaję sól , miód oraz pieprz, mieszam, wykładam na kawałek folii aluminowej, posypuję listkami kolendry, dodaję wiórki zimnego masła, zawijam dokładnie tworząc kieszonkę. Ryby przekładam na kratkę do grillowania,  obkładam plasterkami cytryny,  grilluję z każdej strony razem z młodą kapustą, około 15 minut na średnim żarze.  Podaje na talerzu razem. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Grillowany camembert z sosem rabarbarowym i orzechami pekan 172

Grillowany ser camembert z sosem rabarbarowym, orzechami pekan, suszonymi daktylami, miodem i szczyptą kardamonu. Pyszna przekąska, która zadowoli niejedne gusta. Co tu dużo pisać… Kremowy i lejący środek zamknięty w aksamitnej skórce… Składniki: 2 sery camembert 1 malutka łodyga rabarbaru lub kawałek dużej 2 łyżki orzechów pekan 3 suszone daktyle 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru trzcinowego malutka(...)płyn gotować do konsystencji syropu. Następnie dodać orzechy, posiekane daktyle i ugotowany rabarbar. Delikatnie wymieszać. Ser camembert położyć na foli aluminiowej i zawinąć, tworząc sakiewkę. Położyć na ruszcie i grillować kilka minut, aż ser zrobi się miękki w środku (sprawdzić naciskając delikatnie palcem). Wyjąć i polać przygotowanym sosem. Można też przygotować go na patelni grillowej, grillujemy wtedy bez foli aluminiowej

Oryginalny smak
Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem, pomidorem i dodatkami w sosie czosnkowym 176

sosem. Ostatnio zostało mi jednak kilka sztuk po obiedzie (aż dziwne! bo zawsze bardzo szybko znikają). Dlatego dziś dzielę się z Wami prostym, ale jakże smacznym przepisem (pomysłem) na grillowaną tortillę z chrupiącym kurczakiem , pomidorem i dodatkami w sosie czosnkowym. Jak dla mnie połączenie idealne. Tak przygotowany posiłek możecie podać w ramach obiadu lub kolacji. Spróbujcie. Kilka składników, a efekt(...)musimy później złożyć). Następnie na kurczaku układamy plastry pomidorów. Całość znów posypujemy startym serem i polewamy delikatnie sosem czosnkowym. Tortillę składamy na pół i układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy z dwóch stron do uzyskania charakterystycznych pasków i rozpuszczenia sera. Podajemy pokrojoną w trójkąty. Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem, pomidorem i dodatkami w sosie czosnkowym Smacznego

Słodkie okruszki
grillowana karkówka na patyczkach 140

worcestershire 1 łyżeczka imbiru, świeżo startego 1-2 łyżeczki miodu skórka otarta z 1 cytryny (cytryna wyszorowana i sparzona) sól dodatkowo: patyczki do szaszłyków zimna woda do podanie: np. grillowane szparagi, miks sałat ulubiony sos wykonanie: Patyczki moczymy w wodzie przez kilka minut. W szklanej misce łączymy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy. Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy, a następnie przekrawamy(...)zamarynowane kawałki mięsa wbijamy namoczone patyczki (jeśli mamy szerokie kawałki to w jeden wbijamy 2 patyczki w odstępach i przecinamy mięso pomiędzy patyczkami, tak aby powstały dwa szaszłyki). Szaszłyki grillujemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Bruschetta z ziołową ricottą, boczniakami i czosnkiem niedźwiedzim 189

kapeluszem do dołu, i ścinamy tylko ich grube trzonki. Większe grzyby rozcinamy na pół, mniejsze można zostawić w całości. Smarujemy je oliwą z oliwek, posypujemy lekko solą i pieprzem. Grillujemy grzyby na mocno rozgrzanej patelni grillowej, bez tłuszczu. Grzyby powinny zrobić się lekko przeźroczyste, miękkie i przypieczone, lekko stracą też na objętości, tracąc odparowująca z nich wodę. Grillujemy(...)patelni, w tosterze, w opiekaczu. Gorące i parujące pieczywo smarujemy rozciętym na pół ząbkiem czosnku, wcierając go w chleb. Nakładamy na każdą kromkę po porcji zielonej cytrusowej ricotty, rozkładamy grillowane grzyby a na nich podgrillowane lekko liście dzikiego czosnku. Skrapiamy całość delikatnie sokiem z cytryny i podajemy od razu. Z kieliszkiem schłodzonego białego wina – wyżerka idealna! ;) SKŁADNIKI 3 duże kromki

Karo in the Kitchen
Banany z grilla 160

czekolada ajerkoniak kilka posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie : Banany nakłuwamy nożykiem i w każde nakłucie wciskamy po 1 goździku, odcinamy końcówki i robimy małe nacięcia na początku "pasa" z goździkami. Grillujemy najlepiej na brykiecie który daje nam wyższą temperaturę grillowania. Wpierw grillujemy od strony goździków następnie obracamy. W międzyczasie rozpuszczamy i podgrzewamy gorzką czekoladę, przygotowujemy ajerkoniak a na grilla dokładamy kawałeczki

Mechanik w kuchni
Antrykot grillowany w musztardzie 93

cytryny, gałązka rozmarynu, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 4 łyżki masła, Mięso posmarować oliwą i odstawić. Pamiętajmy aby mięso wyjąć z lodówki, co najmniej godzinę przez grillowaniem. Musztardę, miód, sok z cytryny i pieprz, wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony w plasterki czosnek, listki rozmarynu, przesmażyć. Dodać musztardę z przyprawami i zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku pieprzem(...)sokiem z cytryny... Mięso położyć na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować 3 minuty, odwrócić i grillować kolejne 2 minuty. Mięso przełożyć na talerz, polać sosem i odstawić na 5 minut. Oprószyć solą. zastawa

królestwo garów
Stek z tuńczyka na grillowanych warzywach z salsą pomidorową 170

tego przepisu i trafiłam w dziesiątkę. Składniki (dla 2 osób) 1 polędwica z tuńczyka o szerokości do 2 cm (moja waga 300 g i grubość 2,3) olej pieprz Grillowane warzywa 1/2 cukinii startej na szatkownicy na paski (może również być pokrojona w plastry) 1/2 bakłażana pokrojonego w 0,5 cm plastry Opcjonalnie mały brokuł  1 łyżka startego sera(...)się już lekko miękki rozgrzewam patelnie grillową wysmarowana łyżką oliwy, wrzucam bakłażana podsmażam z jednej strony. Jak już 1 strona będzie gotowa dodaje pokrojoną w długie pasy cukinię i grilluje. Cukinia grilluje się bardzo szybko więc spokojnie zanim druga strona bakłażana dojdzie zdążymy ugrillować cukinię. Gotowe warzywa przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Patelnię szybko wycieram ręcznikiem kuchennym, spryskuję olejem

Piekielna Kuchnia Pati
Grillowana cukinia z pomidorami i mozzarellą 126

Kolejna potrawa na grilla, która mówi kiełbasie NIE :). Grillowana cukinia smakuje najlepiej połączona z pomidorem:), to danie przygotowuje się bardzo szybko i smakuje wybornie :) Potrzebne składniki:   2  średnie cukinie 2 pomidory 1 mozzarella 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki majeranku suszonego 1 łyżeczka ostrej papryczki pieprz, sól Cukinie kroimy w plasterki, następnie zostawiamy w marynacie(...)Marynata: oliwa z oliwek, majeranek, papryczka ostra, pieprz i sól.  Po upływie 15 min najpierw grillujemy  plasterki cukinii .  Jak się cukinia zarumieni dodajemy pokrojony w plaster pomidor i mozzarelle. Całość grillujemy jeszcze przez chwilę zanim nie rozpuści się ser. Podajemy plasterek cukinii, pomidor, mozzarella i plasterek cukinii

Łycha smaków
Roladki z bakłażana i cukinii z nadzieniem z ricotty i orzechów 109

cukinia 200 gram sera ricotta garść drobno posiekanych orzechów włoskich 1/2 pęczka natki pietruszki sól i pieprz Bakłażana i cukinię kroję w cienkie plastry, najlepiej obieraczką do warzyw i grilluję na patelni po minucie z każdej strony. Ricottę mieszam z posiekanymi orzechami, posiekaną natką pietruszki oraz szczyptą soli i pieprzu. Plaster grillowanej cukinii układam na desce, na niej kładę(...)plaster bakłażana. Na grillowane warzywa nakładam łyżkę farszu i całość zwijam w rulonik. Postępuję tak samo z resztą składników. Roladki schładzam w lodówce lub podaję od razu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Grzanki z gruszką, camembertem i miodem 163

kawałeczki :) Dlatego przygotowując dzisiejsze grzanki sięgnęłam po camemberta, który z gruszką także dobrze się łączy, ale ma dużo łagodniejszy smak. A ponadto camembert świetnie się piecze lub grilluje. Próbowaliście na przykład camemberta z grilla? Ser zawijamy w folię, grillujemy, potem przecinamy wzdłuż na pół i wyjadamy jego serowe półpłynne wnętrze maczając w nim grillowane warzywa. Poezja! Oczywiście camembert camembertowi nierówny

Chilli Czosnek i Oliwa
Kebab z kurczaka - Shish Taouk 188

Skojarzenie poniekąd słuszne, jednak nie do końca poprawnie oddające prawdziwe danie o tej nazwie.  Kebab  to po prostu danie składające się z kawałków mięsa, ryby lub warzyw grillowanych lub pieczonych w postaci szaszłyka. Ja przygotowałam dziś pewna odmianę kebaba, a mianowicie  Shish taouk , czyli tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, które składa się z marynowanych kawałków kurczaka, który później(...)jest nadziewany na szpadki i grillowany. Marynata bazuje głównie na jogurcie z dodatkiem soku z cytryny i/lub koncentratu pomidorowego oraz różnych przypraw. Podaje się go z chlebkiem arabskim np. pitą i sosem czosnkowym.  Przepis na to danie zaczerpnęłam z książki "Kuchnia Libańska" S. Hage. Składniki:  1/2 łyżeczki papryki 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Codzienne Gotowanie
Bułki pszenno orkiszowe z kapustą grillowaną 117

jesień, ale pogoda jak w lecie, a jak wiecie, kiedy słońce grzeje moja buzia się śmieje, bo grilla wówczas szykuję i dania na nim przygotowuję.  Polecam dzisiaj kapustę grillowaną, dobrze przyprawianą, którą poszatkowałam i w cieście pszenno orkiszowym schowałam. I tak, z takiego połączenia bułeczki powstały, co fajny grillowy posmak miały.  Składniki: kapusta: 1 młoda główka białej kapusty(...)ciepłej wody, 2 płaskie łyżeczki soli, 2 łyżeczki całego kminu, 200 g mąki orkiszowej, 450 g mąki pszennej, ponadto : pęczek zielonej pietruszki. 1 jajko, mąka do podsypania. Przygotowanie: Kapusta grillowana: Olej mieszamy z ziołami i przyprawami. Białą kapustę kroimy na ćwiartki, lub ósemki (w zależności od jej wielkości), dokładnie obtaczamy w przygotowanym oleju. Każdą porcję zawijamy w folię aluminiową

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania